mus - 6353 przepisów (strona:111/424)

SZarlotkowy Serniczek Na Zimno 223

Składniki: biszkoptowy spód: 0,5 kubka mąki ryżowej 0,5 kubka mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 0,25 kostki masła 2 jajka mus: 1 kg jabłek 0,5 kubka soku jabłkowego dobrej jakości  2 kubeczki śmietany kremówki (400-500ml) 2 łyżki żelatyny cynamon cukier galaretka: 2 kubki soku jabłkowego(...)piekarnika na około 20 minut jabłka obieramy kroimy w kosteczki, dusimy z cukrem, cynamonem oraz sokiem do całkowitego rozpadnięcia żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku spod jabłek, dolewamy do ciepłego musu, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy  śmietanę ubijamy, sok jabłkowy podgrzewamy, żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami, aby napęczniała, mieszamy, studzimy mus jabłkowy delikatnie dodajemy do ubitej

Luźna Kuchnia
Deser mus malinowy z biszkoptami 186

słodkości malin.  Jest to lekkie ciasto. Idealne na lato. Składniki: - 3 galaretki malinowe - biszkopty - 250g  malin - 700ml wody Sposób przygotowania: Maliny myjemy i blendujemy na gładki mus. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia. Po tym czasie dodajemy mus malinowy i dokładnie mieszamy.  Na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty i wylewamy tężejący(...)mus. Deser wstawiamy do lodówki

Pan i Pani Smith w kuchni
Tort z musem czekoladowym i malinami 164

Tort dla fanów czekolady i malin :) Przełożony musem czekoladowym i malinami. Pięknie się prezentuje, smakuje podobno rewelacyjnie. Jest łatwy do zrobienia i nawet niezbyt pracochłonny. Biszkopt wspaniale rośnie, jest puszysty i delikatny. Krem czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia - aksamitny, ma delikatny posmak i jest puszysty. Jest tak gorąco, że nawet nie chce się odpalać piekarnika, ten był jednak robiony(...)pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty. Mus czekoladowy: 500 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietany 36% 1 szklanka cukru pudru + mocna herbata z cytryną 800 g malin 1 słoik konfitury malinowej pokruszone ciastka z czekoladą

Domowa cukiernia Ewy
Mini Pavlova z musem nektarynkowo śliwkowym 133

Lawson) 8 białek, szczypta soli 500 g cukru pudru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki białego octu winnego 500 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji mus nektarynkowo śliwkowy 2 nektarynki 2 duże żółte śliwki kilka gałązek czerwonej porzeczki owoce razem ze skórką miksujemy w robocie kuchennym na mus. do dekoracji: borówki i czerwona porzeczka przygotowanie bezy(...)piekarnika i obniżamy temp. do 150 C i pieczemy przez 30 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w  nim bezy na kolejne 30 minut.  Gotowe bezy polewamy musem i dekorujemy owocami

noteskulinarnyfiga
Deser z musem brzoskwiniowym i chia 154

piątkowy poranek zapraszam na pyszny deser z musem brzoskwiniowym i ziarnami szałwii hiszpańskiej, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 1 szklanka  mleka , 1 łyżeczka cukru z prawdziwą  wanilią , 3,5 łyżki ziaren chia szałwii hiszpańskiej MAKAR, 3  brzoskwinie . PRZYGOTOWANIE: 1.  Mleko mieszam z cukrem. Ziarna chia zalewam zimnym mlekiem. Mieszam i wstawiam(...)lodówki na około 3 godziny.   2.  Brzoskwinie (2 sztuki) obieram ze skóry, usuwam pestkę. Owoce miksuję blenderem na gładki mus. 3.  Do pucharków nakładam naprzemiennie porcję masy z chia oraz porcję musu brzoskwiniowego. Pozostałą brzoskwinię kroję w półplasterki i układam na wierzchu deseru. Do przygotowania deseru wykorzystałam nasiona szałwii hiszpańskiej chia, które otrzymałam do testowania od firmy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Deser z mrożonych owoców - ciasto bezglutenowe 145

każdą warstwę lub cukier  2 opakowania żelatyny  ekstrakt waniliowy  Pierwsza warstwa  Do wysokiego garnka wsypałam truskawki i podgrzałam je aż puściły sok, zmieliłam na mus i dodałam 2 łyżki żelatyny i xylitolu. Wymieszałam i wylałam na dno tortownicy. Włożyłam do lodówki na ok 1-5 godziny. Druga warstwa jogurtowa: jogurt wymieszałam z mielonym xylitolem ( użyj(...)żelatyny z opakowania, które napoczęłam. Szybko wymieszałam z jogurtem i wylałam następną warstwę. Trzecia warstwa jeżynowa: Do wysokiego garnka wsypałam jeżyny i podgrzałam je aż puściły sok, zmieliłam na mus i przetarłam przez sito ( pozbywając się skórek i pestek) dodałam łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Do otrzymanego musu dodałam prawie całą paczkę żelatyny i 2 łyżki xylitolu. Wymieszałam i wylałam

AZgotuj!
Tort nutellowo-truskawkowy 163

Tort z truskawkami zatopionymi w galaretce, przełożony musem z nutelli, mascarpone i kremówki na kakaowym biszkopcie. Prawdziwe cudo! Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia, pięknie wyrasta i nie opada. Muszę przyznać, że masa z nutellą jest dla mnie bardzo pozytywnym odkryciem, jest przepyszna. Polecam! Składniki na tortownicę 21 cm: Biszkopt: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 4 jajka(...)ubitej piany. Następnie dodać kolejną 1/3 ilości mąki, wymieszać. Czynność powtórzyć dla pozostałej mąki. Masę wyłożyć do formy. Piec przez 35 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, nasączyć herbatą. Mus: z przepisu z bloga Gotuję, bo lubię 250 g mascarpone 250 śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 3 czubate łyżki nutelli 1 czubata łyżeczka żelatyny ok. 80 ml wrzątku

Moja Galeria Smaku
Domowy budyń waniliowy z musem malinowym 141

Był już domowy kisiel to teraz czas na budyń :) Od początku do końca przygotowany samodzielnie. Laska wanilii dodaje mu waniliowego posmaku a całość dopełnia kwaskowaty mus malinowy :) Deser jest mało słodki, więc możecie do jego przygotowania dodać więcej cukru. Polecam! Składniki na 2 porcje: 500 ml mleka 2 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru(...)wrzucić też laskę wanilii. Zagotować. Laskę wanilii wyjąć. Pozostałą część mleka wymieszać trzepaczką z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka. Gotować przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Mus malinowy: 200 g malin 2 łyżeczki cukru (lub do smaku) Do rondelka włożyć maliny z cukrem. Gotować parę minut, aż maliny się rozpadną. W szklance ułożyć warstwę musu malinowego, następnie

Moja Galeria Smaku
Deser z jogurtu i mango 203

Prosty i dietetyczny dwuwarstwowy deser. Idealna propozycja na lekkie śniadanie. Jogurt grecki z pysznym musem z mango i banana. Dosłodzenie jogurtu jest tutaj opcją, gdyż sam mus dzięki dodatkowi banana jest słodki. Wielbiciele mango będą zachwyceni ;)    Składniki na 2 porcje: 230 g jogurtu greckiego 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 1 mango 1 duży banan Jogurt grecki wymieszać z miodem(...)przełożyć do szklanek. Mango i banana obrać, pokroić na kawałki. Zmiksować na gładki mus. Nałożyć na warstwę jogurtową. Udekorować miętą. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Trójwarstwowy deser kawowo-bananowy 184

opcjonalnie miód do smaku Przygotowanie: Banany obieramy, odkładamy na bok 2-3 plasterki. Resztę wkładamy do misy blendera. Do bananów dodajemy 1 łyżeczkę kawy zbożowej, miksujemy. Przekładamy kawowo-bananowy mus do przygotowanego pucharka, zostawiając w misie blendera 2-3 łyżeczki musu. Do pozostałej w blenderze porcji musu dokładamy 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego, miksujemy. Tak przygotowaną jaśniejszą warstwę wykładamy łyżeczką

Słodkie okruszki
Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie 134

mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny. Warstwa jabłkowa: 1 duży słoik domowego musu jabłkowego (0,9 l) 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki Delecta 350 ml wrzącej wody Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą galaretką, dokładnie(...)wymieszać całość. Wstawić mus do lodówki na ok. 15 minut. Wylać masę jabłkową na budyniową warstwę. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Udekorować ciasto stokrotkami. Przepis dodaję do akcji Wielkanocne wypieki z Delectą

FitKot
Deser warstwowy truskawkowo - cytrynowy szał 229

fajnie smakuje mascarpone z curdem cytrynowym. Na robienie curd nie miałyśmy za bardzo czasu, więc mama zaproponowała, żebym wlała sok z cytryny do mascarpone. Bardzo fajnie przełamuje to słodycz musu truskawkowego i bitej śmietany. Troszkę improwizowałyśmy, mimo to wyszedł pyszny deser, który nie był aż tak słodki. Choć jak pewnie już zauważyliście my uwielbiamy słodycz(...)troszkę dodajemy do mascarpone delikatnie mieszając, do momentu połączenia się składników. 0,25 l zostawiamy przyda się na koniec do dekoracji. Do szklanek na dno wlewamy po dwie łyżki musu truskawkowego, dodajemy 2 łyżki kremu z mascarpone, wsypujemy garść musli, wymieszanego wcześniej z owocami kandyzowanymi, po raz kolejny wkładamy 2 łyżki kremu, na krem układamy po kilka kawałków truskawek

Lili w kuchni
Mus czekoladowy z truskawkami 179

Sezon truskawkowy trzeba wykorzystać do samego końca! Dlatego zapraszam Was dziś na pyszny mus czekoladowy z dodatkiem świeżych truskawek. Mus jest delikatny, puszysty, po prostu wymarzony deser na letnie popołudnie:) Możecie oczywiście truskawki zastąpić innymi owocami, np. jagodami czy malinami. Składniki:    szklanka śmietanki 30%,  125g serka mascarpone,  100g gorzkiej czekolady,  2 łyżki cukru pudru(...)przestudzić.  Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Stale ubijając, dodawać po łyżce serka mascarpone. Następnie powoli dodawać przestudzoną, stopioną czekoladę oraz kakao. Krótko zmiksować.  Mus nałożyć do miseczek, udekorować świeżymi truskawkami. Schłodzić.  Podawać mocno schłodzony

Z miłości do słodkości
Lody malinowe 123

malinomaniaków dla chcących się ochłodzić dla kochających domowe wyroby Składniki:  250g malin 125ml mleka 125ml śmietany 30 lub 36% 2 łyżki miodu Wykonanie z maszyną: Zmiksować maliny jednolity mus. Do malin dodać mleko, śmietankę i miód. Zmiksować całość tak by składniki się połączyły. Włożyć miskę z musem do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut (może być krócej). Włączyć(...)niej masę i mieszać ok. 10-15 minut. Należy kontrolować konsystencję by nam odpowiadała. Polecam podawać od razu po przygotowaniu. Masę można zamrozić. Wykonanie bez maszyny: Zmiksować maliny jednolity mus. Do malin dodać mleko, śmietankę i miód. Zmiksować całość tak by składniki się połączyły.Wlać masę do pojemnika i włożyć go do zamrażarki. Polecam mieszać masę

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania