mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:363/622)

Proste ciasto piernikowe 174

jajka (oddzielnie białka i żółtka) 3 łyżki płynnego miodu 360g mąki pszennej tortowej (2 szklanki) 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 3-4 łyżki konfitur lub powideł (śliwkowe, wiśniowe, malinowe) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika (tutaj domowy przepis na przyprawa do piernika ) 2-3 łyżki kakao (im więcej, tym ciemniejsze(...)proste ciasto piernikowe Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia,  przesiać przez sitko i odłożyć. Masło, cukier, miód i kakao umieścić w rondelku i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając do czasu rozpuszczenia wszystkich składników i uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodać mleko, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Połączyć przygotowaną wcześniej mąkę z przestudzoną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety wieprzowe w sosie kokosowym 178

jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym.   Składniki:                                 - 4 kotlety schabowe (ok. 600g)- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- sól morska- świeżo mielony pieprz (grubo)- papryka wędzona w proszku- chilli w płatkach- trochę świeżego koperku- olej kokosowy- mąka pszenna  Umyte mięso ususzyłam papierowym ręcznikiem. Lekko rozbiłam, każdy kotlet przekroiłam na połowę. Wyszło(...)talerzu, też wlałam). Zmniejszyłam temperaturę na kuchence, patelnię przykryłam pokrywką i dusiłam na „wolnym ogniu” – obracając, co jakiś czas – przez 20 minut. Następnie wlałam połowę puszki mleka kokosowego, dodałam posiekany koperek i sól morską. Ponownie przykryłam. Co jakiś czas mieszałam sos, który zaczął się redukować. Dolałam pozostałe mleko kokosowe i jeszcze dusiłam mięso przez ok. 30 minut

mojewypiekiinietylko
Wiśniowa bajka 1095

smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 szklanka śmietany kremówki 1 budyń śmietankowy  2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka 2 czubate łyżki cukru pudru Warstwa wiśniowa 1 słoik  wiśni drylowanych 30 dag cukru żelującego(...)Ciasto: Białka oddzielamy od  żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie, należy robić to delikatnie aby masa pozostała puszysta. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm pieczemy

Wanilia i Kardamon
Wybuchowy tort czekoladowy z granatem i chrupiącą praliną orzechową 350

łyżek naturalnego kakao 2 duże jajka 1 szkl kefiru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Chrupiące orzechy: 200 g orzechów włoskich 1 łyżka masła 3 łyżki mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka miodu Pralina orzechowa: 30 g masła 80 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmiet. 18% 40 g biszkopcików chrupiące(...)orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło, kakao, cukier i czekoladę podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z drobno posiekanymi orzechami. Jajka ubić do puszystości, dodając pod koniec kefir oraz ostudzoną mieszankę czekoladową. Wsypać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia. Powstałą masę

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto "Wiśniowa fantazja". 599

biszkopt:   5 jajek   1 szklanka cukru 1/2 szklanki maku 1 szklanka mąki 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gorącej wody   na masę budyniową:   5 żółtek jaj   1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 250 g masła   na galaretkę wiśniową:   1 szklanka(...)zaś mieszamy z olejem i wodą w miseczce i powoli dodajemy do białek, nadal ubijamy do połączenia całości. Dodajemy powoli przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, pod koniec dodajemy mak i cały czas delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy

Symfonia smakowa
Mini Pączki dla Dzieci 167

mąki (740 g) 200 g cukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 5 łyżek wody barwniki (najlepiej w proszku) konfitura z róży olej lub smalec do smażeni dowolna posypka (opcjonalnie) Mini Pączki dla Dzieci - Sposób przygotowania: ok. 3 łyżki

Słodka Strona
Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny 426

średnicy 20-21 cm) Ciasto czekoladowe: 100g masła 90g cukru 1 jajko (duże) 100g mąki pszennej 20g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 75 ml kwaśnej śmietany 12%/zsiadłego mleka/kefiru Krem kokosowy: 300 ml mleka (u mnie kokosowe , ale może być zwykłe zwierzęce) 50g kaszy manny (użyłam orkiszowej) 80g wiórków kokosowych 100g masła 100g cukru(...)pudru Polewa czekoladowa: 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 50g masła lub 50 ml mleka/słodkiej śmietanki Przygotować ciasto czekoladowe. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić. Masło z cukrem utrzeć na jasną oraz puszystą masę maślaną. Do masy wpić jajko, wymieszać i stopniowo dodawać suche składniki na zmianę ze śmietaną. Całość delikatnie połączyć za pomocą szpatułki

Di gotuje
TORT URODZINOWY DOMINIKI 116

sprostałam zadaniu.  SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli sok z cytryny MASA:   1,5 – 2 budynie śmietankowe  2 szkl mleka  cukier do budyniu o ile nie jest słodzony  kostka masła (tj. 200 g) w temp. pokojowej 2 łyżki cukru(...)białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier dokładnie zmiksować, żeby zminimalizować zgrzytanie cukru. Dodać żółtka ciągle miksując. Następnie dodawać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku 30-35 minut. KREM: Najpierw przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ciągle mieszając by się

Kuchnia w opałach
Maślane ciasto z wiśniami 401

wiśniami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 6 jajek 1 szklanka cukru 300g masła w temperaturze pokojowej 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 3 łyżki zmielonych migdałów 3 łyżki kakao bez cukru 4 łyżki wody 600g umytych, wydrylowanych(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę. 3. Do masy maślanej dodać połowę mąki, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, aromat i mleko, wymieszać. 4. Ciasto

Mała Cukierenka
Tort z malinami i bitą śmietaną 457

idealny Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa z bitej śmietany: 800g śmietanki 30% 500g świeżych malin 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka Do nasączenia biszkoptu: 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo(...)oprószyć mąką. Białka z cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160′C (termoobieg) przez około 25 min. Masa z bitej śmietany: Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny

Oryginalny smak
Nowy cykl: Uczta mola książkowego, a w nim Muffinki z bakaliami i "Jeden dzień" Davida Nichollsa 137

uchować się przed łakomczuchami :) Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia  0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 1 mały jogurt naturalny 0,5 szklanki oleju ewentualnie trochę mleka, jeśli ciasto będzie bardzo gęste ok. 200 g bakalii (u mnie: orzechy włoskie, pestki dyni, migdały(...)wszystkie suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. W drugiej misce dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką) mokre składniki tj. jajka, jogurt i olej. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać. Na koniec wrzucić bakalie (jeśli są duże posiekać je na mniejsze kawałki), dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest bardzo gęste dolać trochę mleka. Foremki lub papilotki na muffinki wypełnić

Simply Food
Tofu z warzywami w curry. 154

plasterki/kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 kostka tofu naturalnego, użyłam serka z Polsoji (link) - pokrojonego w kostkę 2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu) 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy curry w proszku 2 łyżeczki kurkumy 1 cm startego imbiru 3 - 4 łyżki soku z limonki garść szpinaku 1. Do garnka dodaj ryż i wodę, doprowadź(...)miękki. 2. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę na oleju. Następnie dodaj czosnek, imbir, marchew, paprykę i pieczarki, gotuj jeszcze przez 2 minuty. 3.  Dodaj curry, kurkumę, mleko, bulion i tofu, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż marchewka zmięknie. 4. Wyłącz ogień, dodaj sok z limonki i szpinak, delikatnie

Powiedz dietom nie
Ogon pawia Siostry Anastazji 125

mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 1 masło 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych Krem: 3 jajka  1 masło 1 litr mleka 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 galaretki zielone(...)winogron zielonych 1 opakowanie podłużnych biszkoptów lub biszkopt z 4 jaj- ja użyłam biszkoptów okrągłych Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło, następnie jajko, żółtka i śmietanę. Zagniatamy elastyczne ciasto i schładzamy. Gotowe dzielimy na cztery części. Jedną część rozwałkowujemy na blachę i pieczemy

Ciasteczkowy Potwór
Babka piernikowa 173

Przepis może i trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do

Ze smakiem i z pasją