desery bez pieczenia to zdecydowanie oszczędność czasu, a w letnią pogodę idealny sposób na orzeźwienie. Dzisiaj zamiast klasycznego ciasta na zimno postanowiliśmy przygotować przepyszne muffinki z truskawkowym musem i budyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów! :) SKŁADNIKI (24 foremki): paczka okrągłych biszkoptów 2 budynie na 0,5 l każdy 600 ml mleka 3 łyżki cukru(...)budyń. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Kiedy się zagotuje wlewamy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy wraz z żelatyną i rozlewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Wstawiamy do lodówki, aby mus się ściął. Powinno to zając około 30 minut. Masło ucieramy przez około minutę i ciągle miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Gotową budyniową masę wykładamy na truskawkowy mus na około
Kuchnia od dwojgazapiekam 15 minut aż się zrumienią. Mango obieram, kroję i przekładam do miski, miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do musu mango i mieszam. Wylewam do tarteletek i wstawiam do lodówki. Truskawki obieram, miksuję blenderem. Żelatynę zalewam pięcioma łyżkami zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do musu truskawkowego. Śmietanę kremówkę(...)ubijam z pudrem. Dodaję mus truskawkowy i miksuję cały czas. Wstawiam do lodówki aż masa zgęstnieje. Przekładam do szprycy i dekoruję tarteletki. Układam truskawki, mango, melisę
wesoła kuchniagładko z malinami i 2 łyżeczkami cukru. Truskawki blendujemy na gładką masę. Do wysokiej szklanki wsypujemy posiekane prażone orzechy, a następnie naprzemiennie wlewamy: – jogurt grecki ( solo ) – mus kawowy – jogurt grecki solo – mus malinowy – mus truskawkowy Dekorujemy bitą śmietaną, owocami i prażonymi orzechami. Podajemy natychmiast – mocno schłodzone! Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką INKA
Ostra na Słodkopowiecie na mus czekoladowy? Ale taki zdrowy mus, który można jeść bez wyrzutów sumienia :) O lekkiej konsystencji i orzechowym posmaku. Podawany na milion sposobów, m ożna go zajadać zarówno z owocami, chlebem, granolą jak i racuchami :D Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 łyżki kakao 4 łyżki mleka 3 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Awokado obrać i usunąć pestkę, przełożyc(...)blendra, dodać resztę składników i wszystko dokładnie zblendować na gładką masę. Jeśli masa będzie za mało słodka, dodać więcej miodu. Mus można podawać w formie deseru z orzechami lub owocami, bądź smarować nim pieczywo czy też podawać z racuszkami. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniSezon truskawkowy trwa, więc trzeba to wykorzystać. Na podwieczorek przygotowałam placki serowe z truskawkami, polane musem z truskawek. Placki są przepyszne, pulchniutkie, słodkie z duuużą ilością truskawek. Znikają w mgnieniu oka, dlatego tu moja rada... koniecznie od razu wymieszajcie ciasto na placki z podwójnej porcji :) Do placków wykorzystałam cukier waniliowy z prawdziwą wanilią od Skworcu . Składniki(...)jajka * 250 g twarogu z wiaderka * 2 łyżki cukru * 2 łyżeczki cukru waniliowego * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki mąki pszennej * około 300 g truskawek+ kilka do zrobienia musu Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać twaróg, proszek do pieczenia i mąkę, wymieszać. Do ciasta dodać pianę
Zrób to smacznieTruskawki coraz tańsze więc korzystam ile mogę. Dzisiaj na deser zrobiłam serniczki na zimno z musem truskawkowym i granolą. Jak wszystko co z truskawkami serniczki znikały bardzo szybko. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g twarogu z wiaderka* 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody granola 300 g truskawek Przygotowanie: Zimną kremówkę ubić(...)momentu połączenia się składników i na końcu wlać letnią rozpuszczoną żelatynę. Masę rozlać do szklanek i włożyć na około 2 godziny do lodówki by masa stężała. Truskawki zmiksować na mus i dosłodzić według uznania. Gdy serniczki stężeją nasypać warstwę granoli i wylać warstwę musu truskawkowego. Można ponownie schłodzić w lodówce lub spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. * Dodając twaróg o temperaturze pokojowej
Ala piecze i gotujeŻelatynę podgrzewamy (nie gotujemy). 4. Gdy żelatyna przestygnie łączymy ją z jogurtem. 5. Jogurt przelewamy do szklanki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 6. Truskawki miksujemy na gładki mus. 7. Jogurtowo – cytrynową piankę polewamy musem truskawkowym. Jogurtowo – cytrynowa pianka z musem truskawkowym jest bogata w: - wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów, - witaminę C (pochodzącą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachktóre czekają, żeby je od razu zjeść, albo zrobić z nich pyszny deser. Ja nie tylko zjadłam ich sporą porcję, ale zrobiłam też torcik na zimno, bez pieczenia z musem, delikatnym jak pianka. Taki torcik idealnie pasuje na dzisiejsze święto. Przecież to Dzień Matki. Można go razem z życzeniami ofiarować naszym Kochanym Mamom z okazji ich święta. (Tortownica średnicy(...)Wstawiłam do lodówki, żeby galara teka zastygła. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1 szklance gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia. Mleko skondensowane zmiksowałam na dużych obrotach miksera, żeby powstał kremowy mus. Wlałam do niego tężejącą (ale płynną) galaretkę. Jeszcze raz zmiksowałam do połączenia się składników. Jeśli galaretka na truskawkach już zastygła to można już wylać na nią mus. Tortownicę wstawiłam
Kuchnia u Krysipięknej słonecznej pogodzie zapraszam na serniko jabłecznik. Bardzo pyszne połączenie, polecam Składniki: spód: 250 g kakaowych herbatników petit beuerre CUKRY NYSKIE 150 g masła masa jabłkowa: 3 szklanki musu z jabłek 3 galaretki cytrynowe masa serowa: 3/4 szklanki śmietany kremówki szklanka sera trzykrotnie mielonego 250 g sera mascarpone 150 g ricotty cukier puder do smaku 3 łyżki soku(...)dodatkowo: kora czekoladowa na wierzch CUKIETERIA Wykonanie: Ciastka rozkruszamy dokładnie. Masło roztapiamy, dodajemy ciastka, mieszamy. Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm. Do jeszcze gorącego musu jabłkowego ( aby powstał mus jabłka kroimy na kawałki, wlewamy odrobinę wody, tyle gotujemy aż jabłka się rozpadną , słodzimy do smaku) wsypujemy galaretki, mieszamy. Studzimy. Przestudzoną masę wlewamy na spód ciasteczkowy
Z Majeczką w kuchnibanalne , gdyby nie pewien drobiazg. Otóż, rzeczone truskawki, które smakują już całkiem nieźle, ale do czerwcowych nadal im daleko, upieczone są z dodatkiem porto, a następnie zmiksowane na gładki mus. W połączeniu ze śmietanką tworzą coś tak pysznego, że nie można oprzeć się kolejnej kulce. Takiej małej, malutkiej, maciupeńkiej ... Lody z pieczonymi w porto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów(...)Ułożyć w formie, posypać cukrem i wanilią, polać porto. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Odłożyć 1,5 łyżki, resztę dokładnie wymieszać z kremówką i mlekiem. Przełożyć do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją jej działania. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka
Pożeraczka, czyli raz adobrzelaskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy
Kulinarne przygody GatityBułeczki z wierzchu polane czekoladą a w środku delikatny mus z jabłek i sera risotta. Robię je pierwszy raz (świeżo wymyślony przepis :) ) i jestem zachwycona smakiem, są dobre nawet na drugi dzień. Robi się je łatwo i przyjemnie. Spróbujcie a nie pożałujecie, niebo w gębie! :) Składniki: ser ricotta 250 g czekolada mleczna 100 g (1 tabliczka) mąka pszenna(...)minut W czasie gdy ciasto rośnie robię nadzienie. Jabłka kroje na małe kawałki (wcześniej obieram je ze skórki i wydrążam gniazda nasienne) i miksuję przy pomocy blendera na mus. Następnie dodaję 70 g cukru oraz 250 g sera risotta i jeszcze raz wszystko dokładnie miksuję aż będzie ładna, gładka konsystencja. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 2 cm, wykrajam kółka
Kuchnia Vikilodami. Dodatek kokosu i pomarańczy wzbogaca jej smak. Forma 20x32 cm Ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 szklanka cukru 2 pomarańcze 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka cynamonu 3 łyżki wiórków kokosowych Jabłka obieramy, wycinany gniazda(...)ogniu pod przykryciem. Często mieszamy aby jabłka się nie przypaliły. Gdy zmiękną i zaczną się rozpadać wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy aż dokładnie się rozpuści. Odstawiamy na chwilę aby mus przestygł. Wsypujemy surową kaszę manną, wiórki kokosowe i cynamon. Dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier, dodajemy żółtka i posiekaną margarynę. Na wolnych obrotach
VioletoweKucharzeniewysokości ok 50 cm, a następnie włóż go z powrotem do piekarnika i studź przy uchylonych drzwiczkach. Dopiero, gdy wystygnie wyjmij z tortownicy i podziel na dwa blaty. Mus mango: 1 mango 2 płatki żelatyny Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Mango obieramy i blendujemy. Następnie odrobinę musu podgrzewamy z odciśniętą żelatyną i doprowadzamy ją do rozpuszczenia. Poncz herbaciany: szklanka wody(...)dodatkowej porcji naparu herbacianego. Dopiero wtedy łączymy z czekoladą. Studzimy i łączymy z ubitą śmietaną. Nasączony blat biszkoptu po jego zewnętrznej stronie pokrywamy warstwą kremu herbacianego, a środek musem z mango (jeśli zbyt nam stężał, to chwilkę podgrzejmy). Przykrywamy drugim biszkoptem i dekorujemy wierzch, ponownie kremem herbacianym
Karczma HonoriettyNastępnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony gorący spód ciasta i piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony kruchy spód wystudzić. Składniki na mus malinowy: 1 kg malin świeżych lub mrożonych; 1 galaretka malinowa; 2 łyżeczki żelatyny; 1/3 szklanki cukru kryształu; Maliny zmiksować przy pomocy blendera, wsypać cukier i zagotować. Do gorących malin dodać(...)galaretkę i żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia się galaretki (już nie gotować!). Gotowy mus odstawić w chłodne miejsce, by przestygł i delikatnie stężał. Składniki na krem ajerkoniakowy: 500 ml mleka; 1 budyń śmietankowy (na 1/2 l mleka); 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 3 łyżki cukru kryształu; 200 g masła; 150 ml ajerkoniaku; 450 ml mleka zagotować
In my kitchen