mus - 6353 przepisów (strona:130/424)

Koktajl MULTIWITAMINA z rabarbarem i miętą 332

Robi się coraz cieplej, słonko z dnia na dzień bardziej nas będzie przygrzewać więc naturalną odpowiedzią na to są koktajle :) Z sezonowym rabarbarem, aromatyczną miętą czy

Kuchnia PROzdrowotna
Owocowy i zdrowy... czyli czas na deser! 169

taką pogodę nic się nie chce - jedynie orzeźwienia!  Chciałam zrobić coś na deser, co będzie smaczne, owocowe i orzeźwiające. Tak powstał właśnie ten mus. Pyszny, owocowy i zimny! Składniki: 7 mniejszych brzoskwiń (obranych, ok. 290 g), 1 większa nektarynka (obrana, ok. 100 g) , 275 ml soku pomarańczowego - świeżo wyciskanego, sok z cytryny, do dosłodzenia - miód, syrop z agawy, cukier(...)kawałkami owoców i listkiem mięty. Smacznego.  * Owoce możemy przecedzić przez sito, wtedy uzyskamy pyszną owocową galaretkę. Do owoców możemy dodać przyprawy - np. cynamon czy kardamon. W celu uzyskania musu o bardziej stałej konsystencji dajmy odrobinę więcej żelatyny

Plate of Joy
Owocowy koktajl z pokrzywą DLA URODY 262

Pokrzywa obecnie znów wraca do łask i szczególnie jest lubiana przez kobiety ze względu na zbawienne działanie na cerę, włosy czy paznokcie. Jej działanie jednak jest

Kuchnia PROzdrowotna
Tort pomarańczowy z masą kubusiową 693

śmietankowe Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 36%, można użyć 30% 4 śmietany fix (w proszku) 1 łyżka cukru pudru czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Mus pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa miąższ z 2 pomarańczy Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru, ubijać bardzo dokładnie, aż masa będzie gęsta(...)koniec dodać śmietanki fix i dokładnie połączyć. Do ubitej masy dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać i wylać na budyniu kubusiowym. Wstawić do lodówki, aż nieco stężeje. Mus pomarańczowy: Robimy galaretkę według instrukcji z opakowania (ważne – zmniejszcie ilość wody podaną na opakowaniu o ok. 150 ml). Do wystudzonej, ale jeszcze nie stężałej galaretki dodać zmiksowany wcześniej na gładko

kuchcikownia
Australijska tarta z musem czekoladowym 186

Przepis na te tartę znalazłam kilka lat temu w internecie. Jest to ponoć tradycyjny wielkanocny deser z Australii. Tarta z musem czekoladowym jest deserem łatwym, pysznym i robiącym ogromne wrażenie. Wygląda i smakuje obłędnie. Ja jak to ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis dodając owocową nutę ponieważ ilość czekolady może być dla niektórych przytłaczająca. Nowy post Australijska tarta z musem czekoladowym pojawił

Wypieki i Rumieńce
910. Wiejski z garnka. 210

Gotowany serniczek z serka wiejskiego, z musem banan-śliwka (na dnie)  oraz bananem i dom.sosem toffi Na wszystko przychodzi pora ;) Fajnie wygląda,  bo wygląda, ale weź się człowieku dostań do tego musu

More food, love and dreams
Koktajl MARGARITA 234

Popularny drink w wersji truskawkowej będzie inspiracją do prozdrowotnego koktajlu MARGARITA który na pewno Wam zasmakuje. Solidna porcja witaminy C i działanie antybakteryjne a także ksylitol

Kuchnia PROzdrowotna
Jesienna poczta w kolorze złota. Karmel, sól i czekolada. Mus. 140

zbieranie liści. Łapię myśli i chowam je tu, między dniami i kolejnymi historiami. Zostaną tu na zawsze. Z moimi słowami i z moją miłością do karmelu.  SOLONY MUS KARMELOWO-CZEKOLADOWY Salted caramel chocolate mousse  - potwierdzam zdanie: " The stuff is sexy" ! * Ilość soli można odrobinę zwiększyć - ja tak zrobiłam. Mus jest kwintesencją "musowatości" - jest lekki, puszysty i nieziemsko pyszny

KUCHARNIA
Malinowa rozkosz 195

mrożonych malin 200 ml śmietany 30 lub 36% 6 łyżek cukru pudru krokant orzechowy lub czekolada do posypania Maliny miksujemy z połową cukru pudru aż do uzyskania malinowego musu. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę z resztą cukru pudru. Nakładamy do przezroczystych lodowych pucharków, kieliszków lub szklanek na zmianę mus malinowy i śmietanę.   Wstawiamy na 1 h do schłodzenia

Humanistka w kuchni
Imprezowy drink pełen witamin 248

Alkohol to nieodłączny element imprez, dla jednych mogłoby go nie być dla niektórych jest niezbędny. Można nie lubić jego smaku czy jego przykrych konsekwencji ale w

Kuchnia PROzdrowotna
Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 157

ilość tj. jedna foremka:) Dodatkowo śliwki gotowane w cherry zamieniłam na wiśnie w spirytusie.SKŁADNIKI:Biszkopt:3 jajka3 łyżki cukru1 łyżka miodu1 czubata łyżka kakao3 łyżki cukruszczypta soli Mus:1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki miodu2 łyżki brązowego cukru2 żółtka 300 ml śmietany kremówki100 masła2 łyżki kakoszczypta soli Do dekoracji:Wiśnie w spyrytusieBita śmietana z serkiem mascarponePRZYGOTOWANIE:BiszkoptOddzielam białka

Magiczna kuchnia Darii
Ciasto budyniowe z truskawkami 347

torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę …  więc przyszła pora na coś innego!Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek!Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką!Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać – gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie(...)Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt.Na całość układamy herbatniki i odstawiamy na chwilę do ostudzenia. MUS:Galaretkę gotujemy w odrobinę mniejszej ilości wody , niż to pisze na opakowaniu.Umyte truskawki miksujemy blenderem na masę.Dodajemy do przestudzonej!!! galaretki.Wylewamy na tężejące ciasto.Wkładamy do lodówki( najlepiej

Ostra na Słodko
Czerwony mus porzeczkowo truskawowo brzoskwiniowy 142

fantastyczną ilość warzyw i owoców, a upalna pogoda nie sprzyja ciężkiemu gotowaniu, że codziennie przerabiam w kuchni jakieś warzywa i owoce, a niewiele gotuję. Pomysł na czerwony mus powstał z reszty porzeczek, na które nie było pomysłu.... Czerwony mus porzeczkowo truskawowo brzoskwiniowy is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy) 1170

bitej śmietany, lub jogurtu naturalnego i dużej ilości truskawek. Spód deseru tym razem Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy): Składniki: spód: 5 łyżek crunchy z czekoladą, zalane 3 łyżkami galaretki Mus truskawkowy: 50 dag truskawek, 1 galaretka truskawkowa Winiary 2 łyżeczki żelatyny 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru Do dekoracji: świeże truskawki i listki melisy Przygotowanie: Galaretkę i żelatynę(...)Kenwood) tak długo aż masa stanie się aksamitnie gładka, dodajemy jogurt i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Gdy galaretka zaczyna tężeć wlewamy ją do truskawkowej masy, dokładnie łączymy z z musem truskawkowym, przekładamy na spód. W masie truskawkowej zatapiamy całe truskawki. Gdy masa jest lekko stężała na jej powierzchni układamy plasterki truskawek. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort o smaku kinder bueno i truskawki 71

Dlatego przygotowując tort dla koleżanek  mojej córki postawiłam na prostotę i smaki, które chyba każde dziecko lubi - czyli popularne batoniki Kinder Bueno i krem truskawkowy, bez żadnych żelek, musów czy chrupek. Początkowy miał być tylko krem Kinder Bueno, ale bałam się, że może być zbyt słodko dlatego postanowiłam dać warstwę o smaku truskawkowym i to połączenie sprawdziło się idealnie(...)wody 2 łyżki cukru pudru Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki umieszczamy w garnku, dodajemy kilka łyżek wody i zagotowujemy, gorące blendujemy na gładki mus. Ponownie podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Wtedy zdejmujemy je z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła.  Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, a gdy będzie

Cynamonowe szczęście