mus - 6353 przepisów (strona:112/424)

Mus ananasowo-brzoskwiniowy z bitą śmietaną - przepis 179

wiem jak Wy ale ja w taką pogodę chętnie sięgam po zimne desery. Najlepsze są te z sezonowych owoców, niekoniecznie naszych krajowych. Oto przepis na jeden z takich deserów - mus ananaswo-brzoskwiniowy z bitą śmietaną. Prosty i orzeźwiający! Składniki: 1/2 dojrzałego soczystego ananasa 3-4 brzoskwinie 1 jabłko śmietana 30% cukier puder Przygotowanie: Śmietankę, miskę i mieszadła miksera chłodzimy(...)Wykonanie: Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Wydrążamy pestki i twardy środek ananasa. Kroimy na cząstki i wrzucamy do blendera. Miksujemy przez chwilę aż do uzyskania gładkiego musu bez grudek. Wyjmujemy schłodzoną śmietankę oraz miskę i mieszadła i ubijamy śmietanę ok 5 min. W połowie ubijania dodajemy cukier puder (1 łyżka na ok 200 ml). Gotowe! Mus ananasowo-brzoskwiniowy najlepiej

Pyza i Surówka
Zimna miska według Duńczyka 170

rzecz syropu z kwiatów czarnego bzu, który niepodzielnie w mojej kuchni panuje. W oryginale zupa miała być cytrynowa; ja postawiłam jednak na nieco słodszą wersję, za to w musie z rabarbaru cukru oszczędziłam, dzięki czemu przyjemnie ze sobą kontrastują. Do tego - obowiązkowo - coś chrupiącego. W tym wypadku podpieczony ciemny chleb żytni z dodatkiem orzechów laskowych - ta kruszonka jest tak pyszna(...)przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka, dołożyć wszystko do rabarbaru. Zagotować; gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Wyjąć laskę wanilii, zmiksować rabarbar na gładki mus. Ostudzić, schłodzić w lodówce przed podaniem. Chleb pokroić w kostkę, orzechy posiekać, wymieszać.  Masło podgrzać z cukrem i solą, aż cukier się rozpuści. Wlać do orzechów i chleba, dokładnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser pomarańcza-kiwi 166

dodać 1 łyżkę żelatyny deserowej rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody. Kiwi obrać, również zblendować, dodać 2 łyżki cukru. Paczkę herbatników potłuc tłuczkiem na drobno. Do przygotowanych pucharków nakładamy: mus z kiwi, serek, herbatniki, mus pomarańczowy, serek, herbatniki, mus kiwi. Smacznego

na moim stole...
Sałatka DZIAŁKOWICZA z owocami 243

będą owoce prosto z działki: pyszne czereśnie, agrest, świeża mięta czy też płatki róży.  Przygotujemy idealną sałatkę na lato która będzie bez tłuszczu a za dressing posłuży nam mus z jabłka i mięty. Wraz z chrupiącą sałatą stworzymy świetną kompozycję która nie tylko nas orzeźwi ale też wzmocni organizm sporą ilością witaminy C. Absolutnie niezbędne są płatki róży które

Kuchnia PROzdrowotna
Malinowe tarteletki 150

potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można włożyć miedzy nie drewnianą łyżkę) i zostawiamy w piekarniku na minimum 30 minut. Czas kiedy tarteletki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie musu malinowego. Myjemy maliny, połowę najładniejszych odkładamy do dekoracji, resztę wkładamy do garnka, dosypujemy cukier i mieszamy na małym ogniu aż zupełnie się rozpadną. W osobnej miseczce zalewamy żelatynę niewielką ilością(...)gorącej wody. Kiedy napęcznieje dodajemy do ciepłego musu malinowego i mieszamy aż zupełnie się rozpuści. Po wyciągnięciu z pieca tarteletki odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy mają już temperaturę pokojową dekorujemy je musem malinowym. Całość schładzamy przed podaniem minimum godzinę. Schłodzone tarteletki dekorujemy świeżymi malinami i miętą. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Kaszka jaglana dla dzieci z morelami i kokosem 264

Słodkie morele to jedne z najbardziej lubianych przez dzieci owoców, dzięki dużej ilości beta karotenu świetnie chronią skórę przed słońcem. Ten bardzo pożywny owoc połączymy z

Kuchnia PROzdrowotna
OMLET BISZKOPTOWY Z MUSEM JAGODOWYM 143

Leciutki, puszysty..biszkoptowy omlecik....Do tego aksamitny mus jagodowy...Czego chcieć więcej? Bitej śmietany :) Jej dodatek dopełnia całości ;)Omlety podałam na zastawie  SCANIA- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: słoiczek musu jagodowego Fungopol 4 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki śmietany kremówki cukier puder do smaku- do kremówki Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)soli. Dodajemy żółtka, nadal miksujemy. dodajemy mąkę, mieszamy. Smażymy z obu stron zrumieniąjąc. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukru pudru do smaku.Omlet wykładamy na talerz. Połowę smarujemy musem jagodowym, składamy na pól. Dekorujemy bitą śmietaną

Z Majeczką w kuchni
Waniliowy jabłecznik z budyniem. 181

szklanki cukru 1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej 1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego 3 jabłka 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe) 750 ml mleka do przygotowania budyniu       Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać(...)rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia.   Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach

Rozpustne gotowanie
Czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem. 158

mój ;-) Od pewnego czasu wyczekuję urodzin mniej entuzjastycznie, toteż na tę szczególna okazje postanowiłam przygotować sobie na pocieszenie czekoladowy torcik z serem i truskawkami, a wszystko to dopieszczone rabarbarowym musem. Wyszedł genialny! Smaki idealnie się dopełniają tworząc spójną całość. Jeśli ktoś ma ochotę na kawałek, to zapraszam... Składniki na czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem na tortownice(...)sera białego, mielonego 250 ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki wrzącej wody 4-5 łyżek cukru pudru do smaku 300 g obranych i umytych truskawek MUS RABARBAROWY: 600 g umytego rabarbaru 2-2,5 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wrzącej wody około 5 łyżek cukru truskawki do dekoracji      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Rozpustne gotowanie
62. Orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką - zdrowsza wersja 199

tortownicę, starając się równomiernie rozłożyć ciasto na spód i po bokach. Nakłuwamy widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Składniki na mus rabarbarowy: - 550-600g rabarbaru (może być mniej, wcześniej robiłam z 200g i było również pyszne) - 1-2 łyżki miodu - 1 łyżka ksylitolu (lub więcej, jeśli wolicie słodsze) - 1 łyżka oleju(...)łyżka cynamonu Rabarbar myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i kroimy w małe kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy na patelni i dusimy pod przykryciem do rozpadu, zmiękczenia kawałków rabarbaru i powstania musu, ciągle mieszając. Chwilę studzimy i wylewamy na podpieczony spód. Wyjmujemy resztę ciasta z lodówki i trzemy na tarce o dużych oczkach w celu stworzenia, ulubionej przez wszystkich, kruszonki. Posypujemy nią

Be Fit Be Strong
Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym - II warianty 220

Pierwszy krem przygotowałam na bazie serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany i odrobiny żelatyny. Za drugim razem serek mascarpone połączyłam z białym serkiem i oczywiście w obu wersjach dodatek musu truskawkowego zapewnił delikatny truskawkowy smak. Oba kremy smakowały super. To moja pierwsza rolada jaką upiekłam i zarazem najsmaczniejsza jaką jadłam. Bardzo polecam!   Składniki na roladę biszkoptową: 3 jajka(...)zmiksować z 1 łyżką cukru pudru i sokiem z cytryny. Wcześniej namoczyć 2 listki żelatyny w zimnej wodzie, następnie odsączoną rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Żelatynę połączyć z musem truskawkowym. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i wlewając porcjami bitą śmietaną ubić, aż wyraźnie zwiększy objętość i stanie się puszysty. Na koniec wmieszać mus truskawkowy z żelatyną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brzoskwiniowy KUBUŚ 122

Kubuś bo tak nazwałam ten deser to połączenie brzoskwiniowego musu, śmietany i galaretki. Składniki: puszka brzoskwiń 200 ml śmietany 30% 2 galaretka brzoskwiniowa łyżka cukru pudru łyżeczka kakao  Wykonanie: Brzoskwinie wyjąć z zalewy i zmiksować. Galaretkę rozpuści w szklance wrzątku, po wystygnięciu połączyć z musem brzoskwiniowym. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia(...)Zagotować i wsypać drugą galaretkę. Odstawić do stężenia.  Gdy galaretka stężeje pokroić w kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na mus brzoskwiniowy nakładamy śmietanę (zostawiając trochę do dekoracji) . Na wierzch pokrojoną galaretkę i dekorujemy pozostałą śmietaną. Całość posypać kakaem lub startą czekoladą

magiczna kuchnia Kasi
Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy 208

jednej limonki 2 jajka w temperaturze pokojowej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru ( lub więcej) Ganache czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 30 % Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 3/4 szkl. gorącej wody 200 g truskawek 2 łyżki cukru (opcjonalnie) Polewa z białej czekolady: 1 biała czekolada 80 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: herbatniki maślane okrągłe biszkopciki(...)czekoladowe: Śmietanę podgrzać (nie może się zagotować). Dodać posiekaną, gorzką czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzone ganache wylać na sernik i przykryć okrągłymi biszkopcikami. Schłodzić do stężenia. 4. Mus truskawkowy: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wodzy, ostudzić. Truskawki zmiksować z cukrem blenderem na puree. Dodać do galaretki i wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejący wylać na biszkopciki

Nastoletnie Wypiekanie
12. Pudding z nasionami chia i mango 313

siebie żelową otoczkę, które dają przyjemne odczucia smakowe. Tak naprawdę podaję tylko propozycję podania, gdyż oprócz bazy (nasionka i mleka) możemy dodać wszystko, na co tylko mamy ochotę np. mus z malin, brzoskwini, banana, jabłek itp.  Mi wyszło 5 porcji, z czego 1 porcja to 115g - 124kcal . Składniki: - 30g nasion chia - 165ml mleczka kokosowego - 1 szklanka mleka sojowego(...)mlekiem wlewamy do miski, wsypujemy nasiona Chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na parę godzin. (Proponuję wstawić je wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc) Mango miksujemy na mus. Gdy już zobaczymy, że nasionka zaczęły tworzyć żelową konsystencję, przekładamy do miseczek/słoiczków. Na wierzch wylewamy mus z mango, ozdabiamy chipsami kokosowymi. Smacznego

Be Fit Be Strong
Torcik kokosowo-porzeczkowy 166

nagrzanym piekarniku do 190*c przez 12-15 minut.Wystudzić. Krem: Czarną porzeczkę myjemy, wsypujemy do rondla podlewamy 100 ml wody i gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać, przecieramy mus przez sitko, owoce odrzucamy,wsypujemy do musu żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z pudrem na sztywno dodajemy porzeczkowy mus, delikatnie miksujemy. Gotowym kremem

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania