ajerkoniakowy delecta 5 łyżek masy kajmakowej 1 tabliczka czekolady mlecznej 200 ml śmietany 30 % 3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny Składniki na biszkopt 1 szklanka mąki 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru bułka tarta do posypania tortownicy masło do wysmarowania tortownicy Wykonanie biszkoptu(...)dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i delikatnie łączymy ze sobą , następni przelewamy do tortownicy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut . Kiedy biszkopt nam się upiekł i dobrze wystygł , kroimy na trzy placki , na każdy placek smaruję kajmakiem . Do jednej miski wsypujemy krem czekoladowy i dodajemy jedną i pół szklanki mleka miksujemy na wysokich
Mój Smakdaktylowej lub 1/3 szkl. syropu kolonowego (lub innego płynnego słodziła) 1 łyżka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez dodatku związków glinu ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. rodzynek (można zastąpić żurawiną bądź posiekaną gorzką czekoladą lub orzechami) 1/3 szkl. mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego) Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Banana obierz i rozgnieć(...)zmiksuj na drobny proszek. Wsyp go do słodkiej bananowej masy, dodaj też proszek, sodę, sól i wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodaj pozostałe 2 szkl. płatków oraz rodzynki, wmieszaj je dokładnie w ciasto. Jeżeli całość wydaje Ci się zbyt gęsta, dolej przygotowaną ilość mleka roślinnego. Za pomocą łyżki uformuj na blasze maleńkie i zgrabne ciasteczka, wstaw
Roślinna - blog wegańskiciasto z batonikami do kawy Ciasto Pawełek SKŁADNIKI: Biszkopt jajka -6 szt mąka- 1 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka cukier -200 g KREM margaryna - 1,5 kost batony Pawełek -2 szt żółtka jaj -3 szt mleczna czekolada -1 tabliczka cukier -3/4 szkl mleko -0,5 szkl wódka -100 g PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek(...)cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach blaszki 24x42 cm. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 175 stop. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. KREM Do rondelka wlać mleko, dodać posiekane batoniki, cukier
Kuchnia DanusiSkładniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Składniki na krem budyniowy: 2op. budyniu śmietankowego 0,5litra mleka 0,5 szklanki cukru pudru 250g masła Składniki na krem śmietankowy: 200g śmietanki kremówki 30% 2 śmietan fixy 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki barwnika(...)wykończenia) Dodatki: 200g dżemu truskawkowego Banan 100g borówek 2 rurki z kremem Sos czekoladowy Przepis na biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Mąki przesiane dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy cukier puder dalej ubijając. Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką) do połączenia wszystkich
Emcia PichciCiasto: 1 szklanka mąki tortowej 80 g cukru 10 dag masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 cytryny Masa: 75 dag twarożku mielonego 3/4 szklanki cukru do wypieków 50 g masła 4 jajka 150 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka rumu Mus owocowy(...)Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia,dodajemy pokrojone na kawałki masło, dodajemy startą skórkę z cytryny,wbijamy jajko i zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy dno natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blaszki. 2. Masa: Twaróg ucieramy z jajkami i cukrem,wlewamy budyń rozpuszczony w mleku miksujemy z masłem,mąką kukurydzianą sokiem z cytryny i rumem.tak przygotowany
Wanilia i Kardamonciasto: 350 g maki 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki zsiadłego mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody na bezę: 5 białek 250 g posiekanych drobno orzechów 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miodu łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej słoiczek powideł śliwkowych Miękkie masło utrzeć(...)soda i kakao, przesiać do masy maślanej. Dodać mleko i dżem, zmiksować wszystko razem. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 25-30 minut. W tym czasie przygotować bezę: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać orzechy, miód i maki z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie już miało zapieczony wierzch
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 500 gr mąki pszennej 100 gr masła lub margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku Masa Śmietanowa: 3 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl śmietany 18% 3 szkl mleka 200 gr masła 1 szkl cukru + 2 łyżki cukru waniliowego bądź aromat waniliowy lub śmietankowy kokos bądź płatki migdałowe do ozdoby(...)mnie złote perełki ) 1. Do miski przesiać mąkę z amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło/margarynę i przeciekać całość tworząc kruszonkę. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem i śmietaną oraz mąką ziemniaczana. Masę jajeczną dodawać powoli do naszej kruszonki wyrabiając ciasto. Następnie ciasto dzielimy na 4 części ( ja postanowiłam zrobić 3 ) i każde z osobna upiec
Gotowanie...to proste !Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek suchego maku Do nasączenia: 160ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 4 żółtka 350ml mleka Mu o zawartości tłuszczu 3,2% 90g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 40g mąki pszennej(...)proszku Wierzch: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 12g 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Do ozdoby: wisienki koktajlowe mak do posypania ciasteczka gwiazdki Zaczniemy przygotowywać krem: 1. Do miski przełożyć żółtka dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i utrzeć na jasny krem. Dodać mąkę wymieszać. Do rondelka wlać mleko
Mała Cukierenkaśmietany 30%, 1,5 łyżki cukru pudru, 100g serka mascarpone, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, ozdoby cukrowe. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Do ciasta dodaję posiekane orzechy oraz marchewkę startą na tarce o dużych(...)formy i przekrawam na dwa blaty. Schłodzoną śmietaną ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Miksuję. Masą przekładam upieczone ciasto. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewę przekładam na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robię kratkę z polewy. Dodatkowo ciasto dekoruję ozdobami cukrowymi
Tradycyjna kuchnia Kasiformę 30 cm x 25 cm na ciasto: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 kopiasta łyżka kakao 1 szklanka mąki pszennej Na krem budyniowy: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 250 g masła – można trochę mniej, wtedy krem będzie mniej maślany 1/2 szklanki cukru pudru(...)Mąkę wymieszać z cukrem, z proszkiem do pieczenia, kakao i wiórkami koksowymi. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Piec w 180 stopniach 25-30 minut do tzw. "suchego patyczka". Ciasto wystudzić, zdjąć papier, przekroić na pół. Krem: Budynie wymieszać w 1/2 szklance mleka wraz z cukrem. Resztę mleka zagotować
Fabryka pomysłówpieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki octu, Masa truskawkowa: 60 dag truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: polewa czekoladowa, 1/2 tabliczki białej(...)dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę i piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Truskawki miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Studzę. Gęstą masę wykładam na ciemny biszkopt. Przykrywam biszkoptem jasnym. 4. Na mleku gotuję budyń. Masło ucieram z cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasimasy -3/4 szklanki cukru (szklanka 250ml) -1 szklanka mąki pszennej tortowej -5 łyżek oleju -5 łyżek wody -2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) -2 łyżki kakao -3/4 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich KREM -800ml mleka -2 żółtka -3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -2 płaskie łyżki mąki pszennej -0,5 szkl cukru -175g masła -masło orzechowe (200g(...)kremu, do garnka dajemy 2 żółtka (białka odkładamy do ciasta), mąki, cukier i mleko, wszystko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. CIASTO ORZECHOWE Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do miski dajemy jajka i 2 białka, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą, jasną masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę-wszystko miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuostra - szczypta papryka słodka - szczypta czosnek w proszku - szczypta sól, pieprz Panierka: bułka tarta tłuszcz - do smażenia, u mnie olej z masłem Wykonanie: 5 jajek gotujemy na twardo. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy, do momentu aż woda, w której ją płuczemy stanie się całkiem przezroczysta. Gotujemy ją ze szklanką wody lub mleka (polecam tę drugą opcję) do czasu aż wchłonie(...)przezroczysta. Gotujemy ją ze szklanką wody lub mleka (polecam tę drugą opcję) do czasu aż wchłonie cały płyn (ok. 15-20 minut). Cebulkę dokładnie siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Przekładamy do miski. Dodajemy jedno pozostałe surowe jajko, starte ugotowane jajka, ser, kaszę jaglaną, posiekane zioła, paprykę słodką, ostrą, czosnek w proszku, solidną szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę
Pogotujmy.plmasła lub margaryny w temperaturze pokojowej. 1 szklanka cukru 18 łyżek oleju 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ilość cukru podana na opakowaniu budyniu jeżeli jest bez cukru 750 ml mleka 250 g masła(...)margaryny w temperaturze pokojowej Na polewę: 1 czekolada deserowa 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 3 łyżki mleka 1 łyżka margaryny Sposób wykonania ciast: Jajka w całości utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksować dodać stopniowo olej i 2 szklanki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie
Na słodko lub wytrawnie