mus - 6353 przepisów (strona:96/424)

Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango 136

trakcie gotowania należy sprawdzać czy tapioka nie przywiera i za barzdzo nie gęstnieje, jeśli tak dolewamy trochę zimnej wody. 2. Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na mus. 3. Ugotowaną tapiokę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 4. 1/3 porcji ugotowanej tapioki wrzucamy do rondelka i zalewamy ok 150 ml mleka (tak aby zakryć tapiokę), dodajemy 1 łyżeczkę syropu(...)perełki tapioki nabrały fioletowego koloru. 6. Tapiokę i mango układamy w pucharkach wedle uznania. U nas: cienka warstwa białej tapioki, cienka warstwa musu z mango, warstwa porzeczkowej tapioki, cienka warwa białej tapioki oraz grubsza warstwa musu z mango. 7. Przyozdabiamy plasterkami mango oraz listkami świeżej mięty. SMACZNEGO

Podwójnaporcja
Babeczki dyniowo – migdałowe z żurawiną 175

podejść. Dzisiaj, na piątkowy, adwentowy wieczór mamy dla Was coś na słodko, zdrowo i pożywnie! Babeczki dyniowo - migdałowe z żurawiną. Smacznego! Babeczki dyniowo – migdałowe z żurawiną Składniki: 400 g musu z pieczonej dyni 3/4 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka mąki (może być mąka pszenna, jaglana lub mieszanka mąk bezglutenowych: ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 2 jajka 1/4 szklanki orzechów włoskich(...)skórką do dołu), przykryj folią lub pokrywą i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni (35-40 minut). Po upieczeniu wyjmij miąższ łyżką i zmiksuj tak aby powstał mus bez żadnych grudek. Mus z dyni możesz sobie przygotować dzień wcześniej. W osobnej misce wymieszaj mąkę, zmielone migdały, sodę. Do zmiksowanej dyni dodaj roztopiony olej, miód, cynamon, sól, gałkę muszkatołową

Moja Mama Gotuje
Mus czekoladowy z bananem i awokado. 210

Dziś szybko ,smacznie i zdrowo. Deser z 4 składników,ale jogurt można pominąć .Służy do zmiany konsystencji musu na bardziej delikatny. Już po zmiksowaniu banana z awokado był dla mnie wystarczająco pyszny, aby i tę warstwę pozostawić do deserów. Składniki: na trzy porcje 2 dojrzałe banany 1 dojrzałe awokado ,miękkie Kakao ,około 5 łyżek Jogurt naturalny, dodajemy,jeśli konsystencja powyższych(...)składników jest dla nas za gęsta. Wystarczy kilka łyżek. Owoce obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na mus .Dodajemy kakao i kilka łyżek jogurtu naturalnego i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Ja przed dodaniem kakao odłożyłam część zielonego musu ,aby desery wyglądały ciekawiej i smaczniej. Można dodać owoce na wierzch deserów. Podajemy schłodzone w lodówce

Ladylaura.
Koktajl witaminowy z pomarańczy i marchewki 146

Bardzo zdrowy mus warzywno owocowy doda nam energii ale również zadba o nasze zdrowie i cerę.  Sam kolor zachęca do wypicia! Do przygotowania tego pysznego musu użyłam marchewkowe spaghetti od  Fit&Easy . Powiem szczerze, że jestem zachwycona takim produktem. Makaron z warzyw idealnie nadaje się do dań na ciepło, do surówek, z sosami jak i koktajli. Marchewka(...)obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkowe spaghetti oraz jabłka dokładamy do soku. Opcjonalnie możemy dodać marchewki obrane i pokrojone na małe kawałki. Wlewamy miód. Całość blend ujemy na gładki mus. Przelewamy do szklanek, dekorujemy bazylią

VioletoweKucharzenie
Biszkopt z kremem i musem truskawkowym 1009

kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju Krem z białą czekoladą: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 350 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 700 g truskawek ( u mnie mrożone ) 2 galaretki truskawkowe 2 łyżeczki żelatyny  Wykonanie: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Jajka ubić z cukrem(...)napęcznienia. Truskawki ( nie trzeba rozmrażać ) wsypać do garnka i postawić na średnim ogniu. Gdy owoce się zupełnie rozmarzną zdjąć garnek z ognia i blenderem zmiksować truskawki  na mus. Postawić ponownie na ogniu i podgrzewać, aż zaczną wrzeć. Zgasić płomień pod garnkiem. Do garnka ze zmiksowanymi truskawkami dodać napęczniałą żelatynę oraz wsypać zawartość torebek z galaretką. Całość dokładnie wymieszać

kolorowotorcikowo
Mus czekoladowy z rodzynkami 98

stanie się gęsta, lecz nie sztywna. Do śmietanki dodać kilka kropel esencji rumowej oraz ostudzoną masę czekoladową i wymieszać mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie. Do pucharków włożyć łyżkę musu i posypać ją rodzynkami, następnie wyłożyć trochę musu i znów posypać rodzynkami, jak mamy jeszcze miejsce w pucharku jeszcze raz wyłożyć mus. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki

Państwo Wojtczuk gotują
Galaretka z kiwi. Dieta - szybka przemiana 146

czasu. Agar należy gotować przynajmniej 2 minuty, bo tyle czasu potrzebuje, by uczynnić sustancje żelujące. Odstawić do przestudzenia owoce kiwi przepołowić, następnie wybrać łyżeczką miąższ. Blenderem zmiksować na mus mus z kiwi połączyć z agarem, wymieszać i rozlać do naczyniek. Dodatkowe kiwi obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć po 2 plasterki z boku każdego naczyńka delikatnie zsuwając trzonkiem łyżeczki. Odstawić(...)SMACZNEGO ! Uwagi: mus z kiwi i woda na 1 łyżeczkę agaru powinny stanowić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy budyń kokosowy z musem malinowym 125

wanilię i  pyszny budyń waniliowy  gotowy. Dziś postanowiłam nieco odmienić ten przepis,  ponieważ teraz w sklepie kupicie pyszne kokosy, to zapraszam na domowy budyń kokosowy z musem malinowym. Obiecuję, będzie pysznie ! Domowy budyń kokosowy z musem malinowym Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 400 ml mleka kokosowego 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)mieszając. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło i esencję waniliową i mieszamy. Gotowy budyń przelewamy do salaterek przepłukanych zimną wodą. Na wierzch wylewamy mus malinowy i ozdabiamy kokosem

Kulinarne przygody Gatity
Mus czekoladowy z awokado i kawałkami banana 132

wszystkich łasuchów lubiących czekoladę, mam dzisiaj pyszny deser. Mocno czekoladowy mus z...awokado. Kiedy robiłam go po raz pierwszy, to byłam dość sceptycznie nastawiona do jego smaku. Okazało się jednak, że to bardzo dobre połączenie smaków. Awokado, mimo tego, że jest dość mocno kaloryczne, zawiera jednak sporo cennych składników: kwas oleinowy, potas, zeaksantynę, luteinę, likopen, witaminy(...)miodu * 5 łyżeczek dobrego gorzkiego kakao 5 łyżek mleka 1 średni banan ** Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wybrać miąższ. Zmiksować blenderem razem z resztą składników. Gdyby mus wyszedł za mało słodki, wtedy można dodać więcej miodu. Banana obrać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę lub plasterki i wymieszać z musem. *Jeśli lubicie słodsze desery, to dodajcie więcej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą 151

uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Pomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Pomarańcze obkroić z albedo, miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na mus. Dodać cukier, sok z limonki, startą skórkę. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje (ok godziny). Ciasto rozwałkować na grubość ok 6-8mm, wyciąć(...)minut w temp. 190stC na złoty kolor. Po upieczeniu pozostawić na 5 minut na blasze, następnie ostrożnie przenieść na paterę. Czekoladę rozpuścić, posmarować ciasto. Na czekoladę wyłożyć gorący mus pomarańczowy. Udekorować płatkami migdałów. Pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można dodatkowo posypać wiórkami czekolady

Obiad gotowy
Sernik na spodzie brownie z musem malinowym 238

Sernik na spodzie brownie z musem malinowym to rzecz, na którą jeszcze od ostatniego lata się czaiłam, by ją przygotować. Udało się - głównie dzięki mamie, która zamroziła malinki. Po wypróbowaniu potwierdzam - to połączenie doskonałe - maliny, czekolada i ser. Niby proste, a takie smaczne. Składniki: [SPÓD BROWNIE]: 110 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 2 duże jajka(...)ubijamy, aż masa ładnie się połączy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy całość. Masę serową wykładamy na podpieczony spód brownie i pieczemy ok. 40 minut, do zarumienienia się sernika. [MUS MALINOWY]: 500 g malin (moje są mrożone) 2 łyżeczki żelatyny ok. 1/4 szkl. gorącej, choć lekko przestudzonej wody cukier do smaku D o garnka wrzucamy maliny z cukrem i gotujemy

psgotujemy
Tarta a’la tiramisu na malinowym dywaniku 346

smak dowolny) – około 4 łyżeczki – pół łyżeczki żelatyny (możecie pominąć, w zależności od tego jaki dżem wybierzecie. Ja się bałam, że krem będzie się na tym malinowym musie „ślizgał” dlatego zdecydowałam się na żelatynę) – kakao Ja zdecydowałam się na dżem malinowy, ale chciałam uniknąć pesteczek pomiędzy zębami. Przecisnęłam go więc przez gęste sitko. Rozpuściłam żelatynę(...)połączyłam ją z musem malinowym. Przełożyłam go na wystudzone już ciasto, równomiernie rozprowadziłam. Ciasto wstawiłam do lodówki, żeby mus zastygł. Decyzja o przetarciu dżemu przez sito należy do was. Krem: – 2 żółtka – 1 białko – 0,5 szklanki cukru – 150 g mascarpone Jajka dokładnie umyłam i wyparzyłam. W tym celu na kilka sekund zalałam je wrzątkiem

Relaxtime
Szybki deser z tapioki 144

wybrałam roślinny napój migdałowy. Fakt, w głowie miałam jeszcze prostszą drogę - mleko, ale to akurat wyszło ;) Tak oto ugotowałam kuleczki tapioki w mleku migdałowym, a wystudzony pudding podałam z musem z truskawek. Pyszne ! Składniki: 2 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego 1/3 szklanki drobnych kuleczek tapioki 1 szklanka rozmrożonych truskawek, lub 1,5 szklanki świeżych owoców 3 łyżeczki cukru trzcinowego Wykonanie(...)gotować  kuleczki aż, nabiorą perlistego koloru, czyli około 12-15 minut. Ugotowaną tapiokę odstawić do ostygnięcia. Rozmrożone lub świeże truskawki dosłodzić cukrem trzcinowym i zmiksować na gładki mus. Pudding z tapioki przełożyć do słoiczków/pucharków. Na wierzch wyłożyć mus truskawkowy. Deser podawać od razu lub wstawić do lodówki. Smacznego

kolorowotorcikowo
Torcik brzoskwiniowy 109

kawy też musi być. Polecam bardzo prosty torcik na biszkopcie z pysznymi dojrzałymi brzoskwiniami. Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jaj mus brzoskwiniowy: kilka dojrzałych brzoskwiń galaretka brzoskwiniowa cukier do ewentualnego dosłodzenia ponadto: 200 ml śmietanki 30% galaretka brzoskwiniowa łyżka cukru pudru Wykonanie: biszkopt Białka oddzielone od żółtek dobrze ubić. Dodawać stopniowo(...)suchego patyczka w temp.160°C. Po upieczeniu upuścić biszkopt z wysokości ok 50 cm na podłogę. Ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika i pozostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach. mus brzoskwiniowy Brzoskwinie przelać wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę i usunąć pestki. Zgnieść widelcem lub zmiksować blenderem. Galaretkę rozpuścić w połowie wody niż jest podane na opakowaniu. Lekko tężejącą galaretkę dodać

Pysznie & Pięknie
TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 166

szklanki cukru  1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi )  5  łyżek kakao tłuszcz i bułka tarta do tortownicy  Mus czekoladowy:   400 ml schłodzonej 30 - 36 % śmietany  200 g gorzkiej czekolady  100 g mlecznej czekolady  Polewa czekoladowa:  1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Poncz(...)trzy krążki.  Obie czekolady połamać i  rozpuścić w kąpieli wodnej.Ś mietanę ubić na sztywno i powoli wymieszać z czekoladą.  Blat biszkoptowy nasączyć ponczem, posmarować musem czekoladowym. Na kremie położyć wiśnie, przykryć kolejnym krążkiem, na który kładziemy konfiturę. Ostatni krążek posmarować ponownie musem, razem z brzegami tortu, które okładamy ciastkami. Wierzch tortu smarujemy polewą ( czekoladę + masło

pieprzny smaczek