Obecne upały nie sprzyjają pieczeniu (a potem jedzeniu) ciężkich ciast czy deserów. Najlepiej na taką pogodę sprawdzają się delikatne musy z dużą ilością owoców. Mus zrobiłam z crème diplomate połączonym z żelatyną. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze
Przepisy Aleksandrymasło i wrzucamy do niego jabłka. W tym czasie na suchej patelni prażymy pokrojone orzechy. Do jabłek dodajemy miód, cynamon i orzechy. Gdy z jabłek zrobi się dość gęsty mus z pojedynczymi większymi kawałkami wlewamy stopniowo, po łyżce śmietankę. Gotowe. Nadzienie odstawiamy i smażymy naleśniki. Teraz pozostał nam już tylko sos. W małym rondelku topimy masło, dodajemy miód i cynamon(...)Dokładnie łączymy. Dokładamy połówki orzechów włoskich. Gotowy sos cynamonowy z orzechami włoskimi Naleśniki smarujemy musem jabłkowym i składamy w koperty. Układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem cynamonowym. Od razu podajemy. Smacznego. Mmmm... gotowe PS. Uwaga, uzależniają
Ratunku obiadOdstawiamy na jakiś czas (można je tak zostawić na noc). Kiedy jabłka puszczą sok stawiamy je na małym ogniu i czekamy. Jabłka będą zmieniać konsystencję. Gdy zmienią się w mus z pojedynczymi większymi cząstkami, są gotowe by umieścić je w słoikach. Nakładamy gorący mus do wygotowanych, wciąż ciepłych słoików i szczelnie zakręcamy. Następnie pasteryzujemy ok. 20 min. Z podanej ilości
Ratunku obiadprzestygnięcia, po czym wymieszałam dokładnie z serkiem mascarpone. W wersji ze śmietaną resztę śmietany ubiłam na sztywno. Truskawki i banana zmiksowałam (do truskawek dodałam łyżkę fruktozy). Nakładałam po kolei: mus bananowy, serek czekoladowy, bita śmietana (jogurt), mus truskawkowy, na koniec kleks bitej śmietany (jogurtu) i kleks masy serowej i posypka. Na zdjęciu wersja jogurtowa. Komentarze chanya13 2010/04/11
Zdrowa Kuchnia Sowypora. Zaczęłam, tak jak przy kaszy jaglanej ( z tym, że z kaszą jestem dalej na tym etapie) od dań na słodko:) Przygotowałam dwie wersje ziaren: jedną z musem jagodowym i drugą ze śliwką (nie wiem jaki to gatunek, ale słodka). Składniki na 2 porcje: ok. 100 g ziaren orkiszu jagody + miód śliwka i miód dodany do orkiszu podprażone ziarna sezamu(...)nalałam świeżej zimnej i do niej przesypałam ziarna gotując je do miękkości, zapomniałam popatrzeć na zegarek, ale myślę, że było to ponad 1/2 godziny. W pierwszej wersji wymieszałam z musem jagodowo-miodowym i posypałam podprażonym sezamem. W drugiej wersji pozostałą połowę ziarna z poprzedniego dnia podgrzałam z dodatkiem łyżki mleka sojowego i wymieszałam z łyżeczką miodu, a na wierzch dodałam
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżeczka miodu Wykonanie: Rozgrzać patelnię. Połączyć na niej olej z miodem. Wsypać płatki i orzechy - chwilkę podgrzewać - mieszając. Ostudzić. Mango umyć, obrać ze skóry. Pół owocu zmiksować na mus. Jogurt posłodzić łyżeczką miodu - wymieszać delikatnie. W szklance układać kolejno warstwy: płatki owsiane - jogurt - mus mango. Posypać tartymi orzechami. Podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego
kolorowotorcikowodywan i wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Po przestudzeniu, przekroić biszkopt na pół i przełożyć jabłkami i przykryć drugą połówką. Składniki na masę: -litrowy słoik musu jabłkowego -jedna galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru-dodać ksylitol) Galaretkę rozpuścić w 200ml wody, zostawić do przestudzenia i wymieszać z musem jabłkowym jak już zaczyna lekko ściągać. Wyłożyć na placek. Lukier
Smaczne ZdroweSzybka, dietetyczna( bez grama tłuszczu) i baaardzo smaczna rolada jabłkowa. Do jej wykonania można użyć świeże jabłka , ale można też wykorzystać sprawdzony, najlepiej własnej produkcji mus jabłkowy( wówczas pomijamy ksylitol do jabłek). Mus powinien być dość gęsty. Znalezione tutaj . Składniki: -5 jabłek -3 łyżki ksylitolu -1 płaska łyżeczka cynamonu(nie trzeba) Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ksylitol
Smaczne Zdrowedrożdży 1/4 kostki margaryny lub masła 4 jajka 1/2 szklanki cukru truskawki (po 2 sztuki na jedną bułkę u mnie wyszło 26 bułeczek więc 52 truskawki i oczywiście do musu truskawkowego) Truskawki do nadziewania bułek posypać cukrem. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przestudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Do miski wbić jajka dodać cukier i wymieszać. Następnie dodawać porcjami(...)przykryć miską. Gdy woda zacznie wrzeć ułożyć paruchy i parować 6-8 minut. Oczywiście czynność powtórzyć, ja miałam mały garnek i wchodziło mi ok 5 bułek. Paruchy podawać z musem truskawkowym lub sosem waniliowym z jogurtu. Ja robię duże buły z dwoma truskawkami wychodzi mi ok 26 sztuk, można zrobić mniejsze. Nadwyżkę można zamrozić a potem odsmażyć na masełku
Monia miesza i gotujejestem mało tematyczna ostatnio ale co ja poradzę jak lubię rabarbar.Jak się sezon skończy to już nie będzie przepisów z rabarbarem.Deser Eton Mess z bezami uwielbiamy więc zrobiłam z musem rabarbarowym.Palce lizać. Składniki: 200 g rabarbar czerwony cukier do smaku 250 ml zimnej kremówki 30 % bezy truskawki do dekoracji Przygotowanie: Rabarbar oczyści ,obrać z skórki i pokroić w małe(...)odparowania i uzyskania gęstawej masy.Dosłodzić do smaku i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno(nie słodzimy). Bezy podzielić na mniejsze kawałki. W szklance układać warstwami:bita śmietana,bezy,mus rabarbarowy.Udekorować bezą,truskawką i listkiem mięty.Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujepuszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty i na koniec wyłożyć resztę masy. Deser włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem na górze obsypać borówkami i dodać do koloru kilka malin oraz listki(...)mięty. Naczynie 26*12 cm. Mus borówkowy; do borówek dodać cukier i podsmażyć przez klika minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odłożyć do całkowitego wystudzenia
Ala piecze i gotujePodczas sezonu truskawkowego nie może u nas zabraknąć sernika na zimno z dodatkiem truskawek:)) Tym razem zrobiłam najzwyklejszy sernik na zimno na biszkoptach wypełniony truskawkami. Całość pokryta musem truskawkowym. Przepis bardzo prosty a sernik naprawdę smaczny:) Doskonale orzeźwi w upalne dni! Masa serowa: 150g biszkoptów, 700g białego sera, 125 g serka mascarpone, szklanka cukru, 150g truskawek(...)przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić. Mus truskawkowy: 500 g truskawek, galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę. Tężejącą masę wylać na ciasto. Wstawić
Z miłości do słodkościczosnkiem, mieszamy od czasu do czasu, składniki mają się tylko zeszklić, następnie cebule z czosnkiem dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z natką pietruszki, jeszcze raz całość miksujemy na delikatny mus. Ten pasztet z wątróbek przygotowałam w formie roladki i nadziałam suszonymi, siekanymi morelami namoczonymi wcześniej w odrobinie brandy. Wykładamy mus drobiowy na folię aluminiową, na powierzchni układamy morele i zawijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy z niej również sok. Obrane kiwi przekrajamy na dwie mniejsze połówki i przecieramy je na sicie nad miseczką: w celu otrzymania musu. Wyciśnięty sok oraz mus z kiwi wylewamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i gotujemy to na najmniejszym ogniu cały czas dokładnie mieszając łyżką lub trzepaczką
Symfonia Smaków5metra rzucić dnem na podłogę i dopiero odstawić do ostudzenia. Kolejno zabieramy się do wykonania masy kremowej: do mniejszej miseczki przecieramy przez sito dżem jagodowy do konsystencji musu i analogicznie robimy to ze świeżymi liśćmi ziół, dodajemy tam również łyżkę miodu, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Do dobrze schłodzonej śmietanki kremówki dodajemy 1 opakowanie śmietan-fixu i ubijamy(...)konsystencji stałej, jak najbardziej sztywnej piany. Tak jak przy białkach odwracamy miskę do góry nogami, by sprawdzić czy jest odpowiednio ubita. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo schłodzoną konsystencję zmieszanych musów i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Krem odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa równe płaty (jeśli chcemy można skroić
Symfonia Smaków