mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 szklanki musu jabłkowego cynamon Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Kwadratową blaszkę o boku(...)nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy(dodatkowo oprószyć cynamonem). Na mus zetrzeć ciasto z z zamrażarki. Piec około 45 minut w tem. 200 st. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Smaki NataliiPanna cotta to pyszny włoski deser na bazie śmietanki, wanilii, usztywniany żelatyną, z dodatkiem owoców, musów owocowych, a nawet czekolady. Śmietankę gotujemy z żelatyną, potem umieszczamy w niewielkim naczyniu, schładzamy w lodówce i podajemy z owocami. U nas dzisiaj panna cotta troszkę odchudzona, z jogurtem i mlekiem zamiast śmietanki. I z pysznym musem z czarnych jagód. Polecam każdemu ten deser(...)lodówce do zastygnięcia. Jagody zmiksować blenderem, dosładzając cukrem do smaku. Gdy panna cotta już ładnie zastygnie wyjąć ją z foremek (najlepiej umieszczając foremkę na chwilę w ciepłej wodzie), polać musem jagodowym i udekorować jagodami. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegramów leśnych jagód (odradzam borówki amerykańskie) 6 kopiastych łyżek cukru pudru 2 kopiaste łyżeczki cukru waniliowego 200 g śmietany kremówki 30% 3 płaskie łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody Mus jagodowy: 300 g jagód 1 galaretka o smaku leśnych owoców 150 ml gorącej wody Twaróg należy wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Ciasteczka dokładnie pokruszyć (ja użyłam(...)piekarniku, przez 10 minut w temperaturze 190°C. Schłodzić do temperatury pokojowej. Żelatynę rozprowadzić dokładnie we wrzącej wodzie. Odstawić do uzyskania temperatury pokojowej. 350 g jagód zmiksować do uzyskania musu. Do wysokiej miski przełożyć twaróg. Wlać do niego śmietankę kremówkę (nie ubitą wcześniej!). Za pomocą miksera wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać oba cukry (tutaj zwiększyłam trochę ilość w stosunku
Świat CiastaPadło na sernik! Nie miałam ochoty włączać piekarnika, a więc wpadłam na pomysł, że zrobię sernik na zimno. Nie taki zwyczajny bo z musem owocowym i chrupiącym spodem z kremu czekoladowego i herbatników. Wyszedł świetny – lekki, kremowy i owocowy. W sam raz na upalne(...)rozdrabniania. Ja użyłam blendera Silver crest od Lidl Polska , który posłużył mi nie tylko do przygotowania spodu ciasteczkowego, ale również do zrobienia musu truskawkowego. Post Sernik na zimno z musem truskawkowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujezimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu do masy wlewam likier czekoladowy. Ucieram. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem ciasta. 3. Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam na garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejący mus jagodowy. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam
Tradycyjna kuchnia Kasitemperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus i połączyć z wystudzoną galaretką, odstawić. Do rondelka wlać mleko, wsypać żelatynę, odczekać kilka minut aby napęczniała. Następnie podgrzać i dokładnie rozpuścić żelatynę (nie gotować), odstawić do wystudzenia. Jogurt naturalny(...)przełożyć do miski. Dodać cukier i miksować aż się rozpuści. Następnie dodać wystudzoną żelatynę, zmiksować do połączenia składników. Do masy jogurtowej dodać ok 1/3 przygotowanego wcześniej musu truskawkowego. Ponownie dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Z lodówki wystawić schłodzoną tortownicę. Wlać kilka łyżek masy jogurtowo-truskawkowej i wstawić do lodówki na kilkanaście minut, dzięki temu biszkopty przykleją się
Monia miesza i gotujetowarzystwie słoniny złotnickiej. Przyznam szczerze, że najbardziej urzekła mnie właśnie ta słonina - delikatna i bardzo intensywna w smaku, cieniutko krojona i zwinięta w rulon była dominującym elementem dania. Mus i chips z buraka + chips z pietruszki uzupełniły smak i złamały tekstury na talerzu. Zaskakiwała również piklowana szalotka - intensywnie cytrusowa i chrupiąca. Świeży chrzan i liść ostrygowy zaostrzyły smaki. Po takim(...)się perfekcyjnie zbudowane danie. Sama nie mogę się zdecydować, czy aby nie lepsze niż pierwsza przystawka! Delikaty pierożek cappelletti z farszem z sera Emilgrana i tapioki, podany na musie z zielonego jabłka i gotowanej kapusty pak choi, przykryty sałatą freeze oraz pyłem z pokrzywy zupełnie rozłożył mnie na łopatki! Akcenty cytrusowe nawiązywały do przystawek, a białe wino Veriver
Spektrum Smakulodów waniliowych 200 ml zimnego mleka 100 ml schłodzonego likieru waniliowego Dalkowski 100 g zmrożonych malin Wykonanie: Zmrożone maliny zmiksować blenderem na gładki mus. Mus malinowy ułożyć na dnie ( najlepiej uprzednio schłodzonych ) szklanek/pucharków. W wysokim naczyniu umieścić lody, wlać zimne mleko i likier waniliowy - całość zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym. Milkshake'a ostrożnie przelać do szklanek(...)musem malinowym. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego
kolorowotorcikowoserka waniliowego z wiaderka 1/2 litra kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny okrągłe biszkopty Na dno tortownicy wykładamy biszkopty. Truskawki miksujemy na gładki mus. 1 szklankę musu zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki, a gdy dokładnie się rozpuszczą dodajemy do pozostałego musu i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance
Jadło i czytadłodziś na deser gofry na mleku kokosowym ze śmietaną, owocami i musem truskawkowym. Smaki lata zapraszają . Składniki: jaja 2 szt mąka pszenna 2 szklanki mleko kokosowe 2 szklanki cukier brzozowy 1/3 szklanki proszek do pieczenia pół łyżeczki soda 1 szczypta olej rzepakowy 4 łyżki Dodatki: śmietana 30% 500 ml cukier brzozowy 2 łyżki czereśnie drylowane 300 g melon(...)Mus truskawkowy: truskawki 300 g śmietana 30% 300 g Krok 1 Do misy wbijamy jaja, wlewamy mleko, olej i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i sodą.Nadal miksujemy na jednolite ciasto ( trochę gęstsze niż na naleśniki). Gofry smażymy koło 7 minut na rumiany kolorek. Krok 2 Truskawki myjemy , odsączamy z wody i wkładamy
Różowa kuchniamnie serce) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w 180 st C,ostudzić w tortownicy.Ciasto dosyć mocno opadnie,ale tak ma być bo zrobi miejsce na pyszny mus czekoladowy. Mus czekoladowy: 400 ml śmietanki 36% 100 g gorzkiej czekolady 40 g cukru pudru Zagrzać ok 200 ml śmietanki - podgrzać ją prawie do wrzenia,ale nie gotować(...)dodać cukier puder i ubić na sztywno. Ciasto wyjąć z tortownicy i położyć na paterze .Na ciasto poukładać odsączone wiśnie w spirytusie,jedna obok drugiej,na wiśnie wyłożyć gotowy mus czekoladowy,schłodzić w lodówce.Przed podaniem udekorować wg uznania
Niespełnione zdolności kulinarneokoło godzinę do przestygnięcia. Następnie kaszę zalewamy resztą mleka, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kilka odstawiamy na wierzch ciasta, a resztę miksujemy na mus. Jedną galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 125 ml wrzątku. Drugą galaretkę rozpuszczamy osobno w 400 ml wrzątku. Galaretkę z żelatyną mieszamy z musem truskawkowym. Mus przelewamy do kaszy, całość miksujemy
e-PrzepisyKulinarnewarstwy) Wykonanie: WARSTWA TRUSKAWKOWA - formę wyłożyć papierem do pieczenia - na dnie ułożyć koło siebie warstwę herbatników, luki wypełniając kawałkami ciastek - truskawki oczyścić, odszypułkować, przełożyć do naczynia, rozdrobnić blenderem na mus - do musu dodać sok z cytryny, wymieszać - do miski przełożyć jogurt grecki, cukier i mus truskawkowy, składniki dokładnie zmiksować - żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia - napęczniałą żelatynę
Smakołyki Berenikilatem, z dziadkami. Danie, na które poświęcicie maksymalnie 45 minut Waszego cennego czasu. Zasyci, wprowadzi w stan szczęścia i zastąpi częściowo deser ;) Oto jegomość Ryż w towarzystwie Cynamonu i Musu Jabłkowego. Ryż z cynamonem i jabłkami www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 szklanka ryżu 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1-2 łyżek śmietanki 30% 2 łyżki cukru cynamon mus jabłkowy 1. Ryż(...)Ryż zdjąć z ognia, dodać cukier i śmietankę. Dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem ok. 10 min. 3. Po tym czasie ryż przełożyć do miseczek. Na wierzch położyć mus jabłkowy i posypać cynamonem. Smacznego
Kuchnia smakówVelvet . Mocno czerwone przekładane białym kremem , najczęściej na badzie kremowego serka . Ja upiekłam jeden blat ciasta , górę zrobiłam z masy śmietanowej a miedzy te 2 warstwy wylałam cieniutką warstwę musu truskawkowego , którego praktycznie nie widać , ale daje ciastu odrobinę wilgoci i owocowego orzeźwiającego smaku. Na samo ciasto inspiracja z tego bloga reszta to już moja inwencja. Składniki(...)szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego (lub maślanka) czerwony barwnik ( ja użyłam barwnika w proszku , który przed dodaniem rozpuściłam w łyżeczce wody) 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mus truskawkowy: 1/3 szklanki wrzącej wody galaretka truskawkowa 1 szklanka zblendowanych truskawek Masa śmietanowa : 700 ml śmietany 30% 1 opakowanie (250g) serka mascarpone. 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Do miski wsypać
Malinowa Kawiarenka