wprowadzenie odrobiny zdrowej innowacji w wielkanocne tradycje – polecam! Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki ksylitolu lub nierafinowanego cukru trzcinowego ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2/3 szklanki orzechów włoskich 1 szklanka mleka ryżowego (możesz zastąpić innym) 1 szklanka puree z batatów (bataty obierz, pokrój na mniejsze kawałki, piecz(...)pieczenia babki – najlepiej silikonową. Jeżeli masz zwykłą, natłuść ją delikatnie oliwą. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol lub cukier, posiekaną czekoladę i orzechy. Zamieszaj. Banany obierz i wraz z puree z batatów wrzuć do blendera, dolej mleko i zmiksuj. Gładką owocową masę przelej do miski i dokładnie połącz wszystkie składniki. Ciasto przełóż do formy
Roślinna - blog wegański270g mąki orkiszowej typ750 (typ700 dałabym ok.245g) - 135g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki sody - 3/4 łyżeczki cynamonu - szczypta soli Składniki mokre: - 300g puree z dyni* - 50g oleju, np. rzepakowy, słonecznikowy - 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie ryżowe) - 3 łyżki soku pomarańczowego - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego * puree z dyni: Najłatwiej(...)Gotowe puree można przechowywać w lodówce do kilku dni w zamkniętym słoiku. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki mokre, tj.: puree z dyni, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i sok pomarańczowy. W drugiej wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem trzcinowym i cynamonem. Następnie do miski ze składnikami płynnymi dosypujemy partiami składniki suche i mieszamy, tylko do połączenia składników
Smaczne Zdroweszklanki oleju 2 jajka 0,5 - 0,75 szklanki mleka 0,5 szklanki ziarenek granatu Wykonanie: Jajka, olej, 1/2 szklanki mleka puree wymieszać w misce. W drugiej wymieszać mąkę, płatki, cukier, przyprawę i proszek. Połączyć zawartość obu misek. W razie potrzeby (w zależności od wilgotności puree) dolać jeszcze odrobinę puree. Dodać ziarenka granatu i wymieszać
Sto kolorów kuchnioleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Na koniec wlać olej i ekstrakt z wanilii, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około(...)łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Składniki na polewę czekoladową: 170 g gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną ) 50 g masła/ margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżeczka oleju Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ( około 1/4 szklanki ). Ubitą śmietanę podzielić na 2 równe części. Wszystkie składniki
Moje domowe kucharzenieDelikatna, przesiąknięta rożnymi wschodnimi aromatami. Jeśli wolicie bardziej zdecydowany smak trzeba dodać do niej więcej chili. Zdecydowanie polecam zamiast sztucznych zup chińskich w proszku. Inspiracja Filozofia smaku Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Składniki: 800 ml bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 1 szalotka 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm kawałek imbiru
Kulinarne przygody Gatitymąki ziemniaczanej- jeśli nie lubisz piaskowego to użyj samą mąkę pszenną 200 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka (żółtka i białka osobno) 165 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego espresso+ troszkę amaretto lub innego likieru Masa kremowa na 7 cupcakes. 250 g mascarpone(...)cukru pudru Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier śliwkowy Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta. Dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijając) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy
Mia Cucina Sofietacukru 6 jabłek (dużych) 1 opakowanie cukru waniliowego Lukier: 150g cukru puder 30g ciemnego kakao 3 łyżki mleka 1 płaska łyżka masła Masę makową przełożyć do dużej miski. Dodać obrane i starte (na dużych oczkach tarki) jabłka, kaszę oraz proszek do pieczenia. Jajka z cukrami utrzeć na biały puch i połączyć z resztą składników. Ciasto przelać do formy
Di gotujemasła 1 pęczek koperku 200 g wędzonego łososia 200 g mąki pszennej 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki kurkumy otarta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 75 g creme fraiche (18%) 50 ml oleju 50 ml mleka 100 g oscypka dodatkowo: 20 g orzeszków piniowych Dymki posiekać. Białą(...)część zeszklić na maśle, przestudzić. Koperek posiekać. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Oscypka pokroić w kosteczkę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, kurkumą, solą i pieprzem. dodać posiekany koperek, szczypior i podsmażoną dymkę, wymieszać. Jajka roztrzepać. Dodać olej, creme fraiche, mleko i skórkę z cytryny. Mokre składniki, wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać łososia, połączyć. Masę przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki masła skórka z 1/2 cytryny 1 jajko Pierogi pieczone -ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki oleju drożdże w proszku (instant) szczypta soli Pierogi gotowane -ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Dodatkowo: 100 g białej czekolady(...)kokosowe oraz skórkę cytrynową. Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Pierogi pieczone: Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki, dodajemy drożdże, cukier, letnie mleko, roztrzepane jajko, olej i szczyptę soli. Mieszamy łyżką, a następnie dodajemy pozostałą mąkę orkiszową. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałek
Kuchnia MagdaLenytwarogu 1 szklanka cukru 1 duży budyń na 750 ml mleka 6 jaj 1 cukier waniliowy 10 dag masła 200 ml mleka aromat cytrynowy Dekoracja: Śliwki Cukier puder Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z cukrem proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, Połączyć ze śmietaną ,wbić jajko, dodać masło i zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną
Wanilia i Kardamonwypróbowania przepisu może i tobie zasmakują . Składniki 1 szklanka mąki otrębowej 3 łyżki mąki ryżowej 3 jajka 1 szklanka mleka sojowego naturalnego 4 łyżki miodu ( według uznania ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia Wykonanie Do miski oddzielam białka od żółtek , białek ubijam pianę na sztywną masę , kiedy białka
Mój SmakWygląda i smakuje wspaniale! Polecam! Błękitna laguna Składniki: 5 jajek, 150 g cukru, 100 g mąki, opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, budyń waniliowy, 4 niebieskie galaretki, 3 śnieżki, 2 szklanki mleka. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki gorącej wody i ubijamy. W miseczce mieszamy cukier z cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy(...)żółtek ciągle je ubijając. Do powstałej masy dodajemy ubite ze szczyptą soli na sztywno białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, wsypujemy do masy i ponownie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Z wystudzonego biszkopta
paapilotkaasparzone rodzynki :) Przepis pochodzi od mojej Teściowej i jest świetny :) Biszkopt kakaowy: 6 jajek kat.0 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 2 budynie czekoladowe 750ml mleka 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 200g miękkiego masła 82% Polewa: 200g czekolady (deserowej lub pomieszanej mlecznej(...)około 3 minuty, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C , około 25 – 30 minut. Odlewamy około 150ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie i obie mąki. Jeśli kolor jest
Smakowy Rajinnego wypieku, tym bardziej kupnego. Bardzo polecam, warto go upiec i sięgać po kolejne kromki. Składniki: 1 szkl. mleka sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 2 ¼ szkl. pełnoziarnistej mąki orkiszowej 60 g mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka soli morskiej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bez dodatku związków glinu) 160 g musu jabłkowego (niesłodzonego) lub startych na drobnych oczkach jabłek Piekarnik(...)rozgrzej do 180°C. Formę o wymiarach 20 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mleko sojowe z octem, tak aby się zsiadło i powstała maślanka. W osobnej większej misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wierzch możesz udekorować płatkami migdałów
Roślinna - blog wegańskiszklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 250 g serka ricotta , 2 jajka, 2 łyżki roztopionego masła lub oleju, około 1/2 szklanki mleka, 2-3 banany. Jeżeli chcecie komuś zrobić przyjemność i obudzić go rano, cudownym aromatem - polecam delikatne placuszki z serka ricotta z dodatkiem bananów, które świetnie komponują się z całością. Mi najbardziej(...)niczego, albo z cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi około 15-17 placków. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać serek ricotta z jajkami, roztopionym masłem lub olejem i mlekiem (na początek wlać 1/4 szklanki mleka, a resztę wlać tylko wtedy, jeżeli ciasto będzie zbyt gęste). Połączyć składniki z dwóch
Świat Domowej Kuchni