mus - 6353 przepisów (strona:185/424)

Dżem Truskawkowy z Chia i Miodem (bez cukru) 148

zdrowy i utrzymany w temacie EKO. Trochę inny od klasycznych, w smaku smaczny. Nie jest bardzo słodki, a nasionka chrupią w zębach. Konsystencja jest trochę luźna, taka zbliżona do musu. To jest przepis dla ciekawych smaku, dla tych co nie przepadają za mocno słodkimi dżemami. Mi smakuje, choć ja wolę Konfiturę z Wanilią i Mus Truskawkowy . Na podobny przepis wpadłam

Blondynka Gotuje
Mus kawowo-czekoladowy 159

sparzyć wrzątkiem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną (prawie białą) masę. Dodać czekoladę z kawą. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Mus przełożyć do szklanek i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Można podawać z bitą śmietaną i posypany granulkami kawy. Z przepisu wychodzą 4 musy.  Przepis pochodzi z książki "Kawa

Mania Wypiekania
Dżem jabłkowy z wanilią 106

aromatyczny dżem bez konserwantów. Co także może Was do niego przekonać to to, że jest tani, a ma wiele zastosowań: naleśniki, placuszki, kanapki, a nawet szarlotka, jeśli zabraknie Wam musu. Dla kogo: dla lubiących słodkie śniadania dla fanów naleśników z owocami dla mających nadmiar jabłek do wykorzystania Składniki: 1kg jabłek (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych - także trzeba kupić(...)wydłub z niej ziarenka. Laskę i ziarenka wrzuć do garnka. Jabłka należy gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż kawałki jabłek rozpadną się i stworzy się mus. Gorący dżem nakładaj do słoików, zakręć i obróć do góry dnem - na 5 minut. Potem postaw słoiki normalnie i odczekaj, aż całkowicie ostygną. Z przepisu będziecie mieli ok 3-4 małych

Mania Wypiekania
Ciasto z buraczków ćwikłowych 131

jajek 100g kakao 375g cukru kryształ 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego (16g) szczypta soli Wykonanie: Buraki obieramy. Gotujemy. Ugotowane buraki miksujemy z olejem na mus. Jajka ubijamy na puszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier kryształ wraz z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Mieszamy. Suche składniki wsypujemy(...)partiami do jajecznej masy. Mieszamy, a następnie dodajemy buraczany mus. Całość miksujemy. Przelewamy do formy - keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok 70-80 minut w temperaturze 175 stopni. Po godzinie pieczenia na wierzchu ciasta nakładamy kawałek folii aluminiowej, by ciasto zbyt nie wyschło. Środek ciasta powinien pozostać lekko wilgotny. Po upieczeniu pozostawiamy

Mania Wypiekania
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 574

łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny 2 fixy do śmietany 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 krople aromatu waniliowego(...)mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień). Wierzch

Mała Cukierenka
Kasza manna z bananami-mus 144

Mus bananowy na bazie kaszy manny to idealna propozycja na deser lub na śniadanie. Pożywny i smaczny. Składniki: 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki cukru ( lub według własnego uznania) sok z połówki cytryny 3 banany Wykonanie: Kaszę mannę wymieszać z mlekiem i  gotować na małym ogniu , stale mieszając. Kaszka lubi się przypalać. Kiedy będzie już gęsta(...)gładko. Skropić cytryną i wymieszać. Kaszę zmiksować, aby była puszysta, a następnie dodawać łyżką stopniowo banany i stale miksując. Wlać do pucharków i udekorować bananem. kasza manna z bananami-mus

O kuchni z uczuciem
Granola rabarbarowa 128

lecie.    Idealna z jogurtem na śniadanie czy kolację.  Do tego tylko garść owoców i nic mi więcej nie trzeba.  Tym razem powstała granola z musem rabarbarowym.  Jest lekko kwaskowata, ale przepyszna.     Składniki: 400 g płatków owsianych 100 g słonecznika 50 g siemienia lnianego 150 g orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych(...)pokroić na kawałki.  Wrzucić do garnka i zalać odrobiną wody.  Dusić pod  przykryciem mieszając tak, aby powstała papka.  Pozostałe składniki wymieszać w misce.  Dodać mus rabarbarowy i wymieszać.  Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około godzinę.  Mieszać 2 - 3 razy w trakcie pieczenia.  Po tym czasie

Sto kolorów kuchni
Lody Malinowe Domowe 309

napełnionego zimną wodą i w taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone maliny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Masa wygląda bardziej jak koktajl. Mimo

Blondynka Gotuje
Lemoniada RÓŻANA z płatkami róży 205

Korzystając z letniego okresu kiedy przebywam nad Polskim morzem nie mogłem powstrzymać się od zbioru płatków z krzaków dzikiej róży które wyścielają wydmy. Esencja smaku róży

Kuchnia PROzdrowotna
Filet z kurczaka z jabłkowym puree 224

czasie smażę na maśle klarowanym na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor. W między czasie : obieram 2 jabłka, kroję w małe kawałki i blenduję na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodaję pół łyżeczki cynamonu i pozostałe pół łyżeczki imbiru. Mieszając podgotowuję redukując sok. Trzecie jabłko kroję w 0,5 cm plastry i również podsmażam na patelni grillowej(...)sałat skrapiam i mieszam z aromatyzowaną oliwą z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Na talerzu układam trochę sałaty, 1-2 łyżki musu, pokrojoną zgodnie z nacięciami pierś z kurczaka i 1-2 plastry grillowanego na patelni jabłka. Nam i gościnnie degustującej szwagierce smakowało więc i Wam - Smacznego

Mechanik w kuchni
Mus z kaszy manny i białej czekolady z orzeźwiającymi truskawkami 1851

być jak najbardziej gładka i powinna zupełnie ostygnąć. Na koniec dodajemy małymi porcjami ubitą śmietankę. Mieszamy tylko tyle, aby składniki się połączyły, a masa nie straciła puszystości. Gotowy mus przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Trusawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier puder, syrop z czarnego bzu, skórkę cytrynową i jak najdrobniej posiekane listki mięty(...)bazylii. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby smaki się połączyły. Po odpowiednim schłodzeniu przygotowujemy deser: Do pucharków nakładamy truskawki, na nie mus z kaszy manny i dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Podajemy od razu

Zawsze głodna!
Kremowe lody truskawkowe. 273

Rozgrzać patelnię i przesmażyć truskawki wraz z cukrem brązowym. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Po schłodzeniu truskawki osączyć (syrop zostawić do dekoracji) i zmiksować blenderem na mus. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy oraz mus z truskawek. Całość przełożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji. Można też schodzoną mieszankę lodową przelać

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto z budyniem i truskawkowym musem 693

białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim biszkoptem. Masa truskawkowa: Truskawki z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem zmiksować w blenderze kielichowym na mus. Przelać do miski, wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć, ubić zimną kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać porcjami(...)mus truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie. Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka. Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce. Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, krem budyniowy, biszkopt kakaowy, masa truskawkowa, truskawki, galaretka

Ala piecze i gotuje
Deser z tapioki z mlekiem kokosowym i porzeczkami 132

gotujemy kolejne 10 minut, potem cukier i kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając żeby tapioka się nie przypaliła. Gotową tapiokę odstawiamy do wystygnięcia. Zanim tapioka wystygnie przygotowujemy mus z porzeczek i limonki. Do 80g porzeczek wyciskamy sok z limonki i blendujemy. Jako że tapioka w tej opcji jest słodka to cierpkie porzeczki z limonką zbalansują smak Wystudzoną tapiokę przekładamy(...)pucharków. Pomiędzy 2 warstwy tapioki dajemy mus i na wierzch dekorujmy całymi porzeczkami. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Czekoladowe babeczki ponczowe z musem truskawkowym i kremem mascarpone 130

jest mi chyba bliższa, co zresztą widać na moim blogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to mój autorski przepis i muszę się nieskromnie przyznać, że jestem z niego dumna. Sam przepis powstał dość spontanicznie(...)Robiłam wczoraj mus truskawkowy do słoiczków na zimę, i trochę mi go zostało. I gdy tak się zastanawiałam jaki by tu z nim zrobić deser, nagle po prostu wpadł mi do głowy pomysł na te właśnie babeczki . Wykorzystałam do niego dwa rodzaje oliwy Monini Exstra Vergine: smakowej Lemmon do przygotowania ciasta, ponieważ dobrze się skomponowała z cytrynowym ponczem, którym

Wiem co jem