alkoholowej, wystarczy do nasączenia użyć wódki zamiast wody. Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 1 ½ szklanki łuskanego słonecznika ( około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki(...)dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C , około 22 minut. W 2/3 szklanki mleka rozrabiamy budynie, resztę mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy przez chwilę
Smakowy Rajszklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 1 szklanka czekoladowych groszków - ja niestety ich nie miałam i pokroiłam w kawałki orzechową czekoladę + trochę mlecznej - około 1 tabliczka czekolady orzechowej i pół tabliczki mlecznej czekolady 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru ekstrakt waniliowy - nie miałam(...)cukry wanilinowe Wykonanie : Wyjmujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki czyli dodajemy do siebie: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy,cukier puder,kakao, 3/4 czekolady ( posiekana wcześniej na mniejsze kawałeczki). W drugiej misce mieszamy ze sobą mleko z jakiem i olejem. Następnie mokrą masę łączymy z suchą, dokładnie mieszamy i wylewamy do foremek zakrywając
W Moim Magicznym Domukalorie :) Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru starta skórka z 2 cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 0,5 szklanki mleka szczypta soli lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 3 krople ekstraktu migdałowego odrobina wody, jak lukier
Niezły MłynekCiasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem budyniowy: 1 3/4 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 16g 1 kostka miękkiego masła lub margaryny(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić. Krem : budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawilgotne w środku, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu . Spróbujcie :) Składniki: 225 g mąki pszennej pół łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 120 ml mleka 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki masy dyniowej (przepis TUTAJ ) 2 duże jajka 70 ml oleju rzepakowego Przygotowanie: Wszystkie składniki
ChilliJemymoże stanowić zarówno odrębne danie, jak i służyć jako dodatek do obiadu. Składniki: 700g umytych ziemniaków do pieczenia 250g pieczarek 200ml gęstego mleka kokosowego 200ml wody 1 łyżka przyprawy do ziemniaków lub warzywnego bulionu w proszku 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól i pieprz Piekarnik rozgrzej do 220°C. Naczynie do zapiekania natłuść odrobiną oliwy. Zarówno ziemniaki
Roślinna - blog wegański350g, Białko – 15g, Tłuszcz – 27g,Węglowodany – 23g, IG – 28 Masa serowa: 750 tofu naturalnego (3 x 250 g) ½ szklanki oleju lub oliwy 1 szklanka mleka kokosowego/migdałowego 1/2 szklanki erytrytolu lub cukru brzozowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie skórka otarta z 1/2 pomarańczy Spód : herbatniki lub ciasteczka owsiane ok 150g 1 łyżka oliwy(...)cynamonu 3 łyżki wody Masa makowa: 250g maku ¼ szklanki erytrytolu 2 łyżki przemielonego siemienia lnianego 1 zapach migdałowy 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy (może być sucha) 2 łyżki mleka sojowego/migdałowego itp Mak namaczamy ok 2-3h w garnku. Następnie podgrzewamy przez ok. 40 min na bardzo małym ogniu. Odstawiamy na ok. 30 min i następnie odcedzamy
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżka cukru z prawdziwą wanilią 150 g drobnego cukru do wypieków 100 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W naczyniu lekko roztrzepać
Czerwień i błękitszklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 1 szklanka suchego maku, ja dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń waniliowy duży (na 3/4 l mleka) mleko i cukier do ugotowania budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym, u mnie likier Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe(...)sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem dodać mak, zmiksować aby składniki się połączyły. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodać roztopione masło. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i wysypać tartą bułką. Do przygotowanej blaszki przełożyć masę. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujedekorowania kremem, lukrem lub masą cukrową. Babeczki dyniowe, dzięki zawartości dyniowego puree , są bardzo wilgotne, a przy tym niebiańsko miękkie . Lekkość babeczki doskonale równoważy smak kremu maślanego na mleku skondensowanym , którego użyłam do ich dekoracji. Dzięki zawartości miodu i przypraw do piernika , babeczki dyniowe smakują bardzo świątecznie. Przyprawę piernikową można dodać według własnego uznania . Ja piernikowy smak zrównoważyłam musem jabłkowym(...)dużych 2 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 ml dyniowego puree 270 g mąki pszennej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki soli 125 ml mleka Instructions Zgromadź składniki, przesiej mąkę, nagrzej piekarnik do 180*C. Przygotuj plastikowe foremki do muffinek lub blachę do muffinek wyłóż papilotkami. W dużej misce ubij
SmartBake.plszklanki mąki pszennej pół szklanki mąki pszennej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół szklanki miałkiego brązowego cukru 1 pełna łyżka przyprawy korzennej do piernika szczypta soli 50 ml oleju lub roztopionego masła pół szklanki maślanki pół szklanki mleka pół szklanki miodu 1 jajko 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady ( ja dodałam pół na pół(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. PRZYGOTOWANIE: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać ręcznie rózgą, a na koniec dodać posiekaną czekoladę i starte jabłko. Blachę do muffinów
Calzonella.comszklanki cukru pudru (60 g) pół szklanki mąki kukurydzianej (60 g) 1/4 szklanki mąki pszennej (35 g) łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 600 g sera białego chudego 100 g cukru pudru 200 ml mleka 1,5% 2 łyżki żelatyny skórka otarta z 1 pomarańczy Ponadto pomarańcza galaretka pomarańczowa Przygotowanie Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę(...)drobnej tarce, a owoc kroimy w plasterki. Robimy ciasto: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki rozmieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 26x20cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia
e-PrzepisyKulinarneTortownica 22-24 cm Ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki tortowej ¾ szklanki cukru 16 g cukru z wanilią 1 szklanka mleka 2% 1 szklanka oleju rzepakowego 4 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki sody Dr.Oetker 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietany 30% 25 dag serka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 szklanka świeżej porzeczki (czarna(...)wsypać cukier i cukier z wanilią ubić na puszystą jasną masę. Mąkę tortową wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiać przez sito, aby dobrze spulchnić, cały czas ubijając na najniższych obrotach miksera wsypywać suchą mieszankę na przemian wlewać olej oraz mleko, aż do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy (samo dno) Piec
Wanilia i Kardamonżółtko cukier - 3/4 szkl ser trzykrotnie mielony - 4 kostki budyń śmietankowy - 1 opakowanie sok z 1 cytryny olej - 1/2 szkl mleko - 2 szkl BEZA 1/2 szkl cukru 3 białka jaj PRZYGOTOWANIE: CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać. Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto. Blachę
Kuchnia DanusiBiszkopt rzucany 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: Paczka kokosu 100 gram (można zrobić z większej ilości mi zabrakło masy na boczki) aromat waniliowy 3/4 szklanki cukru masło mleko tyle żeby przykryło lekko kokos Biszkopt upiec tak jak zwykle czyli żółtka rozmątać z cukrem białka ubić(...)sztywno i wszystko razem zmieszać z mąką oraz proszkiem. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec 30-40 minut. Po upieczeniu rzucić całą tortownicą o ziemię. (ja tego nie robię gdyż boje się o to że tortownica się rozepnie) Masa: Kokos gotować z mlekiem, aromatem i cukrem przez ok 5 minut, odstawić do wystudzenia. Gdy będzie zimne wmiksować odpowiednią
Pychotkaaa