godziny Składniki: 450 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach 3 średniej wielkości jajka 100 ml płynnego oleju kokosowego 120 ml mleka roślinnego 1/2 banana lub 3 łyżki musu jabłkowego 90g cukru kokosowego 40g ksylitolu 60g mąki ryżowej 50g mąki kokosowej 15g mąki z tapioki 90g kakao 150g zmielonych migdałów 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli(...)dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180ºC bez termoobiegu. 2 W misce umieszczam startą cukinię i dodaję do niej jajka, olej kokosowy, mleko roślinne, banana lub mus jabłkowy, cukier kokosowy oraz ksylitol i mieszam do połączenia składników. 3 Do osobnej miski przesiewam przez sito mąkę ryżową, kokosową, z tapioki oraz kakao. 4 Dodaję zmielone migdały, proszek do pieczenia
Book of spellsMiksujemy dokładnie i przelewamy do przygotowanego kieliszka. Możemy przyozdobić truskawką i gałązkami tymianku. Wersja ze świeżymi truskawkami: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, przenosimy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładki mus. Do shakera wypełnionego lodem wlewamy sok z limonki, likier triple sec, tequilę oraz dodajemy mus truskawkowy. Mieszamy dokładnie przez kilka sekund i wlewamy do przygotowanego kieliszka, już bez lodu
Kuchnia MagdaLenyWarstwa słodkiej i aromatycznej panna cotty w połączeniu z lekko kwaśnym musem śliwkowym to idealne połączenie. Deser robi się w krótką chwilę, a efekt końcowy jest naprawdę świetny i jestem pewny, że jak ktoś go wypróbuje raz, to zrobi go kolejny raz. Panna cotta z musem śliwkowym -- AleTorcik! - Przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikgodziny Składniki: 450 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach 3 średniej wielkości jajka 100 ml płynnego oleju kokosowego 120 ml mleka roślinnego 1/2 banana lub 3 łyżki musu jabłkowego 90g cukru kokosowego 40g ksylitolu 60g mąki ryżowej 50g mąki kokosowej 15g mąki z tapioki 90g kakao 150g zmielonych migdałów 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli(...)dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180ºC bez termoobiegu. 2 W misce umieszczam startą cukinię i dodaję do niej jajka, olej kokosowy, mleko roślinne, banana lub mus jabłkowy, cukier kokosowy oraz ksylitol i mieszam do połączenia składników. 3 Do osobnej miski przesiewam przez sito mąkę ryżową, kokosową, z tapioki oraz kakao. 4 Dodaję zmielone migdały, proszek do pieczenia
Book of spellscukru pudru. Żelatynę namoczyć w ok. 8 łyżkach zimnej wody i odstawić na 10minut. Po tym czasie rozpuścić ją dokładnie w kąpieli wodnej (nie zagotować!). Rozpuszczoną żelatynę dodać do musu truskawkowego. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do musu. Delikatnie ale dobrze wymieszać. Odstawić na chwilę do stężenia. W tortownicy (najlepiej większej od biszkoptu czyli takiej ok. 26cm) ułożyć pierwszy
KUCHNIA POLSKAolej – 3/4 szkl * szpinak świeży – 120 g * mąka pszenna – 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka + sok z cytryny i woda do nasączenia MUS: * truskawki – 650 g * cukier – 3 łyżki * sok z cytryny – 2 łyżki * galaretka truskawkowa – 1 op * śmietana kremówka 36% – 450 ml + truskawki do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Wszystkie składniki(...)pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 35-40 minut/160C bez termoobiegu. Studzimy, ścinamy wierzch, który będzie do dekoracji. Blat nasączamy sokiem z cytryny. MUS: Truskawki kroimy, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z cytryny, gotujemy. Miksujemy na puree, do gorącego dodajemy galaretkę, mieszamy. Odstawiamy do studzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy schłodzone puree, wylewamy na biszkopt
Ostra na Słodkosuszonych daktyli bez pestek 500 g płatków owsianych błyskawicznych 50 g pestek z dynii 50 g pestek słonecznika 50 g posiekanych orzechów 50 g suszonych moreli 4 łyżki musu jabłkowego bez dodatku cukru (1 jabłko) Wykonanie: jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, następnie w plasterki. Włożyć do rondelka, podlać kilkoma łyżkami wody i rozgotować. Na koniec zblendować piekarnik nastawić(...)morle pokroić w kostkę płatki owsiane, pestki słonecznika i dynii oraz orzechy z daktylami i morelami wymieszać w misce. Dodać banany i dokładnie wymieszać na klejąca masę. Porcjami dodawać mus jabłkowy. Przed wyłożeniem na blachę masa powinna być wilgotna i klejąca rozłożyć na blaszce masę na grubość 1 cm. Piec 15 minut, do lekkiego zrumienienia kompletnie przestudzona masę pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SKŁADNIKI: • 4 szklanki mąki • kostka margaryny lub masła • 5 dkg świeżych drożdży • 2 jajka • 2 łyżki cukru • szczypta soli • 1/2 szklanki gęstej śmietany • mus jabłkowy PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozcieramy w miseczce z cukrem, mieszamy aż będą płynne i cukier się rozpuści. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimną, pokrojoną w kostkę margarynę (lub masło), rozcieramy palcami, dodajemy 1 jajko, śmietanę, sól(...)płynne drożdże, zagniatamy pulchne ciasto, następnie dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na okrąg, wycinamy po 8 trójkątów, nakładamy po łyżeczce musu i formujemy rogaliki, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż się zarumienią, studzimy na kratce i posypujemy
KUCHNIA POLSKAnagrać fajny film – “Najlepsza tarta czekoladowa” do obejrzenia TUTAJ. Pewnie ciągle się powtarzam, ale uwielbiam takie proste i szybkie przepisy. Ta tarta czekoladowa to jest mega sztos a mus z awokado jest jednym z moich ulubionych zaraz po tym z batata (przepis na mus z batata TUTAJ ). Ciasto jest pyszne, proste w przygotowaniu i KAŻDY z nim sobie poradzi
PaleoLifeSkładniki: 50 dag mąki tortowej 30 dag cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła Dodatkowo: 1,5 - 2 słoiczki dżemu (można też użyć powidła lub mus jabłkowy) Przygotowanie: Do przesiewnej mąki z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Formę o wymiarach 25 x 30 cm wylepić połową(...)ciasta, posmarować dżemem (powidłami, musem) i wyłożyć drugą połowę ciasta (najprościej odrywać po kawałku i lekko spłaszczać opuszkami). Piec 45-50 min w temp. 180 st. Ciasto powinno być złociste z wierzchu i nie może być mokre pod dżemem. Smacznego
My sweet a lifekoszyczki pieczone w piekarniku. Jest dużo zdrowiej, choć amatorzy placków ziemniaczanych powiedzą, że to nie to samo, co smażone. Ja takie koszyczki traktuję w kategorii przekąsek. Podane razem z musem z łososia cieszą zarówno oczy jak i podniebienie. Ziemniaczane koszyczki: ok. 300 g ziemniaków (2 duże) 1 cebula 1 jajko 35 g roztopionego masła szczypta soli, czarnego pieprzu, odrobina chilli(...)majonez. Doprawiamy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z mniej więcej połowy małej limonki. Na dno upieczonych placków wykładamy kilka listków rukoli. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy środek ziemniaczanych koszyczków musem z łososia. Dekorujemy kawiorem. www.olejkonwenanse.pl #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
Smaki Na Talerzugorącej wody 2 duże pomarańcze wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkie stężenia. Pomarańcze myjemy obieramy, dzielimy na cząstki i obieramy z błonek. składniki na mus czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 100 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej 30 g masła 50 g cukru 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) 3 łyżki soku z pomarańczy(...)delikatnie mieszamy. wykonanie ciasta: W tortownicy układamy biszkopt. Na biszkopt przekładamy tężejącą galaretkę, wciskamy w nią cząstki pomarańczy. Wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. Na stężałą galaretkę wykładamy równomiernie mus czekoladowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok.12 godz. (na noc). Przed podaniem oprószamy kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce. (inspiracja z przepisu Moje Wypieki.com
Domowy Smak JedzeniaSkładniki (na dwie tortownice o średnicy 21 cm): 2/3 surowej komosy ryżowej (lub 2 szklanki ugotowanej) 1 1/3 szklanki wody (do gotowania komosy) 1/3 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka musu jabłkowego według tego przepisu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki syropy z agawy (nie polecam zamieniać na cukier!) 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/2 cukru kokosowego 3/4 szklanki kakao(...)kokosowym, a na spód kładziemy papier do pieczenia w rozmiarze spodu tortownicy. Ugotowana komosa ryżowa powinna być już przestudzona, zatem można przystąpić do przygotowywania ciasta Do miksera wlewamy mleko, mus jabłkowy, syrop z agawy, wanilę i miksujemy przez około pół minuty. Następnie dodajemy ugotowaną komosę i olej kokosowy i miksujemy przez około minutę. W większym naczyniu mieszamy kakao, cukier, proszek
Lamarida.pldomowników, nawet wybrednego pięciolatka i typowego faceta, dla którego wszystko co zdrowe jest blee. Mam nadzieję, że udało mi się Was przekonać. Składniki (5 małych porcji jak na zdjęciach): Mus: 1 duże dobrze dojrzałe awokado (dobrze dojrzałe, maślane awokado jest warunkiem powodzenia) 2 banany 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) 2 łyżki miodu Dodatkowo: 2 garści borówek(...)garść pistacji Przygotowanie: 1) Awokado oraz banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 2) Wszystkie składniki na mus wrzucić do wysokiego naczynia blendera i zblendować na jednolitą masę. 3) Przełożyć do słoiczków/pucharków i podawać z borówkami oraz lekko podprażonymi na suchej patelni, posiekanymi pistacjami
Fitsweet.meczarnej" na rzecz kawy zbożowej właśnie. Dzisiaj Inka u mnie obowiązkowo pojawia się szczególnie późnym popołudniem lub w weekendowe poranki. Ja w ramach eksperymentu Inkę zestawiłam z mlekiem kokosowym, musem z malin oraz konfiturą pomarańczową z imbirem i goździkami i nutką wody z jaśminu . Efekt niecodzienne doznanie dla kubków smakowych. Wszystkie smaki doskonale ze sobą kontrastują i dobrze ze sobą(...)Mleko kokosowe podgrzać z imbirem i wodą jaśminową. 3. Inkę wsypać do osobnego naczynia i zalać gorącą wodą. 4. Do wysokiego kieliszka wyłożyć 3 łyżki przygotowanego musu z pomarańczy. Następnie 2 łyżeczki przecieru malinowego. 5. Ostrożnie wlać mleko kokosowe. Inkę rozpuszczoną krótko mieszać ręcznym spieniaczem do mleka do otrzymania piany, Wykładać na wierzch warstwy mleka kokosowego
vaniliowoczekoladowa