śliwkami umieścić w piekarniku na 3 godziny i 30 minut. Nie mieszać! wyjąć foremkę z piekarnika i przy pomocy ubijaka do ziemniaków rozdrobnić śliwki, aż do powstania jednolitego musu. Gdyby mus był za zwięzły można podlać gorącym sokiem (wcześniej odlanym) lub gorącą wodą, gdyby był za rzadki odlać nadmiar soku mus jeszcze raz wstawić do piekarnika na 10 minut. Gorące
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Maliny i jeżyny to idealna lekko kwaśna kompozycja ze słodkim puddingiem chia. Wszystko oczywiście zadziwiająco proste w wykonaniu i bardzo smaczne! :) Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe) - 1/3 szklanki nasion chia - 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) - pół łyżeczki(...)cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty :) - do wykonania musu: garść malin i jeżyn Przygotowanie: 1. Do dużej miski wlewamy mleczko kokosowe i mleko roślinne i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy syrop klonowy oraz cukier waniliowy oraz nasiona chia - wszystko dokładnie mieszamy. 2. Przygotowaną masę rozlewamy do miseczek/kubków/słoiczków i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Bananowe Polepłatków owsianych zwykłych 100 g ziaren słonecznika 100 g ziaren dyni 50 g sezamu 50 z siemienia lnianego 50 g orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka oleju ok 200 g musu jabłkowego Wykonanie: 2 - 3 jabłka obrać i zmiksować blenderem na mus. Odważyć 200 g. W misce wymieszać płatki, słonecznik, dynię, orzechy, sezam i siemię. Dolać olej(...)mus jabłkowy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec przez około 40 - 50 minut, mieszając w międzyczasie 2 razy. Studzić w uchylonym piekarniku. Ostudzoną granolę przełożyć do słoja
Sto kolorów kuchnigarnka. 2/ Zalewamy 0,5l wody i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości dyni (20-30min) 3/ Wywar wraz z dynią przekładamy do pojemnika od blendera i miksujemy na mus. 4/ Dodajemy 3-4 obrane i pokrojone figi, cukier brzozowy, sok z marchwi i pomarańczy oraz szczyptę gałki muszkatałowej. Ponownie miksujemy aż do pełnego zmiksowania się składników. 5/ Rozlewamy
Kuchnia PROzdrowotnajajko 1/2 szklanka puree z dyni* 20 gram rozpuszczonego masła 4 łyżki cukru trzcinowego duża szczypta cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy do nadziewania: konfitura z pomarańczy lub domowy mus z pomarańczy** lukier: sok z 1/2 pomarańczy, skórka otarta z pomarańczy, 3/4 szklanki cukru pudru Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)polewamy lukrem. Smacznego, Klaudia. *Puree z dyni: 150 gram dyni umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut. Obieramy i miksujemy na puree. **Mus z pomarańczy. Składniki: 2 pomarańcze i 3 łyżki miodu wielokwiatowego. Ocieram skórkę z pomarańczy, następnie je obieram i filetuję a z resztek wyciskam sok do miseczki. Na patelni karmelizuję
Mango PapajaTrio idealne! Melon i Chia Fresca jest smaczne, ale Kochani mus jak świetnie podkreślił te smaki, to jestem pod wrażeniem aż do dzisiaj. Niby takie nic takiego, mus z jeżyn, melon i Chia Fresca, a taaaakie pyszne! O tak! Tak lubię zaczynać dzień! Składniki: Chia Fresca <----przepis w tym linku melon żółty jeżyny ewentualnie cukier (ja nie dodawałam) Wykonanie(...)zmiksowałam dokładnie i przetarłam przez sito, aby pozbyć się pestek. Melon obrałam ze skórki, usunęłam pestki ze środka, pokroiłam na kawałki i zmiksowałam. I teraz tak. Na dno wyłożyłam mus jeżynowy, potem zmiksowany melon, a na koniec delikatnie wylałam Chia Fresca. Rewelacja! Nie muszę pisać, że zdrowo, bo to oczywiste ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeokoło 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Mus malinowy: ok 750 dag malin 4-5 łyżek cukru 5 łyżeczek żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Maliny gotujemy przez ok 5 minut, aż zaczną się rozpadać, a następnie(...)przecieramy przy pomocy przecieraczki lub na sitku, by pozbyć się pestek. Otrzymany mus ponownie zagotowujemy dodając do niego cukier i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Gdy się zagotuje wyłączamy dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę i mieszamy (już nie gotujemy) by żelatyna się rozpuściła. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia Rozwijamy naszą roladę ze ściereczki i smarujemy gęstniejącym musem
Cynamonowe szczęściecoś innego,. Tym razem będa dwie zmiany 1. farsz który jest tylko a cebuli i pieczarek i 2 to nie będzie smażony tylko duszony i to w musie jabłkowym . Moja jabłonka ugina się od jabłek to muszę jakoś je z pożytkować . Wtykam je wszędzie gdzie się da . Dlatego dzisiaj zrobiłam filet kurczaka faszerowany pieczarkami i duszony w musie jabłkowym(...)rozbity filet , Zwinąć mięso tak aby powstał wałek. W rondlu rozgrzać oliwę i poddusić troszeczkę pokrojoną w drobną kostkę cebulę , Wlożyć rulon drobiowy , podlać 1/2 szklanki buliony i dodać mus z jabłka. Dusić ok 25 minut , często obracając mięso
Eli Gotowaniemnie paskudne przeziębienie. Dlatego prześliczny pierścionek z błękitnym oczkiem przyjęłam odpowiednio płomiennie i... mokro :] Proponuję Wam zatem coś zdecydowanie dla zakochanych, a przy okazji idealnie pasującego na czekoladowy weekend. Mus czekoladowy (porcja na 4 mały bądź 2 duże deserki) 100g gorzkiej czekolady (70% kakaa) 50g cukru pudru 2 jajka 30ml mleka Czekoladę połamać na kosteczki i razem z mlekiem wrzucić(...)chwilę do ostygnięcia. W osobnym naczyniu ubić białka, pod koniec dodać resztę cukru. Kiedy piana będzie już sztywna, połączyć ją z masą czekoladową na gładko. Na koniec przełożyć mus do salaterek bądź kieliszków i wstawić do lodówki. Chłodzić wystarczy dwie godziny, już po tym czasie mus jest przepyszny. M. zasłodził się już po połowie porcji i resztę zostawił sobie
Przepysznik - BLW i nie tylkoTruskawki wrzucić do rondelka i na średnim ogniu podgrzewać aż większość z nich będzie w miarę miękka. Zdjąć rondelek z ognia i za pomocą blendera zmiksować truskawki na delikatny mus. Jeśli nie są dostatecznie słodkie, można dodać 1-2 łyżeczki cukru pudru. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, ilość zależy od tego jak słodką bitą śmietankę lubimy. Do kieliszków(...)miseczek wlać jedną łyżkę musu truskawkowego, a następnie łyżkę bitej śmietany, potem znowu mus i śmietana, aż do wyczerpania wszystkich składników. Deserki wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Podawać udekorowane rurkami deserowymi lub z innymi, ulubionymi dekoracjami. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkobudyniem i mieszać przez minutę. Odstawić do przestygnięcia. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wrzucić do rondelka z odrobiną wody, gotować do momentu, w którym jabłka zamienią się w mus z kawałkami owoców. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody, wlać ją do musu i zamieszać, żeby wszystko się ładnie połączyło. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką(...)widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 C na 15 minut, do momentu, aż wierzch się lekko zrumieni. Wyjąć i posypać bułką tartą, wyłożyć na spód mus jabłkowy, na niego masę budyniową. Wierzch przykryć 1/4 ciasta, cienko rozwałkowaną, albo pociętą foremkam do ciasteczek w różne ciekawe kształty. Piec 40-45 minut w 180 C. Po upieczeniu dobrze
Przepysznik - BLW i nie tylkopowrót zagościła w polskich domach, szczególnie że ma bardzo uniwersalne zastosowanie i nadaje się zarówno jako składnik śniadań jak i obiadów, koktajli czy deserów . Kasza jaglana z musem jabłkowym 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 ¼ szklanki wrzątku 1 jabłko Kaszę prażymy na suchej patelni, na maleńkim ogniu. Z początku będzie pachnieć jak pszenica, ale podczas prażenia zapach się zmieni(...)jeszcze posługiwać się łyżeczką, a np. brzydzą się dotykać lepkiego jedzenia (takie okazy też się zdarzają). W tym konkretnym przepisie kostki położyłam po prostu na tacce krzesełka i polałam musem jabłkowym. Do musu potrzebne jest tylko obrane i pokrojone w plasterki albo starte na tarce jabłko, które z odrobiną wody wrzucamy do garnuszka i gotujemy pod przykryciem aż się zupełnie
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżki i lody wyszły raczej mało słodkie. Miskę z bitą śmietaną przykryć folią spożywczą i schować do zamrażarki. W tym czasie umyć i odszypułkować truskawki, następnie zblendować je na mus. Jeśli ktoś ma dużo czasu, polecam taki mus zagotować i odparować z niego część wody, wtedy lody będą miały mniej kryształków. Do śmietany wlać gotowy mus (gotowany po przestudzeniu
Przepysznik - BLW i nie tylkołyzki cukru Porzeczki opłukać w wodzie, odsaczyc i wyłozyc na sucha patelnie. Wsypac cukier (każdy doda wedle swego upodobania) Mieszac łyzką delikatnie je rozdrabniając aby powstał mus. Smazyc jeszcze chwilke i odstawić do przestygnięcia. Ser rozgnieść widelcem i dodac do niego pół musu z porzeczek, drugą połowe zostawić do dekoracji naleśników. Jesli uważamy ze masa serowa jest(...)mało słodka możemy ja jeszcze dosłodzić odrobiną cukru. Nalesniki smażymy na rumiano z każdej strony na odrobinie oleju. Smarujemy masa serowa, składamy a na wierzchu dekorujemy pozostałym musem i listkami miety. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.jednej cytryny Dekoracja; 2 łyzki pistacji kiełki brokuła Przygotowanie; Brokuła myjemy, dzileimy na mniejsze różyczki i gotujemy kilka minut. Nastepnie blendujemy aby powstał mus. Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą i ugniatamy ciasto. Z powstałego musu zabieramy 2 łyzki i dodajemy również do ciasta. Reszte odkładamy. Foremki możemy natłuscic, ciasto po pół godzinnym schłodzeniu wałkujemy , wycinamy(...)kółeczka i wylepiamy nimi foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy na złoty kolor. Do pozostałego musu wkładamy serek smietankowy, pozostałe przyprawy wraz z sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Kiedy babeczki się upieką i przestygną wtedy napełniamy je powstała pasta. Pistacje drobno kroimy. Dekorujemy pistacjami i kiełkami. Można przykryć
Radość kipiąca uśmiechem.