pozbaw gniazd nasiennych i poszatkuj na kawałki. Następnie przełóż do garnka z grubym dnem, podsyp cukrem, wrzuć laskę cynamonu, goździki i masło. Smaż je na wolnym ogniu aż powstanie mus. Poczekaj, aż wystygną. Formę do ciasta (dowolną) wylep schłodzonym w lodówce ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek
Raj dla PodniebieniaPyszne i zdrowe drugie śniadanie w postaci kaszy jaglanej z bananem. Cynamon nadaje już jesiennego smaku. Na górę możemy wylać mus z ulubionych owoców. U mnie było to jabłko z kiwi. 50 g kaszy jaglanej 0,5 szklanki mleka 1 banan 0,5 łyżeczki cynamonu ½ jabłka 1 kiwi Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Następnie gotujemy(...)mleku do momentu wchłonięcia całego płynu. Jeszcze ciepłą kaszę jaglaną blendujemy z cynamonem i kawałkami banana. Przekładamy do szklanki. Na górze wykładamy mus owocowy, zmiksowane jabłko z kiwi
VioletoweKucharzenieSezon na dynię uważam na bardzo rozpoczęty. Został mi kawałek mojej wielkiej dyni i stąd pomysł na przerobienie go na mus, tak abym mogła spokojnie dodawać go do ciast czy mącznych przeróbek. I tak oto w niecałe 30 min miałam całą michę pysznego i naturalnego musu. Do tej wersji nie dodawałam niczego, tak abym mogła dobrowolnie używać :) Składniki
Gotowanie z pasjągodzinę do zamrażarki, aby się dobrze schłodziło. sos: 20 dag świeżych malin cukier puder do smaku listki mięty Wykonanie: Maliny blendujemy ( odkładamy kilkanaście sztuk do dekoracji), powstały mus podgrzewamy, dosładzamy do smaku. Gotowy schłodzony deser kroimy w plastry, nakładamy na talerze, polewamy musem malinowym, dekorujemy całymi malinami oraz listkami mięty
Z Majeczką w kuchniNaleśniki każdy zna i chyba każdy lubi :) Każdy ma też swój sprawdzony przepis. Ja mam dla Was propozycję naleśników na słodko z dodatkiem budyniu. Podałam je z musem jabłkowym. Smakowały wyśmienicie. Nawet mój wybredny mąż się zajadał :) Dzięki dodatkowi budyniu waniliowego w kuchni unosił się piękny zapach. Składniki: 2 jajka 2 budynie waniliowe 1 szklanka mleka 3-4 łyżki mąki(...)oleju i smażyć cienkie naleśniki z obu stron. Z tej porcji wyszło mi 10 naleśników. Podawać z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą, nutellą lub z czym lubicie. Ja podałam z musem jabłkowym. Pycha
Agusiowe smakołykigotowaniu ciecierzycy (aquafaby) po ubiciu otrzymujemy dwa duże pojemniki puszystych, piankowych lodów. 1/2 szklanki wody po gotowaniu ciecierzycy (aquafaby) 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki octu winnego 1/2 szklanki musu z owoców (u mnie nektarynki) Po ugotowaniu ciecierzycy pozostałą wodę gotujemy, aż nie powstanie gęsta zawiesina. Tak przygotowaną aquafabę odstawiamy do lodówki do schłodzenia (wtedy łatwiej się ubija). Schłodzoną aquafbę wraz(...)octem winnym ubijamy mikserem lub rózgą aż nie powstanie sztywna piana. Następnie dodajemy po trochu cukier i dalej ubijamy. Do piany dodajemy po łyżce mus owocowy i powoli mieszamy mikserem do połączenia składników. Lody przekładamy do pojemników i wstawiamy do zamrażalnika na około 3-4 godziny. Gotowe
Dieta bez mlekaSernik bez pieczenia z musem arbuzowym. Bardzo szybki do zrobienia, łatwy i smaczny. Idealny na upalne dni. Ciasto zrobiłam bez spodu, ale możecie również dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na moim blogu w zakładce CIASTA znajdziecie również inne przepisy na ciasta bez pieczenia, które polecam na upalne dni. Bez piekarnika możemy wyczarować słodkie i smaczne ciasta. Jeżeli przygotowaliście coś(...)wlać do masy serowej bardzo cienkim strumieniem miksując pomalutku na najmniejszych obrotach. Masę serową wlać do tortownicy o średnicy 24 cm i schłodzić w lodówce aż całkowicie zastygnie Mus arbuzowy 1,30 kg arbuza bez pestek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny cukier puder do smaku Arbuza zmiksować na gładko i wraz z cukrem zagotować. Zdjąć z palnika i wsypać
O kuchni z uczuciemmleko, szczyptę soli i zmiksować na gładką masę, następnie przełożyć do pucharków. 2. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części, dodać posiekaną papryczkę chilli, sól i zmiksować do postaci gładkiego musu. Gotowe przełożyć do pucharków z mozzarellą. 3. Liście bazylii umyć, osuszyć, przełożyć do naczynia, dodać oliwę, pieprz, sól i zmiksować do postaci gładkiego musu. Następnie przelać do pucharków i wstawić
Szalona Kuchnia Ewelinymąką i wałkuję na prostokąt o wymiarach 40x 50 cm. Kroje na 12 prostokątów o wymiarach 10x17 cm. Nadzienie: Jeżyny przekładam do garnka, i miksuję blenderem. Przecieram przez sito. Mus przelewam do garnka dodaję cukier i zagotowuję. W misce rozrabiam budyń z mlekiem i wlewam do gotującego musu. Jak budyń zgęstnieje przykrywam go folią i odstawiam do ostudzenia
wesoła kuchniawyjęciu z piekarnika) frużelina: Mango obieramy i kroimy. Przekładamy do garnka, podgrzewamy z sokiem z limonki. Ciepłe miękkie,owoce miksujemy blenderem i przecieramy przez grube sito, tak powstały mus ponownie wstawiamy na ogień. Do gotującego się musu dolewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Kiedy masa zacznie nabierać konsystencji budyniu dodajemy cukier i studzimy. cukier rozmarynowy: Rozmaryn rozcieramy między palcami
Bon appetit mon amiesztywno białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Owoce blendujemy na gładki mus. Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania). Mieszamy dokładnie trzepaczką. Na samym końcu wlewamy czekoladę oraz mus brzoskwiniowy. Ponownie mieszamy. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika
VioletoweKucharzenieszkl. mleka (u mnie bez laktozy) 2 budynie waniliowe bez cukru 5 jaj Aromat waniliowy + ok. 200 g herbatników pełnoziarnistych, bez cukru Mus z owoców (u mnie borówki) Przygotowanie: Żółtka utrzeć z erytrolem/ksylitolem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek dodać zmielony ser, aromat waniliowy, wsypać budynie, wlać mleko. Wszystko delikatnie(...)ubitymi białkami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć 2 warstwy herbatników. Przelać masę i piec ok. 70 min w 160 stopniach. Studzić w otwartym piekarniku. Wystudzony sernik polać musem owocowym
Czarnawisienkasoku z czarnego bzu lub 3 łyżki miodu 0,7 l wody gazowanej + lód Brzoskwinie obierz ze skórki, podziel na mniejsze części, przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na mus. Do dzbanka wlej sok wyciśnięty z cytryn oraz sok z czarnego bzu. Jeśli nie masz soku, w 50 ml ciepłej wody rozpuść miód i dodaj do dzbanka. Cytrynę umyj, pokrój(...)plastry i przełóż do dzbanka. Następnie dodaj mus brzoskwiniowy oraz wodę gazowaną. Całość wymieszaj. Do wysokich szklanek włóż lód, wlej lemoniadę. Smacznego Czytaj więcej – przepisy na koktajle Artykuł Domowa lemoniada brzoskwiniowa pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnilaskowych, żurawiny suszonej ,pestek dyni, orzechów pecan,macadamia...ogółem bakalie jakie chcecie 1 łyżka oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego pół łyżeczki cynamonu lub więcej szczypta kurkumy szczypta kardamonu Składniki na mus jabłkowo-jagodowy szklanka jagód naszych polskich czarnych jagód leśnych jabłko dość spore skórka otarta z połowy cytryny pół łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki brązowego cukru lub ksylitolu Jagody umyj(...)połóż papier do pieczenia. Kaszę wsyp do miski, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i wsyp na blachę, wyrównaj. Piecz aż granola zacznie ładnie brązowieć i stanie się sucha. Serwuj z musem jagodowo-jabłkowym, z dodatkiem malin i miety. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniMotywacją do przygotowania poniższego sernika było to, że w lodówce znalazłam napoczęty serek mascarpone oraz twaróg . Postanowiłam połączyć obydwa te produkty wraz z przepysznym musem kokosowym oraz nowością dla mnie, czyli cukrem z agawy . Do tej pory napotykałam tylko syrop z agawy. Wspomniany cukier występuje w formie bardzo sproszkowanej, przypominającej puder, dzięki czemu wykazuje lepszą rozpuszczalność, jest też bardzo słodki(...)deser. Spód: 100 g daktyli (Look Food) 20 g amarantusa ekspandowanego (Look Food) Masa serowa: 100 g serka mascarpone 100 g twarogu półtłustego 50 g musu kokosowego (Look Food) 30 g cukru z agawy (Look Food) 100 ml mleka + 2 łyżeczki agaru w proszku garść świeżych malin Przygotowanie: Na początek przygotuj spód. Przełóż do malaksera
Zdrowie na języku :P