mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 40 g tartych orzechów włoskich Back Mit 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 5-6 dużych bananów 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowania odrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki 3 płaskie łyżki żelatyny do skropienia(...)Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka aby napęczniała a potem podgrzać
Monia miesza i gotujekawy. Poza tym, krem czekoladowy na bazie nutelli jest naprawdę pyszny! Składniki na muffinki 2 szklanki mąki 2/3 szklanki zwykłego cukru 1 szklanka mleka 90 g oleju (9 łyżek) 2 jajka (l) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki gorzkiego kakao krem czekoladowy 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 g) 200 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru
Ugotowaćsody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 gruszki Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 1,5 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Gruszki dodaję do ciasta
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżka cukru 1 łyżka galaretki czerwonej 1 łyżka galaretki niebieskiej 1 łyżka cukru Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiałam ją najpierw), wsypałam cukier, dodałam budyń waniliowy. Wlałam rozpuszczoną margarynę z mlekiem, wbiłam zółtka. Całość zmiksowałam. Przełożyłam ciasto kruche na stolnice silikonowa. Wyrobiłam jeszcze raz ciasto. Wałkowałam i foremką " ludzik" wycinałam ciasteczka. Blaszkę wyłożyłam papierem
Różowa kuchniaCiasto na niedzielę”. Babeczki mimoza na Dzień Kobiet Składniki na 12 babeczek: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka (żółtka i białka osobno) 150 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: ½ szklanki soku z ananasa( u mnie ananas z puszki, bez dodatku cukru), ewentualnie odrobina alkoholu(...)smaku Krem budyniowy pasticcera: 2 żółtka 1 jajko 120 g cukru 50 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny 3 plasterki ananasa z puszki Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.C. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy masa będzie lśniąca
Mia Cucina Sofietawolisz ) – 2 łyżki * kakao – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka * słodzidło ( erytrytol, ksylitol, cukier, miód ) KREM KOKOSOWY : * jogurt wysokobiałkowy np. SKYR – 1 op * mleczko kokosowe ( gęsta część ) – 1 łyżka * wiórki kokosowe – 3 łyżki * słodzidło ( erytrytol, ksylitol, cukier, miód ) POLEWA: * kakao – 1 łyżka * mleko kokosowe ( płynne ) – 150 ml * wiórki kokosowe(...)łyżeczka * słodzidło ( erytrytol, ksylitol, cukier, miód ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: OMLET: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy. Smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni ( olejek kokosowym lub PAMem ). KREM KOKOSOWY: Jogurt mieszamy z mlekiem kokosowym i podprażonymi wiórkami. Słodzimy do smaku. Mieszamy. POLEWA: Na kąpieli wodnej podgrzewamy mleko kokosowe ze słodzidłem. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej
Ostra na Słodkołyżeczki proszku300 g mąkiPolewa125 g masła lub margaryny1/2 szklanki cukru pudru3-4 łyżki kakao3-4 łyżki mleka Sposób przygotowania:Miękkie masło ubijamy z cukrem na jednolitą masę, a następnie dodajemy kolejno jajka. Espresso studzimy i dodajemy do masła. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól łączymy w drugiej misce i dodajemy je na przemian ze śmietaną. Gotową masę
Słodkie Przyjemnościprzecież nasza najzwyklejsza, doskonale znana przyprawa do pierników :) Przygotowanie skonów (6 sztuk): 225 g mąki pszennej chlebowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru 90 g masła 25 g melasy buraczanej 1 jajko 4 łyżki mleka oraz odrobina do poglazurowania 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Przygotowanie: Do garnuszka włóż masło, cukier(...)melasę. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj cztery łyżki mleka i dobrze rozmieszaj. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie możesz już zacząć rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i przyprawę do pierników. Dobrze wymieszaj suche składniki. Do przestygniętych płynnych składników wbij jajko
Grahamka, weka i kajzerkaoryginalny deser. Tiramisu Cupcake Składniki: 100 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 110 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 jajka 3 łyżki likieru Amaretto 1/3 szklanki mleka Krem I: 300 ml śmietany kremówki (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy 3 łyżki kakao Przygotowanie: Mąkę, proszek i sodę przesiewamy. Dodajemy kawę do suchych składników. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ponownie ucieramy. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do utartego masła jajka, mleko oraz likier i wszystko razem miksujemy. Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą łyżki. Formę
Mania Gotowaniałyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: - jogurt typu bałkańskiego (bardzo gęsty) - kilka łyżeczek mielonego ksylitolu (lub pudru) - świeże owoce lub konfitura , itp. Mleko kokosowe dokładnie rozmieszać, dodać żółtka jaj, mąkę ryżową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, wiórki i płynny olej kokosowy. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut. Białka ubić ze szczyptą soli
Smaczne Zdrowezbyt słodkie. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, ½ cytryny, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ¼ szklanki wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3 łyżki(...)cukru, 1 kostka masła, 1 łyżka soku z cytryny, Dodatkowo: 20-25 sztuk herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka mleka. PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę
Tradycyjna kuchnia Kasismakuje rewelacyjnie. Składniki ( forma 20 x 20cm) Ciasto 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka Masa Budyniowa 1 litr mleka 4 torebki budyniu waniliowego z cukrem 8-10 dużych jabłek cynamon WYKONANIE Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie
RAROSSAskładników „suchych”, nie odwrotnie. Składniki „suche”: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli opcjonalnie: pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej Składniki „mokre”: 1 szklanka mleka 1 duże jajko // 2 małe jajka ½ szklanki oleju roślinnego Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone opakowanie śmietanki(...)będziemy mieszać składniki „suche” w drugiej „mokre”. Do pierwszej miski wsypujemy więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Warto dodać również posiekaną wcześniej czekoladę! Do drugiej miski wlewamy olej, mleko, wbijamy jajka i mieszamy. Następnie przelewamy powstałą mieszankę do miski ze składnikami „suchymi” i mieszamy
PastelFoodskładników „suchych”, nie odwrotnie. Składniki „suche”: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli opcjonalnie: pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej Składniki „mokre”: 1 szklanka mleka 1 duże jajko // 2 małe jajka ½ szklanki oleju roślinnego Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone opakowanie śmietanki(...)będziemy mieszać składniki „suche” w drugiej „mokre”. Do pierwszej miski wsypujemy więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Warto dodać również posiekaną wcześniej czekoladę! Do drugiej miski wlewamy olej, mleko, wbijamy jajka i mieszamy. Następnie przelewamy powstałą mieszankę do miski ze składnikami „suchymi” i mieszamy
PastelFoodprzygotowania 4 kotletów: 2 piersi z kurczaka 250 g szparag 4 plastry żółtego sera sól, pieprz, przyprawa do kurczaka słodka papryka w proszku sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Z 2 piersi z kurczaka wyciąć 4 równe kotlety i delikatnie rozbić (nie za cienko) tyle aby je rozpulchnić(...)wymieszać, delikatnie przysmażyć, zalać zimnym mlekiem, przyprawić i zagotować. Sos powinien być gęsty. Kotlety ułożyć w naczyniu, wysmarowanym tłuszczem. Na kotlety ułożyć szparagi i polać sosem beszamelowym. Zapiekać 25 minut w 170 stopniach. Następnie na każdy kotlet włożyć plasterek sera i zapiekać jeszcze 5 minut. Gotowe kotleciki dla kontrastu posypać słodką czerwoną papryką w proszku
Jadło i czytadło