Może to dziwić ale czasem świetne lekarstwa dosłownie rosną nam pod nogami i gdy wygospodarujemy trochę czasu to świetnym pomysłem jest wybranie się na zbiór mniszka
Kuchnia PROzdrowotnastanowią idealną przystawkę lub dodatek do dań na słodko. Ze względu na delikatność oraz pożywność doskonale nadają się jako posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują polane musem owocowym np. z kiwi, truskawek lub malin. Składniki: (3 porcje) - kasza jaglana - 1/2 szklanki - mleko - 1 szklanka - twaróg - 1 kostka - mąka orkiszowa - 1/2 szklanki - mąka ziemniaczana(...)oraz mąkę ziemniaczaną. Całość ugniatamy, formujemy rulony, a następnie dzielimy je na małe kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kluski na około 3-4 minuty (do wypłynięcia). Podajemy z musem z owoców np. kiwi, truskawek, malin. Smacznego
Fit-aminaJedna z ulubionych zup wielu rodaków :) która musi być idealna i tu właśnie znajdziecie przepis na nią!. Najlepsza konsystencja zupy to coś pomiędzy wodnistym kapuśniakiem a
Kuchnia PROzdrowotnadojrzałe, słodkie mango 300 ml kefiru bądź jogurtu naturalnego 20 ml dobrze schłodzonego mleka szczypta kardamonu Przygotowanie: 1. Mango odpestkować, pokroić na mniejsze cząstki. 2. Zblendować na gładki mus 3. Do musu z mango dodać kefir i mleko, dodać małą szczyptę kardamonu wymieszać blenderem do otrzymania gładkiego, gęstego napoju. 4. Lassi przelewać do szklanek, dekorować odrobiną kardamonu. Smacznego
KreatywnePinywolę mniej słodkie desery, takie właśnie jak ten. Jest szybki w przygotowaniu, lekki i przede wszystkim bardzo smaczny:) Domowe musli, do którego możemy dodać co chcemy, jogurt naturalny, mus z truskawek i odrobina bezy do osłody. Jedyny jego minus to to, że trzeba go zjeść od razu po przygotowaniu, bo inaczej musli zmięknie i nie będzie chrupiące(...)zmiksować blenderem, wymieszać z cukrem. Nałożyć po około 3 łyżki do każdej porcji. Ponownie posypać mieszanką musli, pokryć ostatnią warstwą jogurtu i posypać pozostałą bezą. Na wierzchu rozłożyć resztę musu oraz udekorować ziarnami. Podawać najlepiej od razu, by musli nie zmiękło
Z miłości do słodkościporcji rosołowej z dodatkiem włoszczyzny, ja jednak co jakiś czas gotuje większą ilość bulionu lub rosołu i mrożę porcjami. Potem wystarczy tylko rozmrozić odpowiednią porcję. Składniki: 500 g musu z dyni lub ok. 600 - 700 g dyni ze skórą 2 pomidory 3 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 3 łyżki śmietany ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki(...)ostrej papryki sól pieprz Wykonanie: Jeśli wykorzystujemy całą dynię, odkroić odpowiedni jej kawałek i usunąć pestki, jeśli jak w moim przypadku wykorzystujemy mus przełożyć go do żaroodpornego naczynia. Pomidory umyć i przekroić na pół, cebulę w łupinie przekroić na pół, przygotować ząbki czosnku w łupinach. Ułożyć warzywa na blasze do pieczenia, dynię skórą do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego
Mama Gotujejest dość rzadkie i się rozpływa w trakcie pieczenia, więc trzeba zrobić dość duże odstępy między ciastkami. Składniki: 50 g masła ⅓ szklanki białego cukru ⅓ szklanki brązowego cukru 250 g musu z dyni ¼ szklanki oleju 2 jajka 1,5 szklanki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli powidła Wykonanie: Do miski przesiać(...)sól, całość wymieszać. Masło utrzeć z białym i brązowym cukrem a następnie cały czas miksując powoli dolewać olej. Następnie nadal miksując dodać po 1 jajku. Do masy dodać mus dyniowy, całość zmiksować a następnie masę dokładnie wymieszać z mąką. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nabierać małą łyżeczką i wykładać na blachę
Mama GotujeRavioli chciałam zrobić już dawno temu, ale jakoś nie mogłam się zebrać. Korzystając z tego, że miałam mus dyniowy, w końcu postanowiłam zgromadzić resztę składników i przygotować ravioli z dynią i masłem szałwiowym. Ravioli robiłam pierwszy raz więc może nie wyglądają za dobrze, ale wyszły naprawdę pyszne. Składniki: farsz: 250 g musu z dyni 1 mała cebula 1 łyżka oliwy
Mama Gotujedrugi i trzeci dzień są rewelacyjne. Składniki: 300 g masła skórka z 1 pomarańczy 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka kropel olejku pomarańczowego 1,5 szklanki musu z dyni 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g zmielonych migdałów 100 g posiekanej gorzkiej(...)czekolady Wykonanie: Masło roztopić z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonem, gałką muszkatołową i olejkiem pomarańczowym, zmniejszyć ogień i gotować przez chwilę. Dodać mus dyniowy i gotować przez 2 minuty. Dynię zdjąść z ognia, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie wymieszać żeby nie było gródek. Do masy dodawać po 1 jajku, mieszać aż jajko się wchłonie
Mama GotujePiekłam już ciasto drożdżowe z kruszonką i z owocami, tym razem upiekłam je z dodatkiem pestek dyni i musem dyniowym. Ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam je wszystkim. Składniki: 3 szklanki mąki 25 g świeżych drożdży ½ szklanki cukru 1 szklanka mleka 6 łyżek gęstego musu z dyni 90 ml oliwy z oliwek ¼ szklanki łuskanych pestek dyni Wykonanie: Mleko zagrzać. Przygotować zaczyn
Mama Gotujelodówki bądź zamrażalnika na czas przygotowywania mas serowych Masa serowa: 1. Twaróg podzielić na 2 części i włożyć go do dwóch miseczek 2. Owoce zblendować osobno na gładki mus, po czym przełożyć jagody do jednej miseczki z twarogiem, maliny zaś do drugiej. Dokładnie wymieszać obie masy mikserem. 3. Do każdej miski włożyć po 1 łyżce cukru pudru(...)kiedy puszczą sok i rozpadną się na małe drobinki. Nakładać gorące maliny na wierzch z białej czekolady bezpośrednio przed podaniem. Smacznego:) Zobacz także: Błękitny Sernik Sernik z musem czekoladowym Sernik wiśniowy Sernik z wiśniami
KreatywnePinyświeżo wyciskanego soku z marchwi 100-150 g truskawek 50 ml kefiru łyżeczka soku z cytryny 1 banan Przygotowanie: 1. Zblendować truskawki na gładką masę- 2 łyżki powstałego musu truskawkowego odłożyć do dekoracji. 2. Do misy z truskawkami dodać sok z marchwi, kefir, sok z cytryny. 3. Dodać banana pokrojonego na mniejsze cząstki i zblendować całość do jednolitej gładkiej konsystencji(...)Przyozdobić musem truskawkowym Smacznego
KreatywnePinyMus na pierwszy rzut oka wydaje się być bardzo wykwintnym i skąplikowanym deserem. Ale po części jest to mylne skojarzenie, bo wykwintny jest tu i owszem smak, ale jeśli chodzi o przygotowanie to zdecydowanie jest to deser nie wymagający wielkiego wysiłku kulinarnego. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to by dać mu chwilę odpocząć w lodówce a potem delektować(...)cynamonu - szczypta mielonego imbiru Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z serkiem mascarpone. Kremówkę ubijamy i łączymy z serkiem, dodajemy cynamon, imbir oraz otartą skórkę z pomarańczy. Mus przekładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny
Zainspirowana w kuchniBardzo aromatyczny, tani i rozgrzewający. Taki jest inspirowany Chinami pyszny rosół z kaczki. Przygotowuje się go bardzo prosto, lecz trzeba zaopatrzyć się w co poniektóre przyprawy
Kuchnia PROzdrowotnaświąt, a to z tego względu, że mój komp trafił do naprawy. Dlatego dziś proponuję Wam mazurka z brzoskwiniami, którego możecie wykonać nie tylko od święta. Kruche ciasto i mus z brzoskwiń oraz moreli to niezwykle apetyczne połączenie. I jeszcze można go sobie udekorować tak jak zapragniemy. Ograniczyć Was może jedynie wyobraźnia :) Polecam!!! Ciasto kruche na spód: 30 dag mąki(...)odlewam do garnuszka, dodaję suszone morele i gotuję, aż zmiękną. Brzoskwinie miksuję na gładki krem, napęczniałe morele miksuję razem z syropem, dodaję żelatynę, mieszam do rozpuszczenia i łączę z musem brzoskwiniowym. Przestygniętą i tężejącą masę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki. Polewę rozpuszczam, przelewam do rękawa cukierniczego i rysuję wzory oraz napisy. Orzeszki ziemne rozpoławiam, szerszy koniec
Ciasteczkowy Potwór