drożdży 100 g margaryny 0,5 szklanki cukru 50 ml mleka +krem czekoladowy (lub rozpuszczona czekolada), 0,5 szklanki orzechów włoskich W ciepłym mleku rozpuszczamy 2 łyżki cukru i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia. Orzechy mielimy na proszek w blenderze. Można też pociąć je nożem na drobne kawałki, ale zajmie to znacznie więcej czasu. Zmielone orzechy mieszamy z kremem czekoladowym, dodając
Ciastkozercypiernik Ciasto jest wegańskie, więc nie zawiera jajek i mleka krowiego. Na pewno będzie pięknie wyglądało na Waszych Świątecznych stołach // Składniki – ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mleka (roślinne) – możesz też użyć kawy, jeśli lubisz jej smak 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy
Via Gustoprzestraszcie się tylko konsystencji ciasta - takie właśnie ma być :) Łaciate gofry czekoladowe z ricottą 2 szklanki mąki orkiszowej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g serka ricotta 2 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki mleka 2-3 łyżki kakao (lub karobu) 50 g gorzkiej czekolady 50 g orzechów włoskich Mąkę orkiszową umieścić w misce i wymieszać
FitKotmąki pszennej 100g cukru 1 i 1/2 łyżeczki pros zku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100g ma sła 2 jajka 10 łyżek mleka 1 szkl. rodzynek - wcześniej namoczyć we wrz ą tku aby trochę zmiękły Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do dużej miski. Dodać cukier i masło - pokrojone na mniejsze kawałki. Jajka wymieszać w oddzielnym naczyniu
Grunt to przepis!Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g rozpuszczonego masła 1 szklanka jogurtu naturalnego (można zastąpić kefirem lub mlekiem) 2 jajka Dodatkowo: 250 g sera twarogowego 1 żółtko cukier waniliowy czereśnie Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: masło
Smakowity Blog KulinarnyDzięki użyciu szpinaku (polecam mrożony od Hortex) naleśniki mają piękny kolor i są zdrowsze od tradycyjnych. Polecam Składniki: naleśniki: 1 szkl mleka 1/2 szkl rozmrożonego szpinaku Hortex 1 szkl mąki 1 jajko 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g świeżych truskawek Przygotowanie: Szpinak blendujemy razem z mlekiem, następnie
słodkie i nie tylko historie kulinarnemleka (może być sojowe,kozie) 100 g masła 1 pomarańcza, sparzona 2 jajka 250 g mąki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 1 budyń waniliowy 1/2 słoiczka powideł śliwkowych Puree zmiksować z mlekiem i 50 ml soku z pomarańczy. Masło roztopić, przestudzić. Dodać jajka i zmiksować razem ze skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy
Chocolate Muffin Blogjedynie zmieniłam budyń na czekoladowy. Z podanego przepisu wychodzi ok 15 muffinek. Składniki: 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160 g cukru 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 150g masła lub margaryny 170 ml mleka 2 jajka Dodatkowo na nadzienie budyniowe: 1 budyń waniliowy (0,5 litra mleka) 3 czubate łyżki cukru(...)kakao a następnie gorący budyń przykryć aby się nie pojawił na wierzchu kożuch. W jednej misce połączyć ze sobą składniki płynne: mleko, jajko, rozpuszczony i wystudzony tłuszcz. W drugiej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sodę i sól. Wymieszane ze sobą składniki suche połączyć z płynnymi i dokładnie wymieszać łyżką. Foremki na muffinki
Na słodko lub wytrawniedzieci, jednak i dorośli się nim zachwycą. Tęczowy Sernik pod Chmurką - Składniki: 500 g zmielonego dwukrotnie twarogu 250 g mascarpone puszka mleka skondensowanego (ok. 400 g) 3 jajka łyżka mąki ziemniaczanej ekstrakt z wanilii barwniki spożywcze w proszku 250 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru fix do śmietany kolorowa posypka Tęczowy Sernik pod Chmurką - Sposób przygotowania: Sery, mleko, jajka
Słodka StronaSkładniki: 1,5 szklanki mąki tortowej 4 płaskie łyżki imbiru 3 łyżki przyprawy do piernika płaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 łyżek miodu 125 g roztopionego masła pół szklanki brązowego cukru 2 jajka 200 ml mleka szczypta soli Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Formę wykładamy papierem. (Ja piekłam go w silikonowej keksówce(...)zdeformowała. Mój piernik wyszedł kanciasty). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy imbir, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko razem wymieszać. Do rondelka wkładamy masło i miód następnie podgrzewamy, dodajemy potem cukier brązowy i razem dokładnie rozpuszczamy, na nie dużym ogniu. Studzimy. Mleko mieszamy z jajkami. Do mąki dodajemy nasz roztopiony miód, mieszamy dokładnie, następnie dodajemy mleko. Wszystko
Moje pyszne gotowaniesmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 10 l mleka krowiego, pasteryzowanego 2,0 % – każde byle nie UHT szczypta bakterii termofilnych ( użyłam AT ) podpuszczka – ja użyłam w proszku ( dawkowanie jak zaleca producent – przy każdej jest inne ) 0,5 kg soli niejodowanej na solankę ( użyłam zwykłej jodowanej – wyszło ) 2 l wody(...)podpuszczkę w wodzie – ja używam niegazowanej mineralnej . Jeśli użyjecie takiej w proszku sprzedawanej w mini próbówkach po 1 g to użyjcie troszkę mniej niż pół takiej próbówki na 30 ml wody -zamieszać i odstawić na 30 minut -chociaż zdecydowanie najlepsza jest ta w płynie . Po upływie dwóch godzin , mleko możemy zaprawić podpuszczką , wlewamy przygotowaną wcześniej i mieszamy – krótko , odstawiamy
Ogrodnik w podróżytego ciasta, może ktoś coś podpowie? :) SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 6 jajek 1 cukru 1szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Krem czekoladowy 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 3 szkl mleka 200g masła 200g nutelli Ponadto: 1 opakowanie Ptasiego Mleczka 2 galaretki w dowolnym kolorze (u mnie zielone) dekoracja (u mnie galaretka(...)sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 40 min w 180 st. C. 3. Krem: budynie ugotować w 3 szkl mleka, dodając cukier. Wystudzić. 4. Masło utrzeć. Stopniowo dodawać budyń. Gdy masa będzie gładka dodać nutellę, zmiksować
Kto ugości moich gości?wody na każdy smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak) Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowego 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto kakaowe - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, lekko wymieszać, potem dodać wodę - wymieszać. Na koniec(...)dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej. Ciasto przełożyć do tortownicy wymiarach 24 x 24 cm. Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Krem waniliowy - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć
Ciastka - domowe słodkościprzedświątecznym zabieganiu :) Składniki (na 2 strucle): Ciasto: 750 g przesianej mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 200 g cukru 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szklanki mleka Masa makowa: 350 g maku 100 g masła pół szklanki płynnego miodu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 torebka cukru waniliowego(...)pokroić w kostkę. Masło roztopić, dodać do maku. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą, jasną masę. Do masy dodawać na przemian mąkę i mleko, całość dokładnie wymieszać. Dwie keksówki o wymiarach 30x12 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć
Domowa Cookierenka AgiSkładniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej 250 g margaryny 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek(...)Przygotowanie : Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i po chwili mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Twaróg mielimy w maszynce, przekładamy do dużej miski dodajemy cukry, mleko, olej i mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy na puch, dodajemy do masy serowej
Kulinarne Fantazje Marioli