ciasto: 3/4 szklanki mleka 50g drożdży 2/3 szklanki cukru pudru 3 szklanki mąki 2 łyżki kefiru 5 żółtek łyżeczka skórki startej cytryny 1/2 kostki masła Przełożenie: 2 małe słoiczki musu jabłkowego śliwki (nam starczyło 700gram na tortownicę o średnicy 28cm) Kruszonka: 2/3 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru Najpierw przygotowujemy zaczyn: w 3 łyżkach letniego mleka rozpuszczamy(...)umieszczamy w misce. Wyrabiamy opuszkami palców aż powstanie drobna kruszonka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą częśc przekładamy na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Ciasto smarujemy musem jabłkowym, a na nim układay połówki śliwek rozcięciem do góry. Na wierzchu rozprowadzamy ciasto, które pozostało. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstaiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około godzinkę
Kolizje Smakówpropozycja na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia. Mimo zimy miałyśmy ogromną ochotę na truskawki i myślałyśmy co by tu z nimi apetycznego zrobić. Wymyśliłyśmy ciasto składające się z biszkoptów, musu i kremu truskawkowego. Przygotowuje się je w lodówce i nie wymaga pieczenia. Jest bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecamy naprawdę każdemu! :) Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: Okrągłe biszkopty(...)tortownicy wykładamy biszkoptami. Odmierzamy 200ml zimnej śmietanki kremówki i ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy, do całkowicie ostygniętego puree i delikatnie mieszamy łyżką, aż do całkowitego połączenia kolorów. Gotowy mus przykładamy na biszkopty i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Do przygotowania drugiej warstwy potrzebujemy rozmrożonych truskawek. Na początku w około ¼ szklanki gorącego mleka rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Odstawiamy do ostygnięcia
Kolizje SmakówPrzepis na warstwowy sernik malinowy Kolejna propozycja z malinami w roli głównej. Przepis na sernik na zimno z trzema warstwami:z sera, musu malinowego i galaretki. Spód zamiast z biszkoptów wykonamy z herbatników. Zamiast malin można też wykorzystać jakieś inne owoce. Składniki 300g twarogu sernikowego z wiaderka 2 paczki herbatników 120g 60g masła 700g malin 250ml śmietany słodkiej 30% śmietan(...)został sam sok bez pestek. Do soku dodać letnią żelatynę, pozostały cukier i ubitą śmietanę. Zmiksować całość na wolnych obrotach. Jak ser już stężał na cieście wylewamy mus ,a na górę układamy maliny. Wsadzamy ponownie do lodówki 4. Gdy galaretka zacznie tężeć, powoli wylewamy ją na ciasto ,tak aby maliny zachowały swoje miejsce. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki ,aż stężeje
zjem to blog kulinarnyrondla, zasypuję cukrem i podgrzewam. Gotuję tak długo, aż owoce całkowicie się rozpadną. Wtedy wyłączam gaz, masę przelewam przez sito, dokładnie przecieram, bu otrzymać jak najwięcej musu. Pozostawiam do wystudzenia. Jajka i żółtko delikatnie roztrzepuję. Mus malinowy stawiam na palniku, podgrzewam, ale nie gotuję, wyłączam gaz. Wlewam masę jajeczną i ciągle mieszając, dokładnie ją rozprowadzam. Następnie znów włączam
W kuchni Karmel-itkiPołowę płynu dolać do zmiksowanych malin, drugą połowę do kaszy manny. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do kaszy many - delikatnie wymieszać. W pucharkach/szklankach układać porcję kaszy manny, mus malinowy, znowu kaszę i mus. Smacznego
kolorowotorcikowoWłosi dali światu jeden ze wspaniałych deserów- Semifreddo, czyli mrożony deser lodowy. Semifreddo to znaczy na pół zmrożony i powstaje poprzez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego musu. Odkąd zrobiłam sama moje pierwsze semifreddo, czyli owocowy deser lodowy, to przyrzekłam sobie, że będę je robić regularnie. Tym razem przygotowałam z czarnych porzeczek. Semifreddo porzeczkowe nie jest za słodkie, jest lekkie(...)śmietany kremówki 36% białko z 1 jajka mrożone owoce listki mięty Przygotowanie: Czarne porzeczki myjemy, obieramy z szypułek i odcedzamy na durszlaku. Porzeczki przecieramy w sokowirówce na mus. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru na sztywno, dodajemy ubite białko i jeszcze miksujemy na najniższych obrotach około minuty. Do ubitej śmietany dodajemy przetarte porzeczki, mieszamy wszystko delikatnie aby zostały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękarmelowy 50g cukru 70g śmietanki 30% 20g masła 6 herbatników banan do dekoracji Wykonanie: KREM BANANOWY - banany obrać, podzielić na mniejsze kawałki, dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus - żółtka i cukier przełożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby nie przywarły do dna - do ciepłej masy żółtkowej dodać mus bananowy, mieszając, podgrzewać aż krem lekko
Smakołyki Berenikiskomplikowany troszkę czasochłonny, ale satysfakcja z przygotowania lodów własnoręcznie niepowtarzalna. Składniki: 4 żółtka, 120 g cukru, 300 ml śmietany 36%, 250 ml mleka, dowolne dodatki smakowe Ja użyłam mus morelowy, oraz aromat waniliowy. Masę przed zamrożeniem podzieliłam na pół do jednej dodałam aromat waniliowy, a do drugiej mus morelowy. Wykonanie: Mleko zagotować, żółtka zmiksować z cukrem na puch
RAROSSAcukru trzcinowego nierafinowanego + 1 łyżka do kruszonki 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki oleju rzepakowego + 1 łyżka do kruszonki 1/4 szklanki wody 3 małe jabłka + 2 małe do musu duża garść świeżych malin Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej szczypta soli Przygotowanie: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, płatki owsiane(...)oleju. Kruszonki wystarcza, aby zrobić na cieście małe ciapki, jeśli chcecie pokryć nią całe ciasto, wtedy trzeba zrobić jej więcej i wtedy też ciasto może wyjść baaardzo słodkie. Gdy mus jabłkowy wystygnie, dodajemy go do wcześniej przygotowanej mieszaniny i łączymy. Ciasto powinno wyjść dość lepkie. Wykładamy je na małą tortownicę i wciskamy delikatnie w jego wierzch kawałki pokrojonych jabłek
Weganizm infantylnykąpieli wodnej ubijamy jajka z żółtkami i cukrem ok 5-6 minut, aż masa zgęstnieje i zblednie. Miskę ściągamy z kąpieli, nadal ubijając ostudzamy masę. Do ostudzonej masy wlewamy mus owocowy i mieszamy ręcznie. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę i łączymy z masą jajeczną połączoną wcześniej z musem owocowym. Gotową masę lodową możemy przelać do foremek
Niezły MłynekPrażone jabłka babci Małgosi To jeden z moim smaków dzieciństwa. Babcia zawsze przynosiła duży słoik wypełniony po brzegi prażonymi jabłkami - słodki, delikatny mus owocowy. Dzisiaj postanowiłam wrócić do tych słodkich chwil i przygotowałam właśnie taki przysmak jabłkowy. Myślę, że Babcia Małgosia byłaby dumna z wnuczki. Możecie dodać do prażonych jabłek rodzynki lub tak jak ja, przyprawę, która w swym składzie(...)oczyszczamy z gniazd nasiennych. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, wrzucamy kawałki jabłek oraz dodajemy cukier. Całość dusimy do momentu, aż z owoców i cukru powstanie delikatny, gładki mus. Przekładamy do słoiczków. Gotowe jabłka możemy podawać jako deser, posypane przyprawą do kawy i deserów Kamis Specialite
Moja smaczna kuchniatylko dlatego, że nie dała się zrolować. Może ją pokruszyć? Przesłodki deser bezowy 3 białka 1 szklanka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego szczypta soli bita śmietana mandarynki mus truskawkowy Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik ustawiłam na 200st. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawałam cukier z budyniem. Gotowa masa była lśniąca(...)już była ubita. Bezę złożyłam na pół i najzwyczajniej w świecie pokruszyłam do miseczek. Dodałam ósemki mandarynek (bo i tak już były przygotowane), a całość na koniec polałam musem truskawkowym. Ech... przesłodko
bastalenaminuta minęła ;) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 1 jajko bita śmietana mus truskawkowy W misce wymieszałam wszystkie suche składniki. Następnie wbiłam jajko, wlałam mleko, oliwę i mieszałam ręcznie do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Całość przelałam do miseczki o objętości nie mniej niż(...)obkroiłam po bokach ( choć nie miałam z tym specjalnie problemu, bo ładnie odeszło od boków ), wyjęłam na talerzyk. Po wystudzeniu przekroiłam w poprzek i nadziałam bitą śmietaną. Polałam musem
bastalenacukier puder Przygotowanie: Do miski wlewamy zimną śmietanę, ubijamy, pod sam koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. W osobnej misce miksujemy truskawki na mus. Dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy pokruszone beziki oraz jagody. Mieszamy. Do wyłożonej folią spożywczą keksówki wlewamy masę owocową i przechowujemy w zamrażarce conajmniej 5 godzin. Sos: Truskawki z malinami miksujemy na gładki(...)mus, dodajemy cukier puder i ponowie chwilę miksujemy. Semifreddo podajemy z sosem owocowym i malinami
Moja smaczna kuchniazbyt estetyczne, ponieważ mega się śpieszyłam - smak jest ważniejszy. :) Składniki: Ciasto: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej + do posypania 3 łyżki pszennej 1/2 szklanki wody 1 jajko szczypta soli Mus: 3 - 4 jabłka cynamon - według upodobań Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąk, wbijamy jajko, wlewamy stopniowo wodę i dodajemy szczyptę soli. Wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji(...)osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 4-5 minut. Sos do polania pierożków robimy według swoich upodobań. Ja polecam z jogurtem naturalnym cynamonem. W moim przypadku dodałam resztki musu jabłkowego. Smacznego
Truskawkowa Fiesta