mus - 6353 przepisów (strona:160/424)

Ciasto czekoladowe z burakami 716

obrać, rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sitko do powstania gładkiego purée - daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia - ostudzone daktyle rozdrobnić razem z wodą za pomocą blendera na gładki mus - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z olejem kokosowym, przestudzić - jajka ubić przez 2-3 minuty - do jajek dodać mus daktylowy oraz purée buraczane, zmiksować - mąkę wymieszać z proszkiem

Smakołyki Bereniki
Dorada z pieca w 10 minut 224

Szybka rybka? Oczywiście!, świat nie kończy się na pstrągu i łososiu :). Wybór ryb z roku na rok się powiększa w sieciowych sklepach, oferując ciekawe gatunki ryb

Kuchnia PROzdrowotna
Święto "małej czarnej" w Trójmieście - KAWA FESTIVAL - Alternatywnie 2016 i Espresso 2015 210

dziupla w szkle" , właśnie w tego typu, autentyczn ych lodach rodem z Włoch, się specjalizuje. F estiwalowe menu zach ę cało do spróbowania kawy Affogato oraz deseru Gunga: granola, mus malinowy, mango, delikatny krem waniliowy i czekoladowy, malinowy macarones Musze przyznać, że kawa mnie tu wprost rozłożyła z zachwytu na łopatki! W niewielkiej ilości szatańsko mocnego espresso , pływała gałka domowych(...)obok szklanki. Całość to po prostu fascynująca, gorzko-słodka eksplozja kawowego smaku. Deser do kawy świetnie pasował. Słodki krem waniliowy i czekoladowy , ale z kwaskowatym posmakiem świeżego mango i musu malinowego . Wypełniaczem była tu całkiem smaczna granola . Całość zaserwowana w uroczym, przezroczystym słoiczku , który wyraźnie prezentował wszystkie warstwy tej pyszności. ____________________ ~"~ ____________________ T.Deker Patissier & Chocolatier - plac Konstytucji 3 Maja 3, Sopot

Grunt to przepis!
Golonka indycza z estragonem 195

Hej!  Dziś z cyklu "domowe obiady" przygotujemy bardzo tani obiad, który zarazem jest dobrą alternatywą dla wieprzowej wersji golonki. Cebula i estragon to dobre połączenie

Kuchnia PROzdrowotna
Tort z musem i ganache czekoladowym (biszkopt genueński) - warsztaty z Twardym Szparagiem 214

krem czekoladowy wprost rozpływa się w ustach.  Do tego ganache czekoladowy... Pycha!  (Tortownica o średnicy 20 cm) Biszkopt genueński: 4 jajka 120g mąki pszennej 120g cukru Mus czekoladowy: 400 ml śmietanki 36% 100g czekolady (dowolnej; u mnie gorzka) Nasączenie:  75 ml wody 15g cukru 1 cytryna  dowolny alkohol (opcjonalnie; dodałam odrobinę whisky) Ganache czekoladowy(...)gorącą wodą i następnie dodać sok oraz skórkę z cytryny (w kawałkach). Gotować do momentu otrzymania syropu i pozostawić do ochłodzenia. Po przecedzeniu - opcjonalnie wymieszać z odrobiną (!) alkoholu. Przygotować mus. Śmietankę ubić na sztywno, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. (Czekoladę połamać i umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać

Di gotuje
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 158

Witajcie :), Temat dość zaniedbany, a wręcz niemal nietknięty. Piwo ciągle kojarzy się z meczem bądź grillem i w wielu wyobrażeniach nie widzimy go jako szlachetny trunek

Kuchnia PROzdrowotna
Czekoladowy pudding jaglany 146

gotujemy w mleku do miękkości (nawet około 20 minut). Do gorącej kaszy dodajemy rozdrobnioną czekoladę , przyprawy, miód i ewentualnie lekko dosładzamy brązowym cukrem. Miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji gładkiego musu . Jeśli potrzeba, dolewamy gorącą wodę i miksujemy blenderem. Pamiętajmy,że zimny mus gęstnieje. Na wierzch deseru wysypujemy orzechy i układamy owoce.  Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Cytrynowe muffinki z różowym kremem. 174

leśne z brązowym cukrem gotować na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Przetrzeć przez sito.  Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie po łyżce dokładać mus owocowy. Mieszać mikserem na wolnych obrotach. Nie należy dodać zbyt dużo musu, bo krem będzie za rzadki (u mnie trzy płaskie łyżki). Po wystudzeniu dekorować kremem owocowym

zadanie-gotowanie
Sernik cytrynowy z rabarbarem 220

grubym dnem, dodać 50g cukru i grenadynę, zagotować. Trzymać na mały ogniu przez około 8 minut, aż rabarbar będzie miękki. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować na gładki mus, patrz FILM (proszę się nie poparzyć). 2. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w 4 łyżkach wody i dodać ją do rabarbaru, wsypać cukier z wanilią, wymieszać. 3. Mus rabarbarowy znów zagotować, zdjąć

Mała Cukierenka
Miętowa kaczka z patelni 230

Hej!, jeśli spodobała Wam się kaczka i jej smak a zawsze odpycha Was to że trzeba długo ją robić a do tego angażować piekarnik, to od

Kuchnia PROzdrowotna
Panna Cotta Kokosowa z Jeżynową Frużeliną 191

Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30% 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) ok. 70 g cukru trzcinowego 4 - 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki likieru kokosowego - opcjonalnie Dodatkowo: chipsy kokosowe mus owocowy lub tak jak u mnie frużelina Sposób wykonania: Do rondelka wlałam śmietankę i mleko kokosowe, wsypałam cukier i zagotowałam. Zestawiłam rondel z ognia. Żelatynę zalałam około dwoma łyżkami zimnej(...)wystygnie. Dopiero wtedy włożyłam napełnione pucharki do lodówki na około 4 godziny, można na noc.  Kiedy Panna Cotta całkiem stężała wtedy wylałam na nią frużelinę lub jak wolicie mus owocowy. No to co, smacznego! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Mus z białej czekolady z cynamonem 166

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Pamiętacie mój puszysty mus czekoladowy ? Teraz "pobawiłam się" białą czekoladą, którą zresztą baaardzo uwieeelbiam.   Oczywiście efekt wyszedł rewelacyjny! Mus charakteryzuje się niezwykłą delikatnością i wprost rozpływa się w ustach. Co prawda dodatek cynamonu podkreśla jego kremowy smak, ale możecie go pominąć. Spróbujcie obu wersji!    150g białej czekolady

Di gotuje
Eton mess maliny i kawa 455

oddzielnym naczyniu wraz z 2 żółtkami oraz 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy do niego przetartą przez sitko sypką kawę rozpuszczalną. Mieszamy do połączenia składników.  Maliny miksujemy na mus. Można zostawić kilka w całości.  Średniej wielkości bezę (ja zrobiłam z 4 białek i była za duża - przepis na bezę znajdziecie  tu ) kruszymy na mniejsze kawałki. Do pucharka(...)wysokich szklanek nakładamy na przemian po 1 łyżce kremu kawowego, 1 łyżce bitej śmietany, pokruszone bezy oraz mus z malin

Bon appetit mon amie
Zdrowy krem jaglany w tropikalnych smakach 207

krem jaglany przekładamy do pucharka. Misę blendera myjemy, następnie wkładamy do niej pozostałe owoce (zostawiając 2-3 kawałki do dekoracji) i 1/2 obranego banana. Całość miksujemy do uzyskania owocowego musu. Owocowy mus przekładamy na warstwę kaszy. Wierzch dekorujemy kawałkami owoców. Podajemy. Smacznego By Magdalena beta calories 203 fat 1g protein 3g carbs 51g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Tort śmietanowo-truskawkowy 210

szklanki wody, zostawić aby napęczniała (jeśli dodajemy galaretke warto wtedy dodać tylko 5 łyżek cukru pudru i taka galaretkę rozrabiamy w pół szklanki wody). Do masy potrzebny będzie mus, czyli 250 g truskawek blendujemy a pozostałą część 450g kroimy na małe kawałki. Zmiksowane truskawki wymieszać z serkiem mascarpone(dobrze aby serek miał temp. pokojową), dodać oba cukry. Śmietanę ubijamy(...)żelatynę rozpuszczamy na gazie (UWAGA nie może się zagotować) delikatnie chłodzimy (nie może być ciepła), jeśli to galaretka to fajnie jak zacznie tężeć. Śmietanę Dodajemy ją do serka z musem truskawkowym i delikanie mieszamy. Na koniec kawałki truskawek. Masę dzielimy na 2 części. Biszkopt nasączamy i wykładamy 1 część masy, przykrywamy blatem i wykładamy 2 część masy. Przykrywamy 3 blatem

Moje Słodkie Piekiełko

Proponowane wyszukiwania