przecierem truskawkowym, który przygotowuję co roku. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1/4 szklanki wrzącej wody Mus truskawkowy: pół litra przecieru truskawkowego 3 galaretki truskawkowej Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy w dwóch porcjach cukier i nadal ubijamy. Żółtka mieszamy z wrzącą wodą i dodajemy(...)upieczeniu biszkopt zwijamy w czystą ściereczkę i pozostawiamy do wystygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody i pozostawiamy do ostudzenia. Dodajemy przecier truskawkowy i czekamy aż mus zacznie tężeć. Musem truskawkowym smarujemy biszkopt i ponownie zwijamy roladę. Schładzamy w lodówce. Ozdabiamy bitą śmietaną. Smacznego! (Moja rolada ma różowe plamki. Do dwóch łyżek biszkoptu dodałam troszeczkę różowego barwnika
Pyszności Słodkościnajlepiej kwaśnych: maliny, truskawki, porzeczki, wiśnie (u mnie mrożone) Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Owoce jeśli są mrożone lekko podgrzać, następnie zblendować , uzyskamy konsystencję musu (nie słodzić). Można mus przetrzeć przez sito jeśli nie chcemy pestek. Ja zostawiam z pestkami. Na talerzu ułożyć bezę, na górę mascarpone, mus owocowy. Udekorować listkiem mięty i owocami. Smacznego
Mój pomysł napozbawionych szypułek + 6-8 łyżek prosecco 4 plastry limonki dobre wino musujące (prosecco) kilka truskawek do ozdoby Wykonanie Truskawki kroimy na kawałki, dodajemy kilka łyżek wina, całość blendujemy na mus, który od razu przekładamy do kieliszków. Mus zalewamy dobrze schłodzonym winem, kilka truskawek kroimy na małe kawałki, plastry limonki podobnie, wrzucamy do kieliszka, lekko mieszamy. I gotowe! Artykuł Prosecco(...)musem truskawkowym i limonką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniabyła dopracowana zarówno pod względem estetycznym, jak i, co najważniejsze – smaku. Najbardziej smakował mi pieróg biłgorajski (który smakował dla mnie jak babka ziemniaczana), podany do mięsnej przystawki oraz mus chałwowy, podawany na deser. Lekkie ravioli z selera mogłabym jadać codziennie. Wędzona polędwiczka wieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne żółtko Ravioli z kompresowanego w kokosie selera(...)jelenia konfitowane w tłuszczu gęsim, pieróg biłgorajski, demi glace z kaczki z gorzką czekoladą, młoda marchew, groszek cukrowy Wegańska fasolka po bretońsku z dynią piżmową, kalarepą i białą rzodkwią Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, brownie Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, ciasto marchewkowe O tej restauracji Północ-Południe możecie przeczytać także tutaj. Oberża 86 Oberża
Kucharzycaserowa: 1 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka dobrej jakości) 500 ml śmietany 30 % 500 g truskawek (użyłam mrożone) 3 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania cukru waniliowego 1 cytryna Mus truskawkowy: 400-500 g truskawek (użyłam mrożonych) 1 opakowanie galaretki truskawkowej ewentualnie trochę cukru Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli(...)wyciśnięty sok wymieszać z ostudzoną galaretką, a następnie połączyć z masą serową. Na upieczony ostudzony biszkopt wylać masę serową i wstawić do lodówki, aby zastygła. W tym czasie przygotować mus truskawkowy. Rozmrożone truskawki należy zmiksować, ewentualnie dodać cukier, a następnie dobrze zagrzać, ale nie należy dopuścić do gotowania. Wsypać proszek galaretki i dobrze wymieszać. Ostudzony lekko zastygający mus wylać
talerz przyjemnościsłodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy
Kulinarne przygody Gatitymnóstwo kremu czekoladowego pokochają wszyscy którzy lubią słodycze. Biszkopt kakaowy (24cm): 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1/2 szklaki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej Mus czekoladowy: 500ml smietanki 30% 100g mlecznej czekolady 200g gorzkie czekolady 250g mascarpone 3 banany Ganache do obtoczenia bokłów: 250ml śmietanki 30% 200g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao 1 płaska(...)masy jajecznej dodawać przesianą mąkę i kako. Wymieszać delikatnie na jednolitą masę. Piec 30 minut w 160 ºC. Poncz: W wodzie rozpuścić cukier, dodać sok z wyciśniętej cytryny. Mus czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak aby miska nie dotykała lustra wody. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do śmietanki, zdejmujemy ze źródła ciepła, zostawiamy na 5 minut
Słodki ZakątekPomyśleliście kiedyś, by połączyć masę serową na sernik z musem owocowym ? Przed pieczeniem !. Kto mnie zna, ten wie, że co jak co, ale serniki to mi wychodzą pyszniaste :D No ale nudno było by robić ciągle taki sam. Tym razem pomysł był na sernik owocowy, a że w zamrażarce były jeszcze wiśnie - wybór padł na sernik wiśniowy. Sernik wiśniowy zachwyca(...)wlać do okruszków biszkoptowych i dobrze wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno tortownicy o średnicy około 25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. 2 . Wiśnie rozmrozić i zmiksować na mus. 3. Do pojemnika malaksera lub misy robota, przełożyć ser , dodać cukier, całe jajka oraz żółtka, i śmietankę - całość miksować na wolnych obrotach urządzenia. Dodać mus wiśniowy, czyli dobrze
kolorowotorcikowożółtkami) 240 g brązowego, jasnego cukru 1 szklanka kefiru 50 ml oleju rzepakowego 175 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g kakao Składniki na mus czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki serka mascarpone 150 g gorzkiej czekolady (70%) 1 łyżki cukru pudru Składniki na krem śmietankowy z wiórkami czekolady: 500 ml śmietany(...)wszystko połączyło. Gotową masę przelałam do tortownicy i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 30 minut. Piekłam do suchego patyczka. Ciasto odstawiłam do wystudzenia. Zimne przekroiłam na 4 krążki. Mus czekoladowy: Śmietankę i serek mascarpone ubiłam na puch, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Czekoladę połamałam na cząsteczki i roztopiłam kąpieli wodnej, wystudziłam i pomału wlewałam do ubitej
Kuchnia u KrysiSkładniki na 3 szklanki widoczne na zdjęciu * 3 garście ulubionego musli (w moim przypadku musli crunchy orzech- miód Radix-bis ) * 10 łyżek jogurtu naturalnego * 2 łyżki nasion chia * mus z mango Wykonanie: Jogurt naturalny wymieszać z nasionami chia, odstawić na chwilę. Mango zmiksować przy pomocy blendera na mus. Na dnie szklanki wsypać garść musli, na to wyłożyć pudding(...)chia. Na wierzch odrobina musu z mango
Zrób to smaczniesuszonych - pół szklanki słonecznika - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżki oleju kokosowego Sernik I warstwa - 500g serka homogenizowanego lub twarogu zmielonego na sernik - 200g jogurtu naturalnego - 300g obranego mango - 100g musu z dyni - ksylitol - odżywka białkowa (u nas 60g smak brzoskwiniowy Sport Definition ) - żelatyna II warstwa - 350g musu z dyni - 5-6 łyżek masy pierwszej - ksylitol - żelatyna SPÓD 1. Daktyle zalać(...)kiedy lekko przestygnie zmiksować ją z masą serową. 6. Wylać masę na spód tortownicy i włożyć do lodówki. SERNIK – II warstwa 7. Do odłożonych kilku łyżek masy dodać resztę musu z dyni, ksylitol i zblendować. 8. Odmierzyć ilość masy i obliczyć potrzebną żelatynę plus jedną extra łyżeczkę aby warstwa się mocno zżelowała gdyż łatwiej wtedy odchodzi od niej folia
Candy PandasProsty do zrobienia, pyszny mus czekoladowy , który zrobisz tylko z czterech składników. To wspaniały i bardzo uniwersalny mus bez jajek, za to z serkiem mascarpone. Świetny do tortów oraz jako deser w pucharku. - tylko 4 składniki - boski mus bez jajek - do torów, trufli, deserów
AniaGotuje.pldodać do sera. Gotowy ser przelać na ostudzone ciasto .Wierzch wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia. galaretka= Wypestkowanego arbuza pokroić na małe kawałki i zmiksować na gładko. 1/3 musu arbuzowego doprowadzić do wrzenia ,dodać galaretki -proszek i mieszać do rozpuszczenia galaretek. Połączyć mus z galaretką z reszta musu,wymieszać i odstawić do stężenia. Gdy masa serowa jest już sztywna
mojej kuchnipłatków owsianych 300 ml mleka (roślinne, u mnie mleko sojowe) garść żurawiny (możesz też użyć rodzynek) garść płatków migdałowych garść słonecznika garść wiórków kokosowych 5 łyżek (100 g) musu jabłkowego (ja użyłam gotowego, ale możesz też użyć musu z własnej produkcji ) 1 – 2 łyżki słodzika (u mnie cukier z agawy – polecam ze sklepu ymt24.pl ) 5 garści (około(...)kakao i 1 łyżka kawy zbożowej) 1 łyżka słodzika (również użyłam cukru z agawy ) przygotowanie Do garnka daj płatki owsiane, dodaj mleko roślinne, żurawinę, płatki migdałowe, słonecznik, wiórki kokosowe, mus jabłkowy oraz słodzik. Całość gotuj przez 5 minut mieszając. Następnie zdejmij z ognia, dodaj preparowane ziarna i całość wymieszaj. Pokruszoną czekoladę, olej kokosowy, kakao i słodzik rozpuść w kąpieli wodnej
Via Gusto