dziwo - Karpaty mi urosły. Karpatka przepis. Składniki: Ciasto: 125 g masła 1 szklanka mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1/4 szklanki cukru 750 ml mleka 200 g masła Sposób przygotowania: Ciasto: Masło roztopić i dodać wodę, zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę mieszać gotując, aż powstanie miękka, gęsta
Pani domowałyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej 4 jaja 1/2 szkl. oleju kokosowego lub masła, roztopionego 1/4 szkl. śmietany lub mleka kokosowego (użyłam Bielucha) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki płynnej stewii (użyłam stewii w proszku, ~1/4 szkl., patrz: uwagi **) 285 g posiekanej gorzkiej czekolady (dałam mniej)*** Przygotowanie 1. W dużej misce wymieszać mączkę migdałową, sodę oczyszczoną i sól
coolinarnastrefa.blogspot.comTort Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszki do pieczenia 1 łyżeczka sody pół szklanki oleju cukier palmowy 1,5 szklanki mleka ryżowego Składniki na krem: 1 szklanka kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 3 łyżki agawy wiśnie (ja dałam z kompotu
nietadietajajek dodać przesianą mąkę proszek do pieczenia oraz margarynę, sok i skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30-40 minut do momentu suchego patyczka. Następnie ciasto studzimy a potem przekrawamy wzdłuż i nasączamy sokiem z połowy pomarańczy. Krem: do rondla wrzucamy margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz mleko i sok z pomarańczy
Bon Appetit MałgorzatySmerfetka TO CIASTO ROZPŁYWA SIĘ W USTACH BISZKOPT mąka pszenna 1/2szkl proszek do pieczenia 1łyżeczka woda zimna -2 łyżki jajka 4szt mąka ziemniaczana 1/2szkl. cukier 0,5 szkl ocet -1 łyżeczka MASA BUDYNIOWA mleko -2 szkl cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak woda(...)cukier ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika,piec 25 minut w 180 stop. MASA BUDYNIOWA Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę
Kuchnia DanusiSkładniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce: 1kg gruszek (użyłam małych gruszek) 2 łyżki cukru laska cynamonu 2 goździki 600ml gorącej wody Krem: laska wanilii 500ml mleka 120g + 70g cukru 8 żółtek 8 łyżeczek żelatyny (około 17g) 500ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g białej czekolady(...)oleju kokosowego cukier puder do posypania około 50g marcepanu + zielony barwnik spożywczy Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze
Mała Cukierenkałyżki rodzynek namoczonych w rumie 2 łyżki posiekanych orzechów opakowanie śnieżki 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 100 g czekolady 2 łyżki mleka posypka czekoladowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub silikonowej(...)wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Wmiksować do niej mascarpone i kawę (razem z fusami). Wmieszać orzechy i rodzynki. Roladę rozwinąć, posmarować kremem i zwinąć. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać roladę. Posypać czekoladowymi wiórkami i schłodzić w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażółtka - 4 szt białka - 4 szt gorąca woda -30 ml cukier -3/4 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka maka pszenna - 3/4 szkl mąka ziemniaczana - 1/4 szkl skórka otarta z cytryny KREM: budyń waniliowy - 2 op mleko - 500 ml cukier -1/2 szkl masło - 250 g cytryna -2-3 łyżki barwnik spożywczy żółty Żółtka ubić(...)ubite białka, wymieszać razem drewnianą łopatką, powoli wsypywać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, delikatnie wymieszać i ponakładać w papilotki na babeczki. Piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu chwilkę zostawić w piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić. W tym czasie można zrobić krem: budyń ugotować na mleku z cukrem, wystudzić, Masło utrzeć na delikatną masę i dodawać
Camilla w kuchniPożywne, energetyczne smoothie w wersji fit, które proponuję Wam na śniadanie lub na podwieczorek. Dla 1 osoby: ● 150 ml mleka migdałowego (niesłodzonego) ● 100 ml wody kokosowej* ● 2 łyżki organicznej surowej czekolady w proszku lub startej gorzkiej czekolady z zawartością 95% kakao ●1 banan ● 3 daktyle ● 1 łyżka soku z cytryny ● 1 łyżka ekstraktu waniliowego ● 2 łyżki syropu z agawy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamasła 400 g mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany szklanka cukru pudru (można mniej) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru klika jabłek (ok 5-7 dużych) 2 łyżki bułki tartej cynamon cukier garść suszonej żurawiny Do dzieła! Z podanych składników zagnieść gładkie
sierotka maRysia w kuchniDalkovski. Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowo-waniliowy: 250 g masła lub margaryny 1 budyń waniliowy b/c 1,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl likieru Vanilla Dalkovski 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: 3 banany czekoladowa posypka Przygotowanie(...)Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 39*32 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach
Ala piecze i gotujebiszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem kawowy 500 ml śmietanki 30 % 2 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szklanki mleka 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki cukru pudru oraz 3 duże banany 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżka(...)mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na dużą blachę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na2 00 C i piec ok 10 minut , do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia. Przygotować krem kawowy. Żelatynę namoczyć w mleku, gdy napęcznieje podgrzać
Monia miesza i gotujekarmelu <3 Polecam serdecznie!!! Składniki : - 5 jajek - 180 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - 400 g masy kajmakowej (ja użyłam masy kajmakowej adwokat) - 100 g masła - 4 łyżki mleka - 50 g płatków migdałowych - tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania 1. 300 g masy kajmakowej przełożyć do garnka(...)Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 6. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. 7. Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą. 8. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C. Polewa 1. 100 g masy kajmakowej podgrzać z 3 łyżkami mleka i mieszać do czasu połączenia się składników
Różne smaki w kuchniśrednicy 26cm) - 6 jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki octu - 3 łyżki oleju - cukier waniliowy - aromat (według uznania) Krem kokosowy: - 600ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - 500g serka mascarpone - śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego (puszka 400ml) - 300g białej czekolady - 200g wiórków kokosowych Dodatkowo: - woda kokosowa do nasączenia biszkoptu(...)tego przepisu ) - kokosowe kulki ( z tego przepisu ) - listki mięty Kilka dni przed przygotowywaniem tortu wkładamy do lodówki puszkę mleka kokosowego, aby oddzieliła się śmietanka. Biszkopt pieczemy dzień przed przygotowaniem tortu. Mąkę przesiewamy. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek dodajemy, po łyżce, masę żółtkową, delikatnie mieszając
mojewypiekiinietylko