godzin, można na całą noc. Truskawkowa żelka: 300g truskawek umyć, odszypułkować, zmiksować blenderem. 2 łyżki z lekką górką suchej galaretki rozpuścić w 50ml gorącej wody, wymieszać z truskawkowym musem, przelać do głębokiego talerza lub foremki o średnicy ok 14-15cm. Pozostawić do stężenia.* Pozostałą suchą galaretkę wymieszać z żelatyną, zalać mlekiem i pozostawić na 10 minut, żeby żelatyna(...)napęczniała. Następnie podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia żelatyny. Pozostałe truskawki również odszypułkować i zmiksować blenderem. Śmietankę ubić na sztywno. Serek labneh utrzeć z cukrem i truskawkowym musem, ciągle miksując wlać żelatynę. Dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem lub folią spożywczą. Biszkopty maczać krótko w mleku i wyłożyć nimi dno tortownicy
Obiad gotowyblogu. Składniki: 2 jajka 1 szklanka ekologicznej mąki kokosowej, np. look food plus 1 łyżeczka 100 g masła 2 łyżki cukru kokosowego, np. look food 1 łyżka musu kokosowego, np. look food 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 średniej grubości łodyg rabarbaru 2/3 szklankidrobnego białego cukru łyżeczka octu, np. jabłkowego 2-3 łyżki wiórków kokosowych(...)szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Z żółtek, posiekanego masła, cukru kokosowego, proszku do pieczenia i musu kokosowego zagnieść jednolite ciasto. Odłożyć do lodówki na 20 minut. Następnie wylepić spód tortownicy (23 cm) ciastem. Ponakłuwać widelcem i podpiec 15 minut w 180oC. Temperaturę zmniejszyć do 150 o C.W tym czasie umyć i obrać rabarbar, pokroić na kawałki. Wyłożyć na podpieczony
Czerwień i błękitkroimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do miski, następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Umyte i obrane z szypułek truskawki umieszczemy w drugiej misce i rozdrabniamy blenderem na gładki mus. Do trzeciej miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę, wsypujemy cukier puder i wszystko dokładnie łączymy mikserem, zmiksowaną śmietanę dzielimy na dwie równe części. Jedną część śmietany wlewamy do zblendowanych bananów(...)całość dokładnie razem łączymy, pozostałą śmietanę mieszamy z musem truskawkowym. Tak przygotowane masy lodowe wstawiamy wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc, w trakcie mrożenia jeszcze i kilkakrotnie mieszamy. Artykuł Błyskawiczne lody truskawkowe i bananowe + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaSezon na truskawki trwa a więc mogę Wam zaproponować pyszny, prosty w wykonaniu deser jogurtowy z musem truskawkowym :) Zdrowa propozycja dla łasuchów ;) Składniki : pół kg truskawek 750 g jogurtu naturalnego 4 łyżki żelatyny 4-5 łyżek cukru trzcinowego 4-5 łyżek do truskawek Sposób przygotowania: Miksujemy truskawki blenderem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Intensywnie mieszamy aż się rozpuści. Stopniowo dodajemy(...)jogurt ciągle mieszając . Zalewamy wcześniej przygotowane salaterki do połowy jogurtem. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. aby jogurt stężał. Następnie zalewamy musem truskawkowym. Ozdabiamy miętą . Smacznego
Różne smaki w kuchnibędzie okey ;). Smacznego pieczenia! Składniki: Ciasto kruche: 100 g zimnego masła 2 żółtka 50 g cukru pudru 160 g mąki pszennej Masa jabłkowa: 1 kg musu jabłkowego 2,5 galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 500 ml mleka 6 łyżek cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła Wkładka(...)samej tortownicy, w której piekliśmy kruchy spód (średnica 22 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 30 minut do zezłocenia. Wyjąć i ostudzić. Masa jabłkowa: Mus jabłkowy zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i energicznie wymieszać, aż się rozpuszczą. Gdy jabłkowa masa ostygnie i zgęstnieje wylać ją na kruchy spód. Schłodzić do całkowitego stężenia. Masa
Nastoletnie Wypiekaniedokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin aby napęczniały, ja przygotowałam sobie wieczorem i odstawiłam na noc do lodówki. Banany obrać ze skórki. Obrane banany zmiksować z dodatkiem kakao na mus. Do pucharków nakładać na przemian jogurt z chia i mus bananowy. Ostatnią warstwa ma być jogurt z chia. Udekorować pestkami granatu i listkiem mięty. Można od razu podawać lub jeszcze
Monia miesza i gotujepomysłów na nasiona chia , natomiast według mnie najlepiej smakują po prostu namoczone w mleku i jogurcie greckim przez noc, z dodatkiem skórki z cytryny i miodu. Podane z musem truskawkowym i świeżymi owocami. To takie proste a zarazem smaczne rozwiązanie, idealne na dobre rozpoczęcie dnia. Składniki: 3 łyżki nasion chia 3 łyżki jogurtu greckiego 3/4 szklanki mleka(...)truskawek Nasiona mieszam z mlekiem i odstawiam na całą noc do lodówki. Kiedy nasiona wchłoną płyn mieszam je z jogurtem naturalnym, skórą cytryny oraz syropem klonowym. Truskawki miksuję na mus. Na dnie naczynia układam truskawki, następnie nakładam pudding chia. Dekoruję pokrojonymi truskawkami i podaję od razu... lub zakręcam słoik i zabieram do pracy! :) Smacznego, Klaudia
Mango PapajaJeden z najmodniejszych tortów urodzinowych. Zrobienie go było czystą przyjemnością. Ciasto to tradycyjny biszkopt a przełożony jest musem z mango. Polecam Wam bardzo ! Biszkopt (19 cm średnicy) 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę(...)masy cukrowej i pomalowałam tak jak róg. Poncz to woda z sokiem z cytryny i posłodzona do smaku. Wykonanie. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na podstawce i delikatnie nasączyć. Posmarować musem z mango i przykryć blatem biszkoptowym. Z kolejnym postępować tak samo. Złożony tort wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzony tort posmarować z wierzchu kremem na bezie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmango 1 banan Wykonanie: Mango i banana obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Brzoskwinie odsączyć z syropu, również pokroić w kawałki. Owoce przełożyć do blendera. Mocno zmiksować. Powstały mus przełożyć do szklaneczek/filiżanek. Artykuł Owocowe miksowanie – odsłona 2 – mus z mango, banana i brzoskwini pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniafolią spożywcza i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, umieszczamy w rondelku, dodajemy goździki i łyżeczkę masła. Dusimy pod przykryciem aż z jabłek powstanie mus. Słodzimy miodem i odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą wałkujemy na kształt formy, w której chcemy piec jabłecznik. Wylepiamy ciastem formę, nakłuwamy widelcem w wielu miejscach(...)przygotowane ciasto wykładamy jabłkowy mus. Drugą część ciasta rwiemy na drobne kawałeczki i posypujemy wierzch. Jabłecznik pieczemy w 180C przez ok. 50-60minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Jabłecznik wspaniale smakuje w wersji na ciepło z gałką lodów waniliowych. Artykuł Jabłecznik i chwile w rodzinnym mieście pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniawyłącznie smak sernika, aby nie rozpraszały ich smakowo żadne dodatki… I taki mi się udał. Sernik z delikatną ricottą, którą nadała mu właśnie niesamowitej lekkości, jest niczym mus serowy! Idealnie wpasowuje się także w wiosenną porę roku. Smakowo świeżości dodaje mu cytryna i nutka mięty, którą delikatnie urozmaiciłam swój wypiek. Składniki 500 g twarogu półtłustego 500 g serka ricotta(...)Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku. Ciasto schłodzic w lodówce. Sernik można udekorowac dowolnie, np. ozdobnym, zielonym cukrem i wiórkami kokosowymi. Sernik jest niezwykle kremowy i delikatny. Konsystencją przypomina mus! Jeden z delikatniejszych serników. Smacznego! Mój przepis bierze udział w akcji: Artykuł Sernik ricotta z nutką mięty – bardzo kremowy! pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaLubicie batoniki Bounty? Ja muszę przyznać, że nie potrafię im się oprzeć. A to ciasto właśnie przypomniało mi ich smak. Cienkie warstwy koksowej bezy przełożyłam musem z deserowej czekolady. Było to dość słodkie, jeśli wolicie to możecie użyć czekolady gorzkiej. Nie wychodzi wysokie ale solidny kawałek na pewno zaspokoi Waszą ochotę na słodycze. *foremka 25*34 cm Składniki(...)blaty koksowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 150 g kokosu szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny na mus czekoladowy: 180 g czekolady deserowej 330 ml śmietanki 30% dodatkowo: kilka plastrów ananasa z puszki Białka posolić i ubić na sztywno. Kiedy będą ubite zacząć dosypywać po łyżce cukru. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i kokos oraz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawanilinowym 1/2 szklanki przegotowanej, schłodzonej wody nadzienie 3 średniej wielkości jabłka 1 galaretka o smaku agrestowym (sam proszek!) 1/2 szklanki wody do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować mus ze startych jabłek : owoce umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rondelka przełożyć starte jabłka i wlać 1/2 szklanki wody. Masę gotować kilka minut na małym ogniu(...)patyczka i zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. Przygotowanym stężonym musem ze startych jabłek posmarować rozwiniętą roladę biszkoptową. Całość ponownie zrolować. Najlepiej, aby zawinięcie było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada się nie rozleci. Roladę zawinąć w folię przezroczystą
UgotowaćWitajcie, Maj coś zimny więc pomyślałem o czymś co przypomina lato ;). Uprzedzając nie będzie w nim ani trochę alkoholu a jednak będziemy przekonani że
Kuchnia PROzdrowotna