potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można włożyć miedzy nie drewnianą łyżkę) i zostawiamy w piekarniku na minimum 30 minut. Czas kiedy tarteletki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie musu malinowego. Myjemy maliny, połowę najładniejszych odkładamy do dekoracji, resztę wkładamy do garnka, dosypujemy cukier i mieszamy na małym ogniu aż zupełnie się rozpadną. W osobnej miseczce zalewamy żelatynę niewielką ilością(...)gorącej wody. Kiedy napęcznieje dodajemy do ciepłego musu malinowego i mieszamy aż zupełnie się rozpuści. Po wyciągnięciu z pieca tarteletki odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy mają już temperaturę pokojową dekorujemy je musem malinowym. Całość schładzamy przed podaniem minimum godzinę. Schłodzone tarteletki dekorujemy świeżymi malinami i miętą. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercySłodkie morele to jedne z najbardziej lubianych przez dzieci owoców, dzięki dużej ilości beta karotenu świetnie chronią skórę przed słońcem. Ten bardzo pożywny owoc połączymy z
Kuchnia PROzdrowotnaLeciutki, puszysty..biszkoptowy omlecik....Do tego aksamitny mus jagodowy...Czego chcieć więcej? Bitej śmietany :) Jej dodatek dopełnia całości ;)Omlety podałam na zastawie SCANIA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: słoiczek musu jagodowego Fungopol 4 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki śmietany kremówki cukier puder do smaku- do kremówki Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)soli. Dodajemy żółtka, nadal miksujemy. dodajemy mąkę, mieszamy. Smażymy z obu stron zrumieniąjąc. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukru pudru do smaku.Omlet wykładamy na talerz. Połowę smarujemy musem jagodowym, składamy na pól. Dekorujemy bitą śmietaną
Z Majeczką w kuchniszklanki cukru 1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej 1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego 3 jabłka 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe) 750 ml mleka do przygotowania budyniu Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać(...)rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Rozpustne gotowaniemój ;-) Od pewnego czasu wyczekuję urodzin mniej entuzjastycznie, toteż na tę szczególna okazje postanowiłam przygotować sobie na pocieszenie czekoladowy torcik z serem i truskawkami, a wszystko to dopieszczone rabarbarowym musem. Wyszedł genialny! Smaki idealnie się dopełniają tworząc spójną całość. Jeśli ktoś ma ochotę na kawałek, to zapraszam... Składniki na czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem na tortownice(...)sera białego, mielonego 250 ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki wrzącej wody 4-5 łyżek cukru pudru do smaku 300 g obranych i umytych truskawek MUS RABARBAROWY: 600 g umytego rabarbaru 2-2,5 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wrzącej wody około 5 łyżek cukru truskawki do dekoracji Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Rozpustne gotowanietortownicę, starając się równomiernie rozłożyć ciasto na spód i po bokach. Nakłuwamy widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Składniki na mus rabarbarowy: - 550-600g rabarbaru (może być mniej, wcześniej robiłam z 200g i było również pyszne) - 1-2 łyżki miodu - 1 łyżka ksylitolu (lub więcej, jeśli wolicie słodsze) - 1 łyżka oleju(...)łyżka cynamonu Rabarbar myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i kroimy w małe kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy na patelni i dusimy pod przykryciem do rozpadu, zmiękczenia kawałków rabarbaru i powstania musu, ciągle mieszając. Chwilę studzimy i wylewamy na podpieczony spód. Wyjmujemy resztę ciasta z lodówki i trzemy na tarce o dużych oczkach w celu stworzenia, ulubionej przez wszystkich, kruszonki. Posypujemy nią
Be Fit Be StrongPierwszy krem przygotowałam na bazie serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany i odrobiny żelatyny. Za drugim razem serek mascarpone połączyłam z białym serkiem i oczywiście w obu wersjach dodatek musu truskawkowego zapewnił delikatny truskawkowy smak. Oba kremy smakowały super. To moja pierwsza rolada jaką upiekłam i zarazem najsmaczniejsza jaką jadłam. Bardzo polecam! Składniki na roladę biszkoptową: 3 jajka(...)zmiksować z 1 łyżką cukru pudru i sokiem z cytryny. Wcześniej namoczyć 2 listki żelatyny w zimnej wodzie, następnie odsączoną rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Żelatynę połączyć z musem truskawkowym. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i wlewając porcjami bitą śmietaną ubić, aż wyraźnie zwiększy objętość i stanie się puszysty. Na koniec wmieszać mus truskawkowy z żelatyną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kubuś bo tak nazwałam ten deser to połączenie brzoskwiniowego musu, śmietany i galaretki. Składniki: puszka brzoskwiń 200 ml śmietany 30% 2 galaretka brzoskwiniowa łyżka cukru pudru łyżeczka kakao Wykonanie: Brzoskwinie wyjąć z zalewy i zmiksować. Galaretkę rozpuści w szklance wrzątku, po wystygnięciu połączyć z musem brzoskwiniowym. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia(...)Zagotować i wsypać drugą galaretkę. Odstawić do stężenia. Gdy galaretka stężeje pokroić w kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na mus brzoskwiniowy nakładamy śmietanę (zostawiając trochę do dekoracji) . Na wierzch pokrojoną galaretkę i dekorujemy pozostałą śmietaną. Całość posypać kakaem lub startą czekoladą
magiczna kuchnia Kasisiebie żelową otoczkę, które dają przyjemne odczucia smakowe. Tak naprawdę podaję tylko propozycję podania, gdyż oprócz bazy (nasionka i mleka) możemy dodać wszystko, na co tylko mamy ochotę np. mus z malin, brzoskwini, banana, jabłek itp. Mi wyszło 5 porcji, z czego 1 porcja to 115g - 124kcal . Składniki: - 30g nasion chia - 165ml mleczka kokosowego - 1 szklanka mleka sojowego(...)mlekiem wlewamy do miski, wsypujemy nasiona Chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na parę godzin. (Proponuję wstawić je wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc) Mango miksujemy na mus. Gdy już zobaczymy, że nasionka zaczęły tworzyć żelową konsystencję, przekładamy do miseczek/słoiczków. Na wierzch wylewamy mus z mango, ozdabiamy chipsami kokosowymi. Smacznego
Be Fit Be Strongnagrzanym piekarniku do 190*c przez 12-15 minut.Wystudzić. Krem: Czarną porzeczkę myjemy, wsypujemy do rondla podlewamy 100 ml wody i gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać, przecieramy mus przez sitko, owoce odrzucamy,wsypujemy do musu żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z pudrem na sztywno dodajemy porzeczkowy mus, delikatnie miksujemy. Gotowym kremem
Wanilia i Kardamonwody - tak aby tylko przykryła dno i wrzucamy owoce, dodajemy cukier/ksylitol i mieszamy. Dusimy do momentu, aż truskawki i rabarbar nie zmiękną i nie rozpadną się. Miksujemy na gładki mus. W oddzielnym garnuszku mieszamy agar i wodę a następnie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 1 minutę i stopniowo, ciągle mieszajac dodajemy mus. Gdy dodamy cały mus doprowadzamy wszystko do gotowania
chili & sugarpatelni ceramicznej pod przykryciem. Ja wybrałam piekarnik. Śmietanę oraz natkę pietruszki, miksujemy blenderem ręcznym , dodajemy sól himalajską, kilka kropli oliwy z oliwek, pieprz ziołowy i ponownie miksujemy do uzyskania musu. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Na talerzach robimy sporego kleksa z musu śmietanowo-pietruszkowego i kładziemy makaron. Polewamy go delikatnie " do środka" musem. Dodajemy aromatyczną polędwicę
Z Kuchni Do Kuchnimasa świetnie komponuje się z lekko kwaskowymi truskawkami. składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 5-6 podłużnych biszkoptów 200 g truskawek Truskawki zmiksować na mus, można ewentualnie dosłodzić nieco do smaku i odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie(...)dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Potem dodać ubite białka i ponownie wymieszać aby składniki się połączyły. Z przygotowanej masy , pokruszonych herbatników i truskawkowego musu skomponować własny deserek w pucharku lub szklaneczce. Ja przygotowałam trzy duże deserki. Na dno każdego pucharka ułożyłam warstwami: masę z serka mascarpone i jajek, trochę pokruszonych biszkoptów, truskawkowy
Monia miesza i gotujesposobów, ale jeszcze nigdy na słodko. I to był błąd, bardzo duży błąd, wręcz kolosalny błąd. Zazwyczaj takich błędów się nie wybacza, ale mając w ustach tak wspaniały czekoladowy mus wybacza się wszystko :) A do tego słodko- kwaśne maliny - istna rozpusta! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1 mocno dojrzałe awokado (musi być miękkie) 2 lekko czubate łyżki kakao 2 łyżki mleka(...)pestkę (wbijamy w nią nóż i lekko przekręcamy). Przy pomocy łyżeczki wydrążąmy miąższ i wrzucamy go do blendera. Dodajemy kako oraz ksylitol i miksujemy kiladziesiąt sekund, aż uzyskamy gładki mus. Przekładamy do pucharków i ozdabiamy malinami. Najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego
DefinicjaSmakuśrednicy około 22-24 cm) Ciasto: 3/4 szklanki dobrej jakości mąki żytniej 1/4 szklanki mąki ryżowej 20 ml oleju słonecznikowego 1 jajko duża szczypta soli szczypta pieprzu szczypta kurkumy Mus: pół awokado, pokrojone na drobną kostkę 1/3 małej papryki zielonej-pokrojonej w drobną kostkę i podduszonej do miękkościna małej ilości wody 1 średniej wielkości pomidor- pokrojony na mniejsze cząstki(...)Zagnieść ciasto 3. Wyłożyć ciasto na tortownicę 4. Ponakłówać ciasto obficie widelcem 5. Podpiec ciasto Piec: 15-25 minut w temperaturze 180 stopni, w zalezności od różnego rodzaju piekarników Mus: 1. Ubić białko na sztywno 2. Zblendować razem wszystkie składniki do otrzymania w miarę gładkiej masy. 3. Dodać delikatnie ubite białko 4. Przelać masę do tortownicy, na podpieczony spód
KreatywnePiny