mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:322/622)

Ciasto „Cycki Murzynki” 207

wody   Biszkopt  makowo-kokosowy: 6 białek 20 dag cukru 10 dag wiórek koksowych 3/4 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 25 dag. masła 6 żółtek 1 budyń waniliowy 1 ½ szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek cukru cukier waniliowy Dodatkowo: duże opakowanie okrągłych biszkoptów słoik dżemu wiśniowego 100-150 ml alkoholu(...)Biszkopt  makowo-kokosowy: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak wiórki kokosowe  i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy  na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Przygotowanie kremu 1/ 2 szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. Pozostałe  mleko gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto kokosowo - cytrynowe 174

Polecam :) Kruchy spód: 150 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego 2 żółtka 30 g cukru pudru 8 g cukru wanilinowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 300 ml wody 200 ml mleka 200 g cukru 16 g cukru wanilinowego 130 g masła sok wyciśnięty z 1,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej, czubate Krem kokosowy: 1 puszka(...)Ponadto: około 200 g herbatników maślanych wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i posiekać wszystko razem nożem. Szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą

Opowieści z piekarnika
Murzynek z bitą śmietaną 93

tortownica o średnicy 28 cm Składniki na murzynka z bitą śmietaną: 200 g masła 1/2 szklanki mleka lub wody 1 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kakao naturalnego 5 jajek 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 krople aromatu rumowego Polewa: 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego lub masła 1 łyżeczka miodu(...)odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić murzynka z bitą śmietaną? Masło, mleko, cukier i kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się cukru i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać ubitą z białek na sztywno pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać

Kuchcik gotuje
Świąteczne Muffinki reniferki 173

piernika 1 szkl. oleju 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 4 duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i 1/4 szklanki mleka 100 g czekolady mlecznej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno

Kubki smaku
Bordowe Pankejki 131

innych pomysłów na buraczki to kliknijcie tutaj -> klik ! Bordowe Pankejki 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: buraczki ze słoiczka 110g mleko 95ml jajko 1 sztuka mąka pszenna 75g kakao 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżeczka ksylitol lub cukier 35g szczypta soli masło lub olej do smażenia jogurt grecki do podania ok. 130g sos czekoladowy: woda

rabarbarowo
Łaciate ciasto z gruszkami 118

dojrzałych gruszek (np. Konferencja), ¾ szklanki cukru, 250 g miękkiego masła, 300 g mąki pszennej tortowej, 2 pełne, nie czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 czubata łyżka ciemnego kakao, 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego, 6 jajek, 2 łyżki mleka, cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie) Wykonanie: Obieramy gruszki ze skóry, małe kroimy na ćwiartki, duże na ósemki, wykrawamy środki(...)żółtka dokładnie ucieramy, dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy na niskich obrotach, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy na szybkich obrotach tylko do połączenia składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę ciasta, do drugiej części dajemy mleko, kakao, dokładnie mieszamy, wykładamy łyżką na jasne ciasto. Ciasto jest dość gęste i ciężko się wykłada, dlatego część

Bułka z Chlebem
Szarlotka pod śnieżną pierzynką 193

Składniki - 7 jajek - 1 szklanka mąki - ¾ szklanki cukru - cukier waniliowy - łyżeczka proszku do pieczenia - litrowy słoik przesmażonych jabłek ( może być gotowa masa szarlotkowa ) - 2 śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka - kolorowa posypka Wykonanie Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zmiksować  na puszystą masę. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Piec ( blacha

Świat Smaku
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem sernikowym, czyli z twarożkiem i rodzynkami :) 155

twarogu (tłustego lub półtłustego) ½ szklanki cukru 1 duże opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku) Kilka kropli aromatu cytrynowego lub pomarańczowego 1/3 szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) Lukier: ok.½ szklanki cukru pudru Ok.2 łyżki mleka Mleko podgrzewamy by było lekko ciepłe. Odlewamy około pół szklanki, do której dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Całość mieszamy widelcem(...)dołek, do którego wlewamy resztę mleka, oliwę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy na jednolitą masę ręką lub widelcem(ja na początek zawsze używam widelca :) Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Teraz jest pora na przyrządzenie nadzienia, a więc masy sernikowej :) Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, proszkiem budyniowym i aromatem. Rodzynki parzymy przez

Smakowy Raj
Murzynek z jabłkami pod bezą orzechową. 155

publikację czekało bardzo długo... w końcu się doczekało! A więc zapraszam!  Składniki na ciasto; 5 łyżeczek kakao 25 dag margaryny 4 łyżki mleka 1 szkl. cukru 1,5 szkl mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Składniki na bezę; 4 białka 20 dag posiekanych drobno orzechów 3/4 skl. cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka mąki pszennej(...)przynajmniej znacznie zmniejszą się ziarenka). Potem dodaję mleko i kakao. Cały czas mieszam, aż się wszystko połączy. Gdy zaczyna wrzeć, zmniejszam ogień – nie należy doprowadzać do bulgotania, raczej gotować dłużej, ale na malutkim ogniu. Polewa kakaowa stygnie, a ja w międzyczasie ubijam białko na sztywną pianę. Dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, a także polewę ( może być lekko ciepła

Radość kipiąca uśmiechem.
Złota rosa z pierniczkami 145

Składniki: 3/4 kostki margaryny palmy 4 łyżki cukru 3 żółtka 2 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z cytryny masa serowa 1 kg sera z wiaderka 2 budynie waniliowe 1 szklanka oleju rzepakowego 2 szklanki mleka 5 jajek 3/4 szklanki cukru sok z cytryny 3 białka 2 łyżki cukru 250 g pierników w czekoladzie Wykonanie(...)margaryny,cukru, żółtek, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz startej skórki cytryny (uprzednio sparzonej )zagnieść ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do miski wbijamy całe jajka dodajemy olej, mleko, cukier wszystko miksujemy mikserem około 15 minut. Nie przerywając miksowania dodajemy po 2 łyżki sera uprzednio roztrzepanego mikserem z dodatkiem budyniu na koniec dodajemy sok z cytryny

kgwjanczewo
Rolada biszkoptowa z masą śnieżkową i truskawkami 150

przygotowania użyłam uniwersalnej Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej (Mąka Szymanowska Uniwersalna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 3 opakowania śnieżki 1/2 litra zimnego mleka 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody 1 szklanka truskawek Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)następnie dodajemy cukier, miksujemy, potem żółtka, a na końcu mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie całość mieszamy. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem, wykładamy równomiernie ciasto i pieczemy w 180 st.C przez 12 - do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdjąć papier po czym zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Całkowicie ostudzić

Kuchnia domowa Ani
powidlak z gruszkami 135

szklanki mąki słoiczek powideł śliwkowych (mój miał 280 gram) 1 kopiata łyżka kakao szklanka cukru  1/2 szklanki oleju łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2-3 gruszki 100 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka wiórki czekoladowe Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą a kiedy piana będzie sztywna dodawać po trochę cukru. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa(...)Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i kakao, przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajecznej na zmianę z olejem. Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki. Połowę ciasta wyłożyć do wyłożonej papierem blaszki i ułożyć połowę gruszek. Przykryć resztą ciasta i rozłożyć pozostałe gruszki, docisnąć. Piec w 180*C przez około godzinę. Wystudzić na kratce. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą, polać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 155

właśnie tę drugą, aż do głowy wpadła mi cytryna. Pycha! Mimo, że i rabarbar i cytryna słodkością nie grzeszą, sernik wyszedł bardzo wyważony w smaku. Zużyłam do niego resztę mleka skondensowanego po lodach, dałam też trochę miodu, którego smak bardzo dobrze komponuje się z całością. Masa rabarbarowa jest troszkę kwaskowa, sernikowa też nie jest przesłodzona, ale wszystko równoważy mięciutki, pachnący(...)skórka otarta z 1 cytryny masa rabarbarowa: 400 g rabarbaru 2 łyżki cukru skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 galaretka truskawkowa (proszek) masa serowa: 400 g serka kremowego 120 g mleka skondensowane słodzonego 30 g płynnego miodu sok z 1 cytryny 6 listków żelatyny 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru 9 truskawek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makownik na migdałowym cieście 326

migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa - 400 g maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 2 łyżki płynnego miodu - 2 łyżki bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lukier - 150 g cukru pudru - 1 łyżka rumu - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami(...)odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie mak zalewamy wrzącym mlekiem wymieszanym z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia, następnie odcedzamy na sitku a potem trzykrotnie mielimy. Do maku dodajemy cukier, stopione i przestudzone masło, żółtka, miód, proszek do pieczenia oraz bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywną pianę

Zainspirowana w kuchni
Muffinki z kremem pomarańczowym i mandarynkami 152

cukier – 2/3 szk- mąka pszenna – 1 szk- woda – 200 ml- olej – 200 ml - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- cynamon – 1 łyżeczkaKREM: - budyń waniliowy – 3 łyżki- mleko – 200 ml- masło – 100 g- cukier puder – 70 g - likier pomarańczowy – 20 ml- mandarynki – 2 szt- kakao – 1 łyżeczka SPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA:Jajka miksujemy z cukrem.Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem.Dokładnie mieszamy.Z powstałej części odkładamy 1 czubatą łyżkę.Dodajemy do niej 1 łyżeczkę kakao, mieszamy.Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy jasne ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ).Do osobnej foremki wkładamy ciemne ciasto.Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania