Motywacją do przygotowania poniższego sernika było to, że w lodówce znalazłam napoczęty serek mascarpone oraz twaróg . Postanowiłam połączyć obydwa te produkty wraz z przepysznym musem kokosowym oraz nowością dla mnie, czyli cukrem z agawy . Do tej pory napotykałam tylko syrop z agawy. Wspomniany cukier występuje w formie bardzo sproszkowanej, przypominającej puder, dzięki czemu wykazuje lepszą rozpuszczalność, jest też bardzo słodki(...)deser. Spód: 100 g daktyli (Look Food) 20 g amarantusa ekspandowanego (Look Food) Masa serowa: 100 g serka mascarpone 100 g twarogu półtłustego 50 g musu kokosowego (Look Food) 30 g cukru z agawy (Look Food) 100 ml mleka + 2 łyżeczki agaru w proszku garść świeżych malin Przygotowanie: Na początek przygotuj spód. Przełóż do malaksera
Zdrowie na języku :Płyżek gorącej wody 3 łyżki ksylitolu Czerwona warstwa: 1 szklanka malin 2 łyżki ksylitolu, miodu lub syropu z agawy Wykonanie: Maliny zblendować wraz z ksylitolem lub miodem na gładki mus (można je też przetrzeć przez sitko, żeby nie było pestek) i przełożyć na spód pucharka. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić(...)przestudzenia. Twaróg, jogurt oraz ksylitol przełożyć do blendera i zmiksować na gładką i kremową masę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz zmiksować. Masę wyłożyć na malinowy mus. Następnie schłodzić deser w lodówce (kilka godzin lub cała
Healthy food explorerJeżeli chcecie zrobić ten deser musicie przygotować: wiórki kokosowe, mus kokosowy,mleko kokosowe, olej kokosowy nie rafinowany, kakao,gorzką czekoladę,masło i ksylitol. Nie odmierzałam ilości składników, więc powiem wam jaka powinna być każda warstwa deseru. Do blendera wrzuciłam ok 3 łyżek wiórek 2-3 łyżki oleju kokosowego, kilka łyzeczek kakao, łyżeczka ksylitolu,ok 2 łyżki mleczka kokosowego. Miksowałam żeby(...)miałam w postaci płynnej.Wlałam do foremki 16cm średnicy i wstawiłam do lodówki. Zrobiłam kolejną warstwę: do miski: ok 1/2 puszki mleka kokosowego, 3 czubate łyżki wiórek, 1i1/2 łyżki musu kokosowego, 1 płaską łyżeczkę ksylitolu, kilka kropel soku z cytryny. wymieszałam ręcznie. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. wyłożyłam na spodnią warstwę i wstawiłam do lodówki. Rozpuściłam w kąpieli wodnej tabliczkę
harrisawody 1/2 szkl cukru Przygotowanie: Wodę gotujemy z cukrem na syrop a następnie studzimy. Ogórki obieramy wkładamy do blendera, dodajemy sok z limonki oraz świeżą miętę. Miksujemy na mus. Mus łączymy z ostudzonym syropem, przelewamy do foremek i mrozimy w zamrażalniku
Bon appetit mon amiepierwsze stopnie do piekła zachęciły mnie do degustacji, co tchnęło we mnie dodatkowo wenę na napisanie kilku słów recenzji. Najnowsze DayUp Pearls to przepyszne deserki na bazie śmietanki kokosowej, musów owocowych oraz pereł tapioki - wszystko bez cukru, bez polepszaczy smakowych, po prostu #bezściemy. Aha, no i naturalnie bezglutenowe! Muszę przyznać, że tapioka była dla mnie nowością - nigdy przedtem(...)śmietanka kokosowa 17%, tapioka 4,5%, wiórki kokosowe 2%. Poszło na pierwszy ogień! I tak naprawdę było pierwszym smakiem, który miałam okazję skosztować. Delikatny, subtelnie słodki mus owocowy z dominującą nutką malin i jagód. Na samym początku nie zachwycił, dopiero po drugim "kęsie" przyzwyczaiłam się do tego smaku i stwierdziłam, że chętnie sięgnę po więcej. Konsystencją przypomina gęsty
Kuchnia EllieOstatnio spotkało mnie wielkie szczęście :) udało mi się kupić mus z quajawy bez cukru i innych zbędnych składników, a ponieważ jestem ogromną fanką tych owoców, zrobiłam sobie mały zapas. Prosty przepis na smootihie z guajawy, czarnej porzeczki (doskonałe połączenie) i quinoy. Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy 300 ml musu z quajawy garść czarnej porzeczki 100 ml wody Wykonanie: Porzeczki
Quinoa Raz!Ostatnie zimne dni przyniosły mi chęć na coś rozgrzewającego, ale zarazem słodkiego. W związku z tym przedstawiam Wam przepis na budyń jaglany z musem korzennym ze śliwek. Oczywiście taki budyń jaglany można zjeść ze świeżymi owocami, których teraz mamy pod dostakiem. Składniki na 4 porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej 50 ml mleka 2% tł lub mleka roślinnego 1/2 łyżki miodu(...)razie potrzeby można dodać więcej mleka. W międzyczasie śliwki gotować w herbacie z dodatkiem cynamonu, goździków i kakao, aż wyparuje część wody. Przełożyć do blendera, blendować do gładkości. Taki mus można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. 1 porcja zawiera ok.: 275 kcal 7,1 g białka 3 g tłuszczu 55,5 g węglowodanów Smacznego
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznydeser, niż klasyczny sernik na zimno. Jest doskonały, bardzo kremowy i wyjątkowo smaczny. Sernik jagodowy z serkiem mascarpone dodatkowo wzbogaciliśmy dodając do jagód odrobinę zielonego sosu Tabasco, który nadał musowi wyjątkowego smaku. To inspiracja z ostatnich warsztatów kulinarnych, w których uczestniczyłyśmy wspólnie z Asią (Byłem tu. Tony Halik), Kamilą z bloga Ugotowae-Pozamiatane.pl i Magdą z Home Photo Shot. Magda jest(...)łyżka stołowa soku z małej cytryny 120 g twarogu typu Philadelphia 250g serka mascarpone 300 ml gęstej śmietany pokruszone pistacje do dekoracji Uwaga: jeszcze ciekawszy smak musu jagodowego można uzyskać dodając cukier trzcinowy melasowy. zamiast zwykłego brązowego cukru. Trzcinowy cukier melasowy jest też doskonałym dodatkiem do kawy. Można go kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadłonią. 3. Tortownicę wkładamy do lodówki. Masa jabłkowa : 1.Jabłka obieramy i kroimy w większe kawałki (zostawiamy kilka plasterków do dekoracji). 2. Połowę jabłek miksujemy z odrobiną cukru na mus. 3. Jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cynamon 3 łyżki wody i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż jabłka zmiękną ale nie będą rozgotowane, następnie dodajemy mus i mieszamy
Marcepanowa kuchniadłonią. 3. Tortownicę wkładamy do lodówki. Masa jabłkowa : 1.Jabłka obieramy i kroimy w większe kawałki (zostawiamy kilka plasterków do dekoracji). 2. Połowę jabłek miksujemy z odrobiną cukru na mus. 3. Jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cynamon 3 łyżki wody i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż jabłka zmiękną ale nie będą rozgotowane, następnie dodajemy mus i mieszamy
Marcepanowa kuchniaskładniki: spód: 2 jajka 0,5 kubka mąki kokosowej 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia laska wanilii mus kokosowy: 1l mleka kokosowego 4 łyżki żelatyny 0,5 kuba wody 0,5 kubka wiórków kokosowych 2 łyżki cukru kokosowego oraz: kilka kostek Ptasiego Mleczka w białej czekoladzie od E.Wedel galaretka krystaliczna 250 g malin kubek zaparzonej zielonej(...)jajka i przesiewamy mąkę, ciasto wylewamy do tortownicy pieczemy 15 do 20 minut, na złoty kolor do efektu suchego patyczka galaretę przygotowujemy według informacji na opakowaniu w międzyczasie przygotowujemy mus, żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, odstawiamy, mleko kokosowe ubijamy z cukrem i wiórkami upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, nasączamy zaparzoną zieloną herbatą, układamy maliny żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej
Luźna Kuchnialodów, wystarczy zwykły mikser. Na blogu znajdziecie też inne przepisy z truskawkami: Szybkie ciasto z jogurtem truskawkami i rabarbarem Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym
Kulinarne przygody Gatitystężała. Przygotowujemy warstwę truskawkową. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Jeżeli owoce są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy ksylitol i blendujemy na gładki mus. Mus przelewamy do rondelka i gotujemy. Dodajemy agar i gotujemy około 5 minut, cały czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Masę truskawkową delikatnie wlewamy na warstwę kokosową. Kiedy masa zacznie tężeć
My Chcemy Jeśćkawy miałam właśnie to pyszne ciacho bez cukru i bez glutenu. Biszkopt na mące kokosowej (tym razem uratowany przed kocimi łapkami Frugasa :D) jest bardzo prosty do wykonania, a mus truskawkowy i masa nie wymagają wielu składników. Dzisiaj nawet uświadomiłam sobie, że zupełnie przypadkowo ciasto wyszło mi trochę patriotycznie i mogłoby stanowić pyszną słodką przekąskę z “okazji” najbliższego(...)kilka minut. Zblendowane truskawki zmiksować z galaretką w taki sposób, by nie było grudek. Jeśli całość jest zbyt płynna, umieścić na chwilę w lodówce (powinna być lekko tężejąca). Mus truskawkowy wylać na upieczony biszkopt (najlepiej nie zdejmować papieru do pieczenia) i schłodzić przez kilka minut w lodówce. Z mleczka kokosowego oddzielić wyłącznie stałą część i ubić z dodatkiem erytrytolu. Ciasto
Fitkotenergii na cały poranek. No to zaczynamy :) Składniki: 100g płatków orkiszowych 200ml wrzątku 1 jajko 30g otrębów pszennych 1 banan 1 łyżka miodu tłuszcz do smażenia + kilka truskawek na mus Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwile aż wsiąkną całą wodę i zmiękną. Następnie dodajemy banana i miksujemy na gładka masę. Dodajemy jedno jajko , otręby pszenne oraz miód, dokładnie mieszamy(...)czym smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Jako dodatek dodałem mus ze zmiksowanych truskawek :) Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie: Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie Kalorycznie