Cześć! powiem Wam szczerze że szkoda się uganiać za zagranicznym pesto :p. Mamy taniutką cukinię, Polską białą paprykę i aromatyczny czosnek. Wystarczy odpowiednią mieszankę upiec oraz
Kuchnia PROzdrowotnażebrowaniem. Jedna z najczęściej spotykanych w sklepach – mała (owoce o wielkości 1-2-3kg), smaczna. Nadaje się do jedzenia ze skórką – np. upieczona, w postaci zupy. Świetna na mus, do ciasta i do duszenia – jest mączna i nie ma zbyt wiele soku. Ma bardzo wysoką zawartość witaminy A i beta karotenu. DYNIA MAKARONOWA (Makaronowa Warszawska, Pyza) lekko podłużna(...)pestkami, gruby miąższ. Ma prawie tak pomarańczowy miąższ jak u dyni Hokkaido, jest jednak bardziej soczysta, wodnista, a po zmiksowaniu czuć w niej włókna. Nie nadaje się na mus z pieczonej dyni, trzeba odparować ją mocno na patelni. W smaku przypomina marchew karotkę. DYNIA ACORN SQUASH – mała, w kształcie żołędzia, mocno żebrowana – przez różnorodność kolorów niepotrzebnie w Polsce traktowana jako
Karo in the Kitchenmiękkich owoców takich jak truskawki, banany, kiwi. Pozwala przygotować gęste i sycące koktajle z większą ilością włókien. Ponadto wykonamy placki ziemniaczane, sos do spaghetti czy desery takie jak mus bananowy z czekoladą. Z pulpy można wykonać peelingi i maseczki do naturalnych zabiegów kosmetycznych. Trzecie sito, tak zwane ślepe, nie posiada żadnych otworów. Miażdży owoce na mus o gładkiej konsystencji. Oprócz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadyniowym zastrzyku energetycznym część familii przemierzała trójmiejski szlak rowerowy, a pozostała nadrabiała zaległości porządkowe przy desce do prasowania. I o dziwo, jedni i drudzy byli zadowoleni ;) Składniki: 400 g musu dyniowego 100 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Upiec dynię i przygotować z niej mus: dynię przekroić
zadanie-gotowanieWitajcie :) ostatnio chodził za mną sernik a że miałam tylko 600 g sera postanowiłam jednak coś wytworzyć :) Powiem Wam że wyszedł pyszny i delikatny, podałam go z musem malinowym, gościom smakował :) Zapraszam :) Składniki : 600 g sera białego pół tłustego 400 g kwaśnej śmietany 1 serek waniliowy Danone 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 5 jajek(...)wyrównujemy. Piekarni rozgrzewamy to temperatury 175/ 180 stopni pieczemy na złoty kolor, mój sernik piekł się około 60 minut. Sernik studzimy przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach. Podajemy z musem malinowym.Jeśli nie macie malin możecie oprószyć go cukrem pudrem lub polać polewą. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimoże chętniej sięgną po mleko. Przepis na moją owsiankę znajdziecie poniżej. PRZEPIS 3-4 łyżki płatków owsianych zalewam gorącą, przegotowaną wodą i odstawiam na kilka minut pod przykryciem przygotowuję mus owocowy (truskawki, maliny, borówki) i dodaję do owsianki dekoruję owocami Do przygotowania musu używam blendera Nutri Boost firmy Russell Hobbs . To niewielkie urządzenie w błyskawicznym tempie blenduje owoce
Tetiisheriwrześniu zawsze robię weki z malin :) Od soku po dżemy, konfitury. Ale w tym roku postanowiłam zrobić mus. Idealny do naleśników ciast i deserów. Składniki: 1,5 kg malin 50 dag cukru W rondlu z szerokim dnem wrzucamy maliny i is smażymy je ok 30- 40 minut. Dopóki maliny całkowicie się nie rozpadną. Następnie maliny przecieramy(...)przez sito. Do przetartej may dodajmy cukier i całość gotujemy 30 minut. Mus przelewamy do słoików (moje o pojemności 200 ml) i pasteryzujemy 25 minut
Delicious TitbitsTo że wrzesień się rozpoczął nie oznacza że jest już zimno! Świeży szpinak dostępny niemal w każdym markecie oraz Polskie maliny to składniki bazowe naszego wrześniowego
Kuchnia PROzdrowotnamasę i łyżką podzieliłam na porcje. Ułożyłam je na tacy i zamroziłam. Gotowe kulki włożyłam do woreczka na mrożonki. Będę ich używać - po jednej lub dwie jako dodatek do musu jabłkowego do szarlotki, do barwienia kremów i bitej śmietany, a także do farbowania jajek na Wielkanoc. Sok z aronii 1 kg aronii 600 g cukru 1 szkl. wody Aronię umyć(...)rozłożyć folię spożywczą i łyżką formować kulki w niewielkiej odległości jedna od drugiej. Zamrozić. Zamrożone kulki przesypać do woreczka na mrożonki i trzymać w zamrażarce. Używać jako dodatek do musu jabłkowego, do barwienia kremów, bitej śmietany, serników, babek i do farbowania jajek na Wielkanoc
Posadzone i zjedzoneJogurtowe muffinki z jagodami Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką Wegańskie lody - 2 smaki Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń Gumi-jagodowe ciacho kokosowe Inne: Domowe masło kokosowe Top 5 najpopularniejszych wpisów wakacji to: Domowe masło kokosowe Krokiety z pikantnym farszem i parówką Mocno czekoladowy(...)szopska sałatka, banica, tarator czy pysznych bułgarskich win Dynia - marynowana, krem na ostro, krem na słodko, ciasto, placki - będzie pysznie! Jabłka - jesień to czas na pyszne polskie jabłka - szarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze
Cooking MonsterAgar - agar to świetny zamiennik wieprzowej żelatyny która powiedzmy sobie szczerze ani nie jest zdrowa ani jej pochodzenie nie zachęca. Agar jest pochodzenia roślinnego a konkretnie
Kuchnia PROzdrowotnaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto grysikowe z malinami to pyszny przekładaniec bez pieczenia. Ciasto składa się z masy z kaszy manny przełożonej herbatnikami z musem malinowym i galaretką na wierzchu. Co tu dużo mówić ciasto smakuje obłędnie! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em;" /> Ale żeby się o tym przekonać musie je zrobić w swojej kuchni " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam. Pamiętajcie, że ciasto najlepiej smakuje wyjęte z lodówki na 30 minut przed podaniem " class="wp-smiley" style="height
Marta Gotujeziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 250 ml mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu 0/5 łyżeczki pasty waniliowej Składniki na mus jeżynowy: 300 g jeżyn 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny dodatkowo: garstka jeżyn Wykonanie: białka ubić. Gdy są prawie sztywne, pod koniec ubijania zacząć dodawać po jednej(...)końcu wmieszać rum i wanilię roladę rozwinąć i posmarować dżemem. Nałożyć krem i rozsypać jeżyny. Zwinąć i odstawić do lodówki, by krem stężał kroić najlepiej nożem piłką. Podawać z musem jeżynowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masę. 5. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z 4 łyżkami masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać do reszty sera. Wymieszać. 6. Masę serową podzielić na trzy części. Do pierwszej części wlać mus jagodowy, dodać całe jagody, wymieszać. 7. Masę jagodową wyłożyć na herbatnikowy spód. Wstawić do lodówki, aby masa trochę się ścięła. 8. W tym czasie do drugiej części sera, dodać pokrojone(...)brzoskwinie. Warstwę brzoskwiniową ostrożnie wyłożyć masę na jagodową. Wstawić do lodówki. 9. W czasie schładzania dwóch wcześniejszych warstw, przygotować trzecią. Do trzeciej części masy serowej dodać maliny i malinowy mus. Wymieszać. Wylać na lekko ściętą warstwę brzoskwiniową. 10. Serniczek wstawić o lodówki na kilka godzin. 11. Porcje serniczka przed podaniem udekorować gałką lodów waniliowych i owocami. Smacznego
W mojej kuchnimąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru jedna łyżeczka nalewki malinowej barwnik spożywczy różowy 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ½ szklanki musu z malin 2 łyżeczki nalewki malinowej Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką(...)zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy mus malinowy, nalewkę i ponownie miksujemy do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone ciasteczka odkładamy, a gdy się wystudzą, przekładamy kremem. Wkładamy do lodówki na 2 godz. Do wykonania ciasteczek wykorzystałam silikonowej maty
Podróż w kulinaria