sitku pod bieżącą wodę. Wrzucamy do garnka, dodajemy około 50 ml wody, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu, aż borówki puszczą sok. Następnie blendujemy całość na gładki mus i do gorącego musu wsypujemy galaretę. Mieszamy do momentu, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem(...)sztywną masę. Serek waniliowy mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i porcjami dodajemy do ubitej śmietany, powoli wszystko miksując. Na końcu, bardzo powoli, dodajemy wystudzony mus borówkowy z galaretką, cały czas mieszając masę. Masę wkładamy na chwilę do lodówki. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywną masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Torcik: Wystudzony biszkopt lekko ścinamy
Kuchnia MagdaLenyProsty deser do popołudniowej kawy , z przepysznym musem jeżynowym , skropiony chlustem alkoholu i z lodami malinowymi. pojemnik jeżyn miód lody malinowe bita śmietana kakao lub wiórki czekoladowe koniak dla smaku ********************************* Jeżyny włożyć do malakserze ,kilka zostawić do przystrojenia , dodać odrobinę miodu i koniaku,wszystko razem zmiksować na gładki mus. Ubić kremówkę z łyżeczką cukru pudru.Lody wyjąć z zamrażalnika(...)lekko rozmrozić ,tak aby móc je wyporcjować. Do szklaneczek wlać mus ,na niego wyłożyć kulki lodów , przystroić bitą śmietaną i owocami.Posypać kakao lub czekoladą.Smacznego.Podajemy z przepyszną mokką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipieczenia Masę przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na pół. Masa truskawkowa - truskawki rozmrozić, dodać cukier, zmiksować na gładki mus. Żelatynę zalać wrzątkiem, mieszać do rozpuszczenia, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Przestudzoną żelatynę wlać do musu truskawkowego, dokładnie wymieszać. Mus stopniowo wlewać do śmietany, miksować tylko do czasu aż składniki
Domowa cukiernia EwyDziś propozycja szarlotki, szybkiej i bardzo prostej. Wystarczy upiec biszkopt i przełożyć musem jabłkowym. Zostały mi jeszcze musy jabłkowe w słoikach z zeszłego roku. Muszę je wykorzystać bo nadchodzi sezon na robienie nowych słoiczków :) Jeśli nie macie jabłek w słoikach to szarlotka zajmie Wam trochę więcej czasu bo trzeba będzie usmażyć jabłka. Składniki na biszkopt: 7 jajek szczypta soli(...)najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni 25-30 minut. Składniki na masę jabłkową: 1 duży słoik musu jabłkowego (1 litr) 1 galaretka przezroczysta lub cytrynowa. Jabłka przełożyć do rondelka i podgrzać. Do gorących jabłek wsypać galaretkę. Wymieszać, żeby proszek się rozpuścił. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić
Agusiowe smakołykiszklanki mleka. Kasza wchłonie nam całe mleko. Po ugotowaniu dolewamy resztę mleka (ciepłego lub zimnego), dodajemy kawałki banana i blend ujemy na gładki krem. Maliny miksujemy na mus. W słoiczku lub pucharku układamy warstwami: budyń, mus malinowy, budyń, mus malinowy. Wierzch dekorujemy ulubionymi owocami
VioletoweKucharzenieMus jabłkowy to nie tylko naturalny i najzdrowszy deserek dla niemowląt Ja przyrządzam go regularnie i wykorzystuję dla całej rodziny. Dzieci zajadają się gotowanym makaronem polanym tym sosem w alternatywie do domowego dżemu . A wszyscy domownicy cieszą się różnymi wypiekami, które zagęszczam i dosładzam tym musem. Jednym słowem z kilku jabłek mamy wiele zastosowań! Polecam Składniki: 2 duże jabłka (około(...)nasionami i kroimy w kostkę. Wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię. Smażymy na wolnym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając, żeby nie przywarły do dna. Smacznego! Artykuł Mus jabłkowy pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plZapraszam Was do przygotowania kawy o smaku rafaello, przygotowanej na bazie mleczka i musu kokosowego 😃 Prosta do przyrządzenia, lekko kokosowa i przepyszna w smaku! Składniki na 1 porcję: 1/3 szklanki mleczka kokosowego (płynna, rzadka część) 1 podwójne espresso (180 ml) 1 łyżka musu kokosowego do dekoracji wiórki kokosowe Przygotować espresso. Do małego rondelka wlać mleczko i dodać mus kokosowy
Ugotowaćszklanki orzechów włoskich (można użyć innych orzechów) 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki kakao 5 szt. daktyli (wcześniej namoczonych przez ok. godzinę) 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli Mus karmelowy: 1,5 szklanki daktyli + 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka mleka, np. sojowego, migdałowego lub owsianego 4 duże łyżki nasion chia (1/3 szklanki = 80 ml) szczypta soli(...)dekoracji: garść borówek amerykańskich Przygotowanie: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią spożywczą. Zaczynamy od przygotowania daktyli do musu karmelowego: Daktyle zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż woda się wygotuje, a daktyle będą się rozpadały. W międzyczasie przygotować spód : W malakserze/ blenderze rozdrobnić orzechy i wiórki kokosowe. Następnie dodać pozostałe
Domowa Cookierenka Agichłodzi w lato jak mocno schłodzony mus czekoladowy z letnimi owocami! U mnie obowiązkowo z gorzką czekoladą. Deser przygotowałam z wody z ciecierzycy. Troszkę obawiałam się smaku, ale to najlepszy mus czekoladowy jaki jadłam! Musisz spróbować! Składniki: woda z puszki z ciecierzycy 150 g gorzkiej czekolady o zawartości min 65% kakao 4 łyżeczki ksylitolu (może być inny cukier) kieliszek amaretto(...)być chłodna i płynna) Wodę z ciecierzycy ubij mikserem na pianę, następnie dodaj cukier i ubijaj do rozpuszczenia cukru. Do ubitej piany dodaj rozpuszczoną czekoladę, amaretto, delikatnie wymieszaj szpatułką. Mus przełóż do szklaneczek, chłódź w lodówce minimum 3 godziny (najlepiej na noc). Przed podaniem dodaj maliny, orzeszki/migdały. Ja posypałam jeszcze wiórkami kokoswymi i czekoladą. Smacznego
Mój pomysł naDostałam kokosową przesyłkę ekologicznych produktów firmy LOOK FOOD. Od razu wypróbowałam mąkę, cukier i mus kokosowy i zachwyciłam się smakiem ciasta z morelami. Ciasto mocno pachnie kokosem. Kwaskowate morele tworzą kontrast ze słodkim ciastem. Polecam! Składniki: 4 jajka 2/3 szklanki ekologicznej mąki kokosowej, np. LOOK FOOD 2/3 szklanki ekologicznego cukru kokosowego, np. LOOK FOOD 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)szklanki oleju kokosowego 1 łyżka musu kokosowego, np. LOOK FOOD 2 łyżeczki proszku do pieczenia 9 moreli Jajka utrzeć z cukrem i musem kokosowym na jasną masę. Wlać olej i dalej miksować. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką kokosową i wiórkami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto wyłożyć na okrągłą blaszkę o średnicy 23 cm. Morele umyć, osuszyć, przekroić
Czerwień i błękitodstawiamy na ok. 1 h do napęcznienia. 2. Tapiokę gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. (do czasu aż perełki tapioki staną się przezroczyste). 3. Truskawki miksujemy na gładki mus. 4. Tapiokę przekładamy do pucharka. 5. Gdy tapioka przestygnie i zgęstnieje, polewamy ją musem truskawkowym i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Kokosowy pudding z tapioki z musem truskawkowym jest bogaty w: - witaminę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachArbuz to najlepszy owoc na upały. Można się najeść i napić przy okazji. Ostatnio zakupiliśmy jednego olbrzyma i nie mogliśmy go przejść więc część wykorzystałam do musu i zrobiłam z nim sernik. składniki: masa serowa 1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka 4 łyżki cukru waniliowego 4 kostki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny mus arbuzowy(...)mikserem. Całość dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej biszkoptami. Wierzch ładnie wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia. W międzyczasie przygotować mus arbuzowy. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i wystudzić. Arbuza pokroić na małe kawałki i zmiksować blenderem. Następnie dodać wystudzoną galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę wylać
Monia miesza i gotujeMus czekoladowy - krem czekoladowy a jak dodam że z kaszy jaglanej to będzie zdziwienie? Jest mega czekoladowy ze zdrowej czekolady gorzkiej minimum 80 % kakao a do tego pyszna kasza jaglana i mleko, Wasze ulubione, zwierzęce lub warzywne, mus wyjdzie pyszny, kremowy, delikatny. Zachęcam do spróbowania przepisu i nikt, mówię Wam nikt nie powie że jest tam kasza jaglana, wypróbujcie(...)znajomych i członkach rodziny. Mus czekoladowy mega zdrowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePamiętać należy, aby dziennie nie przekraczać zalecanej porcji nasion chia czyli 1,5 łyżeczki. Taka ilość wystarcza w sam raz na jedną porcję. Ostatnio zrobiłam pudding chia z musem z mango , polecam z całego serca! Pudding chia z musem malinowym / 2 porcje Składniki: 3 łyżeczki nasion chia plus do posypania 400 g jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka 3/4 szklanki(...)chia oraz mleko. Mieszamy i odstawiamy. Maliny umyte i osuszone przekładamy do blendera. Owoce miksujemy na jednolitą masę. Do każdej ze szklanek nakładamy porcję puddingu chia. Na wierzchu wylewamy mus malinowy. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi i nasionami chia oraz ułożonymi na wierzchu mrożonymi malinami
Moja smaczna kuchnianaprawdę pudding chia możecie łączyć z dowolnymi owocami. Ważne, aby były słodkie i soczyste. Poza mango świetnie nadają się: truskawki, czereśnie, kiwi, brzoskwinie i nektarynki. Nie kupujcie gotowych musów z mango, które sprzedawane są w puszkach. Sięgnijcie po świeże, sezonowe owoce i koniecznie pochwalcie się efektami! W moich zapasach w szafce mam sporo chia, niecały kilogram, więc szykujcie się(...)tego lata! Koniecznie podajcie pudding chia z mango w przezroczystych szklankach. Uroczo prezentują się w słoiczkach, które bez problemu znajdziecie w sklepach interenetowych czy stacjonarnych. Pudding chia z musem z mango / 2 porcje Składniki: 1 dojrzałe mango 250 g jogurtu greckiego około 4 łyżki mleka 4 - 5 łyżeczek nasion chia plus do posypania 2 łyżeczki wiórków kokosowych plus
Moja smaczna kuchnia