ochoty emanować halloweenowymi elementami. W końcu i tak najważniejsze jest wnętrze ... Babka dyniowo-kakaowa z kosteczkami Składniki: (na formę do babki o pojemności 2 l) 4 jajka 200 g musu z dyni 50 ml mleka 155 ml oleju 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo(...)czarny i pomarańczowy barwnik spożywczy w żelu dekoracja: posypka cukrowa w kształcie białych kosteczek Mąkę, proszek i sodę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka roztrzepać, wymieszać z musem z dyni, mlekiem i olejem. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Podzielić ciasto na pół, do jednej części dodać przesiane kakao i mleko, dokładnie wymieszać. Formę wysmarować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapoznajcie się ze wszystkimi dostępnymi smakami i moją opinią na ich temat. Polskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia . TRUSKAWKA płatki owsiane (37%) * morele * kawałki truskawek (koncentrat soku jabłkowego, mus jabłkowy, mus truskawkowy * pektyna, koncentrat soku z wiśni, naturalny aromat * jabłka * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa
Zdrowie na języku :PJeśli nigdy nie piekliście dyni, polecam! Spróbujcie koniecznie, a już nie będziecie chcieli jeść jej w innej postaci. Polecam Wam też obłędny w smaku i banalny w przygotowaniu słodki mus z pieczonej dyni i banana, pachnący cynamonem. Jak upiec dynię? Ja wybieram hokkaido, bo można ją jeść ze skórką. Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środek. Pieczemy (najlepiej(...)przykryciem z folii aluminiowej, żeby się nie przypaliła) około 50 minut w 180 stopniach. Składniki na mus: - 1 szklanka zblendowanej pieczonej dyni hokkaido - 1 banan - 1 łyżka miodu - szczypta cynamonu Wszystko blendujemy. Podajemy na ciepło lub zimno. Wybornie smakuje zarówno jako dodatek do naleśników, placuszków, płatków czy pieczywa, jak i jako samodzielny deser
Smakuje zdrowoCielęcina to świetne chude mięso o bogatych walorach odżywczych. Oprócz multum białka znajdziemy w nim zestaw witamin z grupy B oraz cynk i żelazo. Sama
Kuchnia PROzdrowotnapół szklanki mleka jajka łyżka mielonych migdałów pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki masła klarowanego do smażenia łyżka soku z pomarańczy łyżeczka miodu cynamonowego opcjonalnie do podania mus truskawkowy i puder truskawkowy Chałkę kroimy w około 0,5-1 cm kromki. Pomarańcze filetujemy i koimy na mniejsze kawałeczki. Połowę kromek smarujemy niewielką ilością konfitury i na wierzchu układamy cząstki(...)jajku rozmieszanym z mlekiem, migdałami i cynamonem. Na patelni roztapiamy masło z miodem i sokiem z pomarańczy. Tosty smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Opcjonalnie podajemy z musem i pudrem truskawkowym lub dowolną konfiturą bądź jogurtem. Smacznego :) Artykuł Tosty francuskie nadziewane pomarańczami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogWierzch dekoruję resztą gruszek, pokrojonymi truskawkami, odrobiną siekanych orzechów i listkami mięty. Posypuję kokosem i cynamonem. Zapiekam do momentu, aż wierzch się delikatnie zarumieni. Przed podaniem na talerz przygotowuję mus : garść świeżej mięty, sok z limonki, troszkę miodu, odrobina otartej skórki z limonki i 4 kiwi wkładam do blendera i.. po chwili mus jest gotowy. Zwycięzcom gratuluję a wszystkim
Z miłości do słodkościWykonanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku (według uznania), dodać serek brzoskwiniowy i wszystko razem chwilę miksować mikserem. Brzoskwinie odsączyć z syropu, zmiksować blenderem na mus. W miseczce na dnie ułożyć warstwę ubitej śmietany, na to warstwa musu brzoskwiniowego, kolejno połamane słomki ptysiowe. Na to znów warstwa śmietany, ozdobić na końcu słomkami ptysiowymi. Schłodzić
Zrób to smaczniesię udało po letniej przerwie wziąć udział w "Wypiekanie na śniadanie" . Tym razem jest propozycja na rogaliki dyniowe z orzechami jednak ze względu na to, że nie miałam musu z dyni a przepis można modyfikować zrobiłam bez musu dyniowego. Mimo to rogaliki są pyszne szczególnie to orzechowe nadzienie ze szczyptą cynamonu. Do studzenia rogalików użyłam metalowej kratki, którą można kupić
Ala piecze i gotujeKlasyka w połączeniu z tym co tygryski lubią najbardziej czyli chilli :). Świeże papryczki są już dostępne w większości marketów i często też są uprawiane w Polsce
Kuchnia PROzdrowotnawiórki kokosowe wymieszać z mlekiem i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Do szklanek przełożyć napęczniałe nasionka wraz z mlekiem. Mango obrać i zmiksować na mus. Mus przełożyć do szklanek,udekorować płatkami kokosowymi
Kolorowa kuchnia Elkiwkładamy całego obranego banana, wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy, dodajemy nasiona chia i dosładzamy syropem daktylowym lub miodem. Całość blendujemy, próbujemy i opcjonalnie dosładzamy do smaku. Tak przygotowany zdrowy mus odkładamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie mieszamy i wykładamy do pucharka na na dnie którego wcześniej umieszczamy połamany w dłoniach wafel. Mus można również przelać na pucharka
Słodkie okruszkinasionami konopi OWOCOWY RYŻ NA MLEKU KOKOSOWYM /przepis własny/ Składniki: 5 łyżek ryżu arborio (dobrze sprawdzi się też jaśminowy) 250 ml mleka 100 ml mleka kokosowego 3 łyżki musu jabłkowo-borówkowego bio (u mnie Danival) kopiasta łyżeczka mąki kokosowej szczypta soli 2 łyżki syropu z agawy drobniutko pokrojona morela odsączona z syropu Przygotowanie: Mleko zagotować w rondelku. Wsypać ryż(...)wraz z solą i dobrze rozprowadzić. Gotować do czasu, aż wchłonie cały płyn. Następnie dodać morelę, mus owocowy i syrop. Na koniec zagęścić mąką kokosową. Przełożyć do miseczki, udekorować i podawać. Smacznego! ENGLISH VERSION: COCONUT RICE PUDDING /one serving/ Ingredients: 5 tablespoons of arborio rice 250 ml of milk 100 ml of coconut milk 3 tablespoons of DaniPom heaped teaspoon
Poranek na słodkoplacuszki smakowały identycznie jak ciasto marchewkowe, które jadłam jakiś czas temu. Dzięki dodatkowi przyprawy korzennej zyskały piękny aromat, a za sprawą gotowanej marchewki - słoneczny kolor. Do tego mus z awokado słodzony syropem klonowym, trochę granatu dla przełamania słodyczy... i kubek aromatycznego latte. No właśnie - dzisiaj powiem Wam trochę o kawie, którą na co dzień pija przecież niemal każdy(...)Marchewkowe korzenne pancakes podane z klonowym musem z awokado, pestkami granatu i latte Od trzech lat pijam kawę wyłącznie z ekspresu. Dlaczego? Ponieważ właśnie wtedy kupiłam ciśnieniowy ekspres do kawy. Wcześniej bardzo często bywałam w kawiarniach, w których podziwiałam profesjonalne ekspresy i ich możliwości, a przede wszystkim efekt ich pracy - czyli aromatyczną, intensywną i pełną w smaku kawę (głównie latte
Poranek na słodkoWEGAŃSKA JAGLANKA NA ZIMNO /przepis własny/ 50 g płatków jaglanych mleko migdałowe (lub inne) 2 łyżki syropu klonowego kubeczek jogurtu sojowego malinowego łyżka mielonego siemienia lnianego mus truskawkowy wymieszany z łyżeczką bio proszku z moringi (The Essence of Africa) poziomki i maliny karmelizowane nerkowce dżem domowej roboty Płatki zalać gorącym napojem roślinnym 1 cm ponad ich poziom i wymieszać(...)Jogurt zmiksować z syropem klonowym. Dodać siemię lniane i ponownie zmiksować. Płatki ostudzić i połączyć z masą jogurtową. Dodać maliny i całość wymieszać. Przełożyć do słoiczka, wierzch udekorować musem, owocami, orzechami i dżemem. Włożyć na noc do lodówki. Rano wyjąć, ozdobić bazylią (lub miętą) i podawać. Smacznego! ENGLISH VERSION: VEGAN OVERNIGHT MILLET DESSERT 50 g millet flakes almond drink
Poranek na słodkogotowanie! Jakie są Twoje ulubione orzechy? Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Koktajl kokosowy z masłem orzechowym i migdałami Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Masło z orzechów włoskich Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie
Moja smaczna kuchnia