Zostawiam Wam dziś kawałeczek sernika truskawkowego z lekko kwaśnym musem i słodkim spodem na bazie czekoladowych cukierków, a sama uciekam z domku, bo zbyt gorąco by w nim siedzieć :) Miłej niedzieli Kochani! Składniki: Na tortownicę o śr 28cm Spód: 1 paczka herbatników maślanych (250g) 10 dkg fistaszków niesolonych 35 dkg cukierków w czekoladzie z miękkim nadzieniem (na wzór Michaszków(...)kopiaste łyżki cukru pudru 50 dkg sera twarogowego podwójnie zmielonego 300g truskawek 2 serki homogenizowane waniliowe (ok 100g każdy) 1 śmietan fix 1 galaretka truskawkowa 125ml wrzątku Mus truskawkowy: 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 kopiaste łyżki cukru kryształu Dodatkowo: ok 30 połówek truskawek 1 opakowanie bitej śmietany śnieżki ok 125ml mleka Sposób przygotowania: 1. Spód: Herbatniki kruszymy na mniejsze
Kuchnia w czekoladzieKoktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Sorbet jeżynowy z białym winem Kaszka manna na mleku z musem jeżynowym Składniki: 4 łyżki kaszy manna błyskawicznej 500 ml mleka 250 g jeżyn świeżych lub mrożonych, kilka do dekoracji cukier Przygotowanie: Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę i cały czas mieszamy trzepaczką(...)zrobiły się grudki. Przelewamy do podania. W blenderze miksujemy na gładki mus jeżyny z cukrem. Podajemy z grubą warstwą musu jeżynowego ułożonego na wierzchu, dekorujemy owocami. Smaczna na ciepło i na zimno
Moja smaczna kuchniadłoni. Polecam na każdą małą i wielką okazję. Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm): 600 gram sera trzykrotnie mielonego 1 średnie dojrzałe mango, obrane i zmiksowane na mus 4 jajka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki budyniu śmietankowego 1 laska wanilii (na przykład ta ze sklepu Owocowy Raj, link tu ) 150 gram orzechów włoskich (na przykład tych ze sklepu Owocowy(...)cukier trzcinowy. Następnie do cukru wrzucamy prażone orzechy, dodajemy masło i całość dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i studzimy. Wystudzone orzechy miksujemy w malakserze na drobne kawałki. Ser, zmiksowany mus mango, cukier, budyń i ziarenka wanilii dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy orzechy i ugniatamy łyżką
Mango Papajaodcisnąć- również dodać do masy.Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: 1 szt mango 3 szt małych gruszek główka czosnku 2 szt cytryny 3 łyżeczki miodu 2 szklanki oleju rzepakowego szczypt ziół dalmatyńskich szczypt soli(...)łyżeczek natki pietruszki Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na mus. Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam ostrożność przy stosowaniu - ostry
Karczma HonoriettySezon na truskawki powoli dobiega końca, co nie jest dla mnie najlepszą wiadomością. Dlatego podwijam rękawy i gromadzę zapasy na zimę. Mus w słoiku, mus mrożony, mus w kosteczkach i oczywiście pyszne, domowe dżemy. Postawiłam na klasyczny dżem z samych truskawek i małą modyfikację - dżem truskawkowy z cytrusami. Ten drugi jest kwaskowaty i super orzeźwiający. Podejrzewam, że nie doczeka zimy
two broke sistersMaliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy malin mrożonych należy odlać wodę, która powstała, ponieważ rozrzedzi ona mus. Całość miksujemy na gładki przecier. Żelatynę zalewamy wodą, tak, aby cała była pokryta - gdy wchłonie wodę przekładamy ją do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu. Nie może się zagotować! Dodajemy(...)ciepłego musu malinowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia np. do lodówki na kilka godzin. Serek miksujemy z frużeliną na gładki mus. Odstawiamy do lodówki. Dzielimy na trzy części. Dodatkowo: świeże maliny likier kawowy Z wystudzonego ciasta odkroić powstałą górkę i pokruszyć na osobny talerzyk. Pozostałe ciasto przekroić na trzy równe blaty. Na paterze położyć jeden blat, można nasączyć
Chocolate Muffin Bloggoście, nierzadko wyjadając im z talerzy, trzeba poimprowizować. I tak powstało niby-tiramisu, bez jajek, bez kawy i amaretto. Za to z mango, które leżało samotnie w lodówce. Składniki: MUS Z MANGO: 1 duże, dojrzałe mango 1/2 banana 1/3 galaretki o smaku mango-marakuja, rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzątku MASA: 250g mascarpone 200ml kremówki cukier puder do smaku DODATKOWO: kilka(...)biszkoptów herbata o smaku mango (np. Lipton) Przygotowanie: MUS: Mango i banana obrać ze skórki, zblendować. Dolać galaretkę, wymieszać, schłodzić. MASA: Kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone, zmiksować. SKŁADANIE: Na dno szklaneczki położyć biszkopcik namoczony w herbacie, na to warstwę kremu, znów namoczony biszkopcik, krem i na wierzchu warstwa musu
Cakes By KejtPoza wycinaniem z niej przerażających stworów, warto pokusić się o zrobienie przetworów, czy wykorzystania do codziennych potraw. Wiele dań opiera się nie na samej, surowej dyni, lecz na dyniowym musie. Oto przepis, jak go wykonać. Taki mus możemy wykorzystać do ciasteczek dyniowych , dyniowych pancakes , pumpkin pie czy zupy dyniowej, lub zamknąć go w słoiku i spasteryzować. (function(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); MUS Z DYNI / DYNIOWE PUREE Składniki: - dowolna ilość dyni wybranego gatunku Przygotowanie: Dynię przekrawamy na dwie, cztery lub więcej części. Wyrzucamy pestki (lub je suszymy). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Życie zamknięte w smakuniechęcią zjadałam ten posiłek. Dziś go bardzo doceniam i często robię najróżniejsze i bogate w zdrowe produkty śniadania dla mnie i moich bliskich. Dziś zapraszam Was na owsiankę pod musem z kiwi. Jak dla mnie - idealne i szybkie śniadanie. Spróbujcie. Składniki: 3 1/2 kiwi (dojrzałe) 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu np. lipowego ekspresowa owsianka 50 g + woda(...)Kiwi obieramy. Trzy sztuki przekładamy do blendera, dodajemy jogurt naturalny i łyżeczkę miodu lipowego (, jeżeli Wasze owoce są mało słodkie można dodać więcej miodu). Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji musu. Przygotowany mus z kiwi przekładamy na owsiankę. Na wierzch układamy pocięte kiwi (w ćwiartki). Podajemy od razu. Smacznie, szybko i zdrowo. Smacznego
Słodkie okruszkichoć dalej ciepło więc dzisiaj coś chłodnego z owocami czyli deser malinowo-brzoskwiniowy. Składniki: Galaretka malinowa: - 200g świeżych (lub mrożonych) malin - 35g cukru pudru - 6g żelatyny -20ml wody Mus brzoskwiniowy: - 2 brzoskwinie - 40g cukru pudru - 100g serka mascarpone - 150g śmietanki 30% - 6g żelatyny - 20ml wody Dekoracja (opcjonalnie): - 1 brzoskwinia - kilkanaście borówek - kilka listków mięty Składniki na 4 porcje. Najpierw(...)rozpuszczoną w wodzie żelatynę dodajemy do malin i wszystko razem mieszamy. Gotową galaretkę przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki aby żelatyna stężała. Kiedy galaretka stężeje bierzemy się za mus. Obieramy ze skórki brzoskwinie, połowę jednej brzoskwini kroimy w małe kosteczki, a pozostałe półtorej brzoskwini blendujemy z cukrem. Następnie ubijamy śmietankę. Po ubiciu dodajemy do niej serek mascarpone
Kuchenne WariacjeSzarlotka, która najlepiej smakuje w upalne dni :) Ciasto biszkoptowe, orzeźwiający mus jabłkowy i bita śmietana. Jest tak pyszna, że w ostatnim czasie robiłam ją już kilka razy ;) Mały nakład pracy, a całość bardzo efektowna. Trochę kaloryczne, ale ostatnio powróciłam do biegania, zachęcona nowymi butami, które kupiłam na http://www.butydobiegania.pl/ , już zapomniałam jaka to przyjemność ;) Mogę jeść więcej słodkości, bo spalę(...)tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Mus jabłkowy: 1 kg jabłek cukier - do smaku 25 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Włożyć je do garnka, dodać cukier
Domowa cukiernia EwyPrzepyszny lekki i bardzo orzeźwiający sernik na zimno z dodatkiem morelowego musu. Inspiracją był przepis pochodzący z tej strony, z kilkoma zmianami. Składniki na spód: 150 g herbatników 30 g masła Herbatniki kruszymy, a masło roztapiamy. Oba składniki mieszamy razem i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę lekko przyciskając. Odstawiamy do schłodzenia. Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku(...)minut. Po tym czasie rozpuszczamy ją nad kąpielą wodną i dodajemy do sera, dosładzamy do smaku cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na schłodzony spód z herbatników. Mus morelowy: ok 1 kg moreli 3 łyżki żelatyny szczypta kardamonu cukier puder Morele kroimy na pół, pozbawiamy pestek i układamy skórkami do dołu na blaszce, wstawiamy je do piekarnika
Słodka Kraina Wypiekówmrożonych jagód. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju lnianego oraz 3 łyżki soku truskawkowego. Na koniec dodajemy 3 łyżki schłodzonego jogurtu naturalnego. Wszystko razem miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji gęstego musu owocowego. Na miseczki wykładamy po 1/2 ryżu i połowie musu owocowego. Na wierzch układamy jeżyny, które zdobimy łyżeczką jogurtu naturalnego i odrobiną owocowego musu. Podajemy od razu. Smacznego * źródło informacji
Słodkie okruszkiSkładniki: biszkoptowy spód: 0,5 kubka mąki ryżowej 0,5 kubka mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 0,25 kostki masła 2 jajka mus: 1 kg jabłek 0,5 kubka soku jabłkowego dobrej jakości 2 kubeczki śmietany kremówki (400-500ml) 2 łyżki żelatyny cynamon cukier galaretka: 2 kubki soku jabłkowego(...)piekarnika na około 20 minut jabłka obieramy kroimy w kosteczki, dusimy z cukrem, cynamonem oraz sokiem do całkowitego rozpadnięcia żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku spod jabłek, dolewamy do ciepłego musu, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy śmietanę ubijamy, sok jabłkowy podgrzewamy, żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami, aby napęczniała, mieszamy, studzimy mus jabłkowy delikatnie dodajemy do ubitej
Luźna Kuchnia