mus - 6353 przepisów (strona:116/424)

Sernik na zimno z truskawkami 471

Były nieco podjedzone. ;) Nie powinno to jednak wpłynąć na efekt końcowy. Sernik jest kremowy i delikatny. Galaretka również nie jest mocno usztywniona żelatyną. Może nawet bardziej przypomina bardzo gęsty mus. Ciasto bardzo wszystkim smakowało, więc z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam. Składniki na kwadratową tortownicę 24x24: Spód 320 g ciastek typu Oreo (mogą być też Neo, Orito, itp.) 60 g miękkiego(...)łyżeczki żelatyny + 2łyżki zimnej przegotowanej wody 2-3 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) 2 łyżki soku z cytryny Truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę musu truskawkowego. Następnie połączyć ją z resztą owoców. Masę truskawkową przelać

Pełny talerz
deser z kiwi i mascarpone 204

łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanych świeżych listków melisy 100 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru wykonanie: Kiwi obieramy i miksujemy na mus. Dodajemy sok z cytryny oraz melisę i mieszamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i łączymy z serkiem. Do pucharków nakładamy warstwami: mus z kiwi, serek, mus z kiwi, serek. Wierzch

Domowy Smak Jedzenia
Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym 325

mnie to do wykonania swojej wersji. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie, ciasto jest lekkie, orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na wiosnę.   Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 100 g drobnego cukru lub 80 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej ½ szklanki kompotu z wiśni 10 ml wiśniówki(...)opcjonalnie) Galaretka pomarańczowa: 2 galaretki wiśniowe 750 ml wody 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu Mus czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiewamy, białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier - łyżka

Mania Gotowania
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 205

przez 15-20 minut (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Masa serowa: Grejpfruty obrać i wyfiletować, z pozostałych części wycisnąć sok (białe błony wyrzucić), zmiksować blenderem na gładki mus.  Odlać 200 ml i pozostawić do przygotowania górnej warstwy.  Odlać 100 ml (potrzebne do rozpuszczenia żelatyny). Do pozostałej części dodać ser i odpowiednią ilością grenadiny (wg. uznania), dokładnie(...)użyć odpowiednią ilość żelatyny. Na jeden litr wystarczy 9-10 płatków żelatyny (ok. 15 g). Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie ma 5-7 minut, odcisnąć, dodać 100 ml musu grejpfrutowego i podgrzać mieszając do rozpuszczenia (nie gotować). Do żelatyny dodać stopniowo 2-4 łyżki masy serowej i rozprowadzić trzepaczką. Żelatynę przelać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Ubić mocno

SzczyptaSmaQ
Placuszki dyniowe 163

dyni już zużyliście w tym sezonie? Ja sporo. I to nie koniec! Zapraszam na placuszki z dyni w wersji na słodko! Potrzebny nam na początek będzie mus dyniowy - jakieś 2 szklanki. Taki mus robiliśmy już piekąc dyniowe babeczki , ale dla przypomnienia zamieszczam jeszcze raz :) Na około 400 g musu, czyli 2 szklanek, potrzebujemy ok. 1 kg dyni.. Z dyni

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 158

stole został zalany zupą. Jako danie główne zjedliśmy: ja zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem. Oba dania dania były dobre (choć kopytka Męża były lepsze niż moje, mój sos był specyficzny, przez co ciężko(...)śliwkowym i galaretką malinowo - balsamiczną. Chyba wszyscy żałowali, że nie zamówili tej kaczki ;) Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.restauracjakuchniaiwino.pl/pl/  Panowie jak zwykle namówili nas na deser - był nim mus waniliowy z pudrem porzeczkowym. Wydaje mi się, że spód musu był robiony m.in z czekolady i płatków owsianych, choć nie dam sobie ręki uciąć, a nie zapytałam. Niemniej - był całkiem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowe babeczki dyniowe 141

zmartwię Was - u mnie pojawią się jeszcze co najmniej 2 przepisy z dodatkiem dyni ;) Dziś - babeczki czekoladowo-dyniowe, pyszne, mocno czekoladowe, miękkie i mokre w środku.   Składniki: szklanka musu z dyni 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki mleka(...)łyżki miodu 3 łyżki masła Na samym początku przygotowujemy mus z dyni - dynię kroimy w paski i wkładamy na około 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie dynię wyjmujemy, studzimy i oddzielamy od skóry - tak przygotowaną dokładnie blendujemy. W garnuszku (lub kuchence mikrofalowej) topimy tabliczkę gorzkiej czekolady z 3 łyżkami masła. Suche składniki, czyli mąkę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Szarlotka 268

szarlotka - oczywiście na ciepło z lodami. Pyyyyychota!  Składniki *Na ciasto: 300 g margaryny 3,5 szklanki mąki (około 600g) szklanka cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia *Mus jabłkowy: 2  kilogramy jabłek  około szklankę cukru w zależności od słodkości jabłek 4,5 łyżki kaszy manny 1 niepełna łyżka cynamonu *Propozycja podania: z lodami waniliowymi cukrem pudrem(...)Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia musu, ponieważ musi wystygnąć. Jabłka obieramy, kroimy w większą kostkę i wsypujemy do garnka. Dodajemy około pół szklanki wody, zakrywamy przykrywką i dusimy, aż zaczną się rozpadać. Następnie dodać cukier i mieszać tak długo, aż woda wyparuje. Gotowy mus odstawiamy do wystygnięcia, gdy będzie w temp. pokojowej dodajemy kaszę mannę i cynamon - dokładnie mieszamy. Zabieramy się

Piekę, bo lubię
Budyń jaglany z żurawinowym musem 175

wykorzystaniem tych zdrowych ziarenek. Budyń możemy  jeść na ciepło lub na zimno, jak kto lubi. W słodkościach znajdziecie również przepis na  rewelacyjny jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym. Budyń jaglany z żurawinowym musem Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1,5  szklanki  mleka 2% 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej(...)przypaliła i gotujemy, aż się lekko rozklei, około 15 minut. Garnek zdejmujemy z kuchni, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.  Do miseczek przekładamy budyń i polewamy musem

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z musem jabłkowym (Apfelmusem), babci Elfrydy 153

oryginału, tylko pewnie nie w stu procentach. W każdym razie są pyszne :) Naleśniki: 3 jajka 1 ½ szklanki mleka 2 szklanki mąki Olej do smażenia 1 średni słój Apfelmusu- musu jabłkowego* lub dżemu * Mus jabłkowy to po prostu ugotowane i przetarte jabłka. Można go zrobić do słoiczków, zagotować i używać do rozmaitych dań, ciast. A jeśli nie posiadamy takowych w własnej(...)naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników, przystępujemy do nadziewania naleśników. Na każdy naleśnik nakładamy około łyżkę musu jabłkowego (lub dżemu), po czym składamy go w kopertę, tak by zawartość naleśnika nie wyciekła. Gdy wszystkie naleśniki mają już nadzienie, pieczemy je dwustronnie na patelni, ale tym razem

Smakowy Raj
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym 119

każdym razie to jabłecznik na nieco inny sposób :) Biszkopt: 5 jajek Niepełna szklanka cukru Niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1kg musu jabłkowego (lub 1kg pokrojonych w drobną kostkę jabłek, podsmażonych z 2 łyżkami cukru przez około 5 minut). Dodatkowo: Margaryna Bułka tarta 1 – 2 łyżki cukru pudru Papierem pergaminem wykładamy dużą blaszkę(...)następnie smarujemy go margaryną i lekko posypujemy bułką tartą. Następnie rozsmarowujemy na nim równomiernie mus jabłkowy lub zimne, przesmażone jabłka. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, do chwili gdy się lekko rozpuści, po czym dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką

Smakowy Raj
Bez-błędny sernik 149

temu ). GRUSZKOWY SERNIK Z BZEM 5- 6 herbatników Hit lub podobnych 3 łyżki żelatyny 400ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 600g waniliowego serka homogenizowanego 1/2kg twardych gruszek (400ml musu gruszkowego) 1 duża kiść kwiatów bzu Bez płuczemy i kładziemy na papierowy ręcznik, żeby obsechł. Ciastka mielimy w mikserze na drobne okruchy i wysypujemy nimi dno okrągłej tortownicy. Żelatynę zalewamy(...)gorącą wodą, na tyle, żeby przykryło proszek. Dokładnie mieszamy i dodajemy jeszcze odrobinę wody- płyn ma być gęsty ale bez kryształków. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy na mus. Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek homogenizowany i mus gruszkowy, miksujemy kilka sekund. Następnie dodajemy stopniowo żelatynę, cały czas powoli miksując. Masa serowa

les mirabelles
Zupa krem z brukselki i kopru włoskiego 169

starty ser żółty wędzony Przygotowanie: 1/ Gotujemy brukselkę i pokrojony koper w osolonej wodzie ok 2-2,5l do miękkości 2/ Ugotowane warzywa wraz z wodą miksujemy blenderem na mus, dodajemy śmietankę, gałkę muszkatałową, miętę oraz kminek i ponownie miksujemy. 3/ Przelewamy do bulionówki i posypujemy świeżo startym serem. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
17. Galantynki z musem z szynki 208

żelatyną. Wylać do foremek do ½ ich wysokości (mogą to być sylikonowe foremki do pieczenia mufinek). Wstawić do lodówki do stężenia. Szalotkę drobno posiekać. Szynkę zmiksować z śmietaną na gładki mus. Dodać szalotkę, doprawić solą, pieprzem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, gdy przestygnie dodać do musu. Mus wylać do foremek z warzywami i wstawić do lodówki. Z foremek wyjąć najlepiej następnego

Jadło i czytadło
Szybki deser walentynkowy 182

Jeżeli nie macie zdolności kulinarnych lub czasu na przygotowanie deseru, zróbcie po prostu coś prostego ale efektownego a jednocześnie pysznego. Gorący mus truskawkowy lub malinowy, na to bezy i schłodzona kremówka. Ten zestaw zawsze będzie gwarancją udanego deserku. Powodzenia.       Na dwie porcje Truskawki mrożone (w sezonie świeże) ilość zależy od Was pokruszone 2 duże bezy śmietana kremówka(...)tabliczki gorzkiej czekolady cukier puder   Truskawki należy rozmrozić, zmiksować na gładki mus i z dodatkiem cukru podgrzewać do lekkiego zgęstnienia sosu. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Czekoladę można zetrzeć prosto na deser, lub rozpuścić w woreczku strunowym i wyciskać na papier do pieczenia wzorek trochę większy od pucharka w którym będziemy podawać deser, następnie wstawić na 5 minut

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania