mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:347/622)

Ciasto ,, Ślimak ''. 140

jajek pół szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt na rolady x 2: 3 jajka 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół litra mleka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. 3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe

Izabelawkuchni
Karpatka 232

Polecam serdecznie;)  Składniki ciasto: 125 g masła szklanka wody szklanka mąki  łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Wykonanie: Masło zagotować razem z wodą. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od garnuszka. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne zmiksować je z jajkami. Masę podzielić na dwie części(...)minut. Jeżeli mamy dwie jednakowe blaszki to możemy za jednym zamachem upiec dwa blaty, natomiast jeżeli ich nie mamy pieczemy jeden po drugim. Studzimy. Masa karpatkowa: 1 l mleka 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki mąki pszennej 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 żółtka 200 g masła Ponadto: cukier puder do oprószenia Wykonanie: Z mleka odlać 100 ml a resztę

Krakowskie smaki Ani
Karpatka 245

Zapraszam;) Składniki ciasto: 125 g masła szklanka zimnej wody  szklanka mąki  łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Wykonanie: Masło zagotować razem z wodą. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od garnuszka. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne utrzeć je z jajkami. Masę podzielić na dwie równe części(...)przez około 30 minut. Jeżeli mamy dwie jednakowe blaszki, możemy upiec dwa blaty jednocześnie, natomiast jeżeli ich nie mamy, to pieczemy jeden po drugim. Wystudzić. Masa karpatkowa: 1 l mleka 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej  4 łyżeczki mąki pszennej  4 łyżeczki cukru 4 żółtka 200 g masła Ponadto: cukier puder do oprószenia Wykonanie: Z mleka odlać

Krakowskie smaki Ani
Miodownik 338

orzechami. Jest tak dobry, że prawdopodobnie w ten weekend przygotuję kolejną porcję!Składniki:500 g mąki200 g cukru pudru3 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki miodu gryczanego (lub melasy)200 g masłaskładniki na budyń:2 szklanki mleka + 3/4 szklanki1,5 łyżki mąki pszennej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej2 laski wanilii200 g masładodatkowo:puszka kajmakuorzechy : garść migdałów garść orzechów laskowychSposób przygotowania(...)Cukier puder i jajka wrzucamy do miski i ubijamy, następnie dodajemy miód/melasę i proszek do pieczenia.Całość szybko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 40 minut.W tym czasie przygotowujemy domowy budyń.Mleko (2 szklanki) z ziarenkami i laską wanilii gotujemy na małym ogniu przez około 8-10 minut.W oddzielnym naczyniu mieszamy obie mąki

Słodkie Przyjemności
gruszki z budyniem w ucieranym ciachu... 121

Składniki: jajka 3 sztuki, masło 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 3 duże, budyń i kruszonka w opisie budyń: w 350 ml mleka zagotować cukier i 1 łyżeczkę masła - w 50 ml wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka i zagęścić jajka, zimne masło, , aromat

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto orzechowe z bananami i bitą śmietaną + film 325

jajek  3/4 szklanki cukru kryształu  150 g orzechów włoskich  2 łyżki mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  4-5 dojrzałych bananów  sok z jednej cytryny  2 tabliczki mlecznej czekolady  1/3 szklanki mleka  700 ml śmietany 36%  2 torebki śmietan-fixu  1/2 szklanki cukru pudru przepis Obrane ze skorupek(...)następnie łączymy je z białkami, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie je rozprowadzamy, pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C po czym wyjmujemy i studzimy. W kąpieli wodnej z mlekiem rozpuszczamy 1,5 tabliczki czekolady. Obrane banany kroimy

Smakowite Dania
Szarlotka z patelni z sosem czekoladowym. 178

więcej. Zaczęliśmy od śniadania. Bąbel wymyślił sobie racuszki. Ja poszedłem trochę dalej; nie byłbym sobą. Czego użyłem? Do ciasta: -jajko -1/4 szklanki mleka -4 łyżeczki kopiaste mąki TYP500 -łyżeczka oliwy -mała garść cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki łączymy na jednolitą, lejącą masę. Smażymy do zrumienienia na mocno rozgrzanej patelni w foremce, tak by ciastko jak najbardziej

BaRepas
Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin 210

szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki ciemnego kakao 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 150 g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia ew. 1-2 łyżki zimnej wody Masa serowa: 250 g ricotty 100 g naturalnego twarożku 1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka 2 białka op. cukru waniliowego skórka otarta z połowy cytryny Mus malinowy: 300 g mrożonych malin 2 łyżki cukru(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotować ciasto:mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Zagnieść palcami, w razoie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem skondensowanym oraz ricottą, wymieszać dokładnie, by nie było grudek. Piekarnik nagrzać do temperatury

Czerwień i błękit
Czekoladowo-miętowe ciasto z tofu. 157

wszystkie składniki. 1. Składniki na spód: Suche: 1/2 szklanki mąki owsianej 1/4 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki kakao w proszku 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka siemienia lnianego mielonego Mokre: 2 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1/4 szklanki miodu 30 g czekolady gorzkiej minimum 70% kakao 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki tartej czekolady(...)mięty można zastąpić zwykłym spożywczym barwnikiem w proszku, ale wtedy musimy pamiętać o dodaniu kilku łyżek wody i dodatkowej ilości aromatu miętowego do masy serowej. Konsystencja polewy czekoladowej w dużej mierze zależy od użytej czekolady - niektóre łatwo roztopić, do innych trzeba dodać nieco więcej oleju kokosowego. Opcjonalnie można wlać mleko, odradzam rozrzedzanie czekolady wodą. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany

Powiedz dietom nie
Śmietankowiec z sezamem 249

borówek. Składniki na blachę 25x35 cm: Biszkopt: 6 jaj 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli Warstwy śmietankowe (składniki na obie warstwy): 1 litr śmietany 18% 400 ml skondensowanego mleka słodzonego (w puszce) 2 czubate łyżki żelatyny 2/3 szklanki wrzątku Warstwa galaretowa: 3 galaretki 900 ml wrzątku owoce Dekoracja wierzchu(...)sezamu (podprażonego na suchej patelni) 120 ml skondensowanego mleka słodzonego (pozostała część z puszki) owoce Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Jaja w temperaturze pokojowej rozdzielamy – białka i żółtka osobno. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem i octem do uzyskania gładkiej gęstej masy. Do żółtek przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Do gładkiej masy żółtkowej

Trzeci talerz
Duńskie bułki z parówką 170

dania. Pølsehorn Karstena Składniki: (na 12 sztuk) 400 g mąki pszennej 165 ml mleka 80 g masła 16 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1 łyżeczka soli sos: 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżki ostrej musztardy 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku(...)łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 1/2 łyżeczki chilli w płatkach dodatkowo: 4 długie parówki 1 jajko 1 łyżka mleka Masło z mlekiem rozpuścić. Zalać drożdże (płyn ma być letni, nie gorący), wymieszać. Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i solą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z konfiturą różaną, szybkie, bez miksera 109

mnie pachnie jesienią i lenistwem.. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa 1 duże jajko, u mnie L 100 ml mleka, u mnie 2% ¾ szklanki drobnego cukru 3 łyżki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia mały słoik konfitury różanej skórka otarta z jednej wyszorowanej cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego masło i bułka tarta do wysypania formy cukier

Zasmakuj Kuchni
Cytrynowa babka Gogo (składniki łatwe do zapamiętania) 97

tyle, ile ważą 2 jajka     1 cukier waniliowy (polecam domowy - klik )     1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: sok z 1/2 z cytryny skórka z 1/2 cytryny Polewa: 100g gorzkiej czekolady (*) 2-3 łyżki mleka Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier. Następnie, nie przerywając miksowania(...)mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.  Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem.  Ciasto przelać do formy (**) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka i polać po ostudzonej babce

Di gotuje
CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I SOSEM WANILIOWYM 130

mleku.  SKŁADNIKI CIASTO 2 jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 200 ml mleka (3/4 szklanki) 220 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru SOS WANILIOWY 80 g masła 80 g cukru 150 ml śmietanki 30% ziarenka wyłuskane(...)termoobiegu. W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem i połamaną na kostki czekoladą. Podgrzewamy na minimalnym ogniu, krótko - tylko do połączenia składników w jednolitą masę. Lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę, przez około 5 minut. Dodajemy do ciepłej masy czekoladowej. Delikatnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy masę czekoladowo-jajeczną

cool and minty