mus - 6353 przepisów (strona:94/424)

Szarlotka z pomarańczą i kokosem 132

lodami. Dodatek kokosu i pomarańczy wzbogaca jej smak. Forma 20x32 cm Ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 szklanka cukru 2 pomarańcze 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka cynamonu 3 łyżki wiórków kokosowych Jabłka obieramy, wycinany gniazda(...)ogniu pod przykryciem. Często mieszamy aby jabłka się nie przypaliły. Gdy zmiękną i zaczną się rozpadać wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy aż dokładnie się rozpuści. Odstawiamy na chwilę aby mus przestygł. Wsypujemy surową kaszę manną, wiórki kokosowe i cynamon. Dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier, dodajemy żółtka i posiekaną margarynę. Na wolnych obrotach

VioletoweKucharzenie
Herbaciany naked cake 207

wysokości ok 50 cm, a następnie włóż go z powrotem do piekarnika i studź przy uchylonych drzwiczkach. Dopiero, gdy wystygnie wyjmij z tortownicy i podziel na dwa blaty. Mus mango: 1 mango 2 płatki żelatyny Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Mango obieramy i blendujemy. Następnie odrobinę musu podgrzewamy z odciśniętą żelatyną i doprowadzamy ją do rozpuszczenia. Poncz herbaciany: szklanka wody(...)dodatkowej porcji naparu herbacianego. Dopiero wtedy łączymy z czekoladą. Studzimy i łączymy z ubitą śmietaną. Nasączony blat biszkoptu po jego zewnętrznej stronie pokrywamy warstwą kremu herbacianego, a środek musem z mango (jeśli zbyt nam stężał, to chwilkę podgrzejmy). Przykrywamy drugim biszkoptem i dekorujemy wierzch, ponownie kremem herbacianym

Karczma Honorietty
CIASTO Z MUSEM MALINOWYM I AJERKONIAKIEM 444

Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony gorący spód ciasta i piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony kruchy spód wystudzić. Składniki na mus malinowy: 1 kg malin świeżych lub mrożonych; 1 galaretka malinowa; 2 łyżeczki żelatyny; 1/3 szklanki cukru kryształu; Maliny zmiksować przy pomocy blendera, wsypać cukier i zagotować. Do gorących malin dodać(...)galaretkę i żelatynę, wymieszać  do rozpuszczenia się galaretki (już nie gotować!). Gotowy mus odstawić w chłodne miejsce, by przestygł i delikatnie stężał. Składniki na krem ajerkoniakowy: 500 ml mleka; 1 budyń śmietankowy (na 1/2 l mleka); 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 3 łyżki cukru kryształu; 200 g masła; 150 ml ajerkoniaku; 450 ml mleka zagotować

In my kitchen
Sernik kokosowy z owocami i musem . 235

Sernik - jedno z moich ulubionych ciast dziś w wersji kokosowej  A do tego wzbogacone puszystą warstwą kokosowego musu  . No i dla przełamania smaku owoce. Przyznam szczerze ,że miały być maliny , ale niestety w ostatniej chwili okazało się ,że malin w zamrażarce brak . Muszę jednak przyznać ,że czarna porzeczka świetnie się tu smakowo wpasowała ze swoja kwaskowatością.   Składniki(...)sera na sernik (użyłam wiaderkowego) 3/4 szklanki (170g ) cukru 4 jajka 3/4 szklanki wiórków kokosowych  1 puszka mleka kokosowego 1 budyń waniliowy 50 g roztopionego masła mus kokosowy : 3/4 szklanki mleka  5 -6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżeczki żelatyny pół szklanki cukru pudru 330 ml śmietany 30% Dodatkowo: herbatniki na spód sernika   owoce ok 300g

Malinowa Kawiarenka
Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango 145

trakcie gotowania należy sprawdzać czy tapioka nie przywiera i za barzdzo nie gęstnieje, jeśli tak dolewamy trochę zimnej wody. 2. Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na mus. 3. Ugotowaną tapiokę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 4. 1/3 porcji ugotowanej tapioki wrzucamy do rondelka i zalewamy ok 150 ml mleka (tak aby zakryć tapiokę), dodajemy 1 łyżeczkę syropu(...)perełki tapioki nabrały fioletowego koloru. 6. Tapiokę i mango układamy w pucharkach wedle uznania. U nas: cienka warstwa białej tapioki, cienka warstwa musu z mango, warstwa porzeczkowej tapioki, cienka warwa białej tapioki oraz grubsza warstwa musu z mango. 7. Przyozdabiamy plasterkami mango oraz listkami świeżej mięty. SMACZNEGO

Podwójnaporcja
Babeczki dyniowo – migdałowe z żurawiną 187

podejść. Dzisiaj, na piątkowy, adwentowy wieczór mamy dla Was coś na słodko, zdrowo i pożywnie! Babeczki dyniowo - migdałowe z żurawiną. Smacznego! Babeczki dyniowo – migdałowe z żurawiną Składniki: 400 g musu z pieczonej dyni 3/4 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka mąki (może być mąka pszenna, jaglana lub mieszanka mąk bezglutenowych: ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 2 jajka 1/4 szklanki orzechów włoskich(...)skórką do dołu), przykryj folią lub pokrywą i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni (35-40 minut). Po upieczeniu wyjmij miąższ łyżką i zmiksuj tak aby powstał mus bez żadnych grudek. Mus z dyni możesz sobie przygotować dzień wcześniej. W osobnej misce wymieszaj mąkę, zmielone migdały, sodę. Do zmiksowanej dyni dodaj roztopiony olej, miód, cynamon, sól, gałkę muszkatołową

Moja Mama Gotuje
Mus czekoladowy z bananem i awokado. 238

Dziś szybko ,smacznie i zdrowo. Deser z 4 składników,ale jogurt można pominąć .Służy do zmiany konsystencji musu na bardziej delikatny. Już po zmiksowaniu banana z awokado był dla mnie wystarczająco pyszny, aby i tę warstwę pozostawić do deserów. Składniki: na trzy porcje 2 dojrzałe banany 1 dojrzałe awokado ,miękkie Kakao ,około 5 łyżek Jogurt naturalny, dodajemy,jeśli konsystencja powyższych(...)składników jest dla nas za gęsta. Wystarczy kilka łyżek. Owoce obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na mus .Dodajemy kakao i kilka łyżek jogurtu naturalnego i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Ja przed dodaniem kakao odłożyłam część zielonego musu ,aby desery wyglądały ciekawiej i smaczniej. Można dodać owoce na wierzch deserów. Podajemy schłodzone w lodówce

Ladylaura.
Koktajl witaminowy z pomarańczy i marchewki 156

Bardzo zdrowy mus warzywno owocowy doda nam energii ale również zadba o nasze zdrowie i cerę.  Sam kolor zachęca do wypicia! Do przygotowania tego pysznego musu użyłam marchewkowe spaghetti od  Fit&Easy . Powiem szczerze, że jestem zachwycona takim produktem. Makaron z warzyw idealnie nadaje się do dań na ciepło, do surówek, z sosami jak i koktajli. Marchewka(...)obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkowe spaghetti oraz jabłka dokładamy do soku. Opcjonalnie możemy dodać marchewki obrane i pokrojone na małe kawałki. Wlewamy miód. Całość blend ujemy na gładki mus. Przelewamy do szklanek, dekorujemy bazylią

VioletoweKucharzenie
Biszkopt z kremem i musem truskawkowym 1019

kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju Krem z białą czekoladą: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 350 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 700 g truskawek ( u mnie mrożone ) 2 galaretki truskawkowe 2 łyżeczki żelatyny  Wykonanie: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Jajka ubić z cukrem(...)napęcznienia. Truskawki ( nie trzeba rozmrażać ) wsypać do garnka i postawić na średnim ogniu. Gdy owoce się zupełnie rozmarzną zdjąć garnek z ognia i blenderem zmiksować truskawki  na mus. Postawić ponownie na ogniu i podgrzewać, aż zaczną wrzeć. Zgasić płomień pod garnkiem. Do garnka ze zmiksowanymi truskawkami dodać napęczniałą żelatynę oraz wsypać zawartość torebek z galaretką. Całość dokładnie wymieszać

kolorowotorcikowo
Mus czekoladowy z rodzynkami 105

stanie się gęsta, lecz nie sztywna. Do śmietanki dodać kilka kropel esencji rumowej oraz ostudzoną masę czekoladową i wymieszać mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie. Do pucharków włożyć łyżkę musu i posypać ją rodzynkami, następnie wyłożyć trochę musu i znów posypać rodzynkami, jak mamy jeszcze miejsce w pucharku jeszcze raz wyłożyć mus. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki

Państwo Wojtczuk gotują
Galaretka z kiwi. Dieta - szybka przemiana 157

czasu. Agar należy gotować przynajmniej 2 minuty, bo tyle czasu potrzebuje, by uczynnić sustancje żelujące. Odstawić do przestudzenia owoce kiwi przepołowić, następnie wybrać łyżeczką miąższ. Blenderem zmiksować na mus mus z kiwi połączyć z agarem, wymieszać i rozlać do naczyniek. Dodatkowe kiwi obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć po 2 plasterki z boku każdego naczyńka delikatnie zsuwając trzonkiem łyżeczki. Odstawić(...)SMACZNEGO ! Uwagi: mus z kiwi i woda na 1 łyżeczkę agaru powinny stanowić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy budyń kokosowy z musem malinowym 136

wanilię i  pyszny budyń waniliowy  gotowy. Dziś postanowiłam nieco odmienić ten przepis,  ponieważ teraz w sklepie kupicie pyszne kokosy, to zapraszam na domowy budyń kokosowy z musem malinowym. Obiecuję, będzie pysznie ! Domowy budyń kokosowy z musem malinowym Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 400 ml mleka kokosowego 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)mieszając. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i esencję waniliową i mieszamy. Gotowy budyń przelewamy do salaterek przepłukanych zimną wodą. Na wierzch wylewamy mus malinowy i ozdabiamy kokosem

Kulinarne przygody Gatity
Mus czekoladowy z awokado i kawałkami banana 145

wszystkich łasuchów lubiących czekoladę, mam dzisiaj pyszny deser. Mocno czekoladowy mus z...awokado. Kiedy robiłam go po raz pierwszy, to byłam dość sceptycznie nastawiona do jego smaku. Okazało się jednak, że to bardzo dobre połączenie smaków. Awokado, mimo tego, że jest dość mocno kaloryczne, zawiera jednak sporo cennych składników: kwas oleinowy, potas, zeaksantynę, luteinę, likopen, witaminy(...)miodu * 5 łyżeczek dobrego gorzkiego kakao 5 łyżek mleka 1 średni banan ** Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wybrać miąższ. Zmiksować blenderem razem z resztą składników. Gdyby mus wyszedł za mało słodki, wtedy można dodać więcej miodu. Banana obrać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę lub plasterki i wymieszać z musem. *Jeśli lubicie słodsze desery, to dodajcie więcej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą 163

uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Pomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Pomarańcze obkroić z albedo, miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na mus. Dodać cukier, sok z limonki, startą skórkę. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje (ok godziny). Ciasto rozwałkować na grubość ok 6-8mm, wyciąć(...)minut w temp. 190stC na złoty kolor. Po upieczeniu pozostawić na 5 minut na blasze, następnie ostrożnie przenieść na paterę. Czekoladę rozpuścić, posmarować ciasto. Na czekoladę wyłożyć gorący mus pomarańczowy. Udekorować płatkami migdałów. Pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można dodatkowo posypać wiórkami czekolady

Obiad gotowy
Sernik na spodzie brownie z musem malinowym 249

Sernik na spodzie brownie z musem malinowym to rzecz, na którą jeszcze od ostatniego lata się czaiłam, by ją przygotować. Udało się - głównie dzięki mamie, która zamroziła malinki. Po wypróbowaniu potwierdzam - to połączenie doskonałe - maliny, czekolada i ser. Niby proste, a takie smaczne. Składniki: [SPÓD BROWNIE]: 110 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 2 duże jajka(...)ubijamy, aż masa ładnie się połączy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy całość. Masę serową wykładamy na podpieczony spód brownie i pieczemy ok. 40 minut, do zarumienienia się sernika. [MUS MALINOWY]: 500 g malin (moje są mrożone) 2 łyżeczki żelatyny ok. 1/4 szkl. gorącej, choć lekko przestudzonej wody cukier do smaku D o garnka wrzucamy maliny z cukrem i gotujemy

psgotujemy

Proponowane wyszukiwania