międzyczasie przygotowujemy ciasto: Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę po czym dodajemy cukier i żółtka i wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy mleko, olej i mąkę i dokładnie mieszamy. Celowo nie dodajemy proszku do pieczenia by ciasto było niskie jak w przypadku tarty. Gdy ciasto jest gotowe, po prostu wylewamy je na patelnie na której leżą nasze skarmelizowane jabłka
Wspólne smakipracy, ale warto pyszotkę zrobić. Zapraszam do zrobienia. Ciasto: Składniki: 3 szkl. mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 25 dag margaryny 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/3 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 250 gram masła prawdziwego zapach waniliowy 2 żółtka Dodatkowe składniki: ciemny dżem (idealnie pasuje z ciemnej
tojestpyszne.blogspot.comjabłka! SKŁADNIKI NA 3 PORCJE RACUCHÓW: - 2 jabłka wydrążone z gniazd nasiennych - 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 białka - 1 żółtko - 2 słodziki - 50 ml mleka - wrzątek do zalania płatków - łyżka mąki pełnoziarnistej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 15 -20 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami. Jabłka kroimy na grube plastry
SMYKWKUCHNIczekolady :D Znajdzie się też mąka żytnia oraz banan :) Składniki: 150 g mąki żytniej 150 g mąki pszennej 140 g banana 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 jajka 400 ml mleka 4 łyżki miodu lipowego pół tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Banan zblenduj na mus. Do miski przełóż wszystkie składniki, także
Zdrowie na języku :Psłodkim mielonym serem i soczystymi ( niesamowicie soczystymi! ) brzoskwiniami.Niebo w gębie!SKŁADNIKI:( 6 szt )NALEŚNIKI:* mąka – 1,5 szkl* jajko – 2 szt* mleko sojowe Alpro ( lekko słodkie ) – 1 szkl* woda gazowana – 3/4 szkl* olej – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* olejek do ciast cytrynowy – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaNADZIENIE:* soczyste brzoskwinie – 3 szt* ser biały dwukrotnie mielony
Ostra na Słodkoportalu moje miasto to Nowa Sól ( wprowadzi łam kilka zmian) Składniki na 12 szt.: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym) Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki lub inne bakalie
NA MOIM TALERZUlatem wcale nie jemy tak wiele i te kilka kalorii więcej nam nie zaszkodzi.. :P Potrzebujemy: * opakowanie drożdży w proszku * pół szklanki oleju * 5 żółtek * 1kg mąki * 2 szklanki mleka * 3 łyżki cukru * 1/4 kostki margaryny * cukier waniliowy (nie mylić z wanilinowym!) * kieliszek wódki * olej do smażenia
W poszukiwaniu inspiracjipostaci renifera Rudolfa (podpatrzone na printerest) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 16 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g oleju 2 jajka Trochę skórki pomarańczowej Wykończenie babeczek: 12 precelków 12 wiśni kandyzowanych 24 draży w białej czekoladzie ½ kostki ciemnej czekolady Krem: 500ml
Kolizje Smakówsmaczny Tofrunik dosłownie na jeden kęs! Składniki: 1 kostka tofu naturalnego 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka budyniu bez cukru np. śmietanowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego 3-4 łyżki mleka lub wody kilka kropelek aromatu pomarańczowego Sposób przygotowania: Łączymy i mieszamy wszystkie składniki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 40 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestasłodką kolację czy podwieczorek sprawdzą się idealnie ku wielkiej uciesze nie tylko maluchów :) Składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanka mleka 1 szklanka smietany 18 1/2 szkl.wody przegotowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1/3 szkl.oleju bita smietana-do dekoracji listki mięty Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.Wlewamy ciasto do gofrownicy,zapiekany na złoto.Gotowe gofry smarujemy konfiturą
Z Majeczką w kuchniczekolady to duet który trafi w gusta dorosłych i nie tylko . składniki na ciasto: 2 filiżanki mąki około 216 g 1 łyżeczka proszku szczypta sody 1 niepełna filiżanka kawy rozpuszczonej w ciepłym mleku 1 łyżka kakao 2 kopiaste łyżki masła 1/2 filiżanki cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy Do miski wsypać wszystkie składniki suche , masło utrzeć z jajkami
Sama słodycz i szczypta chiliskończyło. Ale dzięki temu chyba lepsze jest. Było. Bo już zjedzone. Kubek do dna wylizany. Strrrasznie szybko. Strrrasznie dobre. 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki mleka (lub łyżka jogurtu) 2 łyżki puree z dyni 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 5 kostek gorzkiej czekolady (lub łyżka kakao) cynamon do oprószenia Suche
bastalenalight: 121 kcal! Łyżka jogurtu naturalnego: 15 kcal! Łyżka musztardy: 18 kcal Składniki na 4/5 tortilli: 1 jajko 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szkl. mleka 0,5% lub sojowego Sól, pieprz, przyprawy 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnie i polewamy łyżeczką oliwy
Czarnawisienkatarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć 1 suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć
Kulinarny karnet Christopherapiekarnika, a efekt zaskakujący. Składniki: 200g ciasta kadayif 2 łyżki masła 2 łyżki cukru ½ szklanki orzechów włoskich połamanych Masa budyniowa. 2 budynie waniliowe ¾ l mleka 5 łyżek cukru Laska wanilii 1 śmietana w proszku-Śnieżka Wykonanie. Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić się nimi trochę, podrzucając do góry. Na patelni roztopić masło, dodać kunafę, mieszać ,aby masło
Kulinarny karnet Christophera