każdym razie to jabłecznik na nieco inny sposób :) Biszkopt: 5 jajek Niepełna szklanka cukru Niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1kg musu jabłkowego (lub 1kg pokrojonych w drobną kostkę jabłek, podsmażonych z 2 łyżkami cukru przez około 5 minut). Dodatkowo: Margaryna Bułka tarta 1 – 2 łyżki cukru pudru Papierem pergaminem wykładamy dużą blaszkę(...)następnie smarujemy go margaryną i lekko posypujemy bułką tartą. Następnie rozsmarowujemy na nim równomiernie mus jabłkowy lub zimne, przesmażone jabłka. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, do chwili gdy się lekko rozpuści, po czym dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką
Smakowy Rajtemu ). GRUSZKOWY SERNIK Z BZEM 5- 6 herbatników Hit lub podobnych 3 łyżki żelatyny 400ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 600g waniliowego serka homogenizowanego 1/2kg twardych gruszek (400ml musu gruszkowego) 1 duża kiść kwiatów bzu Bez płuczemy i kładziemy na papierowy ręcznik, żeby obsechł. Ciastka mielimy w mikserze na drobne okruchy i wysypujemy nimi dno okrągłej tortownicy. Żelatynę zalewamy(...)gorącą wodą, na tyle, żeby przykryło proszek. Dokładnie mieszamy i dodajemy jeszcze odrobinę wody- płyn ma być gęsty ale bez kryształków. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy na mus. Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek homogenizowany i mus gruszkowy, miksujemy kilka sekund. Następnie dodajemy stopniowo żelatynę, cały czas powoli miksując. Masa serowa
les mirabellesstarty ser żółty wędzony Przygotowanie: 1/ Gotujemy brukselkę i pokrojony koper w osolonej wodzie ok 2-2,5l do miękkości 2/ Ugotowane warzywa wraz z wodą miksujemy blenderem na mus, dodajemy śmietankę, gałkę muszkatałową, miętę oraz kminek i ponownie miksujemy. 3/ Przelewamy do bulionówki i posypujemy świeżo startym serem. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnażelatyną. Wylać do foremek do ½ ich wysokości (mogą to być sylikonowe foremki do pieczenia mufinek). Wstawić do lodówki do stężenia. Szalotkę drobno posiekać. Szynkę zmiksować z śmietaną na gładki mus. Dodać szalotkę, doprawić solą, pieprzem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, gdy przestygnie dodać do musu. Mus wylać do foremek z warzywami i wstawić do lodówki. Z foremek wyjąć najlepiej następnego
Jadło i czytadłoJeżeli nie macie zdolności kulinarnych lub czasu na przygotowanie deseru, zróbcie po prostu coś prostego ale efektownego a jednocześnie pysznego. Gorący mus truskawkowy lub malinowy, na to bezy i schłodzona kremówka. Ten zestaw zawsze będzie gwarancją udanego deserku. Powodzenia. Na dwie porcje Truskawki mrożone (w sezonie świeże) ilość zależy od Was pokruszone 2 duże bezy śmietana kremówka(...)tabliczki gorzkiej czekolady cukier puder Truskawki należy rozmrozić, zmiksować na gładki mus i z dodatkiem cukru podgrzewać do lekkiego zgęstnienia sosu. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Czekoladę można zetrzeć prosto na deser, lub rozpuścić w woreczku strunowym i wyciskać na papier do pieczenia wzorek trochę większy od pucharka w którym będziemy podawać deser, następnie wstawić na 5 minut
Jadło i czytadłoTruskawkowo-jabłkowy dodatek deserowy powstał, gdy domownikom znudziły się standardowe dodatki do naleśników. Jego wykorzystanie zależy od naszej wyobraźni. Mus można jeść samodzielnie, z deserami czy naleśnikami. Zdrowo i smacznie... Można go podawać z naleśnikami, deserami,... albo po prostu jeść łyżeczką. Osobiście preferuję tę ostatnią opcję :) Składniki: 3 szklanki truskawek mrożonych 2 duże jabłka sok z 1/2 cytryny(...)Dolewamy wodę. Mieszamy, aby nie przypalić jabłek. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i dusimy około 10 minut. Następnie przekładamy do blendera, dorzucamy nasze truskawki i miksujemy na jednolity mus. Jeśli lubimy słodsze musy dodajemy cukier do smaku. Smacznego
Słodkie okruszkiNatarta ziołami, pyszna i soczysta karkóweczka. Idealnie komponuje się z musem paprykowym z pieczonej czerwonej papryki i cebuli. Na pewno nie raz wrócę do tego dania! 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki oregano Oliwa z oliwek Mus: 0,5 czerwonej papryki 1 czerwona cebula Olej Sól Pieprz Karkówkę myjemy i kroimy(...)rozgrzanej patelni grillowej. Paprykę oraz czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu blendujemy na mus. Karkówkę podałam z ryżem
VioletoweKucharzenierównież krzemionkę, która ma bardzo dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Wróćmy jednak do przepisu :) Placuszki są szybkie, puszyste i uzależniające :) Podajemy koniecznie z jogurtem, roztopioną czekoladą i musem truskawkowym. Składniki : 3 łyżki mąki jaglanej (lub kaszy zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dodatkowo : mus truskawkowy, jogurt naturalny, roztopiona gorzka czekolada Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki przekładamy
Chocolate Muffin Blogsmażymy na suchej patelni górną i dolną częścią dociskając do momentu mocnego zbrązowienia gdy będzie gotowa rozwarstwiamy ją na pojedyncze warstwy delikatnie by powstały tuby . Połowę solirodu blendujemy na mus. Dwie łyżki owocu kaki blendujemy również na mus . Ogórka kroimy w paseczki wzdłuż obieraczką do jarzyn , oraz rzodkiewke kroimy w plastry obieraczką . Do foremki w kształcie koła(...)nakładamy owoc kaki delikatnie dociskając formując łyżką na to kładziemy w taki sam sposób wystygniętą wątróbkę , następnie dekorujemy pozostałymi składnikami . Do tub z pora nakładamy musy . Smacznego
na gaziejednak faktu, że sięgam po nie tylko w sytuacji kryzysowej. Dlaczego? Niestety jeden kubeczek to często ponad 25g cukru, który jest tam naprawdę zbędny. Ponadto ich wkład- "owocowe" musy mają niewiele wspólnego z owocami. Warto więc zastanowić się czy przygotowanie ryżu na mleku jest aby na pewno tak trudne, że nie możemy sprawić sobie własnego Belriso? Odpowiedź jest zdecydowanie jednoznaczna(...)miodu- opcjonalnie 5g mąki migdałowej 200g truskawek świeżych lub mrożonych PRZYGOTOWANIE: Ryż gotować na mleku często mieszając Pod koniec gotowania dodać mąkę migdałową i ewentualnie miód Truskawki zblendować na mus W naczyniu układać warstwami mleczny ryż oraz mus Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny Smacznego! www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
peanutbuttermonsterrównież Halloween. Początkowo chciałam przedstawić Wam przepis na "tradycyjne" już paluchy czarownicy. Zdecydowałam się jednak na coś bardziej oryginalnego i bardziej czekoladowego...tak powstał delikatny, bardzo czekoladowy w smaku mus. W formie nagrobków ;) Składniki na 6-8 małych kokilek (lub 4 większe): 200g czekolady o zawartości 70% kakao 5-6 łyżek ciepłej wody (lub mleka) 3 łyżki brandy lub słodkiego(...)Gotową masę przelewamy do naczyń, wtykamy w nią do połowy biszkopty i wkładamy do lodówki-najlepiej na całą noc. Przed podaniem trzemy na małych oczkach pozostawioną czekoladę, posypujemy nią mus i przyozdabiamy listkami i kwiatkami. (Ja użyłam posypki w kstałcie serduszek). Aby smak musu był jeszcze ciekawszy, możecie dodać do masy czekoladowej odrobinę chili lub cynamonu. A Wy? Obchodzicie Halloween
Zawsze głodna!podanej porcji 10 szarlotek). SKŁADNIKI: ciasto: 125 g masła 2 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (17 g) szczypta cynamonu mus jabłkowy w litrowym słoiku lub 1kg jabłek, usmażyć z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, cynamonu WYKONANIE: Miękkie masło siekamy nożem, dosypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, proszek do pieczenia(...)malinki zetrzeć ciasto lub posypać kruszonką, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20min. posypać cukrem pudrem i gotowe ! Kolejna "mini tarta " Zamiast musu jabłkowego, smażymy 2 jabłka i 2 duże gruszki z odrobiną cukru i kardamonu. Do wyklejonej ciastem kokilki wkładamy mus, łyżeczkę jagód z cukru, na środek "kulkę" z marcepanu, posypujemy kruszonką
Kuchnia Beatyzadanie jakim jest "radowanie" naszego podniebienia. Aż szkoda, że przed podaniem nie zdążyłam zrobić zdjęcia wspaniałego środka deseru, pełnego pięknych kawałeczków jabłka... Ale myślę, że już sam widok truskawkowego musu na wierzchu wygląda zachęcająco. Składniki: 2 szklanki (dość gęstego) jogurtu naturalnego 2 łyżki ryżu preparowanego 1 szklanka truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 średnie(...)kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone jabłko, sypiemy na wierzch brązowy cukier i cynamon. Smażymy przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Mus truskawkowy: Do garnka z grubszym dnem wsypujemy truskawki. Dodajemy 2 łyżki cukru . Gotujemy na wolnym ogniu, mieszając. Następnie w wodzie rozpuszczamy mąkę. Dodajemy do truskawek, mieszamy dokładnie i jeszcze chwilę
Słodkie okruszkikokosowe, brzegi szklaneczek moczymy w wodzie, następnie obtaczamy w wiórkach uzyskując białą obwódkę, odstawiamy. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na pół, przekładamy do malaksera i rozdrabniamy na gęsty mus. Do szklaneczek przekładamy mus. Następnie jagody przekładamy do malaksera i je rozdrabniamy, dodajemy jogurt i mieszamy. Uzyskany mus przekładamy na warstwę truskawek. Całość dekorujemy wiórkami kokosowymi i miętą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłubiankę ładnych owoców, choć to już chyba końcówka, i od razu przygotowałam bardzo prosty deserek. Myślę, że z powodzeniem i ochotą przygotują go nawet dzieci. Budyń z musem truskawkowym SKŁADNIKI: 1 op budyniu o dowolnym smaku (u mnie bananowy) 250 g truskawek 1/2 l mleka 1 łyżka cukru pudru mięta lub melisa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Budyń przygotowujemy(...)resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i gotujemy mieszając chwilkę. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, dwie odkładamy do dekoracji a resztę miksujemy z cukrem pudrem na gładki mus. Do szklanek nakładamy warstwę budyniu, a następnie warstwę musu i tak do wykorzystania wszystkich składników. Podajemy udekorowane truskawką i listkami mięty lub melisy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki