Witam Was gorąco, w tym przepisie zareklamuje mało znane ziarno płaskurki by pokazać Wam dobrodziejstwa naszej polskiej ziemi. Płaskurka to stara odmiana pszenicy, ciągle uprawiana przez
Kuchnia PROzdrowotnaWitam ponownie!, mam to czego chcecie i pragniecie :), rozgrzewający kufel... herbaty z roślin i owoców dla których przeziębienie to wróg nr. 1. Co najlepsze, będzie to
Kuchnia PROzdrowotnaUdany dzień nie zależy od tego którą nogą wstaliśmy ale bardzo często od tego jakie śniadanie zjedliśmy. Tu zapewne zaczynają się schody bo często apetytu
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, mam kolejny pomysł na śniadanko :). Znów sięgnę po płaskurkę bo jest naprawdę bardzo smaczna i gotowa po ok. 30 minutach od gotowania, polecam również
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie ponownie, dziś dotkniemy trochę Azji i pokażę Wam jedno z ich bardzo prostych dań które szybko zaspokoi głód a nie będzie fast foodem. O sezamie
Kuchnia PROzdrowotnagluten.Ilość porcji ok. 12Składniki:2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru125g margaryny Palma spółki Bielmar 2 żółtka2 łyżki jogurtu naturalnego3 łyżki cukru waniliowegołyżeczka proszku do pieczenia3 szklanki musu jabłkowego2 jabłkałyżka cukruMąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, jogurt oraz żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ręcznie(...)wstawiamy na 30 minut do lodówki. W między czasie jabłka myjemy i kroimy w krążki. Ciasto wyjmujemy z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dużą okrągłą formę. Na to wykładamy mus jabłkowy, a z wierzchu układamy przygotowane wcześniej krążki jabłek. Całość posypujemy delikatnie cukrem. Pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Podajemy na ciepło np. z lodami waniliowymi
Kolizje Smakówtruskawek200 ml śmietanyokoło 1 do 2 łyżek cukruciemna czekolada2 garści musli z rodzynkamimiętaMakaron gotujemy na al dente. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Część truskawek rozrabiamy w blenderze na mus z dodatkiem cukru. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Na talerz kładziemy makaron, następnie truskawki, polewamy śmietaną i musem z truskawek oraz gorącą czekoladą. Całość posypujemy musli z rodzynkami. Dekorujemy miętą
Bon Appetit Małgorzatyowoce do dekoracji ( u mnie czereśnie, brzoskwinie i truskawki) bita śmietana4 kostki czekoladyTruskawki myjemy i obieramy z szypułek, kilka zostawiamy a resztę miksujemy z dodatkiem cukru w blenderze na mus. Herbatniki kruszymy na piasek (ja robię to w miseczce przy pomocy tłuczka. Do pucharków dajemy pokruszone herbatniki, następnie około 2 - 3 łyżek serka, polewamy musem z truskawek, ozdabiamy bitą śmietaną
Bon Appetit Małgorzatypomysłu. Znalazłam jednak fajny przepis u Dorotus i zdecydowałam się je zrobić :) Są super! Polecam!Składniki:1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego80 g cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego100 ml musu wiśniowego (zmiksowane owoce)Sposób przygotowania:1. Mleko skondensowane schłodzić 24 godziny przed planowanym przygotowaniem lodów.2. Mleko zmiksować przez 30-40 minut, dodać cukier puder i waniliowy, miksować, a na koniec(...)dodać mus z wiśni.3. Gotową masę przelać do maszyny do lodów i postępować wedle instrukcji.4. Jeśli ktoś nie posiada maszynki do lodów, to nic straconego! Ochłodzoną masę należy wtedy przełożyć do plastikowego kontenera do zamrażarki. Poczekać, aż zacznie się zamrażać. Co pewien czas trzeba mieszaninę lodową wyjmować z zamrażarki miksować, by ograniczyć powstawanie kryształków lodu.5. Po 45 minutach mieszania
Kuchnia domowa AniGrecki Bakomy)ciastka (u mnie owsiane)cukier (można posłodzić owoce podczas miksowania, ale ja zrezygnowałam) Sposób przygotowania:1. Brzoskwinie miksujemy na mus.2. W pucharku układamy warstwami: pokruszone ciastka, jogurt, mus brzoskwiniowy. Czynność powtarzamy.3. Na wierzch nakładamy kleksa z jogurtu, kawałek ciastka i ozdabiamy miętą.Smacznego!!!Źródło: In my kitchen
Kuchnia domowa AniSzybkie i proste puree dyniowe to dobry sposób na urozmaicenie obiadu i nadanie mu trochę koloru :)~ Puree z dyni i gotowanych ziemniaków ~Składniki:(1 porcja)100g musu z pieczonej dyni200g ugotowanych ziemniakówRozgniatamy ziemniaki i dokładnie mieszamy z musem dyniowym
Kuchenny Skrawek Niebamuszę zrobić, jakie dokumenty wypełnić, w jakie sprzęty się zaopatrzyć (w sumie, nie pomyślałabym, że do szkoły cukierniczej będzie mi potrzebny własny komputer... Ale co tam, jak mus, to mus). Za niecały miesiąc pierwszy dzień szkoły! Nie mogę się już doczekać, choć jednocześnie trochę się denerwuję... Trzymajcie kciuki, żeby poszło gładko.Dzisiaj mam dla Was trochę nietypowe, bo duńskie pierniczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzenasze lody zostawiamy do całkowitego wystudzenia.Śliwki zalewamy ok szkl wrzącej wody i czekamy, aż ostygną. Następnie odlewamy jej część i całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następie nasz mus przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Dodajemy agar, w zależności od ilości uzyskanego materiału do 130 ml - 3 g agaru.Mieszamy dokładnie i wstawiamy do mikrofali(...)minutę. Wyjmujemy i dokładnie mieszamy. Czynność powtarzamy do momentu delikatnego zagotowania się sosu, którego konsystencja powinna przypominać kisiel.Gorący mus śliwkowy nabieramy do dużej strzykawki i małymi kropelkami wpuszczamy go do bardzo mocno schłodzonego oleju. Tak przygotowany śliwkowy kawior odcedzamy na sitku i delikatnie przepłukujemy pod wodą. Kiedy papryka jest całkowicie zmrożona przekładamy ją do blendera. Miksujemy dokładnie z serem
Malinowe Pocałunkiprzez kilka minut.Dwa listki zelatyny namoczyc w zimnej wodzie. Przetrzec maliny przez sitko.Ostudzic.Zelatyne rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody.Smietane kremowke ubic na sztywno.Dalej ubijajac dodac 4-5 lyzek przestudzonego musu malinowego i rozpuszczona zelatyne.Mase wylozyc na wystudzony sernik.Wstawic do lodowki,najlepiej na cala noc,zeby sie ustabilizowal.Reszte musu podac w dzbanuszku do polania kawalkow serniku na talerzyku.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!następne już będzie na słodko. Pierogi z dyni – składniki:Ciasto:ok. 2 szklanki mąki1 łyżeczka soli1 łyżeczka oleju1-2 jajkaok. 1 szklanki ciepłej wodyFarsz:ok. 550 g musu z dyni (kawałki dyni ugotowane do miękkości na parze, w wodzie lub upieczone pod przykryciem w piekarniku, zmiksowane blenderem i lekko odciśnięte z nadmiaru wody)1 cebula3 ząbki czosnku200 g sera(...)parmezanszałwia (opcjonalnie) Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiająć ją pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek.Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatałowej.Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne – jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki.Rozwałkujemy
UgotujmyTo.pl