mus - 6353 przepisów (strona:118/424)

Kopytka z dynią 122

Dawno nie robiłam kopytek,a że miałam akurat jeszcze mus dyniowy, zrobiłam kopytka z dodatkiem dyni i szałwii. Ciasto na kopytka wyszło bardzo klejące ale nie dawałam więcej mąki, żeby nie były twarde. Z ich uformowaniem poradziłam sobie przekładając porcjami ciasto na deskę posypaną mąką a następnie formowałam kopytka rękami oprószonymi mąką. Kopytka może nie wyglądają zbyt pięknie(...)ugotowaniu polać roztopionym masłem, ale ja polecam odsmażenie je na maśle z dodatkiem wcześniej uprażonych (lub nie) orzechów włoskich. Składniki: 4 duże ziemniaki 100 g twarogu 2 szklanki musu dyniowego ½ szklanki tartego parmezanu 2 jajka ok 3 szklanki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa ok. 6 liści szałwii Dodatkowo: 2 łyżki masła orzechy włoskie Wykonanie: Uprażyć orzechy: orzechy wrzucić na rozgrzaną

Mama Gotuje
Kasza jaglana z musem truskawkowym 120

Kasza jaglana z musem truskawkowym       Kasza jaglana to produkt, który powinien znaleźć się w diecie każdego dziecka. Jest dobry źródłem witamin z grupy B, witaminy PP, żelaza, wapnia oraz błonnika. Zawiera wysoką zawartość białka oraz węglowodanów złożonych, jest produktem lekkostrawnym. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, czyli pożądana w naszym jadłospisie, ze względu(...)jednym z pierwszych posiłków w diecie dziecka (6-7 miesiąc życia).            Dzisiaj polecam Wam smaczny, prosty w przygotowaniu deser z kaszy jaglanej z musem truskawkowym.  Składniki: (2 porcje) - kasza jaglana - 1/2 szklanki  - truskawki - 250 g  - miód - 1 łyżka  - mleko - 1 szklanka  - jogurt naturalny - 2 łyżki  Sposób przygotowania: Kaszę

Fit-amina
Granita truskawkowa 144

trzeba korzystać z okazji. Moja propozycja na ochłodę to granita truskawkowa. Po prostu ambrozja. A do tego nie wymaga wielkiego nakładu pracy, nawet zapracowani mogą sobie przygotować orzeźwiając mus w kilka minut. Jedynie oczekiwanie się trochę dłuży, ale nie ma nic za darmo:) Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 kg świeżych truskawek Wykonanie: Truskawki myję, usuwam szypułki(...)wrzucam do blendera. Cukier z wodą gotuję kilka minut i  studzę. Wszystko razem miksuję przez chwilę na  delikatny mus. Przekładam do miseczki i wstawiam na 4-6 godz do zamrażalnika. co godzinę wyjmuję mus i mieszam delikatnie widelcem, tak by kryształki lodu się nie rozbiły. Gotową granitę przekładam do szklaneczek i deser  gotowy do konsumpcji. Jeżeli rozpuszcza

Ciasteczkowy Potwór
Dyniowa fantazja 136

papierem do pieczenia i odstawiam w chłodne miejsce by stężała.  Kostki dyni przekładam do rondla, wsypuję cukier i duszę pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną  dynię miksuję na mus, wsypuję galaretkę i odstawiam by wystygło. Kremówkę ubijam na sztywno i dodaje porcjami zimny mus. Masę wykładam na kruchym spodzie i całość wstawiam do lodówki.  Z drugiej kremówki ubijam(...)pianę i dodaję rozpuszczoną i lekko tężejącą galaretkę. Pianę wykładam na wierzch ciasta i ponownie schładzam przez ok 2-3 godziny. Moja rada: By mus był bardziej delikatny proponuję dodać dwie ubite kremówki

Ciasteczkowy Potwór
Sernik malinowy z musem czekoladowym, bez pieczenia 240

sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie  2 łyżki cukru pudru 200 g malin 20-30 g cukru 150 g śmietany kremówki 36% 1 łyżka żelatyny na 2 łyżki wody Mus czekoladowy: 250 g śmietany kremówki 30% 100 g czekolady deserowej 2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody Dekoracja: Mrożone maliny Przygotowanie: Spód: 1. Herbatniki pokruszyć. Następnie używając blendera zmielić(...)żelatyną. Miksować do otrzymania gładkiej różowej masy. 5. Nakładać masę serową na schłodzony spód.  6. Włożyć do zamrażalnika bądź lodówki by masa stężała (30 minut do 2 godzin) Mus czekoladowy: 1.Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder 2. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na 10-15 minut by napęczniała. 3. Rozpuścić czekoladę w kąpieli

KreatywnePiny
Sernik na zimno z truskawkami 459

Były nieco podjedzone. ;) Nie powinno to jednak wpłynąć na efekt końcowy. Sernik jest kremowy i delikatny. Galaretka również nie jest mocno usztywniona żelatyną. Może nawet bardziej przypomina bardzo gęsty mus. Ciasto bardzo wszystkim smakowało, więc z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam. Składniki na kwadratową tortownicę 24x24: Spód 320 g ciastek typu Oreo (mogą być też Neo, Orito, itp.) 60 g miękkiego(...)łyżeczki żelatyny + 2łyżki zimnej przegotowanej wody 2-3 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) 2 łyżki soku z cytryny Truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę musu truskawkowego. Następnie połączyć ją z resztą owoców. Masę truskawkową przelać

Pełny talerz
deser z kiwi i mascarpone 187

łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanych świeżych listków melisy 100 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru wykonanie: Kiwi obieramy i miksujemy na mus. Dodajemy sok z cytryny oraz melisę i mieszamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i łączymy z serkiem. Do pucharków nakładamy warstwami: mus z kiwi, serek, mus z kiwi, serek. Wierzch

Domowy Smak Jedzenia
Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym 308

mnie to do wykonania swojej wersji. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie, ciasto jest lekkie, orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na wiosnę.   Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 100 g drobnego cukru lub 80 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej ½ szklanki kompotu z wiśni 10 ml wiśniówki(...)opcjonalnie) Galaretka pomarańczowa: 2 galaretki wiśniowe 750 ml wody 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu Mus czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiewamy, białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier - łyżka

Mania Gotowania
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 191

przez 15-20 minut (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Masa serowa: Grejpfruty obrać i wyfiletować, z pozostałych części wycisnąć sok (białe błony wyrzucić), zmiksować blenderem na gładki mus.  Odlać 200 ml i pozostawić do przygotowania górnej warstwy.  Odlać 100 ml (potrzebne do rozpuszczenia żelatyny). Do pozostałej części dodać ser i odpowiednią ilością grenadiny (wg. uznania), dokładnie(...)użyć odpowiednią ilość żelatyny. Na jeden litr wystarczy 9-10 płatków żelatyny (ok. 15 g). Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie ma 5-7 minut, odcisnąć, dodać 100 ml musu grejpfrutowego i podgrzać mieszając do rozpuszczenia (nie gotować). Do żelatyny dodać stopniowo 2-4 łyżki masy serowej i rozprowadzić trzepaczką. Żelatynę przelać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Ubić mocno

SzczyptaSmaQ
Placuszki dyniowe 153

dyni już zużyliście w tym sezonie? Ja sporo. I to nie koniec! Zapraszam na placuszki z dyni w wersji na słodko! Potrzebny nam na początek będzie mus dyniowy - jakieś 2 szklanki. Taki mus robiliśmy już piekąc dyniowe babeczki , ale dla przypomnienia zamieszczam jeszcze raz :) Na około 400 g musu, czyli 2 szklanek, potrzebujemy ok. 1 kg dyni.. Z dyni

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 143

stole został zalany zupą. Jako danie główne zjedliśmy: ja zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem. Oba dania dania były dobre (choć kopytka Męża były lepsze niż moje, mój sos był specyficzny, przez co ciężko(...)śliwkowym i galaretką malinowo - balsamiczną. Chyba wszyscy żałowali, że nie zamówili tej kaczki ;) Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.restauracjakuchniaiwino.pl/pl/  Panowie jak zwykle namówili nas na deser - był nim mus waniliowy z pudrem porzeczkowym. Wydaje mi się, że spód musu był robiony m.in z czekolady i płatków owsianych, choć nie dam sobie ręki uciąć, a nie zapytałam. Niemniej - był całkiem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowe babeczki dyniowe 128

zmartwię Was - u mnie pojawią się jeszcze co najmniej 2 przepisy z dodatkiem dyni ;) Dziś - babeczki czekoladowo-dyniowe, pyszne, mocno czekoladowe, miękkie i mokre w środku.   Składniki: szklanka musu z dyni 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki mleka(...)łyżki miodu 3 łyżki masła Na samym początku przygotowujemy mus z dyni - dynię kroimy w paski i wkładamy na około 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie dynię wyjmujemy, studzimy i oddzielamy od skóry - tak przygotowaną dokładnie blendujemy. W garnuszku (lub kuchence mikrofalowej) topimy tabliczkę gorzkiej czekolady z 3 łyżkami masła. Suche składniki, czyli mąkę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Szarlotka 254

szarlotka - oczywiście na ciepło z lodami. Pyyyyychota!  Składniki *Na ciasto: 300 g margaryny 3,5 szklanki mąki (około 600g) szklanka cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia *Mus jabłkowy: 2  kilogramy jabłek  około szklankę cukru w zależności od słodkości jabłek 4,5 łyżki kaszy manny 1 niepełna łyżka cynamonu *Propozycja podania: z lodami waniliowymi cukrem pudrem(...)Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia musu, ponieważ musi wystygnąć. Jabłka obieramy, kroimy w większą kostkę i wsypujemy do garnka. Dodajemy około pół szklanki wody, zakrywamy przykrywką i dusimy, aż zaczną się rozpadać. Następnie dodać cukier i mieszać tak długo, aż woda wyparuje. Gotowy mus odstawiamy do wystygnięcia, gdy będzie w temp. pokojowej dodajemy kaszę mannę i cynamon - dokładnie mieszamy. Zabieramy się

Piekę, bo lubię
Budyń jaglany z żurawinowym musem 163

wykorzystaniem tych zdrowych ziarenek. Budyń możemy  jeść na ciepło lub na zimno, jak kto lubi. W słodkościach znajdziecie również przepis na  rewelacyjny jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym. Budyń jaglany z żurawinowym musem Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1,5  szklanki  mleka 2% 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej(...)przypaliła i gotujemy, aż się lekko rozklei, około 15 minut. Garnek zdejmujemy z kuchni, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.  Do miseczek przekładamy budyń i polewamy musem

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z musem jabłkowym (Apfelmusem), babci Elfrydy 141

oryginału, tylko pewnie nie w stu procentach. W każdym razie są pyszne :) Naleśniki: 3 jajka 1 ½ szklanki mleka 2 szklanki mąki Olej do smażenia 1 średni słój Apfelmusu- musu jabłkowego* lub dżemu * Mus jabłkowy to po prostu ugotowane i przetarte jabłka. Można go zrobić do słoiczków, zagotować i używać do rozmaitych dań, ciast. A jeśli nie posiadamy takowych w własnej(...)naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników, przystępujemy do nadziewania naleśników. Na każdy naleśnik nakładamy około łyżkę musu jabłkowego (lub dżemu), po czym składamy go w kopertę, tak by zawartość naleśnika nie wyciekła. Gdy wszystkie naleśniki mają już nadzienie, pieczemy je dwustronnie na patelni, ale tym razem

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania