Masa serowa: 1 kg sera białego (u mnie gotowy z wiaderka) 5 jaj 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 dojrzałe mango Mango obieramy i blendujemy na mus. Ser mieszamy z cukrem, mąką ziemniaczaną i musem z mango. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy tylko do połączenia składników. Masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód i pieczmy
Cynamonowe szczęściepuder Galaretka jeżynowa: Jeżyny przekładam do garnka, dodaję cukier i na wolnym ogniu gotuję aż będą miękkie. Przecieram przez gęste sito. Żelatynę namaczam w 1/5 szklanki wody. Dodaję do musu jeżynowego i lekko podgrzewam aż się rozpuści, nie gotuję. Mus przelewam do szerokiej prostej szklanki, albo dzbanka. Wstawiam na noc do lodówki. Żeby galaretka nam wyszła że szklanki wkładam
wesoła kuchniaorkiszowej 20 g mąki kokosowej Cynamon, goździki Odrobina sody lub proszku do pieczenia Bakalie zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut Jabłko zmiksować z jajkami oraz jogurtem na mus Bakalie odsączyć z wody i zblendować na gładką masę, połączyć z musem jabłkowym Dodać mąki, sodę/pdp, oraz przyprawy Dokładnie wymieszaną masę rozlać do foremek na babeczki (ja używam
HealthyCreationssię ucieszy. SKŁADNIKI: ciasto: - 50 gr. oleju kokosowego - 500 gr. twarogu półtłustego - 3 jajka - 100 gr. cukru - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 3 łyżki ciemnego kakao - 60 gr. maki samorosnącej mus truskawkowy: - 120 gr. truskawek - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Do misy miksera wrzucamy 3 jajka, 100 gr. cukru, włączamy miksowanie i ubijamy na puszysto. Następnie dodajemy twaróg, olej(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na drugim poziomie od dołu w 180* C około 50 minut. W tym czasie, kiedy nasz sernik się piecze robimy mus truskawkowy. Do garnka wrzucamy drobno pokrojone truskawki, cukier i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Jak truskawki będą już bardzo miękkie, ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę. Zostawiamy do ostudzenia
Rita creativesłodzę. Do połowy płatków dodaję nasiona chia i mieszam. Mango obrane miksuję blenderem, kawałek zostawiam do dekoracji. Jagody też miksuję. W słoiczki przekładam warstwami płatki z chia, na nie mus mango, znowu płatki, mus z jagód i na wierzchu kawałki mango.Posypuję płatkami suchymi
wesoła kuchniaśrodku zimy. Tak na przekór wszystkiemu, kolorowe, radosne, lekkie i na zimno. Aksamitna pianka na bazie jogurtu i śmietany, na dietetycznym spodzie daktylowo owsianym i do tego pyszny mus z mango. Nie tylko pysznie wygląda ale i cudnie się prezentuje. Spróbujcie koniecznie Spód: 1 szklanka daktyli 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka kakao 2 kostki gorzkiej czekolady Daktyle zalewamy wrzątkiem(...)śmietany 30% 1 łyżka żelatyny Żelatynę rozpuszczam w podobny sposób jak do pianki. Mango obieram i blenduję. Zimną śmietankę ubijam na sztywno, a następnie ostrożnie mieszam z musem z mango i żelatyną. Wykładam na warstwę jogurtową i odstawiam do lodówki na kilka godzin. var widgetParams = "{ 'Id':'d271a61e-bfba-4e0c-9974-dac5390bee46','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link
Cynamonowe szczęście150g ciastek maszynkowych lub wielozbożowych Dodatkowo: listki mięty do dekoracji Wykonanie: 1. Ciastka przełożyć do blendera i zmiksować do postaci piasku. 2. Miąższ z mango zmiksować blenderem do postaci musu, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. 3. Do 4 pucharków nakładać na przemian zmiksowane ciasteczka, jogurt naturalny, mus z mango. Wierzch deseru posypać sypkim ciasteczkiem i udekorować listkiem świeżej
Szalona Kuchnia Ewelinywytrawnych. Wystawne bankiety czy studenckie domówki - nieistotne! Zjeść trzeba tu i tu, a przy niewielkim nakładzie sił, także ta studencka balanga może okazać się kulinarną ucztą. Dlatego polecam poniższy mus czekoladowy. łatwy, efektowny i niebywale smakowity. Zajmuje maksymalnie 30 minut, choć prezentuje się znacznie lepiej. Spróbujcie sami! CZEKOLADOWY MUS Z MARAKUJĄ I POMARAŃCZĄ (4 porcje) 100 g gorzkiej czekolady
W kuchni Karmel-itkiJeżeli Wasz susz jest mało słodki koniecznie dodajcie do niego odrobinę miodu lub wcześniej zalanych wrzątkiem, zblendowanych daktyli. Zamiast mąki kokosowej możecie użyć mąki migdałowej. Składniki : 4 łyżki musu z suszu (zblendowanych owoców) 6 łyżek mąki kokosowej Kakao/Wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie : Mus mieszamy z mąką. Formujemy w rękach kulki. Obtaczamy w kakao lub wiórkach
CzarnawisienkaKiwi obierz i pokrój w plastry. Granat przekrój na pół i łyżeczką wydrąż z niego ziarna – potrzebnych będzie około 2 łyżek ziaren. Obierz dojrzałe mango i zblenduj na gładki mus. Wyjmij pudding z lodówki. Odbierz z niego 2 łyżki – w oddzielnej miseczce wymieszaj tę ilość z płaską łyżką kakao. Przygotuj 2 słoiki lub większe szklanki. Na dno każdego przełóż kakaową(...)wersję puddingu. Teraz poustawiaj plasterki kiwi przy brzegach słoików i delikatnie wypełnij środek kokosową wersją puddingu. Deser polej musem z mango, posyp ziarnami granatu i wiórkami kokosowymi. Podawaj schłodzony. Składniki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 3 łyżki miodu lub 2 łyżki cukru kokosowego 4 łyżki nasion chia 1 dojrzałe, duże mango (ważne, żeby było miękkie) 1 dojrzałe kiwi ½ granatu
Eat me! Fit me!cebula 2 ząbki czosnku 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek 80 g śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu starty parmezan (do posypania) sól pieprz Przygotowanie: ∗Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym(...)przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dołożyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i smażyć, aż się zrumienią. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać puree z dyni, bulion
Oryginalny smakmałe nasionka zamieszkuje ogromna ilość składników odżywczych : białka, błonnika czy kwasów tłuszczowych omega. Zalane wodą czy mlekiem powiększają swoją objętość kilkukrotnie. Pożywny pudding na mleczku kokosowym z egzotycznym musem z mango to propozycja na zdrowy deser lub pożywne i wartościowe drugie śniadanie. Wykonanie tego deseru jest banalnie proste a efekt bardzo smaczny! Składniki na 4 porcje: 1 puszka mleczka(...)nasionka zaczną przybierać galaretowatą konsystencję przelać po równo do 4 szklanych pucharków. Odstawić do lodówki. Mango obrać , pokroić na kawałki, przełożyć do miski i zmiksować blenderem na mus, wylać na wierzch puddingu, schładzać kilka godzin w lodówce lub zostawić na całą noc. Najlepiej robić go wieczorem wtedy na śniadanie jest idealny J Wpis powstał przy współpracy z marką KUCHNIE
Wanilia i Kardamonlekkich ciast o wielu warstwach. Czekolada i banan to smaczny duet, także w tym cieście zagrały ze sobą idealnie. Wbrew pozorom nie było za słodkie a wyraźny w smaku mus z deserowej czekolady grał tutaj główną rolę. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopty: 8 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju łyżka kakao herbata do nasączenia na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki 30% 160 g czekolady deserowej dodatkowo: 3 banany 2 opakowanie galaretki bananowej 4 łyżki nutelli 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNastępnie owoce obrać ze skórki (staramy się pozbyć jak najwięcej białej części), usunąć ewentualne pestki i zmiksować blenderem na jednolitą masę – powinno powstać ok. 1/2 szklanki mandarynkowego, rzadkiego musu. 7) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. 8) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie pastę waniliową/aromat waniliowy, otartą skórkę z mandarynek oraz przygotowany(...)mus. 9) Na koniec dosypać partiami przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać, tylko do połączenia składników. 10) Ciasto przelać do formy, na mandarynki i całość piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 11) Upieczone, wystudzone ciasto przełożyć na paterę lub deskę do góry dnem, zdjąć papier i delikatnie oprószyć cukrem pudrem
Fitsweet.meśniadanie . Zwłaszcza gdy za oknem ciemno, buro i deszczowo - od razu chandra chowa się w kąt ;) Zależało mi na uzyskaniu konkretnej faktury przetworu, czyli wyczuwalnych kawałeczków owocu zatopionych w musie jabłkowych , stąd stosunkowo krótki czas prażenia. Oczywiście gatunek jabłek ma też znaczenie - ja używałam Antonówek - i przy twardszych, późniejszych odmianach np. typu Reneta, czas gotowania trzeba wydłużyć. Całość doprawiłam(...)drugą połowę pokrojonych i odsączonych jabłek. Całość wymieszać drewnianą łyżką i razem pogotować kolejne 10 minut - w ten sposób część owoców pozostanie w kawałkach, a z reszty utworzy się mus. Wystarczy tu naprawdę krótkie prażenie, bo rozpadowi jabłek dodatkowo pomoże jeszcze późniejsze pasteryzowanie. Gorące jabłuszka przełożyć do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików - Uwaga! wyparzamy również i nakrętki! Mocno dokręcić
Grunt to przepis!