mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:361/622)

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i suszonymi figami 221

Składniki: Ciasto czekoladowe: 250 g masła 250 g mlecznej czekolady łyżka kawy rozpuszczalnej 180 ml mleka 120 ml jogurtu naturalnego 300 g mąki pszennej 70 g kakao szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki oleju Krem: 250 g mascarpone 200 g masła orzechowego W naczyniu rozpuszczamy masło, czekoladę, mleko i kawę

kuchcikownia
Sernik przekładany z masą ajerkoniakową 683

laski wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy Ciasto orzechowe: 10 jajek szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki krupczatki 10 dag posiekanych orzechów 20 dag pokrojonych suszonych śliwek Masa ajerkoniakowa: 3/4l mleka 3 żółtka 2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka) 1/2 szkl cukru 1 margaryna 2 masła 10 dag cukru pudru(...)szkl ajerkoniaku czekolada do polania Sernik: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Utrzeć masło z cukrem, wanilią. Dodawać po 1 żółtku, proszek do pieczenia i budyń. Na koniec cały czas ucierając dodawać zmielony ser. Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać szpatułką z masą serową. Wylać do 2 blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (24x36cm). Piec ok 30-40 minut w 180st

Smakołyki Asi
Murzynek jak za "komuny" 137

blaszkę o wymiarach LxWxH 30x12x10 cm: 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła roślinnego 2 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. cukru mały proszek do pieczenia - na 1/2kg maki 3-4 łyżki kakao 6 łyżek mleka 4 jajka szczypta soli 1 olejek rumowy - lub inny w zależności od preferencji W oczekiwaniu na zagotowanie się płynu W garnku podgrzać lekko mleko(...)miski. Ja akurat nie skorzystałam z własnej rady i czekało mnie potem zmywanie kilku dodatkowych misek :P Mąka przesiana w oddzielnej misce Do wystudzonego roztworu dodać żółtka jaj, mąkę, proszek do pieczenia i olejek zapachowy. Mąkę przesiać wcześniej przez sito - w ten sposób się ją napowietrza, co wpływa na większa puszystość ciasta . Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli

Grunt to przepis!
Fale Dunaju ze śliwkami 159

szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto: 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek  30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra mleka 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru pudru kostka masła Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki cukru(...)łyżki kakao Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao, śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy ciemne

Salonik smaków
Owsiankowanie #1 W pakiecie czy bez, śniadanie ważna rzecz! 249

coś zrobić. I to nie tak na odwal się sumienie. Chciałeś, to masz. Daj mi spokój. Matka, poza bezgraniczną miłością przekazuje swemu dziecku jak trzej Królowie dary. Wyssane z mlekiem zdrowie. Inteligencję. Odporność. A to się z powietrza nie bierze. Jak zaraza. To wymaga poświęcenia kilku chwil na zjedzony w spokoju posiłek. Pełnowartościowy. Odżywczy. I ożywczy. Co by energią tryskać(...)zajadał. Z zachwytu oczywiście ;)  szklanka musli śniadaniowego  (płatki owsiane, pszenne, żytnie, kukurydziane, ryżowe, siemię lniane, nasiona słonecznika) 1/2 szklanki amarantusa łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu garść rodzynek garść suszonego banana szklanka mleka 1/2 szklanki mleka owsianego banan gruszka persymona łyżka miodu rozbełtane jajko masło do wysmarowania foremki Suche składniki wymieszałam w misce.  Banana pocięłam w plastry

bastalena
Ciasto kokosowe 332

potrzebuje spirytusu, ale i tak jest smaczna. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Na masę kokosową: 800 ml mleka 270 g kokosu 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego (530 g) pół laski wanilli 150 ml wódki marmolada wieloowocowa lub inna(...)osobnej miseczce wymieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Gotową masę dodać do białek mieszając. Następnie stopniowo przesiewać obie mąki do masy, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Masa kokosowa: Masę najlepiej zrobić kilka dni wcześniej, wtedy nasiąknie odpowiednio alkoholem.  Mleko zagotować z wanilią, dodać kokos i gotować przez

Passions hobbies life
Biszkopt z masą kawową 368

przyznać że jest rewelacyjne. Biszkopt z masą kawową   SKŁADNIKI: Biszkopt jajka - 7 szt mąka pszenna - 6 łyżek cukier - 7 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka ziemniaczana - 1 łyżka sól szczypta Krem śmietankowy śmietana śnieżka - 1 opak mleko - 3/4 szkl cukier waniliowy - 1 opak żelatyna - 1 łyżeczka woda gotowana - 2 łyżeczki Masa z kawą margaryna - 1 kost żółtka(...)kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki woda gotowana - 2 łyżeczki mleko - 2 szkl cukier -0,5 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki mąka pszenna - 3 łyżki Polewa margaryna - 2 łyżki cukier - 2 łyżki kakao - 2 łyżki śmietana 24 % - 2 łyżki  PRZYGOTOWANIE: Biszkopt  Żółtka oddzielić od białek.  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.  Następnie

Kuchnia Danusi
Piernik przekładany budyniem dyniowym 182

przypraw piernikowych. ciasto: 5 jajek 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 15 g przyprawy do piernika Delekta 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delekta 3/4 szkl. oleju rzepakowego 1/2 szkl. wody 3 łyżki kakao budyń: 3 szkl. mleka 300 g puree z dyni 2 budynie waniliowe na 3/4 l Delekta 100 g masła  4 łyżki cukru ponadto: polewa(...)mąkę zmieszaną z proszkiem i przyprawą do piernika,Wymieszać i wlać ostudzoną mieszankę wody z olejem i kakao. Delikatnie na małych obrotach zmiksować. Gotowe ciasto przelać na blaszkę o śred. 24/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temp. 180 *C. Upieczone ciasto wystudzić po czym przekroić na trzy cienkie placki. 2 szklanki mleka wlać do garnka,dodać

Kolorowa kuchnia Elki
Tort miętowo-czekoladowy 211

Zapraszamy do przepisu ! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru 85 g. ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 ml. ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 3 łyżki ciemnego kakao 2 czekoladowe serduszka lub 80 g. czekoladowych(...)Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy

Domowe Torty
Wyśmienity biszkopt orzechowy z bitą śmietaną (bez cukru i mąki) 209

masła  5 jajek (osobno białka i żółtka) 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu) 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml kremówki 36% - do przełożenia ciasta 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (u mnie 81%) + 2 łyżki mleka - na polewę Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta. Masło rozpuścić i przestudzić(...)osobnym naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka i miód. Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia z orzechami. Masę przelać do formy i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30-35 minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić

Ze smakiem i z pasją
Karpatka 252

dziwo - Karpaty mi urosły.  Karpatka przepis. Składniki: Ciasto: 125 g masła 1 szklanka mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1/4 szklanki cukru 750 ml mleka 200 g masła Sposób przygotowania: Ciasto: Masło roztopić i dodać wodę, zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę mieszać gotując, aż powstanie miękka, gęsta

Pani domowa
Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" 173

łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej 4 jaja 1/2 szkl. oleju kokosowego lub masła, roztopionego 1/4 szkl. śmietany lub mleka kokosowego (użyłam Bielucha) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki płynnej stewii (użyłam stewii w proszku, ~1/4 szkl., patrz: uwagi **) 285 g posiekanej gorzkiej czekolady (dałam mniej)*** Przygotowanie 1. W dużej misce wymieszać mączkę migdałową, sodę oczyszczoną i sól

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort bezglutenowy, bez laktozy i bez jajek 126

Tort  Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszki do pieczenia 1 łyżeczka sody pół szklanki oleju  cukier palmowy 1,5 szklanki mleka ryżowego Składniki na krem: 1 szklanka kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 3 łyżki agawy wiśnie (ja dałam z kompotu

nietadieta
Wilgotne ciasto pomarańczowe 3989

jajek dodać przesianą mąkę proszek do pieczenia oraz margarynę, sok i skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30-40 minut do momentu suchego patyczka. Następnie ciasto studzimy a potem przekrawamy wzdłuż i nasączamy sokiem z połowy pomarańczy. Krem: do rondla wrzucamy margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz mleko i sok z pomarańczy

Bon Appetit Małgorzaty