pytanie, czemu bataty tak rzadko są na naszym domowym stole, jak są takie pyszne .. fakt ! Czas to zmienić, to danie w całości było równie pyszne ! Desery to : Mus z orzechów laskowych / mus z mlecznej czekolady / lody chałwowe / żel z rodzynek. Pierwszy rzut oka – olśniewający widok na talerzu, a potem pyszne smaki. Mus z białej czekolady i gorgonzoli / orzechy
Kuchnia na wzgórzuroku przedstawiam kolejny pomysł na deser piernikowy. Pyszny przedświąteczny deser na zimowe popołudnie. Słodko i aromatycznie. DESER PIERNIKOWY z MUSEM Z PIGWY Składniki: (2 porcje) 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100 g pierników lub ciastek korzennych 1/2 szkl musu z pigwy (przepis tu ) Przygotowanie: Śmietanę miksujemy na sztywno. Serek miksujemy z cukrem(...)pudrem, a następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietaną. Pierniki lub ciastka korzenne kruszymy. Do szklanek lub miseczek nakładamy na przemian pierniki, masę z serka i mus z pigwy. Odstawiamy do lodówki na godzinę ,aby pierniki nabrały wilgoci z masy i zmiękły
Bon appetit mon amieTakim oto sposobem możemy zastąpić niezdrową nutellę musem o podobnym smaku. Moja Córeczka bardzo polubiła taki zamiennik. Mus jest idealny do deserów, naleśników, płatków czy do wyjadania po prostu łyżeczką. 1 banan ½ awokado 1 łyżka kakao 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu Nasiona chia Banana obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Z awokado wyjmujemy pestkę, obieramy skórkę(...)również kroimy na mniejsze kawałki. Owoce wkładamy do wysokiego naczynia lub blendera. Dodajemy kakao, miód oraz jogurt naturalny. Całość blendujemy na gładki mus. Przekładamy do szklanki lub mniejszych słoiczków. Dekorujemy nasionami chia
VioletoweKucharzenieZapraszam na pyszne ciasto na zimno. Jest bardzo proste w przygotowaniu i pięknie pachnie malinami. Jeśli macie mus malinowy (przetarte maliny) np. po zrobieniu syropu malinowego- zróbcie to ciasto. Najlepsze na herbatnikach Petit Beurre od Cukry Nyskie . Polecam Składniki: 1 op herbatników petit beurre (54g) od Cukry Nyskie 300 g serka homogenizowanego naturalnego 200 g musu malinowego 2 galaretki cytrynowe(...)Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy na dnie keksówki połowę ciastek. Do miski wkładamy serek i chwilę miksujemy. Potem dokładamy mus malinowy i miksujemy razem do połączenia. Na koniec wlewamy przestudzoną tężejącą galaretkę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Gdy masa zacznie tężeć przelewamy ją delikatnie na herbatniki. Na górze ciasta układamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnedobrym smaku. Na koniec dodam, że u nas ten sernik truskawkowy to coweekendowy „must have”. Koniecznie spróbujcie. Lubicie serniki na zimno? Zapraszam po przepis na sernik z musem z mango i pomarańczy oraz sernik z jogurtem naturalnym Składniki (forma o średnicy 22 cm): Spód: 200 g – 220 g ciasteczek owsianych dobrej jakości 2 czubate łyżki wiórków kokosowych(...)ugnieść np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Truskawki umyć, delikatnie osuszyć, usunąć szypułki i razem z ksylitolem zmiksować za pomocą blendera na gładki mus. 3) Do misy miksera dodać mocno schłodzone mleczko kokosowe i miksować przez 4-5 min. 4) Zmniejszyć obroty miksera i cały czas miksując, dodać partiami serek twarogowy naturalny oraz cienkim
Fitsweet.mezależności od rodzaju zawiera w swoim miąższu więcej lub mniej wody, dlatego konsystencja purée nie jest zawsze taka same. Jeśli po upieczeniu dyni i rozdrobnieniu jej mamy zbyt rzadki mus, należy go przecisnąć przez gazę lub gęste sitko. Czas pieczenia dyni to 15 - 35 minut i również zależy od zawartości wody w miąższu i na jak grube kawałki ją pokroimy(...)stopni C przez 15 - 35 minut, aż dynia będzie miała miękkie wnętrze. Upieczoną dynię wystudzić i łyżką ze skóry wydrążyć miąższ, następnie rozdrobnić blenderem do postaci purée (musu). Takie purée może być dodawane do zup, past, kotlecików, ciast, placuszków, kremów i innych deserów. Gęstość purée zależy od rodzaju upieczonej dyni. Jeśli mus jest dość wodnisty, a chcemy go dodać
Kuchcik gotujeprzekroić na pól, wrzucić do głębokiej i szerokiej patelni i rozgotować (nie dodaję wody, mieszam i uważam, by nie przypalić owoców). Ugotowane śliwki zdjąć z ognia, zmiksować na gładki mus. Ponownie zagotować i odmierzyć 1 litr musu***. Do masy dodać 2 galaretki pomarańczowe, wymieszać i pozostawić do przestudzenia. Biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym (niekoniecznie). Położyć tężejącą masę śliwkową. Wstawić do lodówki(...)foremce 20X35 cm. Trzeba jednak upiec biszkopt z podwójnej porcji. **polewa z gorzkiej lub deserowej czekolady sprawi, że ciasto będzie bardziej przypominało znane ciasteczko, ale będzie mniej słodkie. ***ilość musu zależy od czasu gotowania. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne ciasta z galaretką
Rodzinka w kuchnijeść zarówno na zimno, tak jak jest to podane w przepisie, jak i na ciepło. Wtedy zaraz po ugotowaniu budyniu przekładamy go do pucharków czy miseczek i polewamy ciepłym musem. Smacznego! Jesienny budyń jaglany z porzeczkami i musli Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej(...)porzeczki wrzucamy do małego rondelka, zasypujemy je cukrem i gotujemy na małym ognia do całkowitego rozmrożenia się owoców. Następnie owoce miksujemy lub przecieramy przez sitko, jeśli nie lubimy pestek. Mus odstawiamy do wystygnięcia. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ugotowaną kaszę, esencję waniliową i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, żeby kasza się nie przypaliła i gotujemy, aż się lekko rozklei, około
Kulinarne przygody Gatitywykorzystaniem bitej śmietany i malin. Takie torty u mnie są najchętniej jedzone - co zrobić? Trzeba je robić Puszysty biszkopt o kakaowym smaku i krem malinowy o konsystencji przypominającej mus, a całość udekorowana startą czekoladą i świeżymi malinami Pyszny, lekki tort, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję Polecam Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. SKŁADNIKI: Biszkopt(...)dół. Po upieczeniu ciasto wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Chłodne ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy blaty. Krem - maliny rozmrozić, odsączyć sok, a następnie owoce zblendować na mus. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Do ubitej z serkiem śmietanki dodać mus z maliny, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie, następnie zahartować łyżką
WSZYSTKO SMACZNEMoże kiedyś będą ze mnie ludzie. Przepis na to cudo znalazłam na blogu oryginalnysmak.pl. Od siebie dodałam jedynie jabłka i zrezygnowałam z polewy. Jeżeli chodzi o przepis na mus z dyni, wrzucę go na bloga za parę dni. Składniki: 1 szklanka musu z dyni 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 4 jajka skórka starta(...)jabłka (przepis na tortownicę o śr. 24 cm) Jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, olej, jajka i skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wciskamy kawałki jabłek. Pieczemy około 40 minut
Kardamonovyradością wykorzystuję je do produkcji świeżo wyciskanego soku, kompotu, marmolad, ciast. Przepis na wegański chlebek bananowy bije rekordy popularności w sieci. Pora na sezonowy chlebek z naszych polskich jabłek! Mus jabłkowy świetnie spulchnia i zwiera ciasto, jest słodki, więc redukuje zawartość cukru w przepisie. Możecie wykorzystać surowe jabłka lub (tak jak ja uczyniłam) wykorzystać gotowane z kompotu. Chlebek jest pyszny(...)wymiarach 31 cm x 13 cm: 1 3/4 mąki orkiszowej lub z samopszy, 2 łyżeczki sody, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru w proszku, szczypta soli, 1 3/4 szklanki musu z jabłek (około 4 zblendowane jabłka surowe lub gotowane z kompotu), 2 łyżki octu jabłkowego, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 1/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego nierafinowanego, dodatkowo: 1 -2 jabłka
Jeść, by żyć w zdrowiuwarstwę herbatników i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masa z brzoskwiń - żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Brzoskwinie obrać, usunąć pestkę, pokroić na małe kawałki, a następnie zmielić na mus przy pomocy blendera. Do musu z brzoskwiń dodać sok z cytryny i chłodną żelatynę, dokładnie wymieszać. Tak przygotowany mus wyłożyć na warstwie herbatników, wyrównać i włożyć do lodówki. Masa śmietanowa
WSZYSTKO SMACZNE