cukru 160g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 75g masła 65g gorzkiej czekolady 60ml mleka (lub nieco mniej lub więcej, w zależności od gęstości purée) 2 jajka 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżki kakao 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej POLEWA CZEKOLADOWA 40ml śmietanki 30% 30g gorzkiej czekolady 30g mlecznej czekolady Wykonanie(...)dodać jajka, cukier, domowy cukier z wanilią oraz purée z dyni, wszystko dokładnie wymieszać - w osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać - do masy dodać mleko, żeby nieco rozluźnić konsystencję ciasta - ja dodałam 60ml, gdyż moje purée z dyni było dość gęste - masa powinna być gęsta
Smakołyki Berenikiżółtego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - sól - pieprz - majeranek - tymianek Sposób przygotowania 1. - Do miski dać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Dodać szynkę pieczarki i ser pokrojone w kostkę ,jajka szczypiorek przyprawić przyprawami wlać mleko śmietanę wszystko dobrze wymieszać przełożyć do foremek posmarowanych olejem piec 180 stopni ok 20 25 minut
W królestwie smaków BeatyZaciekawiły mnie te naleśniki z proszkiem budyniowym. Postanowiłam przygotować swoją wersję. Naleśniki są niezwykle pachnące, chrupiące i pyszne. Dodam, że wychodzą bardzo cieniutkie i nie chłoną tłuszczu. Polecam podać z ulubionymi dodatkami. U mnie z konfiturą morelową domowej roboty. Zachęcam serdecznie do przygotowania takich naleśników :) Składniki: Ciasto(...)jajka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i po 40 g każdy ) 2 łyżki cukru trzcinowego 12 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej 400 ml zimnego mleka 50 ml wody gazowanej 1 cukier waniliowy szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy aż ciasto będzie jednolite i bez grudek
IzabelawkuchniProper Tasty . Pączusie najlepiej smakują z sosem truskawkowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 sztuk pączków: 50 g margaryny 120 ml mleka sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 250 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos (można zastąpić gotowym): 100 g truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru 1 łyżka(...)Blendujemy na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia. 2. W małym garnku umieszczamy margarynę, mleko sojowe i 2 łyżki oleju. Podgrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż margaryna całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na bok. 3. W misce mieszamy mąkę, 50 g cukru, proszek do pieczenia i sól. Cienkim strumieniem wlewamy mleczną masę i cały czas mieszamy
My Culinary Artkażdą okazję. Serdecznie polecam. Składniki: (na około 15 sztuk) 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao tabliczka czekolady pokrojonej w kosteczkę, polecam deserową pół szklanki oleju 1 jajko szklanka mleka Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, dodajemy cukier ( babeczki nie należą do tych bardzo słodkich, dlatego jeśli lubicie bardzo(...)szklanki cukru.). Dodajemy proszek do pieczenia, przesiewamy kakao i wszystko razem mieszamy. Czekoladę używamy jakiej chcemy, ja polecam deserową, z mleczną mogą być za słodkie, a z gorzką zbyt gorzkie. Deserowa czekolada jest idealna do tych babeczek. Czekoladę kroimy w kosteczkę i dodajemy do sypkich składników, mieszamy dokładnie. W drugiej misce przelewamy olej, mleko i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy
Wołowina od rekinakilka kawałeczków :) Składniki na biszkopt kakaowy : 6 jajek 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa : 1 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe Masa budyniowa : 0,5 litra mleka(...)łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 2 żółtka 3 łyżki masła Polewa: 1.5 tabliczki czekolady 2 łyżki mleka lub wody Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel Dodać kakao i mąkę z proszkiem , wszystkie składniki dobrze wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka
Sama słodycz i szczypta chilialkoholowej, wystarczy do nasączenia użyć wódki zamiast wody. Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 1 ½ szklanki łuskanego słonecznika ( około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki(...)dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C , około 22 minut. W 2/3 szklanki mleka rozrabiamy budynie, resztę mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy przez chwilę
Smakowy Rajszklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 1 szklanka czekoladowych groszków - ja niestety ich nie miałam i pokroiłam w kawałki orzechową czekoladę + trochę mlecznej - około 1 tabliczka czekolady orzechowej i pół tabliczki mlecznej czekolady 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru ekstrakt waniliowy - nie miałam(...)cukry wanilinowe Wykonanie : Wyjmujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki czyli dodajemy do siebie: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy,cukier puder,kakao, 3/4 czekolady ( posiekana wcześniej na mniejsze kawałeczki). W drugiej misce mieszamy ze sobą mleko z jakiem i olejem. Następnie mokrą masę łączymy z suchą, dokładnie mieszamy i wylewamy do foremek zakrywając
W Moim Magicznym Domukalorie :) Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru starta skórka z 2 cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 0,5 szklanki mleka szczypta soli lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 3 krople ekstraktu migdałowego odrobina wody, jak lukier
Niezły MłynekCiasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem budyniowy: 1 3/4 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 16g 1 kostka miękkiego masła lub margaryny(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić. Krem : budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawilgotne w środku, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu . Spróbujcie :) Składniki: 225 g mąki pszennej pół łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 120 ml mleka 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki masy dyniowej (przepis TUTAJ ) 2 duże jajka 70 ml oleju rzepakowego Przygotowanie: Wszystkie składniki
ChilliJemymoże stanowić zarówno odrębne danie, jak i służyć jako dodatek do obiadu. Składniki: 700g umytych ziemniaków do pieczenia 250g pieczarek 200ml gęstego mleka kokosowego 200ml wody 1 łyżka przyprawy do ziemniaków lub warzywnego bulionu w proszku 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól i pieprz Piekarnik rozgrzej do 220°C. Naczynie do zapiekania natłuść odrobiną oliwy. Zarówno ziemniaki
Roślinna - blog wegański350g, Białko – 15g, Tłuszcz – 27g,Węglowodany – 23g, IG – 28 Masa serowa: 750 tofu naturalnego (3 x 250 g) ½ szklanki oleju lub oliwy 1 szklanka mleka kokosowego/migdałowego 1/2 szklanki erytrytolu lub cukru brzozowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie skórka otarta z 1/2 pomarańczy Spód : herbatniki lub ciasteczka owsiane ok 150g 1 łyżka oliwy(...)cynamonu 3 łyżki wody Masa makowa: 250g maku ¼ szklanki erytrytolu 2 łyżki przemielonego siemienia lnianego 1 zapach migdałowy 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy (może być sucha) 2 łyżki mleka sojowego/migdałowego itp Mak namaczamy ok 2-3h w garnku. Następnie podgrzewamy przez ok. 40 min na bardzo małym ogniu. Odstawiamy na ok. 30 min i następnie odcedzamy
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżka cukru z prawdziwą wanilią 150 g drobnego cukru do wypieków 100 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W naczyniu lekko roztrzepać
Czerwień i błękitszklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 1 szklanka suchego maku, ja dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń waniliowy duży (na 3/4 l mleka) mleko i cukier do ugotowania budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym, u mnie likier Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe(...)sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem dodać mak, zmiksować aby składniki się połączyły. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodać roztopione masło. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i wysypać tartą bułką. Do przygotowanej blaszki przełożyć masę. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotuje