PRZECIER, MUS JABŁKOWY NA ZIMĘ Dzisiaj zapraszam na jeden z obowiązkowych przepisów , które robię każdego roku. Taki przecier, mus można wykorzystywać do szarlotek, nalesnikow, można traktować jak powidlo do posmarowania racuszków, omletow itp. Skladniki: 5 kg jablek 1-1,5 kg cukru 1 szklanka wody 1 łyżeczka cynamonu* 1 opakowanie cukru waniliowego* *opcjonalnie Przygotowanie: 1. Jablka dokladnie myjemy, pozbawiamy gniazd(...)gotujemy aż jabłka będą mięciutkie.Gdy zaczna sie troszke rozgotowywać , wyłączamy grzanie, czekamy by troche wystygly. 3. Za pomocą blendera bardzo dobrze miksujemy. 4, Jeśli chcemy mieć idealny gładziutki mus, wtedy przecieramy dodatkowo przez sitko. (wylewamy na sitko z bardzo drobniutkimi dziurkami, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy do momentu aż na sitku zostaną nam tylko skórki) 5. Cała zblenderowana masę
Kulinarnie z Polką na Kresachłasuchów, ale też dla tych większych na przykład do kawy. TARTALETKI OREO Z KREMEM JAGODOWYM Składniki: tartaletki: (5 szt) 350 g ciastek oreo 90 g masła krem: 120 g musu z jeżyn i jagód (tj. 130 g jeżyn i 150 g jagód) 120 g białej czekolady 200 ml śmietany 30% 200 g serka mascarpone dodatkowo: jagody lub inne owoce(...)foremek dłonią. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 60 minut. krem: Jagody i jeżyny przekładamy do rondla i podgrzewamy, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Owoce miksujemy blenderem na mus, a potem przecieramy przez sito, aby pozbyć się większych grudek. Lekko studzimy. Śmietanę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej białą czekoladę, studzimy. Masę czekoladową łączymy z musem owocowym i odstawiamy
Bon appetit mon amieSernik ze świeżych truskawek doskonały na lato: zimny i bez pieczenia. Delikatny mus truskawkowo – jogurtowy na spodzie z biszkoptów, sprawdzi się świetnie w upalne dni. To taki truskawkowy koktajl w formie deseru. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Zimny sernik z musu truskawkowego","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/truskawkowy-sernik-na-zimno.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/truskawkowy-sernik-na-zimno-500x500.jpg","https(...)minut do ca\u0142kowitego st\u0119\u017cenia,","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/musowy-sernik-truskawkowy-na-zimno-bez-pieczenia\/#wpzoom-rcb-direction-step-5efe049360019","image":""}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":2}} Drukuj Zimny sernik z musu truskawkowego 5 od 2 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Deser Trudność: Łatwe Porcje 10 porcje Przygotowanie 20 min. Chłodzenie 2 godz. Kalorie 130 kcal Musowy sernik ze świeżymi truskawkami. Sernik
ProstePesto.plcynamonu. Pyszne! Course Desery Cuisine Polska Keyword cynamon, jeżyny Prep Time 15 minutes Total Time 15 minutes Servings 750 Author Anna Ingredients 400 ml śmietany 30% 160 g musu z jeżyn 180 g słodzonego mleczka skondensowanego 1/2 łyżeczki cynamonu 15 ml likieru Amaretto opcjonalnie Instructions Aby przygotować mus, należy wcześniej umyć jeżyny i przetrzeć przez sito lub jeśli posiadacie wyciskarkę(...)ślimakową, można wykorzystać ją to tego celu, chodzi o pozbycie się ziarenek z jeżyn. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, kiedy będzie już dobrze ubita dodać skondensowane mleczko, cynamon i mus z jeżyn wszytko dokładnie wymieszać do połączenia się składników najlepiej przy pomocy szpatułki na koniec dodać likier i znów wymieszać. Jeśli posiadacie maszynę do lodów: przelejcie masę do schłodzonego pojemnika
SprawdzonaKuchnia.plgdyby zdarzyło się że któryś biszkopt zacznie wypływać do góry lekko dociskamy go do dna blaszki), następnie odstawiamy do całkowitego stężenia, truskawki blendujemy (jeśli używamy mrożonych wcześniej je rozmrażamy), mus truskawkowy przelewamy do garnka, i zagotowujemy, gdy mus się zagotuje ściągamy go z gazu, wsypujemy do niego dwie galaretki truskawkowe i mieszamy do momentu aż ładnie się rozpuszczą, następnie odstawiamy(...)całkowitego przestygnięcia, wystygły mus rozprowadzamy po zastygniętej warstwie serowej, ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLTrochę nierówny mi wyszedł, ale wg mojego męża to najpyszniejszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam, dlatego przymykam oczy na te małe niedoskonałości ;). Zapraszam na pyszny tort urodzinowy dla dziecka z musem jeżynowym, kremem z białą czekoladą i kremem czekoladowym. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dzień 1: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy czekolady w śmietance. Dzień 2: Robimy kremy(...)czekoladowe, mus jeżynowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). Dzień 3: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym. Dzień 4: Tort urodzinowy podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika
Słodki Pomysłkrem czekoladowy i dokładnie mieszamy *** *** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x21cm) *** *** Truskawki miksujemy na gładki mus *** *** Do truskawek dodajemy ostudzoną galaretkę truskawkową z miseczki i dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy gęsty jogurt naturalny i ponownie dokładnie mieszamy. W razie potrzeby mus możemy dosłodzić cukrem pudrem do smaku *** *** Masę
Blog z Apetytemłyżki malin (mogą być mrożone) 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki masła 1 łyżka miodu Maliny przełożyć do rondelka i lekko podgrzać. Następnie całość przetrzeć przez sitko na mus. Potrzebne będzie 25 ml musu. Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Foremki na czekoladki przetrzeć suchą szmatką/ręcznikiem papierowym. Za pomocą pędzelka wysmarować foremki czekoladą, spód można pokryć lekko(...)proces wkładając wystudzone skorupki do lodówki. Po zastygnięciu należy nałożyć drugą warstwę roztopionej czekolady, równomiernie. Pozostawić do zastygnięcia. Białą czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miseczki. Śmietankę, mus, cukier, masło i miód włożyć do rondelka i zagotować.Gorącą mieszanką zalać białą czekoladę. Intensywnie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić chwilę do ostygnięcia. Do gotowych skorupek czekoladek (jeszcze
Czerwony Gupikłyżki oleju Masa serowa: * 400 g serka mascarpone * 200 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 1 śmietan - fix * 1 łyżeczka cukru wanilinowego ze skórką cytryny Mus: *700 ml zblendowanych moreli * 2 galaretki brzoskwiniowa i cytrynowa Upiekłam biszkopt. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawałam małymi porcjami cukier a następnie(...)szklanki gorącej wody, ostudziłam. Morele umyłam, wyciągnęłam pestki i razem ze skórką zblendowałam. Ostudzone galaretki wymieszałam z morelami i odstawiłam do stężenia do lodówki. Kiedy mus już zaczął tężeć wylałam go na sernik. Odstawiłam ciasto jeszcze na kilka godzin do lodówki. Bardzo smaczne i orzeźwiające ciastko! Pyszne! Notatki: * morele można obrać ze skórki
Pieprzyć z Fantazjąodstawić na około 1 godzinę. Orzechy odstawić na około 3 godziny, jeśli mamy słaby mikser to orzechy najlepiej odstawić na całą noc, żeby później było je łatwo zmiksować na mus i nie przepalić blendera (jeśli mamy dobry blender kielichowy lub thermomixa to nie trzeba namaczać orzechów i daktyli). Spód: 2. Daktyle bardzo dobrze osączyć (można rękom docisnąć je na sitku(...)truskawkowa: 4. Orzechy nerkowca osączyć na sitku. Połowę orzechów przełożyć do miski i zblendować ręcznym mikserem, patrz FILM . Dodać ekstrakt waniliowy, syrop z agawy, truskawki i wszystko zmiksować na mus. Dodać soku z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę truskawkową przełożyć na przygotowany spód i wyrównać. Wstawić do zamrażalnika na około 1-2 godziny. Masa jeżynowa: 5. Pozostałe orzechy nerkowca przełożyć
Mała Cukierenkasłońcu świeżymi truskawkami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją deseru z owocami. Składniki: 330ml śmietany 30% 250ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 180g świeżych truskawek 50ml wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dekoracja: bita śmietana truskawki posypka Wykonanie: 1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia(...)całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki. 3. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody
Szalona Kuchnia EwelinySłodka tarta na kakaowym kruchym spodzie. Nadzienie czekoladowe jest bardzo proste do zrobienia i ma konsystencję aksamitnego musu, pasują do niej wszystkie owoce lata , najlepiej jednak komponuje się z borówką amerykańską, niebanalna i prezentuje się wyjątkowo, dla amatorów czekoladowych smaków. Za każdym razem zachwyca i ma jedną wadę-szybko znika! Forma do tarty 24-26 cm Maślane ciasto kruche(...)jednolitej konsystencji. Wystudzić . Pozostałą ilość kremówki ubić na sztywno mikserem, stopniowo w 3 turach wlewać ostudzony sos czekoladowy , delikatnie ręcznie rózgą od miksera mieszać do połączenia. Tak przygotowany mus wylać na zimny kruchy spód , włożyć do lodówki, gdy mus zacznie tężeć posypać borówką i zostawić na całą noc w lodówce. Kilka minut przed podaniem tartę wyjąć
Wanilia i KardamonKluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem to pyszny pomysł na prosty i bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Wystarczy tylko kilka składników i mniej niż 30 minut na ich przygotowanie. Dodatek zmieszanej z cukrem śmietany i truskawkowego musu doskonale się z nimi komponuje – zresztą sprawdźcie sami! :) Artykuł Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plpodjadać Co nam trzeba? Na słoiczek 200ml jogurtu greckiego naturalnego 100ml jogurtu owocowego-dowolnego 2 łyżki nasion chia łyżeczka miodu 100g borówek amerykańskich dojrzałe mango – potrzebujemy 2 łyżki musu z miąższu 2 łyżki granoli z bakaliami (lub dowolne płatki, musli) Robimy! Jogurty mieszamy ze sobą, miodem i chia. Odstawiamy na pół godziny, by nasionka napęczniały. Mango dobrze rozdrabniamy-nawet(...)widelcem, na mus. Jogurty mieszamy z 1/3 borówek. Wsypujemy granolę z bakaliami, wykładamy na to mus i dajemy na wierzch resztę borówek. Schładzamy. Zajadamy sięgając do dna z jogurtem. Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 0 Shares
Latosiowydom