mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:312/622)

Piernikowe muffinki z pomarańczą 185

masła 3 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej (ok. 320 g) 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 2 małych pomarańczy 3/4 szkl cukru 2 jajka 1/2 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1/3 szkl mleka   Dodatkowo: 12 łyżeczek dżemu pomarańczowego 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka mleka 1-2 łyżeczki naturalnego kakao(...)roztopić w garnuszku dodając pod koniec kakao. Odstawić do wystudzenia na kuchennym blacie.     Suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i przyprawę do piernika) wymieszać w misce. W innym naczyniu wymieszać składniki mokre (jajka, mleko, sok z pomarańczy i ostudzone masło z kakao). Zawartość obydwu misek połączyć do otrzymania jednolitego, gęstego ciasta.   Piekarnik

Nastoletnie Wypiekanie
Kukurydziane muffiny z soczystą gruszką. Idealna złota słodkość dla dzieci i dorosłych. 120

Składniki: (na 10 sztuk) 1 soczysta gruszka (!nie może być zbyt miękka) 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 50 g roztopionej margaryny 1 jajko klasy L 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej BIO z Bazarka Smakoszy 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczypta soli Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy całe jajko, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, jogurt, mieszamy trzepaczką lub łyżką. Po czy dodajemy roztopioną (przestudzoną) margarynę, znów mieszamy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą

Słodkie okruszki
Popołudniowe ciasteczka do kawy 183

drobnej soli 100 g dużych rodzynek 100 g daktyli 100 g orzechów laskowych skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej odrobina mleka lub 1 białko Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy(...)ciasta i dzielimy je na trzy części. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem lub ewentualnie mlekiem i pieczemy 20 min. Po tym czasie wałeczki wyjmujemy i zostawiamy do delikatnego ostygnięcia. Kiedy już da się wziąć je do ręki, kroimy na ukos na dość grube plastry. Powinny

Ratunku obiad
Ciasto czekoladowe z musem kawowym 1165

czekoladowe z musem kawowym Składniki: ciasto czekoladowe 50g mąki pszennej 50g masła 100g cukru 30g czekolady mlecznej 1 jajko 3 łyżki mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej przegotowanej wody 1 czubata łyżka kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia mus kawowy 220g mascarpone 180ml śmietanki 30% 100g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki(...)dekoracji Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, lekko ostudzić - masło roztopić z 3/4 cukru i mlekiem - do ciepłej mieszanki wlać kawę, wymieszać, zdjąć z palnika - dodać kawałki czekolady, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao - jajko ubić z pozostałym cukrem, wlać ostudzoną mieszankę, krótko zmiksować - dodać składniki suche, wymieszać łyżką

Smakołyki Bereniki
Cake pops z urządzenia do wypieku ciasteczek - cytrynowe z czekoladą 196

posmakiem:) SKŁADNIKI: (na 36 kuleczek) 100 g cukru (ok. 1/2 szkl) 100 g mąki  (ok. 2/3 szkl) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ewentualnie cukier waniliowy 40 g bardzo miękkiego masła 1 jajko 100 ml mleka 1 łyżka śmietany 18% skórka otarta z 1 cytryny Dekoracja:  1/2 tabliczki mlecznej czekolady troszkę śmietanki 30% do rozrzedzenia czekolady(...)zwykły cukier puder (wypróbowałam i też jest pysznie) albo np. lukier cytrynowy 1. Sypkie składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli) wsypać do miski, dodać miękkie masło i utrzeć mikserem „na piasek”. 2. Mokre składniki (mleko, śmietanę i jajko) ubić osobno w miseczce, wlać do reszty i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać skórkę

Kto ugości moich gości?
Brownie z jabłkami, migdałami i płatkami kokosa! 142

szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej - 4 jabłka - 5 jaja - 2 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - cynamon Na wierzch brownie: -migdały, płatki kokosa, wiórki kokosowe Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy: margarynę, cukier, kakao, mleko.  Mieszamy aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia.  Rondelek zdejmujemy z kuchni.  Odlewamy 1/3 szklanki masy (będzie

SMYKWKUCHNI
Mini muffiny z dyniowym curdem i bezą włoską 160

sztuk) suche: 225 g mąki pszennej 80 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonych goździków mokre: 1 jajko 125 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy 70 ml oleju 125 ml mleka dodatkowo(...)curdu dyniowo-pomarańczowego beza włoska: 2 białka 80 ml wody 220 g cukru Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, proszkiem, solą i goździkami. Jajko lekko ubić, wymieszać z creme fraiche, skórką i sokiem z pomarańczy, olejem i mlekiem. Płynne składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Mojito 132

łyżki mąki ziemniaczanej 1 i ¼ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji: 250 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietana fix 2 łyżeczki cukru pudru skórka otarta z 1 limonki Wykonanie: Miętę dodać do mleka(...)doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Następnie mleko wystudzić i odcedzić od mięty. Cukier utrzeć ze skórką z limonki, dodać mleko, sok z limonki, olej i rum. Wszystko zmiksować. Wymieszać ze sobą obie mąki, sól, sodę i proszek do pieczenia. Suche składniki partiami dodawać do mokrych cały czas miksując. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia i piec w temperaturze

Mama Gotuje
BAJADERKA 107

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształ  Nadzienie: 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka powidła śliwkowe 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać(...)gdyż zostanie pokruszony). Piec 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nadzienie - jeden placek jeszcze ciepły rozkruszyć w misce, dodać bakalie. Następnie dodać kakao, olejek spirytusowy i mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Przełożenie: Drugi placek wystudzony posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie przygotowaną masą. Na koniec wierzch bajaderki polać roztopioną gorzka czekoladą i posypań skórką pomarańczową

Ciastka - domowe słodkości
Babka cytrynowa 230

już na święta ;)   Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skórka z cytryny 4 łyżki erytrolu (lub innego dozwolonego słodzidła) 6 jaj 2 łyżki octu jabłkowego 2/3 szklanki śmietanki kokosowej z mleczkiem kokosowym + 4 łyżki mleka kokosowego(może być sama śmietanka albo samo mleko, ale najlepiej będzie połączone :) ) 1/2 szklanki masła klarowanego/oleju(...)gotowe! ;) Wystarczy polać cytrynowym lukrem albo kremem cytrynowym gdy już przestygnie :D     Lukier cytrynowy: 1/4 szklanki słodzidła w proszku (u mnie pół na pół erytrol i cukier kokosowy – zmielone w młynku do kawy :)) 2 łyżki mleka/śmietanki kokosowej 1 łyżeczka skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny   Przygotowanie: Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą

Jak gotować i nie zwariować
Babka kokosowa z olejem rzepakowym 225

cały jego smak. Miłośnicy kokosowych ciast będą zachwyceni. Składniki: 100g wiórków kokosowych (dałam Helio ) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju rzepakowego 150 ml gęstego mleka kokosowego 3 małe jajka pół dojrzałego banana sok z cytryny olej i bułka do posmarowania i wysypania formy polewa czekoladowa i wiórki kokosowe(...)dekoracji Zmiksować mokre składniki: rozgnieciony banan, jajka, mleko, olej, sok z cytryny i cukier. Wiórki koksowe zmielić w młynku, żeby były drobniejsze. Wiórki, mąkę, proszek wymieszać, wsypać do mokrych składników, zmiksować. Formę na babkę (u mnie z kominem o średnicy 23cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut w temp

Obiad gotowy
Racuchy z jabłkami. 491

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki cukru  2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka (ewentualnie wody)  7-10 jabłek olej do smażenia  Przygotowanie: Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy jogurt. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, ciasto ma mieć gęstą

Symfonia smakowa
TORT CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI 177

Składniki: biszkopt: podane składniki są na jeden biszkopt, musimy takie upiec dwa 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 1 duży budyń na 3/4 l mleka śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6 łyżek cukru nasączenie: szklanka przegotowanej wody łyżka cukru(...)sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy, pieczemy ok 20 minut w 170 st. Tak samo przygotowujemy drugi biszkopt.Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę. masa: Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści

Z Majeczką w kuchni
Łaciata Krówka – ciasto 74

łyżka octu * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: * 6 żółtek * 2 całe jajka * 6 łyżek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki kakao Na masę: * 2,5 szklanki mleka * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 budyń waniliowy * 1 cukier wanilinowy 16g * 20 dkg masła Na polewę(...)cukrem na puszystą pianę, dodałam mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Miałam formę 24×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżką na zmianę wykładałam ciasto białe i ciasto ciemne. Piekłam w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Wyciągnęłam po tym czasie z piekarnika i odstawiłam do ostudzenia. Zrobiłam budyń. 1 szklankę mleka zagotowałam z cukrami a w drugiej szklance mleka

Pieprzyć z Fantazją
Piernik z suszonymi śliwkami 277

korzennej ( u mnie z dodatkiem imbiru) 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy skórka otarta z 2 pomarańczy (2 łyżeczki) 1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej 75-100g czekolady deserowej 3-4 łyżki mleka garść orzechów włoskich Wykonanie: - jedną łyżkę cukru zalać jedną łyżką wody, nie mieszając podgrzewać na małej mocy palnika, aż cukier rozpuści się(...)drobne kawałki - do rondelka przełożyć miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać - gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia - jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt  i skórkę pomarańczową, zmiksować - mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając

Smakołyki Bereniki