szanować się i okazywać miłość powinno się bliskiej osobie codziennie, nie tylko od święta he. Warstwa dolna, to śmietanka, mleko, żelatyna i syrop truskawkowa poezja od Ogórdka Dziadunia , wierzch mus truskawkowy i starta biała czekolada. Pyszny, już nie mogę doczekać się naszych, pysznych truskawek oj... rozmarzyłam się :-). Miłego dzionka Wam życzę :-). Składniki na 4 porcje: 350 ml śmietany(...)się rozpuści. Odstawiamy na chwilę, żeby nam wszystko się przestudziło. 4.Rozlewamy do szklanek/pucharków i wstawiamy do lodówki. 5. Jak deser nam się zastygnie, blendujemy truskawki na mus (jeśli chcecie wersję bardziej słodką, to truskawki można posłodzić), wykładamy na górę. Ścieramy na tarce białą czekoladę i dekorujemy :-). Smacznego
kruche babeczkikońcu wystarczy tylko położyć jedną część na drugiej. Moje warstwy jabłkowe są dość wysokie, ponieważ jabłka uwielbiamy, ale można te warstwy zrobić niższe. W oryginale jabłka zostały zastąpione musem jabłkowym, dla mnie jednak kawałki jabłek to prawie obowiązek Same blaty też wyszły przepyszne, a dzięki bułce tartej nie rozmiękły. Ciacho robiłam na szybko po pracy i trochę się bałam(...)usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w dowolnie drobne kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy łyżką wody i smażymy do porządanej miękkości. Ja lubię jak część jabłek rozpadnie się na mus, a część pozostanie w całości, ale będą bardziej miękkie od jabłek świeżych. W trakcie gdy jabłka się smażą szykuje ciasto kruche. Mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia wrzucam do jednaj
RelaxtimeMus czekoladowy z owocem granutem Zapraszam na przepyszny deser, mus czekoladowy z owocem granatu. Wstyd się przyznać, ale moda na owoc granatu jakoś nas do tej pory ominęła i jak ostatnio poczytałam o jego przeciwutleniających własciwościach, postanowiłam to zmienić. Nie będę się teraz rozpisywać o pochodzeniu, zaletach, czy składzie granatu, wspomnę tylko coś na temat jego wyglądu
dolcevitainmykitchenDziś prezentuję deser, który powinien spodobać się wszystkim miłośnikom twarogu i maku. By nie było jednak zbyt ciężko, całość podana jest na musie malinowym, który idealnie orzeźwia cały deser. Składniki na 4 porcje: 40 g maku 150 ml mleka 100 g cukru + ewentualnie cukier do malin 1 op. cukru wanilinowego 300 g twarogu 1 cytryna 300 g mrożonych malin Maliny(...)przestudzoną masą makową. Kilka malin odkładamy do dekoracji, resztę blendujemy razem z sokiem z połowy cytryny oraz dosładzamy cukrem, gdyby maliny były zbyt kwaśne. Na dno pucharków przekładamy mus malinowy, na środek kładziemy kopczyk z makowego twarogu. Przystrajamy odłożonymi malinami
Smaki Na TalerzuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kremowy, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem musu malinowego. Smakuje doskonale. Możemy przygotować go teraz z mrożonych owoców, które zgromadziliśmy latem w zamrażalce Przepis zaczerpnęłam z bloga Dorotki . Polecam Post Sernik z musem malinowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeLekko cytrynowy deser z serka mascarpone z musem z truskawek. Chłodny i orzeźwiający. 250 g sera mascarpone 0,5 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki wody 5 łyżek cukru 250 g truskawek skórka otarta z połowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody(...)żelatyną dodać do serka i wymieszać. Masę rozlać do pucharków i wstawić do lodówki. Truskawki dokładnie zmiksować z 2 łyżkami cukru. Dodać pozostałą część wody z rozpuszczoną żelatyną. Powstały mus wylać na serek i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin
Bulliobyło takie proste. Jednak po długich poszukiwaniach udało się. Spodobała mi się ta pianka z białej czekolady. Przepis trochę zmodyfikowałam, ponieważ do masy makowej użyłam mniej miodu, ponieważ mus z białej czekolady jest dość słodki. Ważne jednak, aby przygotować ciasto co najmniej jeden dzień wcześniej, aby pianka dobrze się schłodziła. Efekt niesamowity i smak również. Blacha prostokątna o wymiarach(...)paczki masła o temperaturze pokojowej 1/2 szklanki miodu 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju ok. 1 szklanki naszych ulubionych bakali (żurawina, rodzynki, orzechy, migdały, morele, figi i inne) Mus z białej czekolady: 400 ml kremówki 3 tabliczki czekolady Przygotowanie. Zaczynamy od przygotowania masy makowej. Mak zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Stopniowo dodajemy jeszcze mleko, aby cały mak był zanurzony. Całość gotujemy
tojestpyszne.blogspot.commalinowe nadzienie w gorzkiej czekoladzie smakuje naprawdę wybornie. To połączenie sprawia, że czekoladka nie jest zbyt słodka tylko lekko orzeźwiająca. Zresztą podobne smaki proponowałam wam przy deserze z musem czekoladowym (przepis tutaj ). Czekoladki to łatwy wyrób jednak dość pracochłonny. Świetnie jest je zaplanować, kiedy macie w kuchni kilka innych rzeczy do zrobienia i nie ma wyjścia przed spędzeniem w niej(...)Białą czekoladę roztapiamy na najmniejszym gazie. Najlepiej ciągle ją mieszać, ponieważ bardzo łatwo może się przypalić. Jak tylko wszystkie kawałki się roztopią, zdejmujemy ją z gazu i łączymy z musem malinowym. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki. Krem będzie na początku dość płynny ale po około godzinie w lodówce delikatnie zgęstnieje. Nie będzie twardy
Relaxtimetworząc beziki. Bezy piekę w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 45 minut w termoobiegu. Wysuszone wyciągam z piekarnika i studzę. 4. Mango miksuję za pomocą blendera na gładki mus, który dodatkowo przecieram przez sito. Mus z mango, sok z cytryny, cukier, masło i żółtka umieszczam w metalowej misie i dokładnie mieszam. Misę kładę na garnku z gotującą się wodą
Mango Papajaupiec na 100 różnych sposobów, zawsze mogą wyglądać i smakować inaczej, nigdy się nie znudzą:) Dziś chciałam zaproponować szarlotkę na wyjątkowo kruchym, maślanym cieście, z mega dużą ilością jabłkowego musu, pachnącego pomarańczą, zwieńczoną kruchutkimi cynamonowymi ślimaczkami i oprószoną leciutką chmurką cukru pudru, delikatną jak śnieg, którego jak na złość brak... Każdy kęs przenosi nas na wyżyny kulinarnego nieba! Może ktoś(...)święta? składniki: ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka jogurtu greckiego szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia mus jabłkowy: 2 kg jabłek 1 duża pomarańcza 3/4 szkl cukru łyżeczka cynamonu ponadto: łyżka masła łyżka cynamonu łyżka cukru Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Dodać
6niebomąki gryczanej -100g mąki jaglanej -60g mąki ryżowej -50g mąki ziemniaczane -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżeczka cukru waniliowego -200g mleka roślinnego -200g musu bananowego (zblenderowane banany) -3 jabłka Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Mleko roślinne należy rozmieszać z musem bananowym. Mokre składniki połączyć z suchymi. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce
Receptura smakuWspaniałe pierniczki które przez dodatek musu jabłkowego zachowują dłużej świeżość :) Pierniczki staja się w moim nowym domu tradycją, mąż je uwielbia, ja też już się do nich przekonałam i teraz staram się piec je co roku, wkładając w to całe serce i sprawdzając swoją cierpliwość przy ich ozdabianiu ;) Historia mojego "pierniczenia" nie jest zbyt długa bo piekę je dopiero(...)zajadamy je z wielkim smakiem, a w Święta Bożego Narodzenia nabierają tej swojej "magi" i wtedy smakują już nieziemsko ;) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 starte jabłko na mus 50 gr masła 3 łyżki miodu 250-300 gr mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny 40 gr budyniu w proszku czekoladowego bez cukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/m
Gotowanie...to proste !godziny do lodówki (lub na noc). Brzoskwinie zblenduj razem z cukrem waniliowym - jedną połówkę zostaw do dekoracji. Do szklanki lub miseczki wlej mleko z chia i powoli nakładaj mus z brzoskwiń. Granata przekrój na pół - wydrąż pestki i rozsyp na musie.. Połówkę brzoskwini pokrój w plastry i udekoruj deser. Pudding można zajadać od razu lub odstawić do lodówki
Alutka-Gotujekonfiturę lub dżem, a ciasto udekorować płatkami migdałowymi. Serdecznie polecam, ponieważ jest to bardzo fajne połączenie smaków. Przepis znajdziecie TUTAJ TORT WILLIAMS Tort Williams Do stworzenia tortu Williams potrzebujemy musu z białej czekolady, musu z ciemnej czekolady oraz gruszek. Ciasto to oczywiście można przygotować w kwadratowej foremce, jednak z tortownicy wygląda naprawdę bardzo elegancko. Jest to ciasto dla zwolenników zarówno
RelaxtimeMirabelki w deserze w połączeniu z dynią stworzą nam pyszny deser. kisiel mirabelkowy 1/2 kg mirabelek 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szklanki wody mus dyniowy: 20 dkg dyni po obraniu 300 ml śmietany kremówki 36 % cukier do smaku 9 bezów małych dynia karmelizowana: 1 plaster dyni mały 1 łyżka miodu Mirabeli myję, przekładam(...)garnka dodaję cukier wlewam szklankę wody i gotuję aż mirabelki będą miękkie. Przekładam na sitko i przecieram. Powstały mus przekładam do garnka z powrotem i zagotowuję. W pozostałej ilości wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i wlewam do mirabelek. Gotuję aż kisiel zrobi się miękki. Dynię kroję w kostkę, przekładam na papier do pieczenia na blaszkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika
wesoła kuchnia