mus - 6353 przepisów (strona:99/424)

Śliwkowa jaglanka 95

Kolejny pomysł na przepyszne, słodkie śniadanie z miski. Ugotowane w musie śliwkowym płatki jaglane z dodatkiem jogurtu naturalnego, zmiksowane na gładki mus. Jaglankę podałam ze świeżymi śliwkami i płatkami migdałów. Szybkie i proste danie, z zaledwie kilku składników, idealne na poranny posiłek. Składniki (na 1 porcję): 1 szklanka wypestkowanych śliwek + kilka do dekoracji 4 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka cukru(...)minuty. Dodaję płatki jaglane i całość gotuję jeszcze 3 minuty. Płatki powinny być miękkie. Tak przygotowaną masę mieszam z jogurtem naturalnym i przekładam do malaksera. Całość miksuję na gładki mus i przekładam do miseczki. Dekoruję świeżymi śliwkami i płatkami migdałów. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Mus jeżynowy z dwóch składników. 166

Witam wszystkich po przerwie wakacyjnej . Zwiedziłam dużo fantastycznych miejsc ,nie odpoczęłam w ogóle .Na dobry początek proponuję pyszny mus jeżynowy .Polecam. Składniki: 4 porcje 500 ml jeżyn 125 ml jogurtu greckiego jeśli lubicie słodko – cukier do smaku ,u mnie bez. Owoce z jogurtem umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki mus .U mnie zostały pesteczki .Jeśli ich nie lubicie(...)najpierw zmiksujcie same owoce i przetrzyjcie je przez sitko. Potem dodajcie jogurt i jeszcze raz zmiksujcie do połączenia się składników.Mus przekładamy do pucharków i schładzamy. Podajemy zimne z ulubionymi dodatkami

Ladylaura.
Babeczki z musem jabłkowym 101

prawda mam specjalne  foremki do babeczek, ale postanowiłam zrobić je w foremce na mufinki..wg mnie robi się je troszkę szybciej..nadzienie może być dowolne, u mnie mus jabłkowy  . 100 g  masła  100 g gęstej kwaśnej śmietany  1  żółtko  220 g mąki pszennej  1 łyżka cukru pudru  szczypta soli  Masło(...)wyciąć foremką okrągłe ciasteczka .Ułożyć ciasto w foremce na mufinki. Na dno ciasteczek wysypać ziarna fasoli. Wstawić ciasteczka do nagrzanego do 180° piekarnika.Piec , aż c iasteczka się zarumienią.  Mus jabłkowy jabłka cukier do smaku Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić do garnka, gotować mieszając co jakiś czas, gotować aż jabłka się rozgotują.Dodać cukier i gotować jeszcze

Moje domowe kucharzenie
Grilowane Przegrzebki z Pancettą na musie z arbuza ,granatu i limonki 115

ViolaPasion Małże Św. Jakuba w innej odsłonie. Grillowany rarytas z wspaniałym musem. Składniki: 12 przegrzebek 12 plastrów Pancett-y 1 plaster limonki 1 mały plaster arbuza 4 łyżki owocu granatu Sól morska z dodatkiem cytryny Sposób: Przegrzebki myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, Poruszymy solą morską ,i owijamy boczkiem włoskim Nadziewamy na wykałaczki grillowe najlepiej metalowe Rozgrzewamy grilla na maxa i pieczemy(...)około 2 min. Jeśli przegrzebki są zakryte całkowicie boczkiem, i nie dotykają bezpośrednio blatu grillowego możemy śmiało podpiec do 5 minut. Mus: Limonę owoc granatu  i arbuza blendujemy normalną  końcówką później do puree i następnie do majonezu . Zrobi nam się lekki  puszysty mus Smacznego

Viola cooks with passion
Mus Z Papierówek 121

Mus jest rewelacyjny, do placuszków, naleśników a nawet do nadziewania drożdżówek czy to bułeczek :) Składniki na 2 słoiczki  250 ml: 500 gr papierówek 2 łyżki cukry + 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki wody 1 łyżeczka syropu waniliowego np. od  Eterno ( niekoniecznie ) 1. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy(...)cytryny. Przekładamy do garnka i podlewamy 3 łyżkami wody. Dusimy, w trakcie dodając najpierw cukier, a następnie cynamon i ewentualnie syrop waniliowy. gotujemy do utworzenia sie takiego jakby musu. Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy

Gotowanie...to proste !
Pierogi z kaszanką "Himmel und Erde" 156

smaczny. Inspiracją nadzienia pierogów jest niemiecki klasyk "Himmel und Erde" (po przepis zapraszam tutaj ). Jeśli nie znasz tego specjału wyjaśniam - to przysmażone plasterki kaszanki ułożone na puree ziemniaczanym z musem jabłkowym, całość okraszona cebulką z boczkiem. Dzięki dodatkowi ziemniaków do kaszanki nadzienie pierogowe nabrało lekkości, winno-kwaskowate jabłka dopełniły farsz smakowo. Omastę stanowi boczek z cebulką. Najważniejsza w pierogach jest(...)jakości i bardzo smaczna kaszanka. Składniki na około 40 pierogów: 300 g mąki orkiszowej jasnej około 150 ml gorącej wody 1 łyżka oleju sól 2 kaszanki 1/2 jabłka lub mus jabłkowy+ majeranek 1 duża cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia 3-4 średnie ugotowane ziemniaki boczek surowy Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. Owinąć w ściereczkę i odstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ciasto czekoladowe z gruszkami 146

Lekkie ciasto z dużą ilością musu czekoladowego i mięciutkimi gruszkami. Biszkopt w tym cieście jest puszysty i wilgotny, nawet nie przypomina tradycyjnego biszkoptu. A to za sprawą oleju i odrobiny coca-coli, które go spulchniły. Jeśli piekąc biszkopt mam pod reką jakiś gazowany napój to zawsze dolewam odrobinką, wtedy ciasto jest mniej suche. Polecam Wam także ten trik i zapraszam(...)szklanki kakao 3 łyżki oleju  4-5 łyżek coca-coli lub innego napoju gazowanego (może być woda gazowana, ewentualnie zwykła woda) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki kremówki 250 g czekolady mlecznej  3 duże miękkie gruszki łyżka wody Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Następnie nadal ubijając dosypywać cukier a później

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
profiterolki z musem i sosem czekoladowym 140

śmietaną, to klasyk wśród wypieków. Ale ciasto ptysiowe (zwane parzonym) ma dużo więcej zastosowań, tych na słodko jak i wytrawnie. Moją dzisiejszą propozycją są profiteroles- małe ptysiowe ciasteczka nadziane musem czekoladowym. Takie ptysie jada się widelczykiem, po uprzednim polaniu mocno czekoladowym sosem. Całość nie jest zbyt słodka, bo ciasto nie zawiera cukru, mus czekoladowy co prawda jest słodki(...)więcej przepisów na smakołyki z ciasta ptysiowego znajdziecie tutaj: (KLIK) Składniki na około 25 sztuk: na ciasto: 4 jajka 100 g masła 1 szklanka mąki 1 szklanka wody na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady mlecznej na sos czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% (nie gęstej!) 150 g czekolady deserowej (lub pół na pół z gorzką) dodatkowo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PUCHAR Z MUSEM MALINOWYM, SERKIEM MASCARPONE I OWOCAMI 167

Borówki Świeża mięta Gorzka czekolada Ciasteczka mielimy w malakserze lub tłuczemy ręcznie we woreczku i odstawiamy. Małą miseczkę malin, ok. 100 g wsypujemy do malaksera i miksujemy do uzyskania musu. Można to zrobić ręcznie, rozgniatając je przy pomocy widelca lub innego narzędzia kuchennego. Do musu można dodać odrobinę cukru pudru, gdyby maliny okazały się zbyt kwaśne. Śmietanę ubijamy przez kilka(...)czym dodajemy serek mascarpone. Do masy dodajemy cukier puder (w razie potrzeby dodać więcej cukru) i chwilę miksujemy. Na samym dnie pucharka lub szklanki układamy po kolei: ciasteczka, mus malinowy, masę z mascarpone, a po górze sypiemy świeże owoce: maliny i borówki. Można przyozdobić świeżą miętą

Calzonella.com
Sernikobrownie z musem brzoskwiniowym 168

czekoladową wylewamy do blaszki o wymiarach 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia tworząc łagodne górki i dołki. 2. Masa serowa: Brzoskwinie z puszki osączyć z soku i zmiksować na mus. Ser dokładnie zmiksować razem z cukrem, cukrem wanilinowym, śmietaną, proszkiem budyniowym. Następnie dodawać po jednym jajku po każdym dokładnie miksując całość. Na koniec dodać połowę musu brzoskwiniowego. Gotową masę wylać(...)czekoladowy spód. Na wierzchu zrobić łyżeczką kleksy z reszty musu brzoskwiniowego i patyczkiem zrobić z nich "esy-floresy". Przez pierwsze 20 minut piec w 200 stopniach, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 50 minut. Sernik ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a następnie chłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami 205

lodówki, po czym wylepić lub rozwałkować do wyłożonej pergaminem blaszki. Masa serowa: Twaróg, jajka, mleko w proszku, mleko płynne, miękkie masło, cukier, budyń, umieścić w misce, zmiksować na gładki mus blenderem- dzięki temu twarogu nie musimy mielić, oszczędzimy sobie czasu i mycia a masa będzie idealnie gładka, wsypujemy suchą i obraną porzeczkę oraz starty na tarce jarzynowej marcepan, delikatnie mieszamy(...)ostygnie. Porzeczkowa pianka: Obrane i umyte porzeczki umieszczamy w rondlu, podlewamy małą ilością wody -100 ml, wsypujemy cukier i gotujemy aż zaczną się rozpadać, gorące miksujemy blenderem na gęsty mus. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odciskamy i dodajemy do gorącego musu, mieszamy aż żelatyna się rozpuści.  Studzimy, po czym wkładamy na dwie godziny

Wanilia i Kardamon
Deser z białą czekoladą i borówkami 122

Lekki, słodki mus z białej czekolady z orzeźwiającymi granatowymi kuleczkami...czego chcieć więcej w letni ciepły wieczór siedząc na tarasie! Niebo w gębie, a to tylko 3 składniki! Myślę, że byłby świetny także z innymi owocami. Jeśli szukacie innych przepisów z borówkami to zapraszam tutaj . Dla kogo: dla fanów białej czekolady dla szukających prostego deseru na lato dla powracających(...)śmietany kremówki 36% (ew. 30%) szklanka borówek Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec wystudzoną białą czekoladę. Zmiksować razem. Nałożyć mus do kubeczków, a na wierzch nasypać świeżyć owoców. Mus schować do lodówki do schłodzenia (wtedy będzie pyszniejszy) :). Z przepisu otrzymamy 3 mini deserki lub 2 średnie

Mania Wypiekania
Jagody zapiekane w cieście czyli jagodowe clafoutis 200

bardziej ambitne, ale nic z nich nie wyszło. Do masy dodałam serek mascarpone, można go pominąć. Masę słodziłam dosyć oszczędnie, warto więc sprawdzić czy jest wystarczająco słodka. Deser polałam musem z malin - można też posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną. Najsmaczniejszy tego samego dnia, ale po nocy w lodówce też nie był najgorszy. Polecam! Składniki ​​ na około(...)serka mascarpone 75 g mąki szczypta soli 50 -60 g ksylitolu (lub cukru) +łyżka do posypania jagód sok z 1/2 cytryny masło do posmarowania formy Do podania cukier puder mus z malin przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st C. jagody szybko opłukać, odcedzić. Posmarować masłem okrągłą, ceramiczną formę do tarty o średnicy ok 23 cm. Ułożyć jagody w naczyniu, skropić

Stare Gary
Miniserniczki brzoskwiniowe z borówkami 198

mieszamy z masłem do uzyskania efektu mokrego piasku. powstałą masę nakładamy po łyżce do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. 2. Masa serowa: Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestkę i blendujemy na mus (powinniśmy uzyskać ok 1/2 szklanki musu). Galaretki rozpuszczamy w 2/3 szklanki wrzątku i studzimy. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką do uzyskania gładkiego kremu. Następnie dodajemy serek twarogowy, mus brzoskwiniowy oraz

Na Ciasteczkowych Papierach
Tartaletki z owocami lata 178

wyjęcie "babeczek" z foremek). Odstawiamy na kilka minut do lodówki. Budyń waniliowy robimy według przepisu na opakowaniu,dodajemy sok z cytryny,a następnie studzimy. 150 g malin miksujemy na mus, a następnie podgrzewamy. Czubatą łyżkę mąki rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do gotującego się musu malinowego. Dodajemy cukier. Mieszamy, aż mus zacznie gęstnieć i osiągnie konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania