stopni C. ciasto umieszczam w piekarniku i piekę 15 minut. SKŁADNIKI NA PIANKĘ: 500 g. truskawek 2 łyżki żelatyny 3-4 łyżki miodu (w zależności od słodkości truskawek, mus ma być słodki) WYKONANIE: blenduję truskawki z miodem do osobnej miseczki wsypuję żelatynę, dodaję do niej 2 łyżki zblendowanych truskawek, mieszam i zostawiam na ok. 5 minut do napęcznienia następnie umieszczam(...)ubijaniem wkładam do zamrażarki) 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie jakiś usztywniacz do śmietany - bo gorąco -np. śmietan-fix WYKONANIE: ubijam śmietankę mikserem, gdy zacznie gęstnieć dodaję cukier nakładam na mus truskawkowy i ozdabiam owocami SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkęPanna cotta w słoiczku to moja wersja słynnego włoskiego deseru zrobionego ze śmietanki, polanego musem owocowym. Tradycyjnie podaje się je w formie babeczki odwróconej do góry dnem. Jest bardzo delikatna i kremowa. Ja uwielbiam w każdej formie. Kto się skusi? PANNA COTTA Składniki: (4 porcje) 125 g białej czekolady 200 ml mleka 400 ml śmietany 30 6 g żelatyny(...)przelewamy do szklanek ustawionych pod kątem. Wstawiamy do lodówki. Kiedy krem zastygnie nalewamy warstwę galaretki z owocami. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody. Truskawki i maliny miksujmy na mus blenderem. Dodajemy do galaretki. Studzimy, a kiedy zacznie tężeć przelewamy delikatnie na masę śmietanową
Bon appetit mon amieOwsiankowe creme brulee z musem z rabarbaru i świezymi owocami W itam Was serdecznie po dłuższej przerwie. Oj, dawno mnie tu nie było. Wiele się przez ten czas działo, zarówno złego jak i dobrego- nie chcę tu Was zanudzać, jeśli jesteście ciekawi to zapraszam do mnie na Instagram @olala_cooking- tam znajdziecie trochę więcej szczegółów z mojego życia. A wracając(...)eżeli nie masz palnika wystarczy, że deser włożyć do piekarnika nagrzanego do 200º C z funkcją górnej grzałki na około 5-10 minut. Artykuł Owsiankowe creme brulee z musem z rabarbaru i świeżymi owocami pochodzi z serwisu Olalacooking.com
olalacookingzmiksować. Śmietanę wlać do misy robota i zacząć ubijać. Jak tylko śmietana zacznie lekko gęstnieć, pomału dodawać mleko. Dodać ksylitol. Ubijałam ok 15 minut. Pod koniec ubijania dodać mus truskawkowy, i ubijać jeszcze tak długo, aby wszystko dobrze się wymieszało. Masa ma być bardzo puszysta ale nie sztywna. Ubitą masę włożyć do pojemnika (włożyłam do trzech mniejszych) i wstawić(...)godzin do lodówki. Podawać z truskawkami, listkami mięty i ewentualnie bitą śmietaną. Można też polać lody musem truskawkowym. Smacznego
Stare GaryDobre śniadanie to sposób na pozytywny początek dnia. Powie Ci o tym każda reklama :] Płatki z mlekiem, kroma z gotową kupioną ze sklepu pastą czy tani
Kuchnia PROzdrowotnawęglowodanów, tak aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość kalorii. Tylko wtedy będzie pożywne i odżywcze, dając tym samym siły na cały długi dzień. Nasza propozycja? Batony owocowe z musem jabłkowym z polewą czekoladową. Spróbujcie sami! Batony owsiane z musem jabłkowym i polewą czekoladową Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 szklanki poppingu z amarantusa
Moja Mama Gotujeśmietaną z żelatyną i cukrem waniliowym. Przygotowany krem śmietanowy wykładamy do tortownicy. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy ok. 1 godziny. Warstwa truskawkowa Blendujemy truskawki na gładki mus. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 5 minut. Śmietanę podgrzewamy, po czym zdejmujemy z ognia. Namoczoną żelatynę delikatnie odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy(...)podgrzanej śmietany, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Ricott ę mieszamy z cukrem, śmietaną z żelatyną i musem truskawkowym. Przygotowany krem truskawkowy wykładamy do tortownicy. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy przynajmniej 6-7 godzin. Dekoracja Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Wierzch torciku smarujemy 2-3 łyżkami bitej śmietany, dekorujemy truskawkami i resztą
La grande e la piccola cuocaPierogi na słodko to całkiem osobna kategoria :) Nie jemy je raczej na obiad, ale traktujemy jak deser czy kolację na słodko. Znamy te z twarożkiem
Kuchnia PROzdrowotnaBeziki łamiemy na kawałki i wykła damy na dno szklaneczek lub pucharków. Truskawki wykła damy do wysokiego naczynia, wlewamy sok z cytryny, mió d i miksujemy na je dnolity mus. Mus wykła damy na wcześniej przygotowane bezy. Serek mascarpone wykła damy do miseczki i razem z cukrem pu drem miksujemy na małych obrotach na gła dką masę. Całością przykrywamy truskawki
ChilliJemytężejącą galaretkę dokładnie wymieszać, wylać na schłodzony spód miasteczkowy, wstawić do lodówki na około 30 minut Pianka truskawkowa Truskawki zblędować z cukrem ( można zblędowane truskawki przecedzić przez sitko aby mus był gładki) wymieszać z tężejącą żelatyną. Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać mus truskawkowy, chwile jeszcze miksować aż masa zrobi się gęsta. Pinkę truskawkową przełożyć do worka cukierniczego
RAROSSAważne. W Polsce tofu można kupić w wersji naturalnej, wędzonej lub z przyprawami. Czasem można też dostać tofu jedwabiste, które idealnie nadaje się do deserów (poniżej mój przepis na mus czekoladowy z tofu jedwabistego). Właściwości Po pierwsze tofu jest niskokaloryczne (80 kcal na 100g) i nie zawiera cholesterolu. Po drugie to, jak wspomniałem, świetne źródło białka i to takie, które(...)które powstaje z mąki ciecierzycowej. Jest też tofu migdałowe (almond tofu). To jednak rodzaj galaretki, którą robi się z mleka, cukru, ekstraktu migdałowego i środka żelującego. Polecam przepis na mus czekolady z tofu jedwabistego Artykuł Tofu,Twój nowy przyjaciel w menu pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.plmniej smacznie. Dawno nie robiłam naszego ulubionego bananowca więc ciasto z bananami musiało się pojawić. Tym razem banany wystąpiły w czekoladowej oprawie: pomiędzy warstwami herbatników, budyniu i musu czekoladowego. Było naprawdę pysznie. A tak przy okazji przypominam kilka innych ciekawych przepisów na bananowiec: *bananowiec z kremem karpatkowym- KLIK *mulatka-KLIK *bananowiec z pianką-KLIK *na blaszkę(...)czekolady połamać do miski, umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno, wmiksować rozpuszczoną czekoladę. Pozostałe banany pokroić w plasterki, ułożyć je na cieście i rozłożyć mus czekoladowy. Na wierzch zetrzeć pozostałe kostki czekolady. Schłodzić kilka godzin w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamieszkając w Edynburgu. Deser, którym się inspirowałam to słodki i ciężki „trifle”. W skrócie, biszkopty przełożone kremem na bazie mascarpone i śmietany, a dodatkowo jeszcze warstwą słodkiego musu owocowego. Prawdziwa bomba kaloryczna! Tłusto i z wysokim indeksem glikemicznym. Jednak w mojej wersji jest to odpowiedni deser dla diabetyka. Jak go zmodyfikowałam? Przygotowana w domu granola jest zdecydowanie zdrowsza(...)glukozowo-fruktozowego. Słodycz nadałam używając lekko słodkiego mleka owsianego i płaskiej łyżki miodu (na 6 porcji). Zamiast tłustego kremu u mnie jest jogurt naturalny, który nadaje deserowi lekkości. Słodki mus owocowy zamieniłam na świeże owoce jagodowe, które są wśród wszystkich owoców najlepszym wyborem dla osób z cukrzycą. To danie sprawdzi się też idealnie nie tylko w formie deseru, ale jako
Dietologgrila ! Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 200 g rabarbaru 2 jajka 90 g cukru 1 cukier waniliowy Szczypta soli 50 g roztopionego masła 100 g białego sera 100 g musu jabłkowego lub dżemu jabłkowego ½ łyżeczki skórki z cytryny ½ łyżeczki mielonego imbiru 250 g mąki 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Bułka tarta - do wysypania formy Cukier puder – do posypania ciasta(...)myjemy i kroimy na kawałki (ok. 2 cm). 3. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. 4. Cały czas miksując dodajemy roztopione i przestudzone masło, mus jabłkowy, biały ser, skórkę z cytryny i mielony imbir – dokładnie mieszamy. 5. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy po jednej łyżce masy delikatnie mieszając. 6. Gotowe
Marcepanowa kuchniaZapraszam na kolejne ciasto bez pieczenia. Tym razem będzie to inna odmiana wszystkim znajego ciasta 3 bit :) nie zawiera masy kajmakowej ale ma pyszny mus truskawkowy :) Polecam ! Składniki: * herbatniki 450 g Warstwa budyniowa * 500 ml mleka * 200 g masła * 3 łyżki cukru * 2 budynie śmietankowe Warstwa truskawkowa: * 500 g truskawek zmiksowanych świeżych lub mrożonych * 2 galaretki truskawkowe(...)budyniową przekładam na herbatniki. Masę rozprowadzam równomiernie a następnie przykrywam kolejną warstwę herbatników. Masa truskawkowa Galaretki rozpuszczam w 200 ml wrzątku do przestudzeniu dodaje zmiksowane truskawki i czekam, aż mus zacznie gęstnieć. Konsystencję kisielową wlewam na herbatniki, rozprowadzam i ponownie przykrywam warstwą herbatników. Masa śmietanowa Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie ( nie wrzącej) i odstawiam do wystudzenia. Śmietanki ubijam mikserem
Kulinarne przygody