kremem, udekorować i gotowe! Składniki: na biszkopt 3 jajka (m) niepełna szklanka mąki pszennej niepełna szklanka cukru niecałe 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego na krem niepełna szklanka zimnego mleko 1 krem cytrynowy do dekoracji cukier puder półplasterki cytryny mięta Piekarnik rozgrzać do 180 C. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)sztywną pianę, pod sam koniec dodać stopniowo cukier i wszystko ze sobą połączyć, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Następnie do ubitych białek dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko delikatnie ze sobą połączyć (np. za pomocą trzepaczki bądź na bardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nie przygotowane
Ugotowaćheight: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na ser o wadze około 1,2 kg : 10 l mleka każdego byle nie UHT , najlepiej 2,2 % szczypta bakterii termofilnych ( użyłam M ) – kupione w necie , znajdziecie bez problemu podpuszczka cielęca – ja użyłam w proszku 0,5 kg soli 2 l wody 1 chusta serowarska lub pielucha tetrowa termometr forma do sera(...)mineralnej bo nie zawiera chloru jak kranówka , który zabija bakterie . Jeśli użyjecie takiej w proszku sprzedawanej w mini próbówkach po 1 g to użyjcie troszkę mniej niż pół takiej próbówki na 30 ml wody -zamieszać i odstawić na 30 minut . Po upływie dwóch godzin , mleko możemy zaprawić podpuszczką , wlewamy przygotowaną wcześniej i mieszamy – krótko , odstawiamy na następne
Ogrodnik w podróżyrewelacyjnie!!! SKŁADNIKI:CIASTO :- mąka pszenna – 90 g- masło – 80 g- cukier – 150 g- kakao – 40 g- jajka – 2 szt- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki- czekolada mleczna – 50 gKREM :- mleko – 0,5 l- masło – 100 g- budyń śmietankowy – 1 op- cukier – 4 łyżki- mąka pszenna – 2 łyżki- mąka ziemniaczana(...)szklanki mleka , a resztę gotujemy z cukrem.W zimnym rozrabiamy budyń i mąkę , mieszamy.Do gotującego wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do rozpuszczenia.Studzimy mieszając od czasu do czasu.Ucieramy masło i dodajemy po łyżce do wystudzonego budyniu.Dokładnie mieszamy.CIASTO:Do garnka wkładamy masło , cukier i kakao.Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką
Ostra na Słodkobabeczki do ostygnięcia w blasze na 5 minut, a następnie wyjąć i umieścić na kratce. Polewę przygotowuje się, ucierając masło/margarynę na miękką masę. Dodać cukier puder i proszek kakaowy oraz zmieszać. Dodać krem kokosowy i wymieszać. Do uzyskania pożądanej konsystencji być może trzeba będzie dodać więcej cukru pudru. Przyciąć końcówkę rękawa do dekoracji, nałożyć tylkę cukierniczą(...)rękaw polewą. Wyciskać na babeczki, a następnie udekorować wiórkami czekoladowymi Moje modyfikacje: Użyłam do ciasta cukru trzcinowego. Dodałam ¼ łyżeczki aromatu kokosowego. Użyłam mleka kokosowego zamiast kremu kokosowego.Zamiast mąki samo rosnącej dodałam ½ łyżeczki proszku do pieczenia i 2/3 łyżeczki sody. Zmniejszyłam ilość cukru w kremie
Mania Gotowaniawww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Puszyste Ciasto z Borówkami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 160ml mleka 115g miękkiego masła 170 cukru 2 żółtka 2 białka szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 220g borówek + 1 łyżka mąki + 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z 1/2 cytryny(...)cukru i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać mikserem do połączenia składników. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. 3. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę mleka (proszę pamiętać, aby mleko miało temperaturę pokojową), wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i wymieszać mikserem (powstanie
Mała Cukierenkakilka kropel aromatu migdałowego 1 jajko 1/3 szkl. oleju wiśnie w alkoholu 2 szkl. mąki 1/3 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody szczypta soli świąteczne papiloty, cukier puder Mleko zagotować z makiem, co jakiś czas mieszając gotować 3-4 minuty, odstawić do ostygnięcia. Dodać aromat migdałowy. W drugiej misce dokładnie wymieszać suche składniki
MarciochaKucharzydomu :) Składniki ok. 20 sztuk 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 kostka masła 25 dag 7 łyżek marmolady ( użyłam marmolady wieloowocowej) 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe(...)Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu
Różne smaki w kuchnismak. Mniam. Składniki ok. 20 sztuk 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 kostka masła 25 dag 7 łyżek marmolady ( użyłam marmolady wieloowocowej) 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania(...)Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej
Słodkości i nie tylkoStewart - Składniki: Muffinki: (ok. 24 nieduże muffinki) 85 g masła 3 szklanki mąki + 2 łyżki (520 g) 250 ml mleka 1 1/4 szklanki cukru 1 całe duże jajko 2 duże żółtka łyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym) łyżka proszku do pieczenia łyżeczka soli ok. 2 szklanki jagód (koniecznie, borówki są zbyt wodniste) Kruszonka: 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki(...)ubijamy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier - ciągle ucierając. Kolejno wbijamy całe jajko i żółtka. Wlewamy esencje (ew. cukier waniliowy), wsypujemy proszek do pieczenia, sól, a następnie (ciągle nie przestając mieszać) na przemian dodajemy mąkę z mlekiem. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą wsypujemy jagody i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanych papilotek umieszczonych w formie do muffinek
Słodka Stronanadesłanie przepisu dziękujemy Pani Anecie:)) Składniki: -3 szklanki mąki orkiszowej -3 jajka -1.5 szklanki ksylitolu -3/4 szklanki oleju -3/4 szklanki mleka -1/2 słoika powideł lub innego dżemu -3 łyżeczki proszku do pieczenia -1.5 łyżeczki sody oczyszczonej -5 łyżek ciemnego kakao -słoik wydrążonych wiśni Wsypać i wlać wszystkie składniki (prócz wiśni), następnie miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać(...)wierzch wiśnie. Piec w temp. 180 *C przez ok. 30 minut. Ja piekłam w temp. 160 *C na termoobiegu. Po ostudzeniu polać czekoladą rozpuszczoną w małej ilości mleka. Smacznego
Smaczne Zdrowepieczenia warstwa serowa: 400 g serka homogenizowanego o smaku kokosowym 4 łyżki kokosu 4 łyżeczki żelatyny ptasie mleczko: 400 ml mleka skondensowanego 2 niebieskie galaretki ponadto: 2 galaretki niebieskie Jaja ubić z cukrem dodając wodę. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać, razem z makiem delikatnie wmieszać do jajek. Biszkopt przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec(...)podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z serkiem i kokosem Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, odstawić do stężenia. Galaretki przeznaczone do ptasiego mleczka rozpuścić w szklance wrzącej wody. Kiedy zaczną tężeć mleko skondensowane przelać do wysokiego naczynia (będzie mocno chlapać), ubić na piankę, pod koniec dodając tężejącą galaretkę. Ptasie mleczko wylać na masę serową, odstawić do stężenia. Galaretki przeznaczone na wierzch rozpuścić
6niebopełnoziarnista) 120 g daktyli 2 średnie gruszki 100 ml mleka roślinnego (polecam do wypieków sojowe niesłodzone) 100 ml oleju roślinnego lub 80 g miękkiego masła kokosowego łyżeczka esencji waniliowej (używam własnej produkcji-będzie o tym na blogu za chwilę) łyżeczka mielonego kardamonu łyżeczka gałki muszkatołowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia a poza tym potrzebne będą: blender 100 ml gorącej wody(...)pieczenia wyłożona papierem Przygotowanie: Daktyle zalej gorąca wodą i zblenduj na idealnie gładką masę. W dużej misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugiej mniejszej misce wymieszaj mokre składniki, czyli: mleko, olej i papkę daktylową. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszał łyżką. Na samym końcu dodaj starte gruszki (ja je tylko umyłam i starłam
greenscarftutaj :) - dobrze sprawdzi się też mąka orkiszowa pół na pół z otrębami orkiszowymi), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (tutaj proszek do pieczenia BIO bez fosforanów ) - 1/3 szklanki oleju, - 1/3 - 2/3 szkl. mleka roślinnego lub nawet samej wody , ilość płynu zależy od rodzaju mąki. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika, bo przygotowanie tego ciasta do dosłownie moment. U mnie(...)stopni, pieczenie góra-dół. Teraz w jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem, w drugiej rozgniatamy widelcem banany i mieszamy z olejem, łączymy jedno z drugim i dolewamy tyle mleka/wody, żeby ciasto nie było suche. Jeśli ktoś chce dodać czegokolwiek to właśnie teraz, bo to już koniec pracy. Przelewamy do formy, pieczemy. Jeśli forma na chlebek lub zwykłe, okrągłe ciasto - około
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtruskawkami. Polecam. Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Składniki: (na ok. 6 deserków ) mus z kaszki manny: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny cukier waniliowy 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos czekoladowy: 40 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 80 g śmietanki kremówki 30% 10 g masła sos truskawkowy(...)pudru masa śmietanowa: ok. 250 ml śmietanki kremówki 30% łyżka cukru pudru fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Sposób przygotowania: Mleko gotujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy ok. 3 minuty na niewielkim ogniu - często mieszając - studzimy. Sos czekoladowy: Kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Następnie
Słodka Stronaszklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 jajka 160 g miękkiego masła 180-200 g śmietany 18% 2 czubate łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody cukier waniliowy 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki mleka Polewa czekoladowa: 120 g deserowej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka wódki Najlepsze i Najprostsze Wilgotne Ciasto Marmurkowe - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(...)każdym miksujemy minimum 1 minutę). Ciągle mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu wlewamy śmietanę i łączymy wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na 2 części - jedną troszkę większą od drugiej. Do naczynia z z mniejszą ilością ciasta dodajemy kakao oraz mleko i mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Obydwie formy - keksówki (każda
Słodka Strona