mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:324/622)

Jamajskie pijane rodzynki z czekoladą i rumem :) 195

sparzone rodzynki :) Przepis pochodzi od mojej Teściowej i jest świetny :) Biszkopt kakaowy: 6 jajek kat.0 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 2 budynie czekoladowe 750ml mleka 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 200g miękkiego masła 82% Polewa: 200g czekolady (deserowej lub pomieszanej mlecznej(...)około 3 minuty, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C , około 25 – 30 minut. Odlewamy około 150ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie i obie mąki. Jeśli kolor jest

Smakowy Raj
Wytrawny chlebek na bazie siemienia lnianego 151

innego wypieku, tym bardziej kupnego. Bardzo polecam, warto go upiec i sięgać po kolejne kromki. Składniki: 1 szkl. mleka sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 2 ¼ szkl. pełnoziarnistej mąki orkiszowej 60 g mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka soli morskiej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bez dodatku związków glinu) 160 g musu jabłkowego (niesłodzonego) lub startych na drobnych oczkach jabłek Piekarnik(...)rozgrzej do 180°C. Formę o wymiarach 20 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. W  misce wymieszaj mleko sojowe z octem, tak aby się zsiadło i powstała maślanka. W osobnej większej misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wierzch możesz udekorować płatkami migdałów

Roślinna - blog wegański
Placki z ricotty z bananami 190

szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 250 g serka ricotta , 2 jajka, 2 łyżki roztopionego masła lub oleju, około 1/2 szklanki mleka, 2-3 banany. Jeżeli chcecie komuś zrobić przyjemność i obudzić go rano, cudownym aromatem - polecam delikatne placuszki z serka ricotta z dodatkiem bananów, które świetnie komponują się z całością. Mi najbardziej(...)niczego, albo z cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi około 15-17 placków. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać serek ricotta z jajkami, roztopionym masłem lub olejem i mlekiem (na początek wlać 1/4 szklanki mleka, a resztę wlać tylko wtedy, jeżeli ciasto będzie zbyt gęste). Połączyć składniki z dwóch

Świat Domowej Kuchni
Ciasto pijak ze śliwkami 215

łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, Na biszkopt makowo - kokosowy: 4 jajka, 1/2 szklanki suchego maku, 1/2 szklanki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru Na krem: 0,5 l mleka + 200 ml, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru, 3/4 szklanki cukru, 250 g miękkiego masła Na polewę: 3 łyżki mleka, 3 łyżki masła(...)cukru, budynie rozrobić w dodatkowych 200 ml. Wlewać do gotującego się mleka cienkim strumieniem. Podczas gotowania budyń dość intensywnie mieszać - nie mogą powstać grudki, budyń ma być gładki.Odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt ciemny. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, zmiksować, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao - miksować na średnich obrotach do czasu połączenia

Nie tylko w kuchni
Ciasteczka z budyniem i winogronem. 121

porcelanie  Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki . Składniki : 250 g mąki 2 cukry waniliowe  1/2 szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku 100 g margaryny 125 g kwaśnej śmietany  0,5 l mleka  2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy  1 łyżka masła Wykonanie : Z podanych składników na budyń ugotować

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto dyniowe z mleczkiem kokosowym 271

zagęstnika. Ciasto: 1 kostka masła 3 jajka 7 łyżek wody 1 1/2 szklanki cukru 2 1/2 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa: 600 g dyni piżmowej (masłowej) 1 puszka mleka kokosowego ok 1/2 szklanki cukru   Przygotowujemy ciasto: masło rozpuszczamy z wodą, kakao i cukrem, nie gotujemy. Gdy cukier się roztopi masę odstawiamy

Jadło i czytadło
Ciasto Kajko 151

Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao sól Masa: 2 czerstwe bułki kajzerki 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 kostka miękkiego masła 1 cytryna Ponadto 1 galaretka 100 gram słonecznika 2 łyżki masła(...)jednym żółtku nie przerywając ubijania . Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem łącząc  delikatnie  z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy przez ok. 30 min. Bułki moczymy w 2 szklankach mleka, aż zmiękną. Następnie miksujemy blenderem lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Pozostałą szklankę mleka gotujemy

kgwjanczewo
Kokosanki 156

Składniki: - 350 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 6 jajek polewa - 2 szklanki cukru pudru - 1/2 szklanki mleka - 50 g masła - 1/2 szklanki kakao - wiórki kokosowe Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Następnie dodajemy

Zainspirowana w kuchni
Tradycyjna babka marmurkowa waniliowo - czekoladowa ( babka piaskowa) 796

cukru do wypieków ( 1,5 szklanki dla tych co wolą słodsze wypieki) 4 duże jajka pół łyżeczki ekstraktu z wanilii pół szklanki mleka 120 g gorzkiej czekolady UWAGA: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą. Masło z cukrem utrzeć mikserem do otrzymania puszystej, jasnej masy maślanej. ( ja wolę zrobić to ręcznie, żeby babka(...)dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując delikatnie tylko do wymieszania się składników. Można mąkę wymieszać szpatułką, bo wtedy raczej nie wyjdzie zakalec. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Ciasto podzielić na pół

Calzonella.com
Rolada orzechowa 130

składnikiciasto* 4 jajka* 120 g cukru* 1 cukier wanilinowy* 80 g mąki pszennej* 40 g mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 30 g kakaokrem* 1 i 1/2 szklanki mleka* 5 łyżek mąki pszennej* 250 g masła lub margaryny* 3 łyżki cukru kryształu* 3 łyżki cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 150 g rozdrobnionych orzechów włoskich* 3 bananypolewa* 1/2 czekolady deserowej(...)dodać cukier, cukier wanilinowy i ubić na sztywno, aż piana będzie lśniąca.Do piany dodać żółtka, wymieszać delikatnie, następnie przesiewać stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozsmarować.Wstawić na środkową szynę nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem

Mix smaku
Zupa dyniowa z imbirem i prażonym makaronem ryżowym 168

także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki  puree z dyni 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry w proszku sól biały pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: prażony makaron ryżowy* pestki dyni prażone na suchej patelni listki kolendry Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy

Smakowity Blog Kulinarny
CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI 326

mąka – 130 g * cukier – 160 g * margaryna – 50 g * jajko – 5 szt * suchy mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * budyń śmietankowy z cukrem – 3 op x 60 g * mleko – 800 ml * margaryna – 220 g * olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce(...)pianę. Do piany z białek dodajemy po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i makiem. Wlewamy rozpuszczoną margarynę i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, pieczemy ok. 30 minut / 170Cm upieczone kroimy na 3 blaty. KREM: Połowę mleka gotujemy, w reszcie rozprowadzamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka , dodajemy olejek pomarańczowy

Ostra na Słodko
Tradycyjny jabłecznik z budyniem 215

użyłam Szarej Renety) 3 łyżki brązowego cukry 1 łyżeczka cynamonu 1,5 paczki budyniu waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier puder - do posypania   Przygotowanie:   Mąkę przesiać , dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Masło pokroić w kosteczkę, dodać do suchych składników i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Można również(...)papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta i ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać je ciepłym budyniem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i za pomocą foremki wyciąć z niego ciasteczka. Ja użyłam foremek

Mania Gotowania
Kawowa delicja. 197

łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na biszkopt jasny : 4 jajka 3/4  szklanki mąki  1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżka oleju 1/2 szklanki cukru Masa budyniowa: 600  ml mleka 2 budynie waniliowe winiary 3 łyżki cukru 200 g masła 1 łyżka mąki  1 łyżka likieru waniliowego 1 żółtko 3 galaretki malinowe(...)gęsty kogel mogel następnie dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka około 25 minut.   Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Wykonanie masy budyniowej: Połowę mleka wlewamy do garnka, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę

Sama słodycz i szczypta chili
Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 241

krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 3 budynie waniliowe bez cukru - 6 łyżek cukru - 900ml mleka - 60g masła Mus rabarbarowy: - 1200g rabarbaru - 150g cukru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: - płatki migdałowe - posiekane niesolone pistacje Suche składniki (mąkę(...)cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i 2 łyżki lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, przekładamy do woreczków i chłodzimy w lodówce minimum godzinę (ciasto z powodzeniem możemy zarobić wieczorem i zostawić w lodówce). Spód tortownicy wykładamy

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania