mus - 6353 przepisów (strona:121/424)

Dietetyczny mus z malinami 594

Dietetyczny deser z malinami to moja kolejna propozycja na urozmaicenie menu podczas diety. Deser w najzdrowszym wydaniu! Na mus składa się jogurt, miód i maliny , deser idealny. Do tego ten deser z malinami wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco. Przecież desery nie muszą ociekać bitą śmietaną i czekoladą, mogą być lekkie, dietetyczne i smaczne. Polecam też inne odchudzające przepisy: pomarańczowa panna(...)miodem, sokiem z cytryny, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączymy z żelatyną, ¾ jogurtu przekładamy do szklaneczek, a resztę jogurtu mieszamy z malinami. Wykładamy masę malinową na stężałą warstwę jogurtową. Mus odstawiamy do zastygnięcia, ozdabiamy malinami. Wartość 1 porcji – ok. 100 kcal   The post Dietetyczny mus z malinami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serniczkowe serduszko z musem mango - banan i chrupiącą warstwą habżyków :) 105

łyżka nasion sezamu - 1 płaska łyżka miodu Masa sernikowa: - 500 g chudego twarożku do serników (u mnie Emilki 0%) - stewia (wg uznania) - 2g agar-agar lub 10 g żelatyny Mus owocowy - pół dużego dojrzałego banana - pół dojrzałego mango - odrobina agaru (1/5 łyżeczki) lub 1 łyżeczka żelatyny W silikonowych foremkach układamy warstwami: 1. Pokruszone chlebki habżyki(...)zrumienienia na patelni, łączymy z siemieniem lnianym, sezamem i miodem. Powstałą masę nakładamy na dno każdej foremki. 2. Masę serową - rozpuszczoną substancję żelującą miksujemy z serkiem i stewią 3. Mus owocowy - owoce blendujemy na mus i łączymy z rozpuszczoną substancją żelującą Wstawiamy do lodówki. W przypadku agaru na ok. 1 godzinę, a jeśli użyliśmy żelatyny na ok. 5 godzin. Prościzna

Zdrowie na języku :P
Łosoś w galarecie z musem z awokado i chrzanu / Salmon in aspic with avocado and horseradish mousse 109

galarecie. Jednak ze względu na to, że karp jest bardzo ościsty i moje dzieci za nim nie przepadają postanowiłam przygotować uwielbianego przez nie łososia. Aby zaostrzyć smak potrawy dodałam mus z awokado i chrzany przygotowany na bazie kremowego serka.SKŁADNIKI60 dkg filetu z łososialitr buliony rybnego (może być bulion z samych jarzyn)3 łyżki octu z białego wina awokado4 łyżki(...)przepiórcze gotuję na twardo. Zarz po ugotowaniu przelewam zimną wodą i obieram aby wokół żółtek nie pojawiły się ciemne obwódki.Awokado miksuję na gładka masę z chrzanem i serkiem (mus można dosmaczyć sola i pieprzem). Bulion zagotowuję i dodaje do niego ocet, a następnie agar. Dokładnie mieszam i pozostawiam do przestygnięcia.Keksówkę wykładam folią spożywczą i na jej spód

Magiczna kuchnia Darii
Na jesienne wieczory 146

śmietanki 30%crunchy czekoladoweSposób przygotowania:Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i wrzucamy do miski, a następnie blenderem tworzymy mus. Winogrona kroimy na ćwiartki i układamy na dnie naczyń. Następnie posypujemy je  crunchy czekoladowym i polewamy bitą śmietaną. Kolejną warstwą jest mus śliwkowy. Dekorujemy chrupiącym crunchy.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Muffiny marchewkowe z musem gruszkowo-jabłkowym 156

nadzieję, że nie wyjdzie jak zwykle - czyli nie spędzę całego dnia na pieczeniu :) Wszystko się okaże wieczorem, a teraz zaproszę Was na smakowitą przekąskę. Zrobiłam ostatnio Muffiny marchewkowe z musem gruszkowo-jabłkowym. Wyszły bardzo soczyste. Jeżeli lubicie tego typu przekąski to koniecznie wypróbujcie ten przepis! "Składniki:2 jajka85 g brązowego cukru2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią300 g mąki tortowej1(...)solą i proszkiem do pieczenia, przesypujemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką. Marchewkę ścieramy na małych oczach, jabłko i gruszkę obieramy, a  następnie blendujemy na  mus. Wszystko przekładamy do ciasta i ponownie mieszamy.Masę przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami ( do 3/4) wysokości.Pieczemy około 20 minut w 180`C (czas pieczenia uzależniony jest od mocy

Słodkie Przyjemności
Owocowa wariacja 165

przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na najwyższych obrotach, do momentu, aż całkowicie zesztywnieje. Dzielimy na pół.Pierwszą część dodajemy do zmiksowanych bananów, a drugą do zmiksowanego kiwi - oba musy mieszamy, ale nie łączymy ze sobą.Kieliszki od szampana napełniamy do 1/3 wysokości musem bananowym, następnie nakładamy około 2-3 łyżeczek dżemu malinowego - równo rozprowadzamy, na wierzch malin dodajemy(...)mus z kiwi, a następnie łyżkę samego miąższu z kiwi. Wierzch dekorujemy truskawką.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ananasowo-żurawinowy deser z krówką 148

Ananasowo-żurawinowym lekkim deserem z kawałkami słodkiej krówki waniliowej. Szybka propozycja na słodki, owocowy deser. Coraz bardziej zastanawiam się, czy na moim świątecznym stole nie pojawią się pucharki z musami owocowymi. Na szczęście mam jeszcze czas na wybór świątecznego menu. A Wy zaplanowaliście już co przygotujecie? "Składniki na 2 porcje:200 ml śmietanki 30%ew. łyżka cukru z prawdziwą wanilią6(...)papierków i kroimy na małe kawałeczki, im mniejsze tym będą smaczniejsze.Do wysokiego naczynia/kieliszka przekładamy po 3-4 łyżki śmietanki, wyrównujemy (w razie potrzeby czyścimy brzegi naczynia), następnie dolewamy połowę musu ananasowego, na wierzch wysypujemy żurawinę, tak aby zakryła powierzchnie, a następnie dekorujemy kawałkami krówki waniliowej.Podajemy schłodzone.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Mus brzoskwiniowy z biszkopcikami 134

się nad przygotowaniem takich deserków na świąteczny stół. Lekko, smacznie i słodko, a do tego wystarczy tylko chwila na zrobienie takich piękności. A jak się Wam podoba? Zapraszam na Mus brzoskwiniowy z biszkopcikami i śmietanką."Składniki na 3- 4 porcje"3 duże brzoskwinie250 ml śmietanki 30%ew.1 łyżka cukru waniliowego100 g biszkoptów z tego przepisu / ew. sklepowychSposób przygotowania:Brzoskwinie(...)myjemy, obieramy i wyjmujemy pestkę. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego naczynia. Blendujemy na jednolity, gładki mus i odstawiamy w chłodne miejsce.W tym czasie zimną śmietankę przelewamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach (jeżeli ktoś chce dodaje cukier) do momentu uzyskania sztywnej pianki. Należy uważać, aby nie zważyć śmietanki ( nie ubijać zbyt długo).Biszkopty przygotowujemy

Słodkie Przyjemności
Maślane ciasteczka z orzechami laskowymi i jabłkiem 170

przekazać, widać jest to silniejsze ode mnie ;) Chciałam Wam napisać o przepysznych, jesiennych, bardzo prostych ciasteczkach z miodem, cynamonem, orzechami laskowymi i .. jabłkami :) Tak, tak, maślane ciasteczka z jabłkowym musem. Skoro brzmi smacznie to również świetnie smakuje, ale żebyście nie musieli mi wierzyć na słowo, przygotujcie je koniecznie sami! Na prawdę warto :) Zapraszam na Maślane ciasteczka z orzechami laskowymi(...)jajkałyżka miodu naciowego2 jabłka280 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka cynamonuSposób przygotowania:Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki pozbywając się przy tym środka z ziarenkami. Następnie za pomocą blendera przygotowujemy mus - można je również zagotować i rozgnieść widelcem, jeżeli ktoś nie posiada blendera. Odstawiamy.Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy, po około 2-3 minutach dodajemy kolejno

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka dyniowe 144

jakieś ciasteczka z jej dodatkiem. Bałam się, że nic z tego nie będzie, a jednak! Wyszły super. Takie jesienne. Śmiało, częstujcie się :)Składniki:200 g masła150 g cukru200 g musu z dyni400 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu cynamonowego100 g czekoladySposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie(...)odrobiny wody – ciągle mieszamy.Jeżeli zależy Wam na czasie, dynię po pokrojeniu możemy wstawić na 5 minut do mikrofali, a następnie wrzucić miękkie kawałki do blendera i zmiksować na mus. Ostudzony mus przelewamy do wcześniej wymieszanych składników razem z ekstraktem cynamonowym i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Czekoladę kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Gotową masę wykładamy

Słodkie Przyjemności
Tarta dyniowo-mandarynkowa 148

jakieś smakołyki na 1 listopadowe spotkanie z rodziną. I mimo wielu pomysłów, padło na wypiek z dynią. Dostałam od rodziców cały gar dyni, dlatego postanowiłam z części przygotować smakowity mus, jednak miałam trudne zadanie, ponieważ część mojej rodziny nie przepada za tym warzywem (w sumie sama nie pałam jej wielką miłością – lubię, ale bez przesady). Dlatego, aby wszyscy byli zadowoleni(...)musu dyniowego dodałam to co nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo, pasuje idealnie – mandarynki. Co z tego wyszło? Przekonajcie się sami :) Kruche ciasto, soczysty mus dyniowo-mandarynkowy i słodka beza.Składniki:200 g dyni90 g cukru3 łyżki wody2 mandarynki3 żółtka2 łyżki mąki kukurydzianejŁyżka mąki ziemniaczanej3 białka na bezę (+ łyżeczka mąki ziemniaczanej, 150 g cukru, łyżka octu jabłkowego)Kruche ciasto

Słodkie Przyjemności
Ryż jaśminowy z musem z mango i morwą 138

Witajcie! mam dla Was zdrowe śniadanko które rzecz jasna możecie zjeść o dowolnej porze :). Aromatyczny ryż jaśminowy i gorący mus z mango a do tego prozdrowotny owoc morwy białej. Ryż jaśminowy jak sama nazwa wskazuje ma bardzo lekki aromat kwiatowy, bardzo popularny w Tajlandi jak i całej kuchni azjatyckiej. Ze względu na lekko słodki profil i konsystencję idealny jest(...)ilością wody i dodajemy cukier trzcinowy - gotujemy aż do momentu aż zmięknie mango.2/Ugotowany ryż mieszamy z ksylitolem, morwą białą i olejem kokosowym, mango blendujemy na mus.3/ Układamy ryż i mus na talerzu. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Jakie wino na Sylwestra? Alternatywy dla szampana. 227

był za słodki.Bellini z brzoskwiniami i syropem malinowymSkładniki:1 butelka schłodzonego wina musującego1 puszka brzoskwiń w zalewiesyrop malinowy (można pominąć)Przygotowanie:Brzoskwinie odcedź z zalewy i zmiksuj na mus. Opcjonalnie, możesz je przetrzeć, aby były gładsze.Na dno kieliszków nalej odrobinę syropu malinowego (ok. 1 łyżka), następnie nałóż mus brzoskwiniowy do 1/3 wysokości kieliszka i dopełnij winem musującym. Przed(...)wypiciem wymieszaj.Bellini - różne wariacje:zamiast musu z brzoskwiń możecie dodać ewentualnie nektaru brzoskwiniowegow wersji truskawkowej, zmiksujcie rozmrożone truskawki z odrobiną cukru lub dodajcie nektar truskawkowy (taki drink nazywa się Rossini)możecie też wymieszaj brzoskwinie pół na pół ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym lub dodać sam sok pomarańczowyw tym roku wypróbuję dwie nowe wersje - z sokiem mandarynkowym (Puccini) i sokiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Orzechowa trufla z awokado 142

blenderze.  Awokado umyłam, przekroiłam i wyjęłam pestkę. Nie obierałam ze skóry.  Wydrążyłam trochę miąższu (wydrążone zjadłam), zostawiłam ok. 1 cm od skórki. Skropiłam sokiem z limonki.  Każdą polówkę nafaszerowałam musem orzechowym, złożyłam w całość, nadmiar usunęłam.  Zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na 15 minut do zamrażarki, potem na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, rozpakowałam z folii(...)delikatnie zdjęłam skórkę z awokado (nie było problemu, lekko podważyłam nożem i „szło jak po maśle”). Skropiłam ponownie sokiem z limonki.  Wierzch awokado posmarowałam dokładnie musem orzechowym i „otuliłam orzechami”. Ponownie zawinęłam w folię i włożyłam na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu, na wierzchu zrobiłam pajęczynkę z rozpuszczonej (w mikrofali) czekolady.Zawsze uważałam, że awokado

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowa kostka piernikowa p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 147

Fajnie, zaraz wszystkie wrzucimy. Zaczynamy od piernikowej kostki z pysznym nadzieniem. Delicja! Bezglutenowa kostka piernikowa Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki słoiczek powideł4-5 łyżek musu jabłkowego1,5 łyżeczki żelatyny4 łyżki gorącej wody150g gorzkiej czekolady kilka kostek białej czekoladypiernik80g mąki owsianej bezglutenowej80g mąki gryczanej40g masła50g ksylitolu lub cukru trzcinowego2 łyżki miodu gryczanego80ml mleka1 jajko1 łyżka karobu(...)mikserem połączyć składniki. Ciasto przelać do formy. Piec w 180’ ok 30-40 minut, najlepiej sprawdzać wilgotność patyczkiem. Po wystudzeniu przeciąć aby powstały dwa blaty. Krok 2 Powidła i mus dobrze razem połączyć, następnie wymieszać razem z rozpuszczoną żelatyną. Gdy nadzienie zacznie się ścinać, wylać je na pierwszy blat i przykryć drugim. Całość wstawić do lodówki tak długo aż nadzienie

CoolinarniePL