mus - 6353 przepisów (strona:138/424)

MUS CZEKOLADOWY Z MARAKUJĄ I POMARAŃCZĄ 153

wytrawnych. Wystawne bankiety czy studenckie domówki - nieistotne! Zjeść trzeba tu i tu, a przy niewielkim nakładzie sił, także ta studencka balanga może okazać się kulinarną ucztą. Dlatego polecam poniższy mus czekoladowy. łatwy, efektowny i niebywale smakowity. Zajmuje maksymalnie 30 minut, choć prezentuje się znacznie lepiej. Spróbujcie sami!   CZEKOLADOWY MUS Z MARAKUJĄ I POMARAŃCZĄ (4 porcje) 100 g gorzkiej czekolady

W kuchni Karmel-itki
Trufle z suszu z kompotu | Jak wykorzystać susz z kompotu 162

Jeżeli Wasz susz jest mało słodki koniecznie dodajcie do niego odrobinę miodu lub wcześniej zalanych wrzątkiem, zblendowanych daktyli. Zamiast mąki kokosowej możecie użyć mąki migdałowej.  Składniki : 4 łyżki musu z suszu (zblendowanych owoców) 6 łyżek mąki kokosowej Kakao/Wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie : Mus mieszamy z mąką. Formujemy w rękach kulki. Obtaczamy w kakao lub wiórkach

Czarnawisienka
Kokosowy deser chia z musem z mango 158

Kiwi obierz i pokrój w plastry. Granat przekrój na pół i łyżeczką wydrąż z niego ziarna – potrzebnych będzie około 2 łyżek ziaren. Obierz dojrzałe mango i zblenduj na gładki mus. Wyjmij pudding z lodówki. Odbierz z niego 2 łyżki – w oddzielnej miseczce wymieszaj tę ilość z płaską łyżką kakao. Przygotuj 2 słoiki lub większe szklanki. Na dno każdego przełóż kakaową(...)wersję puddingu. Teraz poustawiaj plasterki kiwi przy brzegach słoików i delikatnie wypełnij środek kokosową wersją puddingu. Deser polej musem z mango, posyp ziarnami granatu i wiórkami kokosowymi. Podawaj schłodzony. Składniki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 3 łyżki miodu lub 2 łyżki cukru kokosowego 4 łyżki nasion chia 1 dojrzałe, duże mango (ważne, żeby było miękkie) 1 dojrzałe kiwi ½ granatu

Eat me! Fit me!
Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem 168

cebula 2 ząbki czosnku 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek 80 g śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu starty parmezan (do posypania) sól pieprz Przygotowanie: ∗Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym(...)przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dołożyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i smażyć, aż się zrumienią. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać puree z dyni, bulion

Oryginalny smak
Pudding chia na mleczku kokosowym z mango 108

małe nasionka zamieszkuje ogromna ilość składników odżywczych : białka, błonnika czy kwasów tłuszczowych omega. Zalane wodą czy mlekiem powiększają swoją objętość kilkukrotnie. Pożywny pudding na mleczku kokosowym z egzotycznym musem z mango to propozycja na zdrowy deser   lub pożywne i wartościowe drugie śniadanie. Wykonanie tego deseru jest banalnie proste a efekt bardzo smaczny! Składniki na 4 porcje: 1 puszka mleczka(...)nasionka zaczną przybierać galaretowatą konsystencję przelać po równo do 4 szklanych pucharków. Odstawić do lodówki. Mango obrać , pokroić na kawałki, przełożyć do miski i zmiksować blenderem na mus, wylać na wierzch puddingu, schładzać kilka godzin w lodówce lub zostawić na całą noc. Najlepiej robić go wieczorem wtedy na śniadanie jest idealny J Wpis powstał przy współpracy z marką  KUCHNIE

Wanilia i Kardamon
kostka bananowa 156

lekkich ciast o wielu warstwach. Czekolada i banan to smaczny duet, także w tym cieście zagrały ze sobą idealnie. Wbrew pozorom nie było za słodkie a wyraźny w smaku mus z deserowej czekolady grał tutaj główną rolę.  *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopty: 8 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju łyżka kakao herbata do nasączenia na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki 30% 160 g czekolady deserowej dodatkowo: 3 banany 2 opakowanie galaretki bananowej 4  łyżki nutelli 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto mandarynkowe 119

Następnie owoce obrać ze skórki (staramy się pozbyć jak najwięcej białej części), usunąć ewentualne pestki i zmiksować blenderem na jednolitą masę – powinno powstać ok. 1/2 szklanki mandarynkowego, rzadkiego musu. 7) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. 8) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie pastę waniliową/aromat waniliowy, otartą skórkę z mandarynek oraz przygotowany(...)mus. 9) Na koniec dosypać partiami przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać, tylko do połączenia składników. 10) Ciasto przelać do formy, na mandarynki i całość piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 11) Upieczone, wystudzone ciasto przełożyć na paterę lub deskę do góry dnem, zdjąć papier i delikatnie oprószyć cukrem pudrem

Fitsweet.me
Jabłka prażone do kanapek z waniliową nutą 186

śniadanie . Zwłaszcza gdy za oknem ciemno, buro i deszczowo - od razu chandra chowa się w kąt ;) Zależało mi na uzyskaniu konkretnej faktury przetworu, czyli wyczuwalnych kawałeczków owocu zatopionych w musie jabłkowych , stąd stosunkowo krótki czas prażenia. Oczywiście gatunek jabłek ma też znaczenie - ja używałam Antonówek - i przy twardszych, późniejszych odmianach np. typu Reneta, czas gotowania trzeba wydłużyć.  Całość doprawiłam(...)drugą połowę pokrojonych i odsączonych jabłek. Całość wymieszać drewnianą łyżką i razem pogotować kolejne 10 minut - w ten sposób część owoców pozostanie w kawałkach, a z reszty utworzy się mus. Wystarczy tu naprawdę krótkie prażenie, bo rozpadowi jabłek dodatkowo pomoże jeszcze późniejsze pasteryzowanie.  Gorące jabłuszka przełożyć do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików - Uwaga! wyparzamy również i nakrętki! Mocno dokręcić

Grunt to przepis!
Powidło z dyni i pomarańcza. 95

ogniu i duś pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką. Gdy dynia zmięknie, rozgotuje się na jednolitą masę , odstaw rondel z ognia. Otrzymany mus przetrzyj przez gęste sitko ( do przecierania możesz użyć drewnianej pałki ), dodaj sok z cytryny, imbir, skórkę z pomarańcza oraz cukier. Cukru dodaj wg. gustu. Rondel z musem postaw na ogniu

Przepisy i porady kulinarne
Deser bez cukru? Pieczone jabłka z kaszą i sokiem malinowym 139

powstaniu kożucha). Gdy jabłka się upieką, wykrój z nich gniazda nasienne i obierz je ze skórki. Powinny być upieczone na tyle, że w zasadzie po upieczeniu są już musem w skórce Przekładaj kaszę manną do słoiczków na zmianę z musem z pieczonym jabłkiem i sosem malinowym. Ostatnią warstwą niech będą pieczone jabłka posypane szczyptą cynamonu. Składniki 200 ml wody

Eat me! Fit me!
Polędwica z dynią w sosie serowym 141

Cebulę drobno kroję, przesmażam na oleju, dodaję dynię i chwile smażę, wlewam 200 ml wody i duszę na wolnym ogniu aż dynia będzie miękka. Miksuje blenderem, przecieram przez sito. Mus dyniowy przekładam do garnka. Sos serowy rozrabiam w 200 ml wody i wlewam do musu dyniowego. Chwilę gotuję i na końcu wlewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem według uznania. Rolada

wesoła kuchnia
Tort pigwowy wybuchowy 151

pigwę. Gotuję 40 minut . Po tym czasie przekładam na sitko obierki i sok, i przecieram. Użyłam sitka o drobnych oczkach, można użyć gazy. Chodzi o to żeby dobrze odcisnąć mus który powstanie. Przekładam mus do garnka, wsypuje cukier i gotuję na wolnym ogniu około dwie godziny, mieszając od czasu do czasu. Galaretka zgęstnieje, zmieni kolor. Krem pigwowy: Do miski przekładam

wesoła kuchnia
#wmoimstylu – ulubieńcy kosmetyczni 113

twarzy z aktywatorem. Pierwsze testy szczególnie masełka do ciała wypadły tak rewelacyjnie, że niedługo później zamówiłam dwa inne balsamy do ciała – jogurtowy balsam o zapachu brzoskwini oraz mus do ciała mango. Marka zróżnicowała balsamy wg ich gęstości i tak balsamy jogurtowe to takie poranne nawilżenie dla skóry, szybko się wchłoną o nie pozostawią na skórze tłustej powłoki. Musy

nietylkopasta.pl
Robaczywy mus czekoladowy na Halloween 132

Mus czekoladowy z ciasteczkową ziemią, z której wynurzają się kolorowe żelkowe robaki  to moja propozycja deseru dla najmłodszych na amerykańskie święto związane z duchami, wampirami i zombie obchodzone ostatniego dnia października. Składniki: 100g mlecznej czekolady 100g gorzkiej czekolady 200ml śmietany 30% 3 jajka 2 łyżeczki cukru 135g ciastek (czarne markizy) żelki w kształcie dżdżownic kakao Wykonanie: 1. Czekolady połamać(...)ścianki w środku pucharków posypane kakao). Wstawić do lodówki na około 2 godziny. 3. Markizy wrzucić do malaksera i zmiksować do postaci piasku. Następnie przełożyć do pucharków na schłodzony mus. Wierzch deseru udekorować żelkowymi dżdżownicami

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik dyniowy na Halloween 115

znajdziecie przepis na  kremowy, delikatny sernik z dynią.  SERNIK z DYNIĄ Składniki: spód: 200 g herbatników 100 g masła masa serowa: 500 g sera białego 2 szklanki musu z dyni (1 nie za duża dynia) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/3 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego 20 ml miodu 50 g cukru dekoracja(...)rozpuszczonym masłem. Wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy do dna i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Studzimy. masa serowa: Ser ucieramy mikserem z musem z dyni (dynię podzieloną na cząstki pieczemy ze skórą w 180 stopniach przez ok. 20 minut, następnie odcinamy skórę a miąższ miksujemy w blenderze), cukrem, miodem, mąką, cynamonem i ekstraktem waniliowym

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania