Mazurek bez pieczenia na dużo ułatwi trudne szykowania się do Wielkanocy. Jest bardzo pyszny z nadzieniem czekoladowo-orzechowym na podstawie musu czekoladowego. A przy tym jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego właśnie tak go polubiliśmy. Składniki: Spód: 270 g ciasteczek 75 g masła 75 g migdałów Nadzienie: 200 g czekolady z orzechami 500 g śmietanki 36% jajko łyżka cukru łyżeczka(...)ostrożnie mieszamy łyżką. Do masy dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 40 min, aby masa nam nieco zgęstniała. Na wystudzony i stężały spód wylewamy mus i posypujemy orzechami. Studzimy 30 min w zamrażalniku i możemy serwować. Smacznego
Kuchnia Łukaszałyżkę cukru brązowego, jak zmiękną dodajemy dowolną substancję żelującą. Można przetrzeć przez sitko, ale nie robimy papki dla dziecka. Pestka z malin nas nie zabije. Na dno kieliszków wlewamy mus owocowy. Wstawiamy do lodówki żeby się ścięło. W miseczce rózgą mieszamy jogurt, substancję żelującą, ziarenka wanilii i startą na drobnych oczkach czekoladę. Wykładamy na ściętą warstwę owoców i znowu(...)lodówki. Na warstwę ściętego jogurtu znowu mus owocowy. Dekorujemy jogurtem naturalnym (ja przecisnęłam jogurt grecki przez rękaw cukierniczy). Jemy i nie mamy wyrzutów
ladykitchenkaloryczny, ale przecież nie jada się takich deserów codziennie ;) Składniki na 2 porcje: 200-250 ml śmietany 30% 2 łyżki rodzynek 3 łyżki rumu 3-4 łyżki ulubionego musu bądź dżemu owocowego (u mnie morelowy z dodatkiem rumu) 2 wafelki do dekoracji 2 kostki białej czekolady (potartej do posypania) Przygotowanie: Rodzynki namoczyć w rumie ok godzinę wcześniej(...)czasie ubić schłodzoną kremówkę. Na dno pucharków nałożyć po kilka rodzynek i łyżeczkę rumu w którym się moczyły. Przykryć grubą warstwą bitej śmietany, następnie wyłożyć mus owocowy, posypać rodzynkami (zostawić odrobinę do dekoracji). Przykryć cienką warstwą śmietany. Wierzch posypać pozostałymi rodzynkami i startą białą czekoladą, udekorować wafelkiem. Gotowe
Ze smakiem i z pasjąŻółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Maliny rozgniatamy widelcem, a następnie przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pestek. Mus wkładamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie masę żółtkową, kremówkę i mus malinowy mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się
Kulinarne przygody Gatitycukru i dodajemy wodę. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, aż jabłka się rozpadną. na chwilę przed końcem gotowania dodajemy przyprawy korzenne, zostawiając 1/2 łyżeczki cynamonu.. Mus odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe 2 jabłka również obieramy i kroimy w plasterki. Jedna część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 22 cm, natłuszczonej(...)wysypanej bułka tartą. Lekko wywijamy brzegi ciasta do góry. Na ciasto wykładamy mus jabłkowy i układamy na nim plasterki jabłek, posypujemy pozostałą łyżką brązowego cukru i cynamonem. Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy radełka. Paski posłużą nam do zrobienia dekoracyjnej kratki na cieście. Paski układamy na jabłkach
Kulinarne przygody GatitySkładniki : ryż- ugotować na sypko słodki mus jabłkowy śmietana, ewentualnie cynamon Przygotowanie: Na ugotowany ryż wykładamy mus jabłkowy, polewamy śmietaną i posypujemy cynamonem. To naprawdę szybkie i bardzo proste danie na słodko
Proste Potrawynajprostsze danie jakie można sobie przygotować w sezonie truskawkowym. Dziś widziałam na ryneczku pełne łubianki tych smacznych owoców. Dlatego namawiam na świeży mus truskawkowy z makaronem. Póki jeszcze są :) składniki : truskawki cukier ewentualnie jogurt lub śmietana makaron, u mnie podobny do ryżu :) / Biavetta-77, firmy Arrighi/ Przygotowanie : Umyte truskawki zmiksować z cukrem lub dobrze ugnieść, dla mnie im więcej(...)truskawek tym smaczniej Makaron ugotować według przepisu, odsączyć Makaron polać przygotowanym musem, można wymieszać go z łyżką lub dwiema śmietany lub jogurtu. A na zimę proponuję truskawki pasteryzowane
Proste Potrawyzielonego w takiej ilości, by uzyskać łagodny smak i ładny kolor miętowy. Na usmażone naleśniki, rozsmarowujemy krem , posypujemy pokrojonymi drobno truskawkami. Każdy naleśnik zawijamy w rulon i polewamy musem truskawkowym. Podczas przygotowywania kremu dodajemy krople i barwnik bardzo ostrożnie, by nie przeholować. A krem nie stracił swojego oryginalnego smaku. Smacznego ! Mój krem(...)miał w rzeczywistości bardziej zielony, piękny kolor, ale aparat tego nie przekazał :( Naleśniki można polać po wierzchu musem truskawkowym
Proste Potrawyżółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera, dodać sok z cytryny i zmiksować na mus. Żółtka zmiksować z cukrem na puszysty jasnożółty krem. Dodać wystudzone mleko i wymieszać. Przelać do rondla i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Uważać(...)zaczęła wrzeć, ponieważ wtedy od razu się zwarzy. Ponownie wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy razem z musem truskawkowym. Delikatnie wymieszać i przelać do pojemnika. Włożyć do zamrażalki. W trakcie chłodzenia mniej więcej co godzinę wyjąć mieszankę z zamrażalnika i zmiksować mikserem ręcznym, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Czynność tę powtórzyć 4-5 razy
wyzwania kuchenneCiasto wylać do przygotowanej formy na tartę o śr.27cm. Piec ok. 30min w temp. 160st. Następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez ok. 15min. Ostudzić. Mus czekoladowy: 3 jajka, 50g gorzkiej czekolady, 50g mlecznej czekolady, 100g masła, 2/3 szkl. cukru, 2 łyżki likieru czekoladowego, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki żelatyny. Czekolady połamać na kawałki, stopić(...)cukier. Żelatynę rozpuścić w 80ml zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Letnią żelatynę dodać do czekolady wraz z likierem. Delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na ciasto. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować wg uznania, ja użyłam żółte wiórki kokosowe, rurki waflowe oraz cukrowe kwiatki
Z miłości do słodkościOwinąć i włożyć na 30minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 200st. Mus porzeczkowy: 1/2 kg czerwonych porzeczek, 250ml soku z czarnej porzeczki rozrobionego z wodą, 20g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru. Owoce umyć, usunąć szypułki. 3/4 owoców zmieszać(...)czekolady. Masło utrzeć z cukrem na puch-ok. 7 minut. Dodać skórkę z cytryny oraz kolejno dodawać jajka. Dodać serek oraz sproszkowany budyń. Masę rozsmarować na musie. Resztę porzeczek posiekać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 45min w temp. 190st. Ostudzić, udekorować stopioną czekoladą
Z miłości do słodkościpołówki brzoskwiń osączyć, zmiksować na gęsty przecier. Jogurt utrzeć z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym stopniowo dodawać wino musujące. Żelatynę namoczyć, rozpuścić. Połowę wymieszać z musem brzoskwiniowym, resztę bardzo powoli połączyć z masą jogurtową. obydwie masy schłodzić w lodówce. 375 ml kremówki ubić n sztywno, wymieszać z tężejącym kremem jogurtowym, 2/3 zostawić na cieście(...)wierzchu ułożyć kleksy z musu. Delikatnie pociągnąć widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Torcik odstawić na noc do lodówki. Pozostałe brzoskwinie osączyć. Owoce ułożyć na cieście . Galaretkę wymieszać ze szklanką zalewy brzoskwiniowej , zagotować połać po cieście. posypać migdałami. Brzegi posmarować ubitą śmietaną. Dodatkowo można ozdobić strużkami gorącej czekolady. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewywięc na moim stole. Z resztą i na blogu jest to kolejny wpis o panna cottcie:) Tym razem postanowiłam w ramach urozmaicenia spróbować zrobią ją w wersji karmelowej z musem truskawkowym. Niestety nie mam już w zapasie mrożonych truskawek więc się wspomogłam się gotowym musem. Jak zawsze wyszło bardzo smacznie ale ja jestem nie obiektywna:) Składniki na 4 porcje
ciastkarnia na kruchym spodziepucharki: 250 g truskawek 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru łyżeczka żelatyny Wykonanie: Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy kilka do dekoracji. Miksujemy je blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Nakładamy do pucharków mus i bitą śmietanę na zmianę, całość deseru
ciastkarnia na kruchym spodzienich dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i mieszamy dokładnie. Najpierw wlewamy do pucharków zmiksowane truskawki i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie na wierzch wlewamy mus brzoskwiniowy i również wkładamy go do lodówki, tak samo postępujemy z musem z kiwi. Deser po stężeniu ostatniej warstwy można zjeść. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie