mus - 6353 przepisów (strona:143/424)

Placki ziemniaczane dwudniowe 147

Wykonanie ich jest proste i mało pracochłonne, ale... Wymaga czasu :) To pyszne połączenie racuchów z plackami ziemniaczanymi, podane na słodko z musem jabłkowym smakuje wybornie! Opłaca się zaczekać :) Składniki: 2 ziemniaki 11/2 dag drożdży ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1 szklanka mąki 2 łyżki stopionego tłuszczu 1 łyżka gorącej wody szczypta soli cukier do smaku tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki(...)jajko, wlać tłuszcz i rozpuszczoną w jednej łyżce gorącej wody sodę. Dokładnie wymieszać, formować placki i smażyć powoli na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni na rumiano, często przewracając. Podawać z musem jabłkowym

Tradycyjna Kuchnia
Sernik daktylowo - waniliowy z musem żurawinowym ( bez pieczenia) 220

poczekać. Spód to połączenie pełnoziarnistych maślanych herbatników szczypty cynamonu oraz niewielkiej ilości masła. Masa w dwóch znakomicie współgrających ze sobą smakach waniliowym i daktylowym. Całość dopełnia lekki i puszysty mus żurawinowy. Ważny jest również akcent estetyczny tak więc do mojej zimowej dekoracji użyłam Maczku Mango z serii Decorada Delecty, oraz płatków śniegu które kupiłam w ubiegłym roku. Nie wyobrażam sobie(...)sera białego co najmniej dwukrotnie zmielonego 3 czubate łyżki pasty daktylowej  2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego Muscovado 125 g jogurtu greckiego 3 łyżeczki żelatyny na 60 ml wody Mus żurawinowy :  40 g konfitury żurawinowej  330 ml śmietanki kremówki 30 % Dekoracja : Maczek o smaku Mango z serii Decorada Delecta cukrowe pastylki płatki śniegu  złote perełki Wykonanie

vaniliowoczekoladowa
Koko Yogo - zdrowe desery bezmleczne - moja opinia + kilka inspiracji 191

nasiona CHIA BIO 10%, glukoza BIO, skrobia, substancja zageszczajaca: agar, żywe kultury bakterii. - Deser Koko Yogo z dodatkiem Mango Bio - 160g Skład: woda, wiorki kokosowe BIO 27%, mus z mango BIO 8% (mango, koncentrat soku z agawy, pektyna jabłkowa, sok cytrynowy, regulator kwasowosci: cytrynian wapnia), glukoza BIO, skrobia, substancja zgeszczajaca: agar, żywe kultury bakterii. - Deser Yagły Yogo o smaku naturalnym(...)kasza jaglana Bio 33%, mleko kokosowe BIO 30%, syrop z agawy Bio, glukoza Bio, substancje zagęszczające: skrobia kukurydziana, pektyna, wanilia w proszku BIO, żywe kultury bakterii.   - Koko Yogo Mus mango Bio - 160g Skład: puree z mango (80%) BIO, woda, syrop z agawy BIO, substancja żelująca: pektyna, glukoza BIO, sok cytrynowy BIO. - Koko Yogo Mleko kokosowe Bio - 500 ml Skład

Di gotuje
Maślane rogaliki 1582

cukru+ 1 łyżeczka do rozczynu ½ łyżeczki pasty waniliowej 2 jajka 90 g masła ½ łyżeczki soli Nadzienie: 150 g serka kremowego-takiego do smarowania pieczywa 1 łyżka musu z pomarańczy lub dżemu pomarańczowego 1 łyżeczka cukru jajko do posmarowania cukier puder do oprószenia Jak wykonać ? Ciasto:  Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić(...)ciepłe masło i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, oprószyć łyżką mąki przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Nadzienie:  Twarożek rozetrzeć z cukrem i musem pomarańczowym na pastę. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować cienko około 3 milimetry na koło i radełkiem do pizzy podzielić na trójkąty.  Na każdym

Wanilia i Kardamon
Ekologiczne desery kokosowe - wegańskie :) 189

węglowodany:  8,7 g białko:  1,2 g DESER KOKOSOWY Z MANGO  woda  *  wiórki kokosowe (27%)  *  mus z mango (8%) - mango, koncentrat soku z agawy, pektyna jabłkowa, sok cytrynowy, regulator kwasowości: cytrynian wapnia) *  glukoza  *  skrobia  *  substancja zagęszczająca: agar  *  żywe kultury bakterii Po ściągnięciu wieczka ciężko(...)byłoby się domyślić, że jest to deser z jakimś dodatkiem. Jedynie malutkie żółte plamki znajdujące się gdzie nie gdzie na powierzchni deseru zdradziłyby obecność owocu. Mus mango, o którym mowa skrywa się bowiem na samym spodzie opakowania. Nie jest go jakoś dużo, ale na pewno daje o sobie znać. Smakuje bardzo naturalnie. A w połączeniu z kokosowym deserem daje bajecznie

Zdrowie na języku :P
ROGALIKI Z 3 SKŁADNIKÓW Z MUSEM GRUSZKOWO JABŁKOWYM 126

SKŁADNIKI: Ciasto 3 szklanki mąki pszennej tortowej 250 ml Śmietany 18% 250 g masła 1łyżka cukru trzcinowego Mus gruszkowo jabłkowy 3 jabłka 3 gruszki 100 ml wody 3 łyżki cynamonu 1łyżka cukru o smaku wanili 2 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE:  Mąke wsypuję do dużej mąki dodaję posiekane zimne masło oraz śmietanę. Ja dodałam jeszcze łyżkę cukru trzcinowego. Wszystko dokładnie(...)owoce nie przywarły do dna. Dodaję cynamon. Całość mieszam co jakiś czas. Duszę ok 15min aż owoce będą miękkie a sok wyparuje. Odstawiam z palnika i jeszcze energicznie mieszam. Mus który powstał musi być zimny. Ciasto rozwałkowuję na ok 5mm grubosci. Z ciasta formuje koło i wycinam trójkąty. Na każdy nakładamy farsz za pomocą małej łyżeczki. Rogaliki zwijamy. Na blachę

Gotowanie Patki
Koktajl z musem z dyni 207

czasie dynia dominuje  w naszym menu. Była w pierogach, muffinach i zupach....jestem wprost dyniożercą. I na pewno to nie ostatni eksperyment  tym warzywem Składniki: 140 g musu z pieczonej dyni 250 g jogurtu naturalnego 1 szklanka wody 2 obrane jabłka 250 mango 1 banan Banana, jabłko, mango pokroić. Owoce wrzucić do blendera wraz musem z dyni

Delicious Titbits
Dyniowe tiramisu 181

miksowania dodajemy puree z dyni oraz przyprawy. Miksujemy do połączenia składników, kosztujemy i w razie konieczności doprawiamy. Biszkopty kruszymy i polewamy kawą. Układamy w słoiku biszkopty, na to warstwę musu dyniowego, ponownie biszkopty i mus. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy na wierzch pucharków. Desery umieszczamy w lodówce. Najlepiej smakują po kilku godzinach, kiedy smaki się przejdą. Tuż

Kolizje Smaków
Rozgrzewające dyniowe latte z Inką 167

nieco więcej. Rozgrzewające dyniowe latte z Inką Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 100 ml wrzącej wody 200 ml gorącego mleka 3 łyżeczki kawy  Inka Klasyczna 3 łyżeczki musu z  pieczonej dyni duża szczypta cynamonu szczypta kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta imbiru 1 łyżeczka trzcinowego cukru bita śmietana Wykonanie: Do dużego kubka wlewamy wrzątek, dodajemy kawę, wszystkie przyprawy cukier(...)mus z dyni. Dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy gorące mleko, a na koniec kawę ozdabiamy bitą śmietaną

Kulinarne przygody Gatity
PTYSIE Z MUSEM ŁOSOSIOWYM 215

ptysiowe! Przygotowuję z niego nie tylko pyszne Eklerki, karpatki , profiterolki , ale też wytrawne ptysie. Dziś, właśnie na takie mam dla Was przepis! Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi musem twarożkowo – łososiowym – idealny pomysł zarówno na imprezę, jak i np. drugie śniadanie. Połączenie wędzonego łososia, z kremowym serkiem, chrzanem i świeżym koperkiem z całą pewnością zachwyci nawet najbardziej(...)minut ) w 200C, studzimy, przecinamy. NADZIENIE: Twarożek miksujemy z pokrojonym łososiem, koperkiem i chrzanem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, chłodzimy. CAŁOŚĆ: Wystudzone ptysie napełniamy musem łososiowym i posypujemy jeszcze delikatnie świeżym koperkiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Dyniowa babka na Halloween 242

ochoty emanować halloweenowymi elementami. W końcu i tak najważniejsze jest wnętrze ... Babka dyniowo-kakaowa z kosteczkami Składniki: (na formę do babki o pojemności 2 l) 4 jajka 200 g musu z dyni 50 ml mleka 155 ml oleju 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo(...)czarny i pomarańczowy barwnik spożywczy w żelu dekoracja: posypka cukrowa w kształcie białych kosteczek Mąkę, proszek i sodę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka roztrzepać, wymieszać z musem z dyni, mlekiem i olejem. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Podzielić ciasto na pół, do jednej części dodać przesiane kakao i mleko, dokładnie wymieszać. Formę wysmarować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Granola owsiana w mini kuleczkach :) 168

Zapoznajcie się ze wszystkimi dostępnymi smakami i moją opinią na ich temat.  Polskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia .  TRUSKAWKA płatki owsiane (37%) * morele * kawałki truskawek (koncentrat soku jabłkowego, mus jabłkowy, mus truskawkowy * pektyna, koncentrat soku z wiśni, naturalny aromat * jabłka * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa

Zdrowie na języku :P
Słodki mus z pieczonej dyni 199

Jeśli nigdy nie piekliście dyni, polecam! Spróbujcie koniecznie, a już nie będziecie chcieli jeść jej w innej postaci. Polecam Wam też obłędny w smaku i banalny w przygotowaniu słodki mus z pieczonej dyni i banana, pachnący cynamonem.  Jak upiec dynię? Ja wybieram hokkaido, bo można ją jeść ze skórką.  Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środek. Pieczemy (najlepiej(...)przykryciem z folii aluminiowej, żeby się nie przypaliła) około 50 minut w 180 stopniach. Składniki na mus: - 1 szklanka zblendowanej pieczonej dyni hokkaido - 1 banan - 1 łyżka miodu - szczypta cynamonu Wszystko blendujemy. Podajemy na ciepło lub zimno. Wybornie smakuje zarówno jako dodatek do naleśników, placuszków, płatków czy pieczywa, jak i jako samodzielny deser

Smakuje zdrowo
Tosty francuskie nadziewane pomarańczami 176

pół szklanki mleka jajka łyżka mielonych migdałów pół łyżeczki cynamonu   2 łyżki masła klarowanego do smażenia łyżka soku z pomarańczy łyżeczka miodu cynamonowego   opcjonalnie do podania mus truskawkowy i puder truskawkowy Chałkę kroimy w około 0,5-1 cm kromki. Pomarańcze filetujemy i koimy na mniejsze kawałeczki. Połowę kromek smarujemy niewielką ilością konfitury i na wierzchu układamy cząstki(...)jajku rozmieszanym z mlekiem, migdałami i cynamonem. Na patelni roztapiamy masło z miodem i sokiem z pomarańczy. Tosty smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Opcjonalnie podajemy z musem i pudrem truskawkowym lub dowolną konfiturą bądź jogurtem. Smacznego :) Artykuł Tosty francuskie nadziewane pomarańczami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Wyniki konkursu! 198

Wierzch dekoruję resztą gruszek, pokrojonymi truskawkami, odrobiną siekanych orzechów i listkami mięty. Posypuję kokosem i cynamonem. Zapiekam do momentu, aż wierzch się delikatnie zarumieni. Przed podaniem na talerz przygotowuję mus : garść świeżej mięty, sok z limonki, troszkę miodu, odrobina otartej skórki z limonki i 4 kiwi wkładam do blendera i.. po chwili mus jest gotowy. Zwycięzcom gratuluję a wszystkim

Z miłości do słodkości