mus - 6353 przepisów (strona:154/424)

Muffinki dyniowe z jajkami przepiórczymi 183

Dzisiaj prezentuję muffinki dyniowe dla jedzących inaczej: bez krowiego mleka i tłuszczu, bez kurzych jajek i bez glutenu. Bez tego wszystkiego także mogą być pyszniutkie... 100 g musu z dyni  (u mnie mus z pieczonej dyni Hokaido) 4 jajka przepiórcze 50 ml mleka sojowego 50 ml oleju 4 pomidory suszone drobno pokojone 30 g mąki ziemniaczanej 60 g mąki

Humanistka w kuchni
Czekoladowe jajka z twarogiem i brzoskwinią 168

niewielką ilością cukru. Następnie ubitą śmietanę wymieszać z serem twarogowym oraz cukrem z wanilią. Ewentualnie masę dosłodzić. Jedną połówkę brzoskwini pokroić w drobną kostkę, a drugą zmiksować na mus. Czekoladę obrać ze skorupek jajek. Należy zrobić to delikatnie i szybko, ponieważ czekolada rozpuszcza się pod wpływem ciepła rąk. Następnie do środka jajek dodać pokrojoną brzoskwinię i kilka łyżek masy twarogowej(...)pełna). Przygotowane jajka wstawić na 30 minut do lodówki. Na sam koniec z masy twarogowej uformować niewielki dołek i delikatnie przełożyć w to miejsce mus brzoskwiniowy. Czekoladowe jajeczka schować w chłodne miejsce. Podawać od razu po wyjęciu z lodówki.  *jeśli nie macie czasu to użyjcie gotowych czekoladowych jajeczek  ** jeżeli zostanie Wam biała masa to przełóżcie nią, np. naleśniki

Ugotować
Biszkopt z kremem orzechowym i musem z jabłek 220

formy wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez 20 minut do "suchego patyczka". Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier i przekrawamy wzdłuż na połowę. Kompot z jabłek miksujemy blenderem na mus, zagotowujemy. Do gorącego musu wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Masę odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, przekładamy na dolną część biszkoptu, przykrywamy drugą częścią. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania

Gotowanie moimi oczami
Zielony koktajl - porcja chlorofilu na śniadanie 168

małego kubeczka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Szpinak płuczemy w wodzie. Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki koktajlu wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu otrzymania gładkiego musu. Jeśli mus jest za gęsty można dodać więcej jogurtu

Bon appetit mon amie
Koktajl szpinakowy - zielony detox 152

według uznania)  Przygotowanie: Szpinak płuczemy w wodzie. Kiwi i imbir obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki koktajlu wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu otrzymania gładkiego musu. Jeśli mus jest za gęsty można dodać więcej soku. Dosładzamy miodem.  W wersji dla zaawansowanych można dodać kilka gałązek natki pietruszki

Bon appetit mon amie
Babeczki czekoladowe na słodki Dzień Dziecka 191

wody. Studzimy. Truskawki rozdrabniamy blenderem,a potem dodajemy do galaretki. Galaretkę z truskawkami przelewamy do formy na kostki do lodu lub do formy na czekoladki. Wstawiamy do lodówki aby mus stężał. Czekoladę kruszymy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy cienką warstwą, od środka silikonowe foremki na babeczki. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.  Kiedy(...)Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie nie przerywając miksowania dodajemy cukier waniliowy oraz po 1 łyżce serka mascarpone. Gotowe foremki czekoladowe napełniamy masą śmietanową w środek wkładamy mus truskawkowy,wierzch babeczki posypujemy startą czekoladą

Bon appetit mon amie
Lody domowe truskawkowe i śmietankowe 159

LODY TRUSKAWKOWE Składniki: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka mleka 150 g truskawek  Przygotowanie: Truskawki myjemy, pozbywamy je szypułek, a następnie miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy mleko oraz mus z truskawek. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie masę przelewamy

Bon appetit mon amie
Domowe lody bananowe i cappuccino 141

BANANOWE Robimy analogicznie jak lody cappuccino zmieniając dodatek smakowy. Składniki:  330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka mleka 2 banany Przygotowanie: Banany miksujemy blenderem na mus.  Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy mleko oraz mus bananowy. Dalej postępujemy według opisu jak powyżej

Bon appetit mon amie
Domowe lody malinowo-jeżynowe 151

mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki cukru pudru 100 g jeżyn 150 g malin Przygotowanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy mleko oraz mus ze zmiksowanych malin i jeżyn. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie masę przelewamy do urządzenia do lodów. Dalej postępujemy według instrukcji urządzenia.  Jeśli nie posiadacie takiego(...)MALINAMI Składnik: 330 ml śmietany  30 % 250 ml mleka kokosowego 2 łyżki cukru pudru 1 duża garść malin Przygotowanie: Według przepisu jak wyżej. Malin nie miksujemy na mus, dodajemy cząstki owoców. Follow my blog with bloglovin

Bon appetit mon amie
Pudding jaglano dyniowy z musem z mango 153

zrobimy także zdrowe desery. Możemy ją połączyć np. z kaszą jaglaną otrzymując jesienny pudding idealny jako popołudniowy deser albo jeśli ktoś woli na śniadanie. PUDDING JAGLANO-DYNIOWY  z MUSEM MANGO     Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni 1 mango mleko kokosowe 1 garść płatków migdałowych syrop z agawy lub miód do słodzenia Przygotowanie(...)kokosowego do uzyskania odpowiedniej gęstości. Mango obieramy i miksujemy blenderem na gładki mus.Mus z mango opcjonalnie można dosłodzić. Pudding z kaszy i dyni przekładamy do miseczek, na wierzchu dajemy mus z mango i całość posypujemy płatkami migdałowym

Bon appetit mon amie
Pianka deserowa z gruszką 174

łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Galaretkę rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy. Mleko miksujemy mikserem do czasu uzyskania gęstej pianki.  Gruszki obieramy. 2 gruszki kroimy i blendujemy na mus, 2 zostawiamy w całości, najlepiej z ogonkami. Do rondla wlewamy wodę do której dodajemy sok z cytryny, cynamon i cukier. W powstałym syropie gotujemy gruszki aż lekko zmiękną, ale jeszcze(...)się nie rozpadają. Studzimy. Do pianki z mleka dodajemy ostudzoną tężejącą galaretkę oraz mus z gruszek. Ugotowane całe gruszki układamy w pucharku i zalewamy do 3/4 wysokości pianką

Bon appetit mon amie
Mus czekoladowy z advokatem 250

Delikatny i rozpływający się  mus z gorzkiej czekolady do tego słodycz advokatu to dla mnie deser idealny. Robi się go bardzo szybko ale też i szybko znika. Z porcji wychodzą trzy małe słoiczki. Jednak deser jest dosyć kaloryczny więc i porcja według mnie wystarczająca. Do deseru wykorzystałam Advokaat Dalkowski. Składniki: 100 ml kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady(...)szklanych słoiczków i odłożyć do stężenia na 3-4 godziny do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem na wierzch wylać warstwę advokatu zrobić kleks bitej śmietany i posypać kuleczkami. Inspiracja na mus Kuchnia w formie

Ala piecze i gotuje
Zapiekana chałka z sosem truskawkowym 217

Wstaliśmy rano, a w domu unosił się cudowny zapach przygotowywanego śniadania. Mama zrobiła nam zapiekaną chałkę z musem truskawkowym. Mówię Wam to coś wspaniałego. Zaczekała aż się ubierzemy i na gorącą patelnię wrzuciła chałkę, żebyśmy mogli zjeść jeszcze cieplutką. I wiecie co nie tylko jest to przepyszne śniadanie jest do tego szybkie i proste. Zarówno dorośli(...)jajku, po czym od razu przekładamy na gorącą patelnię z roztopionym masłem i smażymy je z obydwu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Podajemy je z cukrem pudrem i musem truskawkowym. Jej jeszcze teraz mi ślinka cieknie. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Sos wiśniowy 264

Lekko gęsty, z całymi owocami, lśniący, kwaskowy i pyszny… po prostu :) Znakomity dodatek do wielu deserów: bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów… Zastosowań jak sami widzicie wiele. Ze względu na porę roku użyłam wiśni mrożonych (drylowanych), w sezonie polecam świeże owoce :) Przygotowałam ten sos do konkretnego deseru. Jakiego? Tego dowiecie się w następnym wpisie :) Składniki: 200 g wiśni(...)rozrabiamy, a po chwili wlewamy do wiśni i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Sos wiśniowy to doskonały dodatek do bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów. Możemy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników sosu, aby dostosować ją do swoich potrzeb (np. do przełożenia kilku blatów tortu). Sos przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku

MyCookBook.pl
Placuszki bezglutenowe, wegańskie 149

Placuszki z jabłuszkiem i bananem Składniki: 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 20 ml oleju + do smażenia 200 ml mleka ryżowego 2 małe jabłka 1 banan Dodatkowo: mus jabłkowo - gruszkowy z cynamonem sos jabłkowy Mąki zmieszałam w misce, dodałam olej, mleko i wymieszałam na dużych obrotach za pomocą miksera. Jabłka obrałam i starłam na dużych oczkach. Banana pokroiłam(...)pomocą łyżki.  Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyłam placuszki do zarumienienia z każdej strony. Mój synek miał dziś wyjątkowo słodkie preferencje, dlatego dodatkowo na placuszkach wylądował mus oraz

nietadieta

Proponowane wyszukiwania