łyżeczka rumu 1/4 łyżeczki soli 500 g śliwek (np. renklod) Ciasto: 200 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 80 g cukru 2 duże jajka 150 ml mleka Wykonanie: Śliwki pokroić w około 3 mm plasterki. Masło utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na gładką masę. Dodać(...)ciasta również ubić z cukrem na gładką masę. Dodać (po jednym) jajka i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać do masy maślano-jajecznej w trzech porcjach, miksując cały czas na niskich obrotach. Dodać na końcu mleko i miksować jeszcze do uzyskania gładkiego ciasta. Okrągłą i dosyć głęboką formę natłuścić masłem. Dno wyłożyć krążkiem papieru
zadanie-gotowaniemąki ziemniaczanej v 50 g zmielonych orzechów(opcjonalnie) v 150 g masła/margaryny v 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia v wanilina lub prawdziwa wanilia v 2-3 łyżki mleka Na polewe: v puszka ananasów w plasterkach (12 sztuk) v 100 g siekanych orzechów laskowych v kolorowe wisienki lub owoce kandyzowane(...)mikserem na niskich obrotach. Obie mąki wraz z proszkiem i waniliną przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła) na przemian z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem. Na koniec dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy 2-3 łyżki mleka. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto
Mia Cucina Sofietamoże ktoś się skusi i zrobi lepsze od mojego. 2 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1,5 czubatej łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jajka 3/4 szkl. oleju roślinnego 1/3 szkl.mleka 1 słoiczek (min. 300 g) powideł lub dżemu wiśniowego Wszystkie składniki z wyjątkiem powideł/dżemu zmiksować(...)termoobiegiem). Wystudzić i oblać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 80 g masła 1,5-2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka cukru 3 łyżki mleka W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier. Mieszać i podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, pomieszać, chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto. U mnie dodatkowo posypane
Moje domowe kucharzeniełyżeczki cynamonu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 1/2 szklanki oleju Polewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (100 g) 3 łyżki mleka dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon. W osobnym naczyniu dobrze wymieszać lub zmiksować pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką(...)minut (aż babka się zarumieni/do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać posypką
Ze smakiem i z pasjąCIASTO : * jajko – 4 szt * kisiel pomarańczowy – 1 op * mąka pszenna – 3 łyżki * cukier – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kakao – 1 łyżka MASA BUDYNIOWA : * płatki migdałów – 180 g * mleko – 700 ml * margaryna – 250 g * budyń waniliowy – 1 op * cukier – 3 łyżki DODATKOWO : * herbatniki(...)wlewamy żółtka i dodajemy przesianą mąkę z kisielem , kakaem i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 min / 180C. Studzimy i kroimy na 2 blaty. MASA BUDYNIOWA : Płatki migdałów siekamy w słupki , prażymy kilkanaście sekund na suchej patelni. 150 ml mleka gotujemy , zalewamy migdały. W pół szklaki pozostałego mleka rozrabiamy budyń
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI CIASTO 250 g dyni lub marchewki 1 pomarańcza 100 g masła 80 g (4 łyżki) miodu 125 ml mleka 2 jajka 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego) 100 g posiekanych orzechów włoskich LUKIER POMARAŃCZOWY 1 szklanka cukru pudru 50 ml soku(...)małym ogniu, rozpuszczamy pokrojone w kostkę masło. Dodajemy miód, mieszamy, odstawiamy z ognia. Dodajemy startą dynię lub marchewkę. Dolewamy mleko i 50 ml soku z pomarańczy, a gdy połączą się z masłem dodajemy jajka. Mieszamy rózgą. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy i posiekane orzechy. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre
cool and mintysukces. Kurczak w mleku kokosowym z nutą pomarańczy składniki: 2 piersi kurczaka 1 pomarańcza 4 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe puszki mleka kokosowego 2x165 ml 2 goździki 1 łyżeczka kurkumy w proszku 2 cm imbiru świeża kolendra olej kokosowy sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w dużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą oraz(...)łyżce oleju posiekany czosnek, cebula oraz starty imbir. podlać wodą. Dodać kurczaka i smażyć około 5 minut. Dodać pokrojoną w talarki marchew i smażyć kolejne 5 minut. Wlać mleko kokosowe oraz sok z pomarańczy. Dodać goździki. Gotować do chwili gdy marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana. Przed podaniem wyłowić goździki oraz dodać posiekaną kolendrę. W razie konieczności doprawić solą, pieprzem
Przysmaki Karolkijeszcze upieczonym dla kogoś. BABECZKI KARPATKOWE /własny;/ na 13-15 sztuk 250g masła 4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki soli 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany nadzienie: 3 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 4 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka Zimne(...)masło siekam z mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Rozcieram w palcach do uzyskania konsystencji wilgotnego piasku, po czym dodaję śmietanę oraz żółtka i zagniatam szybko gładkie, elastycznie ciasto, które łatwo odchodzi od rąk. Zawijam w folię spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki. Połowę mleka zagotowuję z obydwoma rodzajami cukru, a w drugiej części
W kuchni Karmel-itkijabłka 0,5 szkl. cukru pudru 120g miękkiego masła 6 jajek 3 łyżki likieru amaretto 100g płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie (orzechy, rodzynki) 2 gorzkie czekolady na polewę płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Mak sparzyć gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 0,5 godziny, odstawić do ostygnięcia.Odsączyć z nadmiaru płynu i zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielić
Anioły w kuchniszkl. bo więcej nie miałam ) 1 i 3/4 szkl. cukru ( ja użyłam cukru trzcinowego i dałam 1,5 szkl.) 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1/2 szkl. płatków owsianych ( tak aby było zdrowiej ;) ) Sposób przygotowania Do miski należy wlac mleko, jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczoną kawę w łyżce gorącej wody. Miksujemy na kremową jednolitą masę . Następnie dodajemy margarynę , cukier
Słodkości i nie tylkopomarańczy 1 łyżeczka skórki z pomarańczy(świeża) 5 łyżek majonez kielecki 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta Lukier 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki mleka około 0,5 szkl cukru pudru żółty barwnik* Przygotowanie: Białka z solą ubić na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dosypywać cukier i miksować(...)Mąki i proszek do pieczenia zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać lukrem. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem i mlekiem na gładką masę
Ala piecze i gotujecytryn 60 g masła, roztopionego 1/4 szklanki oleju 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka mleka 1 i 1/3 szklanki świeżych borówek amerykańskich* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać cukry, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugim naczyniu wymieszać do połączenia: skórkę otartą z 2 cytryn lub 1 dużej
Kubki smakuSuperowy placek na świąteczny stół. Składniki: Mleko ¾ szklanki Cukier ¾ szklanki Margaryna ½ kostki Cynamon mielony 3 łyżeczki Jajka 3 szt. Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Soda oczyszczona 1 łyżeczka Mąka tortowa typ 450 2 szklanki Powidło śliwkowe 4 łyżki Składniki na polewę: Czekolada mleczna 1 szt. Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Wykonanie: Mleko, margarynę i cukier zagotować i ostudzić
Tradycyjna Kuchniaskładniki: biszkopt: 3 jaja 3/4 szkl cukru łyżka zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 500 ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 2 duże łyżki żelatyny 1/2 szkl mleka łyżeczka ekstraktu z wanilii ponadto: ok 500 ml jagód owocowa galaretka (moja żurawinowa) Jaja ubić z cukrem i dodatkiem wody(...)gładki kogel-mogel. Delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Przelać do tortownicy (moja 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 20 minu Po upieczeniu wystudzić w blaszce, następnie delikatnie odkleić papier, po czym ponownie umieścić w blaszce. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, odstawić na ok 10 minut. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, żelatynę podgrzać
6niebofrancuskimi wypiekami i deserami. SKŁADNIKI: na ciasto: 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki naturalnego kakao w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka lub 4 małe 1/4 szklanki tłustego mleka cukier puder na nadzienie: szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru na polewę: szklanka śmietany kremówki 140g gorzkiej czekolady 30 g masła(...)PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 40x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Ubić cukier z żółtkami na lekką, puszysta masę. Na przemian dodawać do niej sypkie składniki i mleko. W osobnym naczyniu ubić na sztywno biała. Dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę i piec
Pyry na Gaz