mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:323/622)

Szarlotka pod śnieżną pierzynką 183

Składniki - 7 jajek - 1 szklanka mąki - ¾ szklanki cukru - cukier waniliowy - łyżeczka proszku do pieczenia - litrowy słoik przesmażonych jabłek ( może być gotowa masa szarlotkowa ) - 2 śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka - kolorowa posypka Wykonanie Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zmiksować  na puszystą masę. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Piec ( blacha

Świat Smaku
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem sernikowym, czyli z twarożkiem i rodzynkami :) 144

twarogu (tłustego lub półtłustego) ½ szklanki cukru 1 duże opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku) Kilka kropli aromatu cytrynowego lub pomarańczowego 1/3 szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) Lukier: ok.½ szklanki cukru pudru Ok.2 łyżki mleka Mleko podgrzewamy by było lekko ciepłe. Odlewamy około pół szklanki, do której dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Całość mieszamy widelcem(...)dołek, do którego wlewamy resztę mleka, oliwę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy na jednolitą masę ręką lub widelcem(ja na początek zawsze używam widelca :) Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Teraz jest pora na przyrządzenie nadzienia, a więc masy sernikowej :) Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, proszkiem budyniowym i aromatem. Rodzynki parzymy przez

Smakowy Raj
Murzynek z jabłkami pod bezą orzechową. 146

publikację czekało bardzo długo... w końcu się doczekało! A więc zapraszam!  Składniki na ciasto; 5 łyżeczek kakao 25 dag margaryny 4 łyżki mleka 1 szkl. cukru 1,5 szkl mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Składniki na bezę; 4 białka 20 dag posiekanych drobno orzechów 3/4 skl. cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka mąki pszennej(...)przynajmniej znacznie zmniejszą się ziarenka). Potem dodaję mleko i kakao. Cały czas mieszam, aż się wszystko połączy. Gdy zaczyna wrzeć, zmniejszam ogień – nie należy doprowadzać do bulgotania, raczej gotować dłużej, ale na malutkim ogniu. Polewa kakaowa stygnie, a ja w międzyczasie ubijam białko na sztywną pianę. Dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, a także polewę ( może być lekko ciepła

Radość kipiąca uśmiechem.
Złota rosa z pierniczkami 140

Składniki: 3/4 kostki margaryny palmy 4 łyżki cukru 3 żółtka 2 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z cytryny masa serowa 1 kg sera z wiaderka 2 budynie waniliowe 1 szklanka oleju rzepakowego 2 szklanki mleka 5 jajek 3/4 szklanki cukru sok z cytryny 3 białka 2 łyżki cukru 250 g pierników w czekoladzie Wykonanie(...)margaryny,cukru, żółtek, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz startej skórki cytryny (uprzednio sparzonej )zagnieść ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do miski wbijamy całe jajka dodajemy olej, mleko, cukier wszystko miksujemy mikserem około 15 minut. Nie przerywając miksowania dodajemy po 2 łyżki sera uprzednio roztrzepanego mikserem z dodatkiem budyniu na koniec dodajemy sok z cytryny

kgwjanczewo
Rolada biszkoptowa z masą śnieżkową i truskawkami 140

przygotowania użyłam uniwersalnej Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej (Mąka Szymanowska Uniwersalna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 3 opakowania śnieżki 1/2 litra zimnego mleka 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody 1 szklanka truskawek Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)następnie dodajemy cukier, miksujemy, potem żółtka, a na końcu mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie całość mieszamy. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem, wykładamy równomiernie ciasto i pieczemy w 180 st.C przez 12 - do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie zdjąć papier po czym zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Całkowicie ostudzić

Kuchnia domowa Ani
powidlak z gruszkami 125

szklanki mąki słoiczek powideł śliwkowych (mój miał 280 gram) 1 kopiata łyżka kakao szklanka cukru  1/2 szklanki oleju łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2-3 gruszki 100 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka wiórki czekoladowe Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą a kiedy piana będzie sztywna dodawać po trochę cukru. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa(...)Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i kakao, przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajecznej na zmianę z olejem. Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki. Połowę ciasta wyłożyć do wyłożonej papierem blaszki i ułożyć połowę gruszek. Przykryć resztą ciasta i rozłożyć pozostałe gruszki, docisnąć. Piec w 180*C przez około godzinę. Wystudzić na kratce. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą, polać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 147

właśnie tę drugą, aż do głowy wpadła mi cytryna. Pycha! Mimo, że i rabarbar i cytryna słodkością nie grzeszą, sernik wyszedł bardzo wyważony w smaku. Zużyłam do niego resztę mleka skondensowanego po lodach, dałam też trochę miodu, którego smak bardzo dobrze komponuje się z całością. Masa rabarbarowa jest troszkę kwaskowa, sernikowa też nie jest przesłodzona, ale wszystko równoważy mięciutki, pachnący(...)skórka otarta z 1 cytryny masa rabarbarowa: 400 g rabarbaru 2 łyżki cukru skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 galaretka truskawkowa (proszek) masa serowa: 400 g serka kremowego 120 g mleka skondensowane słodzonego 30 g płynnego miodu sok z 1 cytryny 6 listków żelatyny 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru 9 truskawek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makownik na migdałowym cieście 318

migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa - 400 g maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 2 łyżki płynnego miodu - 2 łyżki bułki tartej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lukier - 150 g cukru pudru - 1 łyżka rumu - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i migdałami(...)odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie mak zalewamy wrzącym mlekiem wymieszanym z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia, następnie odcedzamy na sitku a potem trzykrotnie mielimy. Do maku dodajemy cukier, stopione i przestudzone masło, żółtka, miód, proszek do pieczenia oraz bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywną pianę

Zainspirowana w kuchni
Muffinki z kremem pomarańczowym i mandarynkami 138

cukier – 2/3 szk- mąka pszenna – 1 szk- woda – 200 ml- olej – 200 ml - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- cynamon – 1 łyżeczkaKREM: - budyń waniliowy – 3 łyżki- mleko – 200 ml- masło – 100 g- cukier puder – 70 g - likier pomarańczowy – 20 ml- mandarynki – 2 szt- kakao – 1 łyżeczka SPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA:Jajka miksujemy z cukrem.Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem.Dokładnie mieszamy.Z powstałej części odkładamy 1 czubatą łyżkę.Dodajemy do niej 1 łyżeczkę kakao, mieszamy.Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy jasne ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ).Do osobnej foremki wkładamy ciemne ciasto.Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki

Ostra na Słodko
Wegańska baba wielkanocna 139

wprowadzenie odrobiny zdrowej innowacji w wielkanocne tradycje – polecam!  Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1/3 szklanki ksylitolu lub nierafinowanego cukru trzcinowego  ½ tabliczki gorzkiej czekolady  2/3 szklanki orzechów włoskich  1 szklanka mleka ryżowego (możesz zastąpić innym)  1 szklanka puree z batatów (bataty obierz, pokrój na mniejsze kawałki, piecz(...)pieczenia babki – najlepiej silikonową. Jeżeli masz zwykłą, natłuść ją delikatnie oliwą.  Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol lub cukier, posiekaną czekoladę i orzechy. Zamieszaj.  Banany obierz i wraz z puree z batatów wrzuć do blendera, dolej mleko i zmiksuj. Gładką owocową masę przelej do miski i dokładnie połącz wszystkie składniki.  Ciasto przełóż do formy

Roślinna - blog wegański
NAJLEPSZE MUFFINKI - DYNIOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 183

270g mąki orkiszowej typ750     (typ700 dałabym ok.245g) - 135g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki sody - 3/4 łyżeczki cynamonu - szczypta soli Składniki mokre: - 300g puree z dyni* - 50g oleju, np. rzepakowy, słonecznikowy - 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie ryżowe) - 3 łyżki soku pomarańczowego - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego *  puree z dyni: Najłatwiej(...)Gotowe puree można przechowywać w lodówce do kilku dni w zamkniętym słoiku. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki mokre, tj.: puree z dyni, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i sok pomarańczowy. W drugiej wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem trzcinowym i cynamonem. Następnie do miski ze składnikami płynnymi dosypujemy partiami składniki suche i mieszamy, tylko do połączenia składników

Smaczne Zdrowe
Muffiny dyniowe z granatem 133

szklanki oleju 2 jajka 0,5 - 0,75 szklanki mleka 0,5 szklanki ziarenek granatu   Wykonanie: Jajka, olej, 1/2 szklanki mleka puree wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać mąkę, płatki, cukier, przyprawę i proszek.  Połączyć zawartość obu misek. W razie potrzeby (w zależności od wilgotności puree) dolać jeszcze odrobinę puree.  Dodać ziarenka granatu i wymieszać

Sto kolorów kuchni
1500 .Kinder pingui 1104

oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Na koniec wlać olej i ekstrakt z wanilii, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około(...)łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Składniki na polewę czekoladową: 170 g gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną ) 50 g masła/ margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżeczka oleju Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ( około 1/4 szklanki ). Ubitą śmietanę podzielić na 2 równe części. Wszystkie składniki

Moje domowe kucharzenie
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 369

Delikatna, przesiąknięta rożnymi wschodnimi  aromatami. Jeśli wolicie bardziej zdecydowany smak trzeba dodać do niej więcej chili. Zdecydowanie polecam zamiast sztucznych zup chińskich w proszku. Inspiracja   Filozofia smaku Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Składniki: 800 ml bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 1 szalotka 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm kawałek imbiru

Kulinarne przygody Gatity
Cupcakes al tiramisu 188

mąki ziemniaczanej- jeśli nie lubisz piaskowego to użyj samą mąkę pszenną 200 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3  jajka (żółtka i białka osobno) 165 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego espresso+ troszkę amaretto lub innego likieru Masa kremowa na 7 cupcakes. 250 g mascarpone(...)cukru pudru Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier śliwkowy Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta. Dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijając) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy

Mia Cucina Sofieta