Jedna z ulubionych zup wielu rodaków :) która musi być idealna i tu właśnie znajdziecie przepis na nią!. Najlepsza konsystencja zupy to coś pomiędzy wodnistym kapuśniakiem a
Kuchnia PROzdrowotnadojrzałe, słodkie mango 300 ml kefiru bądź jogurtu naturalnego 20 ml dobrze schłodzonego mleka szczypta kardamonu Przygotowanie: 1. Mango odpestkować, pokroić na mniejsze cząstki. 2. Zblendować na gładki mus 3. Do musu z mango dodać kefir i mleko, dodać małą szczyptę kardamonu wymieszać blenderem do otrzymania gładkiego, gęstego napoju. 4. Lassi przelewać do szklanek, dekorować odrobiną kardamonu. Smacznego
KreatywnePinywolę mniej słodkie desery, takie właśnie jak ten. Jest szybki w przygotowaniu, lekki i przede wszystkim bardzo smaczny:) Domowe musli, do którego możemy dodać co chcemy, jogurt naturalny, mus z truskawek i odrobina bezy do osłody. Jedyny jego minus to to, że trzeba go zjeść od razu po przygotowaniu, bo inaczej musli zmięknie i nie będzie chrupiące(...)zmiksować blenderem, wymieszać z cukrem. Nałożyć po około 3 łyżki do każdej porcji. Ponownie posypać mieszanką musli, pokryć ostatnią warstwą jogurtu i posypać pozostałą bezą. Na wierzchu rozłożyć resztę musu oraz udekorować ziarnami. Podawać najlepiej od razu, by musli nie zmiękło
Z miłości do słodkościporcji rosołowej z dodatkiem włoszczyzny, ja jednak co jakiś czas gotuje większą ilość bulionu lub rosołu i mrożę porcjami. Potem wystarczy tylko rozmrozić odpowiednią porcję. Składniki: 500 g musu z dyni lub ok. 600 - 700 g dyni ze skórą 2 pomidory 3 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 3 łyżki śmietany ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki(...)ostrej papryki sól pieprz Wykonanie: Jeśli wykorzystujemy całą dynię, odkroić odpowiedni jej kawałek i usunąć pestki, jeśli jak w moim przypadku wykorzystujemy mus przełożyć go do żaroodpornego naczynia. Pomidory umyć i przekroić na pół, cebulę w łupinie przekroić na pół, przygotować ząbki czosnku w łupinach. Ułożyć warzywa na blasze do pieczenia, dynię skórą do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego
Mama Gotujejest dość rzadkie i się rozpływa w trakcie pieczenia, więc trzeba zrobić dość duże odstępy między ciastkami. Składniki: 50 g masła ⅓ szklanki białego cukru ⅓ szklanki brązowego cukru 250 g musu z dyni ¼ szklanki oleju 2 jajka 1,5 szklanki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli powidła Wykonanie: Do miski przesiać(...)sól, całość wymieszać. Masło utrzeć z białym i brązowym cukrem a następnie cały czas miksując powoli dolewać olej. Następnie nadal miksując dodać po 1 jajku. Do masy dodać mus dyniowy, całość zmiksować a następnie masę dokładnie wymieszać z mąką. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nabierać małą łyżeczką i wykładać na blachę
Mama GotujeRavioli chciałam zrobić już dawno temu, ale jakoś nie mogłam się zebrać. Korzystając z tego, że miałam mus dyniowy, w końcu postanowiłam zgromadzić resztę składników i przygotować ravioli z dynią i masłem szałwiowym. Ravioli robiłam pierwszy raz więc może nie wyglądają za dobrze, ale wyszły naprawdę pyszne. Składniki: farsz: 250 g musu z dyni 1 mała cebula 1 łyżka oliwy
Mama Gotujedrugi i trzeci dzień są rewelacyjne. Składniki: 300 g masła skórka z 1 pomarańczy 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej kilka kropel olejku pomarańczowego 1,5 szklanki musu z dyni 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g zmielonych migdałów 100 g posiekanej gorzkiej(...)czekolady Wykonanie: Masło roztopić z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonem, gałką muszkatołową i olejkiem pomarańczowym, zmniejszyć ogień i gotować przez chwilę. Dodać mus dyniowy i gotować przez 2 minuty. Dynię zdjąść z ognia, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie wymieszać żeby nie było gródek. Do masy dodawać po 1 jajku, mieszać aż jajko się wchłonie
Mama GotujePiekłam już ciasto drożdżowe z kruszonką i z owocami, tym razem upiekłam je z dodatkiem pestek dyni i musem dyniowym. Ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam je wszystkim. Składniki: 3 szklanki mąki 25 g świeżych drożdży ½ szklanki cukru 1 szklanka mleka 6 łyżek gęstego musu z dyni 90 ml oliwy z oliwek ¼ szklanki łuskanych pestek dyni Wykonanie: Mleko zagrzać. Przygotować zaczyn
Mama Gotujelodówki bądź zamrażalnika na czas przygotowywania mas serowych Masa serowa: 1. Twaróg podzielić na 2 części i włożyć go do dwóch miseczek 2. Owoce zblendować osobno na gładki mus, po czym przełożyć jagody do jednej miseczki z twarogiem, maliny zaś do drugiej. Dokładnie wymieszać obie masy mikserem. 3. Do każdej miski włożyć po 1 łyżce cukru pudru(...)kiedy puszczą sok i rozpadną się na małe drobinki. Nakładać gorące maliny na wierzch z białej czekolady bezpośrednio przed podaniem. Smacznego:) Zobacz także: Błękitny Sernik Sernik z musem czekoladowym Sernik wiśniowy Sernik z wiśniami
KreatywnePinyświeżo wyciskanego soku z marchwi 100-150 g truskawek 50 ml kefiru łyżeczka soku z cytryny 1 banan Przygotowanie: 1. Zblendować truskawki na gładką masę- 2 łyżki powstałego musu truskawkowego odłożyć do dekoracji. 2. Do misy z truskawkami dodać sok z marchwi, kefir, sok z cytryny. 3. Dodać banana pokrojonego na mniejsze cząstki i zblendować całość do jednolitej gładkiej konsystencji(...)Przyozdobić musem truskawkowym Smacznego
KreatywnePinyMus na pierwszy rzut oka wydaje się być bardzo wykwintnym i skąplikowanym deserem. Ale po części jest to mylne skojarzenie, bo wykwintny jest tu i owszem smak, ale jeśli chodzi o przygotowanie to zdecydowanie jest to deser nie wymagający wielkiego wysiłku kulinarnego. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to by dać mu chwilę odpocząć w lodówce a potem delektować(...)cynamonu - szczypta mielonego imbiru Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z serkiem mascarpone. Kremówkę ubijamy i łączymy z serkiem, dodajemy cynamon, imbir oraz otartą skórkę z pomarańczy. Mus przekładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny
Zainspirowana w kuchniBardzo aromatyczny, tani i rozgrzewający. Taki jest inspirowany Chinami pyszny rosół z kaczki. Przygotowuje się go bardzo prosto, lecz trzeba zaopatrzyć się w co poniektóre przyprawy
Kuchnia PROzdrowotnaświąt, a to z tego względu, że mój komp trafił do naprawy. Dlatego dziś proponuję Wam mazurka z brzoskwiniami, którego możecie wykonać nie tylko od święta. Kruche ciasto i mus z brzoskwiń oraz moreli to niezwykle apetyczne połączenie. I jeszcze można go sobie udekorować tak jak zapragniemy. Ograniczyć Was może jedynie wyobraźnia :) Polecam!!! Ciasto kruche na spód: 30 dag mąki(...)odlewam do garnuszka, dodaję suszone morele i gotuję, aż zmiękną. Brzoskwinie miksuję na gładki krem, napęczniałe morele miksuję razem z syropem, dodaję żelatynę, mieszam do rozpuszczenia i łączę z musem brzoskwiniowym. Przestygniętą i tężejącą masę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki. Polewę rozpuszczam, przelewam do rękawa cukierniczego i rysuję wzory oraz napisy. Orzeszki ziemne rozpoławiam, szerszy koniec
Ciasteczkowy Potwórkoniec gotowania dodajemy 1 łyżkę miodu i dokładnie mieszamy. Gdy już zdejmiemy z ognia wsypujemy wiórki kokosowe i wszystko ze sobą łączymy. W misce miksujemy truskawki na gładki mus [można użyć dowolnych owoców]. Jeśli używamy zamrożonych owoców przed miksowaniem należy je rozmrozić. Układamy w naczyniu na przemian warstwę musu oraz ryżu. Schładzamy w lodówce przez około
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Wracamy do korzeni i przywracamy tradycyjne smaki!. Czerwona kapusta to ogrom zdrowia w całej jej głowie. Nie sposób wymieniać ilości witamin i minerałów w niej zawartych
Kuchnia PROzdrowotna