napełnionego zimną wodą i w taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone jeżyny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy i wszystko szybko wymieszałam. Jak widzicie na jednym zdjęciu masa
Blondynka Gotujedelikatnie syropem brzoskwiniowym. Obie porcje żelatyny namoczyć w osobnych naczyniach w niewielkiej ilości wody. Brzoskwinie z resztą syropu zmiksować, żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i wymieszać z musem brzoskwiniowym. Zostawić do lekkiego stężenia. Ubić mleko skondensowane, aby powstała piana, dodać serek homogenizowany i razem zmiksować. Żelatynę (2 łyżki) rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, letnią dodać(...)serowej ( przed dodaniem do masy serowej, żelatynę można zahartować dodając do niej 2 łyżki masy i wymieszać) i zmiksować. Masę serową wyłożyć na biszkopty. Na masę serową wyłożyć mus brzoskwiniowy i delikatnie zamieszać po całej powierzchni łyżką, aby delikatnie połączył się z masą serową i utworzyła się delikatna mozaika. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki w celu stężenia
Mix smakuranią tak, ty na kolanach prosisz Boga daj mi ten znak". Jeden Osiem L - Czasem bywa tak Tegoroczna jesień była zdecydowanie w tonacji pigowej. Ostatnio był kisiel pigwowy. I mus z pigwy. Gdzieś po drodze jeszcze dżem. No i ciasto też było! Pieczone pigwy też się pojawiły. Ach, i będzie jeszcze jedno ciasto, ale o tym innym razem(...)miałam problem z odmianą tego wyrazu:P) Przepis na placuszki pochodzi z tej strony ( klik ) i podaję go z moimi małymi modyfikacjami. Skladniki na 7 placuszków: 1/4 szklanki musu z pigwy ( klik ) 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 szklanki mleka 1 małe
My simple kitchenłyżki cukru pudru 400 ml mleka 400 ml śmietany kremówki 250 g truskawek 250 g jagód Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Truskawki i jagody zmiksować ze sobą na mus. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, aż zbieleją. Następnie powoli wlać mleko. Nadal mieszając dodać ubitą śmietanę a na samym końcu truskawkowo-jagodowy mus. Całość dokładnie
My simple kitchenSzybki deser truskawkowy, najbardziej ucieszy chyba dzieci. W letni upalny dzień niezła frajda wyjadać rurką zimną bitą śmietanę z pysznym musem truskawkowym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 100 ml śmietany 30 % (schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego 1 łyżka soku z cytryny 50 g czekolady + 1 łyżka mleka rurki puste w środku Przygotowanie(...)przestrzenie między nimi bitą śmietaną. Do środka rurek wlewać łyżeczką roztopioną czekoladę, tak by smugi ściekały na zewnątrz. Najlepiej podawać od razu, gdyż po dłuższym czasie rurki zanurzone w musie truskawkowym zmiękną i jedzenie rurką nie będzie możliwe
Kuchcik gotujeodstawiamy na kilka godzin, aby wszystko dobrze "namokło". TYNK: 2 pudełka serka mascarpone (kupiony w biedronce, nie pamiętam po ile gram tam pakują :p) 10 truskawek Truskawki blendujemy na mus. Mascarpone miksujemy chwilę i dodajemy do niego mus z truskawek. Można ponownie zmiksować, albo po prostu wymieszać łopatką. Rozsmarowujemy najpierw na górze, później po bokach tortu, starając się, aby utworzyć
MamaOskarkawykorzystać biszkopty. Składniki : Na biszkopt : 2 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka) pół szklanki cukru (110g) pół szklanki maki (90g) 1 łyżka oleju. Masa truskawkowa : 2 szklanki zblendowanych truskawek - musu (ok pół kg) 1 szklanka maślanki (250 ml ) 300 ml śmietany 30% 5-6 łyżek cukru pudru (wg uznania) 8 łyżeczek żelatyny 4 łyżki wody Masa miętowa(...)papierem do pieczenia ( u mnie 23x23 cm ) i piec ok 15 min w 180'C Wystudzić. Masa truskawkowa. Śmietanę ubić na sztywno. Maślankę połączyć z cukrem i musem truskawkowym , dodać ubitą śmietanę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie ją rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody. Dodać ją do masy śmietanowej i całość ubić. Wylać masę na biszkopt
Malinowa KawiarenkaOdchudzanie to tak popularny temat że znalezienie jakiejś diety nie stanowi żadnego problemu. Diety to też moda, to stos wszelakich TEORII które firmują znane lub mniej
Kuchnia PROzdrowotnaTruskawki, truskawki....korzystajmy. Dzisiaj zrobiłam sernik na zimno na serkach homogenizowanych z musem truskawkowym. Składniki: Spód 140 g ciastek kruchych 70 g masła Warstwa serowa: 800 g serków homogenizowanych waniliowych 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy 500 g truskawek 3/4 szklanki cukru 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Masło roztopić, wlać
O kuchni z uczuciemfeta Sposób przygotowania Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. W czasie makaron się gotuje myjemy truskawki i odszypułkowujemy. Połowę miksujemy z listkami Bazyli i miodem na gładki mus. Druga połowę kroimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Makaron wykładamy na talerze. Polewamy musem truskawkowym. Fetę kroimy w plastry i układamy na środku talerza. Dodajemy
Pyry na Gaztemu biszkopty i truskawki zostaną przy dnie i nie będa pływać po powierzchni. Następnie wylać resztę jogurtowej masy i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Resztę truskawek zmiksować na mus, dodać tężejącą galaretkę. Truskawkowy mus wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały
Monia miesza i gotujelikierem kokosowym. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i ponownie wstawić do lodówki. Truskawkowe ,,ptasie mleczko": Galaretkę przygotować przy użyciu jednej szklanki wody. Truskawki zblendować na mus dodając sok z cytryny. Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę. Jogurt połączyć z tężejącą galaretką i musem. Do powstałej masy dodawać stopniowo po łyżce ubitej piany. Gotową wylać
Kuchnia Elliepierwszy raz robiłam zebrę (nawet takiej babki-zebry nigdy nie piekłam). Zdziwienie i podziw w oczach męża - bezcene ;) A do tego ten smak - delikatny, lekko chałwowy, z cudownym musem z białej czekolady i namoczonymi w likierze wiśniami. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 21 cm) 500 g twarogu sernikowego 2,5 łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 1 szkl śmietany(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 20 dag chałwy 2 łyżki czekolady w proszku lub kakao słodkiego typu Puchatek Mus z białej czekolady 2/3 tabliczki białej czekolady 2/3 szkl śmietany 30% 1 łyżka śnieżki (suchego proszku) Dodatkowo: wiśnie suszone namoczone w likierze wiśniowym (można pominąć) 1. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku - nie może być
Kto ugości moich gości?chcesz możesz jogurt posłodzić. Włóż do lodówki na kilka godzin lub na noc, jeśli chcesz zjeść pudding na śniadanie. Po kilku godzinach bądź następnego dnia zmiksuj maliny na mus. Posłodź według uznania. Mus przełóż na pudding i udekoruj miętą. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąmałym i tym dużym, życzę uśmiechu, szczęścia i spełnienia marzeń... SKŁADNIKI: ciasto 140 g mąki pszennej 75 g masła 1 żółtko 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka śmietany mus czekoladowy 250 g mascarpone 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową (lub bez) krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru truskawki świeża mięta(...)niej serek mascarpone i wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na przestudzony spód. Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Stopniowo wmieszać w nią mascarpone. Wyłożyć delikatnie na czekoladowy mus. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i udekorować świeżą miętą. Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałach