naprawdę pudding chia możecie łączyć z dowolnymi owocami. Ważne, aby były słodkie i soczyste. Poza mango świetnie nadają się: truskawki, czereśnie, kiwi, brzoskwinie i nektarynki. Nie kupujcie gotowych musów z mango, które sprzedawane są w puszkach. Sięgnijcie po świeże, sezonowe owoce i koniecznie pochwalcie się efektami! W moich zapasach w szafce mam sporo chia, niecały kilogram, więc szykujcie się(...)tego lata! Koniecznie podajcie pudding chia z mango w przezroczystych szklankach. Uroczo prezentują się w słoiczkach, które bez problemu znajdziecie w sklepach interenetowych czy stacjonarnych. Pudding chia z musem z mango / 2 porcje Składniki: 1 dojrzałe mango 250 g jogurtu greckiego około 4 łyżki mleka 4 - 5 łyżeczek nasion chia plus do posypania 2 łyżeczki wiórków kokosowych plus
Moja smaczna kuchniawaniliowy oraz sok z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małej mocy palnika, aż wiśnie się zagotują i zmiękną (15-20 minut) - wiśnie lekko ostudzić, jeszcze ciepłe rozdrobnić blenderem na mus (będzie rzadki, nie należy odlewać soku) - żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do ponownego rozpuszczenia się żelatyny (nie może(...)się zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące) - rozpuszczoną żelatynę wymieszać z ciepłym musem wiśniowym, całość ostudzić - do miski przełożyć serek, stopniowo dodawać mus połączony z żelatyną, delikatnie wymieszać - śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową - masę przełożyć na spód z herbatników, wyrównać, schłodzić do momentu ścięcia się masy KREM CZEKOLADOWY - śmietankę podgrzać z czekoladą w kąpieli wodnej
Smakołyki Berenikikultury bakterii. Z chia: woda, wiórki kokosowe BIO 27%, nasiona chia BIO 10%, glukoza BIO, skrobia, substancja zagęszczająca: agar, żywe kultury bakterii. Z mango: woda, wiórki kokosowe BIO 27%, mus z mango BIO 8% (mango, koncentrat soku z agawy, pektyna jabłkowa, sok cytrynowy, regulator kwasowości: cytrynian wapnia), glukoza BIO, skrobia, substancja zagęszczająca: agar, żywe kultury bakterii. Masa netto(...)daje fajny efekt „strzelania” między zębami co dużo osób (podobnie jak my) uwielbia ;) Całość smakuje tak jak powyższa wersja, więc oba świetnie łączą się ze słodkimi owocami. Z mango: Mus z mango w połączeniu z kokosową galaretką brzmi super. Zapach jaki poczułyśmy to jakby szampan z mango, ciekawie :D W tym przypadku mus również jest umieszczony na dnie pudełeczka. Miałyśmy
Candy Pandasproszku do pieczenia na kamieniu winnym Krem ryżowo-kokosowy -160g tajskiego ryżu jaśminowego -550ml mleka kokosowego KokoYogo -250ml napoju migdałowego -ksylitol (według preferencji) Dodatkowo -domowy mus morelowy -4 duże morele -400g jogurtu greckiego bez laktozy odsączonego w TEN sposób -woda+ sok z cytryny (do nasączana blatów) -kostka gorzkiej czekolady (do namalowania oczu) -kawałek marcepanu(...)najpierw odciąć wypukłą górę, następnie przeciąć na pół dół). Przygotować je tak jak na zdjęciu wyżej a z muffinek „wyrzeźbić” oczy. Pierwszą warstwę solidnie nasączyć wodą z cytryną, nałożyć mus morelowy, krem ryżowy i pocięte morele. Nałożyć kolejną warstwę i powtórzyć czynność. Teraz jeden z pozostałych kawałków wysunąć nieco w przód tam gdzie ma powstać buzia żaby, nasączyć go, posmarować
Candy Pandasczekoladoholicy - zbiórka ! Ten przepis jest dla Was ! Łatwa tarta czekoladowa , którą przygotujecie naprawdę szybko. Przepis z serii tych prostych, ale zachwycających. Kruchy kakaowy spód, na bazie kruszonych biszkoptów, aksamitny mus czekoladowy i owoce. Wybierajcie sezonowe. Ja do mojej tarty wykorzystałam maliny - zwykłe i te o nieco zaskakującym, czarnym kolorze. Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie. Wysuszcie(...)PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ TARTĘ Z MALINAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny lub inne owoce ( u mnie maliny czerwone i czarne ) Wykonanie: 1. Biszkopty pokruszyć
kolorowotorcikowoWilgotne i intensywnie czekoladowe ciasto przełożone puszystą pianką z musu malinowego. Drugi krem przygotowałam na bazie delikatnej ricotty o lekkim posmaku malin. Dzięki temu ciasto jest lekkie, przyjemnie owocowe, z idealnie zachowaną równowagą smaku czekolady, kwaskowych malin i słodyczą cukru Królewskiego. CIASTO CZEKOLADOWE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki kakao(...)odstawić. Maliny przełożyć do garnuszka i zasypując cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, aż zostaną same pestki. Mus przelać do garnka, zagotować i po zdjęciu z ognia dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i odstawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i porcjami wmieszać delikatnie w tężący
https:KKuchniaMniamszklanki - najlepiej basmati, ale może być też inny) kawałek laski cynamonu łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub pomarańczowego 2-4 łyżek syropu z agawy (w zależności od preferencji) Składniki na mus rabarbarowy: 350g rabarbaru pół szklanki wody gwiazdka anyżu 2 łyżki syropu z agawy Wykonanie puddingu: Do garnka wlej mleko i wsyp do niego ryż. Dodaj cynamon. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień(...)czasie dodaj syrop z agawy i ekstrakt i gotuj jeszcze ok. 10 minut. W razie, gdyby mleko mocno wyparowało i pudding robił się suchy dolej mleka. Wykonanie musu: Rabarbar pokrój na kawałki (najlepiej plastry o grubości ok. 2-3 cm) i włóż do rondelka. Dodaj do niego wodę, gwiazdkę anyżu i zagotuj. Potem gotuj jeszcze ok. 10 minut
Mania Wypiekaniakoncentratem barszczu, studzimy. Ostudzony, rozrzedzony koncentrat mieszamy z octem, a potem partiami z zimnym jogurtem greckim (zamiast jogurtu można też użyc np. kefiru). Truskawki miksujemy blenderem na mus. Mus z truskawek przekładamy na dno misek , a następnie zalewamy chłodnikiem buraczkowym. Mus truskawkowy można także wymieszać od razu z resztą chłodnika lub zrobić nim tylko kleksy na wierzchu. Ogórek kroimy
Bon appetit mon amiełyżek, miód 1 łyżeczka, chia 2 łyżki, Sposób przygotowania: W miseczce łączymy jogurt naturalny z nasionami chia i miodem, odstawiamy na ok. 5 min. Truskawki miksujemy na gładki mus. W oddzielnym naczyniu miksujemy kiwi. W kieliszkach układamy warstwami. Najpierw nakładamy jogurt z nasionami chia, następnie mus z kiwi i mus z truskawek. Na wierzchu układamy borówki i winogrono. Smacznego
kulinarne odsłony patiŹródło: USDA National Nutrient Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki(...)chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe
Kulinarne przygody Gatityubijam mikserem około 3 minuty na parze. Potem zdejmuję z pary miskę i ubijam dalej około 2-3 minuty. Żelatynę namaczam w czterech łyżkach zimnej wody, dodaję 1/3 szklanki musu porzeczkowego i rozpuszczam w mikrofali. Żelatynę przelewam do musu porzeczkowego. Do białek wlewam pomału mus i cały czas miksuję. Robię to stopniowo nie od razu. Na zimny biszkopt wylewam krem
wesoła kuchniagalaretki truskawkowe 3 łyżeczki żelatyny + 150 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe + 150 ml gorącej wody 1 galaretka agrestowa + 200 ml wody 430 - 450 ml śmietanki 30% truskawki na mus - ok 450 g (po oczyszczeniu) truskawki do dekoracji Przygotowanie: Dno tortownicy wyłóż ciasno rurkami waflowymi. Połam niektóre, aby dopasować po bokach. Brzeg tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyj(...)usuń szypułki. Odłóż najładniejsze do dekoracji. Przygotuj 450 g i zmiksuj je blenderem na mus. Proszek na galaretkę truskawkową wymieszaj w garnuszku z żelatyną i zalej gorącą wodą. Dokładnie wymieszaj, do rozpuszczenia. Możesz mieć z tym problem, z uwagi na zbyt małą ilość wody. Ja pomogłam sobie, podgrzewając płyn na malutkim ogniu. Ważne, by nie doprowadzić do wrzenia, bo wtedy
Anioszek w kuchnidodać do ciasta i delikatnie wmieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w 170 stopniach przez ok 12 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Mus z białej czekolady: 300 g białej czekolady 180 ml mleka kilka kropel zapachu waniliowego 220 ml śmietanki 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odstawić(...)Dodać żelatynę i wymieszać do jej dokładnego rozprowadzenia (ja zmiksowałam). Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie wmieszać. Mus wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Warstwa truskawkowa: 700 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do garnka i zblenderować. Podgrzać
kulinarnyswiatdomiłyżeczka cukru pudru Diamant , sok z cytryny, prażone płatki migdałowe, 6 biszkoptów, likier truskawkowy, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Truskawki łączymy z sokiem z cytryny, miksujemy na gładki mus. Połowę przekładamy do 2 pucharków. Biszkopty nasączamy w likierze, układamy na musie. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru, dodajemy serek. Wykładamy na biszkopty, zostawiamy trochę do dekoracji. Polewamy pozostałym(...)musem, robimy kleks ze śmietany, dekorujemy płatkami migdałowymi
słodki bratekŹródło: USDA National Nutrient Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki(...)chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe
Kulinarne przygody Gatity