SEROWA: 3 jajka ser trzykrotnie mielony - 3 kostki budyń śmietankowy - 1 opakowanie sok z 1 cytryny olej - 1/2 szkl mleko - 2 szkl BEZA 1/2 szkl cukru 3 białka jaj PRZYGOTOWANIE: CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać. Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto. Blachę
Kuchnia Danusimasy budyniowej. Do przygotowania ciasta należy przygotowac: 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 masło 1/2 szkl. cukru pudru Ciasto: Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj(...)proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj ciasto na blachę w kolejności: masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostudż. Masa: Przygotuj budyń z mlekiem wg przepisu
Słodkości i nie tylkosyropu wiśniowego ( jeżeli mamy sok to należy dodać łyżkę cukru pudru) Składniki na polewę czekoladową ; 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania: Do mąki dodać żółtka, proszek do pieczenia, sok lub syrop wiśniowy, łyżkę cukru ( opcjonalnie) oraz masło lub margarynę i zagnieść szybko ciasto. Z gotowego ciasta rolować krótkie paseczki(...)temperaturze 190 stopni C do czasu aż się zarumienią. Upieczone ciasteczka poukładać na talerzach tak, aby każde można było polać polewą czekoladową. Przygotować polewę czekoladową: Masło rozpuścić, dodać mleko, kakao i na koniec cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową gorącą polewą czekoladową polać ciasteczka. Ja zrobiłam nie reguralne wzorki z czekolady na ciasteczkach. Po wystudzeniu polewy czekoladowej ciasteczka
Na słodko lub wytrawniedomu a nie mamy ich czym poczęstować. Szybkie, łatwe w przygotowaniu, puszyste i bardzo smaczne. Składniki: 300g mąki pszennej tortowej 80ml mleka 200g masła (82% tłuszczu mlecznego) 5 jajek – osobno żółtka i białka 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 16g domowej roboty cukru z wanilią szczypta soli około 500g umytych i obranych truskawek(...)podania cukier puder Masło, mleko i cukier wanilinowy przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy masło całkowicie się rozpuści zdejmujemy ganek z ognia. Studzimy przez około 20-30 minut. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Partiami dodajemy cukier cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Dokładnie łączymy
Kocham Czekoladękruszonką.Po prostu są pyszne. Składniki: 2,5 szk mąka pszenna 3/4 szk cukier 2 szt jajka 0,5 szk olej 1 szk mleko 3 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka esencja waniliowa 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 szk rabarbar krojony 2 łyżki cukier Kruszonka kokosowa 50 gr masło, 100 gr cukier 100 gr kokos Przygotowanie: Rabarbar pokroić
Ala piecze i gotujesamopoczuciu. To kto z Was się skusi? Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 250 g twarogu odrobinę mleka 1 jajko 50 g masła (roztopionego) 75 – 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczyptę soli 1 łyżka startej skórki cytrynowej 400 g mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 kg kwaśnych jabłek (pokrojonych w grubsze plastry) sok z cytryny 3 łyżki cukru(...)myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Twaróg miksujemy z mlekiem, jajkiem, masłem, cukrem, solą i startą skórką cytrynową do rozpuszczenia cukru. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy i umieszczamy na blasze do pieczenia (ja miałam taką z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu
Szybko Tanio Smaczniekremówki 36%; - 300 g mascarpone; - cukier puder do smaku i do posypania; - dużo ulubionych letnich owoców (u mnie czereśnie truskawki, brzoskwinie, itp.; Wykonanie: Mleko, wodę i olej rzepakowy zagotować w rondelku, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól cały czas mieszając aż ciasto zacznie odstawać od brzegów. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto wystygnie dodawać po jednym
dom-agi.plzrobić! SKŁADNIKI: ( 20×26) BISZKOPT: jajka – 4 szt cukier – 4 łyżki cukier wanilinowy – 1 op proszek do pieczenia – 2 łyżeczki mąka – 4 łyżki MASA BYDYNIOWA: budyń waniliowy – 3 op cukier – 5 łyżek mleko – 1l masło – 200 g DODATKOWO : truskawki – ok. 250 g galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut / 180 C MASA: Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka. Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle
Ostra na Słodkopieczenia Kasia 160g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 jajka 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczy(...)wycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą
Mała Cukierenkapieczenia Kasia 160g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 jajka 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczy(...)wycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą
Mała Cukierenkamaślance straccatiella z Biedronki. Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka octu Krem: 3 szklanki maślanki Stracatiella 1 opakowanie (330g) śmietany 30% 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżemu brzoskwiniowy kilkanaście wiśni z alkoholu(...)puch. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając 2 łyżki cukru pudru
Praktyczna plcytrynowym lukrem, który wzbogaca smak.Do gorącej herbatki, jak znalazł! :) Ciasto:* mąka- 300 g* cukier brązowy- 180 g* jajka- 2 szt.* masło- 180 g* mleko- 120 ml* suszony imbir- 1,5 łyżeczki* imbir kandyzowany- 45 g* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka* soda- 1 łyżeczkaLukier:* cukier puder- 1/2 szklanki* sok z cytryny- 2 łyżeczkiCiasto:Piekarnik nagrzać na 180 stopni.W misce wymieszać mąkę(...)proszek, sodę i suszony imbir.W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną, kremową masę i wbijać jajka po kolei, nie przerywając miksowania.Stopniowo dodawać mieszankę z mąki, a na końcu wlać mleko i kandyzowany imbir, całość dokładnie wymieszać.Przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej masłem i oprószonej mąką) i piec przez około 35-40 minut
Kraina Miodem Płynącaefekt i tak wychodzi taki sam – ciasto jest delikatne i puszyste. Składniki: 400g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 ¼ szklanki cukru 150 ml bezwonnego oleju (np. z pestek winogron) 350ml mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii (może być też cukier waniliowy) skórka starta z 1 cytryny 250g jeżyn odrobina cukru(...)Blachę o wymiarach około 35x21cm natłuść i oprósz mąką. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier (i cukier waniliowy, jeżeli go używasz), zamieszaj i odstaw na bok. W kolejnej misce połącz ze sobą olej oraz mleko, dodaj do nich skórkę z cytryny oraz ziarenka wanilii, zamieszaj i przelej całość do suchych składników. Mieszaj ciasto
Roślinna - blog wegańskiOczywiście koniecznie do powtórzenia! Składniki (na 2 porcje): -pierś z kurczaka -brokuł świeży -szklanka mleka+pół szklanki wody - 2-3łyżki wiórek kokosowych -łyżka oliwy -2 ząbki czosnku -łyżka kremowego serka śmietankowego -po szczypcie chilli, imbiru i cukru -sól oraz czosnek w proszku Przygotowanie: Mięso pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić. Brokuły umyć, dokładnie podzielić na różyczki(...)jakiegoś naczynia. Wrzucić kawałki kurczaka i usmażyć po kilka minut z każdej strony. Mięso przełożyć, a na patelnię wlać mleko, wodę, różyczki i korzeń brokuła oraz śmietankowy serek. Zagotować, dosolić do smaku, doprawić czosnkiem w proszku i szczyptą chilli. Dusić na średnim ogniu przez 5-7 minut. Gotowe danie doskonale komponuje się zarówno z ryżem, jak i makaronem. Smacznego
Kuchnia EllieBounty" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych 120 g masła 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 120 g czekolady mlecznej 60 g masła Ciasto "Bounty" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę(...)dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 15 - 20 minut do "suchego patyczka". Masa kokosowa: Mleko zagotowujemy z cukrami, dodajemy kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy masło i chwilę podgrzewamy
Słodka Strona