mus - 6353 przepisów (strona:123/424)

Ciasteczka owsiane 108

urosną. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wskazówki: Masło orzechowe można zastąpić masą krówkową bądź kajmakową z puszki, ale jeśli chcemy by ciasteczka były mniej kaloryczne możemy wykorzystać mus jabłkowy. Mus jabłkowy: jabłka kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z odrobiną wody i cukru. To wszystko zagotowujemy chwilę i mus gotowy. Z powyższej ilości składników powstanie ok 40 sztuk

upichcic
Biszkoptowe placuszki z miętowym jabłuszkiem i syropem klonowym 229

smaków. Mogą być konkretnym obiadowym daniem, drobną przekąską czy smacznym deserem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak :) Dzisiaj, na drugie śniadanie, zrobiłam placuszki biszkoptowe z dodatkiem  miętowego musu jabłkowego  i  syropu klonowego . Było pysznie :) słodko i jednocześnie orzeźwiająco :) Składniki placuszków: 3 jajka , 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej , 1/2 szklanki mleka , 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki margaryny , 3 łyżki cukru waniliowego , szczypta soli . Dodatki: syrop klonowy , miętowe jabłuszko  - jest to mus jabłkowy z dodatkiem świeżej mięty o wspaniałym lekko kwaskowatym smaku z nutą mięty, której drobinki widoczne są w musie - POLECAM! Jajka ubić z cukrem waniliowym i solą. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mleko i przestudzoną margarynę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pudding z tapioki z korzennym musem dyniowym 148

myślę, że nie! Te wspaniałe szkliste kuleczki zanurzone w kokosowym mleku dają niesamowicie dużo radości podczas wcinania. Zwykle tapiokę podaję z owocami, jednak dzisiaj przygotowałem ją z wyśmienitym dyniowym musem w akompaniamencie korzennych przypraw - cynamonu, goździków i imbiru. Pudding wyszedł obłędny i powalił wszystkich domowników na kolana! Dlatego też postanowiłem się z Wami nim podzielić.  Pudding z tapioki(...)puszki mleka kokosowego (800 ml) pół szklanki kulek tapioki (około 100 g) 2 łyżki cukru/ksylitolu lub innego słodu kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii Korzenny mus dyniowy: 1 szklanka purée z uprzednio upieczonej dyni 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru Kulki tapioki

Food Square
Tiramisu w wersji letniej z owocami 140

włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym, ale można też użyć gotowych biszkoptów do tiramisu. Składniki: biszkopt wg przepisu lub około 300g biszkoptów "kocie języczki" mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek) 500g serka mascarpone 4 jajka 200 ml likieru Amaretto 4 łyżki cukru owoce (truskawki, maliny, borówki)   Przepis na biszkopt migdałowy : Składniki: 5 jajek 1/2 szklanki(...)cukier cały czas ubijając. Białka zwiększą objętość deseru, ale jeśli będą źle ubite masa będzie wodnista. Łączymy masę mascarpone z pianą z białek. Upieczony wcześniej biszkopt kroimy w paski. Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto. Kawałki biszkoptu (lub biszkopty kocie języczki) moczymy w musie truskawkowym i wykładamy na dnie wysokiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie

Smakowity Blog Kulinarny
Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 154

dwie garście :) rukola - też ze dwie duże garście :) *2 łyżki kremowego octu balsamicznego figowego 225 g sera halloumi   kilka malin (użyłam mrożonych) kilka jeżyn (użyłam mrożonych) 4 łyżki musu z malin (użyłam domowego, który zrobiłam latem) mąka pszenna do obtoczenia wątróbek mleko do namoczenia wątróbek smalec do smażenia wątróbek Wykonanie: Hmm, w pierwszej kolejności oczyściłam wątróbki,włożyłam(...)miseczki i zalałam mlekiem.W tym momencie zadzwonił telefon, więc porozmawiałam z koleżanką i wróciłam do kuchni, rozmawiałam tylko 20 minut :) Rukolę opłukałam, osuszyłam. Do rondelka wlałam ocet balsamiczny i mus malinowy. Owoce rozmrażałam w mikrofalówce. Na jedną dużą rozgrzaną patelnię wyłożyłam smalec. W czasie, w którym się topił obtaczałam wątróbki w mące i kolejno wkładałam na rozgrzany tłuszcz. Każdą wątróbkę

Blondynka Gotuje
Mus Świąteczny 4531

roku w Boże Narodzenie jemy mus świąteczny. Jest jedna zasada! Można go jeść tylko na Święta. To jest bardzo fajne bo nadal trzymamy się tradycji, gdybyśmy robili sobie go wtedy kiedy mamy na niego ochotę ten dzień nie byłby taki wyjątkowy. Po świątecznym śniadaniu zawsze go pochłaniamy :D  Zawsze robimy go w wielkich miskach, jednak w tym roku powstała(...)osobnej szklance rozpuszczamy żelatynę. Delikatnie mieszając do piany dodajemy aromat migdałowy, cukier wanilinowy, połowę pistacji i większą część uprażonych migdałów. Delikatnie mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i żelatynę. Gotowy mus przelewamy do misek, dekorujemy pozostałymi pomarańczami, pistacjami i migdałami. Mus wkładamy na ok 3 h do lodówki. Smacznego

Niezły Młynek
Mus kawowy - najlepszy 325

takie bardziej desery - z bitą śmietaną, syropami, lodami. I tutaj właśnie przechodzimy do sedna, czyli kawowych deserów właśnie. Nie potrafię się takim słodyczom oprzeć - kawowy sernik, beza, czy kawowy mus pochłonę bez wahania i wyrzutów sumienia. Po torcie został mi trzy żółtka, nie wiedziałam, co z nimi zrobić. Jak z nieba spadł mi przepis Bereniki - od razu wiedziałam(...)dałam serka, za to więcej kremówki; zmieniłam też nieco sposób przygotowania (dodawanie żelatyny do ciepłej masy to moim zdaniem najłatwiejszy sposób, grudek nie będzie nigdy). Wyszło bosko! Naprawdę. Mus jest lekki, delikatny, mocno kawowy, mało słodki. Bita śmietana i truskawka wieńczą dzieło. Nie można się oprzeć. Mmm... Mus kawowy Składniki: (na 4 porcje) 3 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 123

Pierwsza masa, jeżynowa, jest cudownie kremowa, delikatna i słodko-kwaśna. Masa z białą czekoladą jest nieco cięższa, słodziutka i po prostu rozpływa się w buzi. Wierzch to jeżynowy galaretko-mus - wystarczająco zwięzły, żeby idealnie trzymał formę, a jednocześnie delikatny i niegumowaty. Całość smakuje po prostu rewelacyjnie - słodko-kwaśne, idealnie wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię(...)zagotować z cukrem, dusić kilka minut pod przykryciem, aż cukier się rozpuści. Gorące zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Żelatynę odcisnąć, wymieszać z gorącymi owocami. Ostudzić. Serek zmiksować, dodać jeżynowy mus, połączyć. Kremówkę ubić, wymieszać delikatnie łyżką z masą owocową. Przełożyć na spód, schłodzić w lodówce 30 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić, zmiksować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Korzenna tarta z dynią 142

Festiwalu , i to z większą ilością ciekawych przepisów. Zacznę od tarty, która powstała przypadkiem, a podbiła nasze kubki smakowe. Miałam kruche ciasto, które zostało po wybornej tarcie śliwkowej, miałam mus z dyni i kremówkę, którą trzeba było zużyć. Niewiele myśląc, połączyłam to wszystko w całość, dodałam masę korzennych przypraw, i wyszło mi cudowne, jesiennie ciasto. Kruchy spód, kremowa masa dyniowa(...)tarty 34x10 cm) ciasto kruche: 230 g mąki pszennej 20 g kakao 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko masa dyniowa: 200 g musu z dyni 2 jajka 150 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z kalafiora 140

średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Ugotowaną zupę zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie zmikosować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić solą i białym pieprzem. W międzyczasie przygotować mus z papryki. Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20 - 25 minut, aż skóra będzie ładnie odchodzić. Papryki obrać ze skórki, zmiksować blenderem na jednolitą(...)masę, doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę podawać z kleksem musu paprykowego. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Masło można zastąpić samą oliwą lub olejem, ale zupa może stracić na smaku. Dla wzbogacenia smaku zupy można ją podać z pokruszonym serem z niebieską pleśnią. Z musu paprykowego oraz dodatku wina można zrezygnować, co jednak nieco zmieni smak zupy. Źródło przepisu:   Ugotowani

Gospodyni Miejska
Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym 194

łyżki kakao, Szczypta soli, nasiona granatu do przybrania. Nadzienie: 700 g serka wiejskiego, Skórka otarta z jednej pomarańczy, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cukier lub sok agawy do smaku. Mus cytrusowy: 2 pomarańcze, ½ limonki, 1 puszka liczi, 3 łyżki miodu gryczanego. Przygotowanie: W malakserze zmiksować przesiane mąki, kakao, jaja, olej, sól i 2 szklanki Razowego Kwasu Chlebowego. Odstawić do lodówki(...)minut. Przygotować mus. Cytrusy umyć i sparzyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, dodać do sera. Pomarańcze obrać, wyciąć fileciki, z pozostałych część wycisnąć sok. Limonkę pokroić na cztery kawałki razem ze skórą. Liczi odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze, limonkę, liczi i miód gotować na małym ogniu do zredukowania płynu o 1/3. Do schłodzonego ciasta naleśnikowego dodać Kwas

SzczyptaSmaQ
Dekoracja świątecznego stołu w klasycznym stylu 192

rozwiązanie dla tych osób, które wyznają zasadę, że „mniej oznacza więcej”. Na tak urządzonym stole pięknie prezentować się będą wszystkie świąteczne potrawy. W ten dzień szczególnie polecam przygotować mus z wędzonego łososia: 250g wędzonego łososia 1 łyżka żelatyny 250 ml śmietany 30% 250 ml sosu chrzanowego świeży koperek sok z cytryny sól i biały pieprz suszona żurawina Żelatynę wsypujemy(...)koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy do kokilek, wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Przed samym podaniem kokilki zanurzamy na chwilę we wrzątku, odwracamy je i ostrożnie przekładamy mus na talerze, dekorujemy gałązkami świeżego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PLACKI DYNIOWE, BEZGLUTENOWE 304

placuszki dyniowe z syropem z agawy lub miodem to idealne danie na lekki obiad lub np. na podwieczorek. Dynię najlepiej upiec w piekarniku a następnie zmiksować na puree. Takie mus dyniowy można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym słoiku, można również sobie zamrozić. Dla nas było to kolejne, bardzo ciekawe smakowe doświadczenie. Jestem pełna podziwu, bo moja do niedawna(...)pestki i wyrzucamy, miąższ przekładamy do miski (bez skóry przy zwykłej dyni, Hokkaido można ze skórą) i miksujemy (ja używam do tego ręcznego blendera). W zamkniętym słoiku można taki mus przechowywać w lodówce do kilku dni. Można go również zamrozić. W jednej misce wymieszać mus z dyni z jajkami, jogurtem naturalnym, olejem kokosowym i miodem lub syropem. W drugiej misce

Smaczne Zdrowe
Zapiekany ryż z gruszkami i musem brzoskwiniowym / Baked rice with pears and peach mousse 128

tarce do miski, dodajemy bułkę tartą, cukier trzcinowy i waniliowy. Następnie dobrze mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian ryż (1 torebka), warstwę gruszek, mus brzoskwiniowy i znowu ryż (1 warstwa). Na samym końcu polewamy zapiekankę roztopionym masłem i posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy zapiekankę do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Przed podaniem polewamy(...)musem brzoskwiniowym. ***** We boil rice in salted water for 20 minutes on low heat. When cooked rice, we must drain off the rice. We melt 4 tablespoons butter in a pan and we leave to cool. We wipe off pears into a bowl, we add bread crumbs, sugar cane and vanilla. Then, we mix well all ingredients together. We smear

Projekty ze smakiem
Czekoladowa Piękność - czyli tarta czekoladowa na kokosowym spodzie 8080

smakuje "nieziemsko" . Musicie spróbować! Składniki: ciasto 150 g mąki 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła 1 duże żółtko mus z białej czekolady 300 g białej czekolady   100 ml śmietany 30% 1 łyżka mleka 100 g serka mascarpone 5 łyżek żelatyny 6 łyżek wody dodatkowo posypka z Crispearls mleczne(...)ręcznie z mascarpone (temperatura pokojowa). W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z łyżką mleka i połącz ze śmietaną. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, delikatnie przestudź i połącz z musem czekoladowym. Jak mus zacznie gęstnieć wlej go do tarty i wstaw do lodówki na 2-3h. Po upływie ok 1h posyp tartę    Crispearls mleczne  . Smacznego! PATISERKA.PL

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania