szklanka cukru 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa makowa 400 g maku mielonego 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 3/4 kostki masła 0,5 szklanki mleka po łyżce bakalii Polewa czekoladowa 0,5 kostki margaryny 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kakao(...)sobą oraz wsypujemy wymieszaną mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C około 40 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na pół. Mak przepłukujemy ciepłą wodą. Do rondla przekładamy masło, cukier, mleko mieszamy wszystko do rozpuszczenia się składników, dodajemy mak, jajka roztrzepujemy wlewamy
kgwjanczewokoniecznie spróbujcie! Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 100 g masła 1/2 szklanki cukru 100 ml śmietanki 30% 100 ml mleka 4 łyżki kakao 250 g wiórek kokosowych Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski(...)Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do blachy (wymiary
Kuchnia MagdaLenyśmietana 12%, 1 szklanka cukier, 1 szklanka mąka pszenna, 2 szklanki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki owoce sezonowe, ilość wg uznania (można nie dodawać wcale) Składniki na polewę margaryna, ¼ kostki cukier, ½ szklanki mleko, 2 łyżki kokos, 100-150g Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)cukrem, jak masa zbieleje dodajemy śmietanę i mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem. Wylewamy na blachę wcześniej wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 200 0 C na 10-15 min. W międzyczasie topimy margarynę i rozpuszczamy w niej cukier, dodajemy mleko, gotujemy kilka minut aż się skarmelizuje. Po 5 minutach pieczenia wykładamy owoce
Gotowanie moimi oczamicukier – 0,5 szklanki – mąka – 0,5 szklanki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – kakao – 1 łyżka WARSTWA MIĘTOWA: – landrynki miętowe – 180 g – woda – 1/4 szklanki – budyń śmietankowy – 1 op – mleko – 360 ml – masło – 150 g – cukier – 2 łyżki WARSTWA ŚMIETANOWA(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25×30. Pieczemy 20 minut / 180C. Zostawiamy do ostudzenia. WARSTWA MIĘTOWA: Landrynki wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą ( a rozpuszczą się na pewno! ) W 1/2 szklanki mleka
Ostra na Słodkodużych śliwek 1-2 garście płatków migdałowych Kresto 2 łyżeczki proszku do pieczenia W misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i tartymi migdałami. Do wymieszanych składników dodawać porcjami pozostałe mokre składniki czyli jajka, olej, mleko i sok z połówki cytryny. Tortownicę natłuścić i posypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek wgłebieniem
Monia miesza i gotujeSKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 20-22cm BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -5 łyżek mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki kakao KREM JAGODOWY -350g jagód (ja użyłam mrożonych) -3/4 szklanki cukru -2,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ(...)połowy cytryny -0,5 szklanki wody -1 łyżka cukru -3 łyżki wódki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z tortownicy, studzimy, przecinamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugorzkiej czekolady * 4 jajka * 90 g fruktozy * 150 g mąki pełnoziarnistej * 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia * 100 g zmielonych orzechów laskowych i włoskich * 1 łyżeczka kakao * 100 g masła Polewa: * 60 g gorzkiej czekolady - można oczywiście dać więcej * kilka łyżek mleka albo masła * 2-3 łyżki posiekanych orzechów Masło stopiłam w garnuszku, odstawiłam do wystygnięcia. Zmieliłam czekoladę i orzechy(...)drugiej misce wymieszałam mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, czekoladę, kakao. Dodałam do tego ubitą masę jajeczną, delikatnie wymieszałam, a na końcu wlałam roztopione masło. Ciasto przełożyłam do keksówki i piekłam w piekarniku nagrzanym do 175*C ok. 40 min. Po lekkim przestudzeniu polałam polewą przygotowaną z rozpuszczonej na parze czekolady z mlekiem (orzechy wrzuciłam do polewy). Ciasto nie jest duże
Zdrowa Kuchnia Sowydelikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka M 50 g startej gorzkiej czekolady 350 g maki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 2 i 3/4 szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru WANILIOWEGO(...)zrobić z nich zupę (przepis powyżej). 2. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę 3. Wrzucić do blendera razem z mlekiem, olejem, kawą oraz jajkami 4. Zblendować na gładką masę 5. W misce wymieszać suche składniki - mąkę, sodę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon, oraz kakao i sól 6. Do składników suchych wlać masę z buraków. Dokładnie wymieszać/zmiksowa
Powiedz dietom nieekstraktu waniliowego 1 łyżka startej skórki w cytryny 1 łyżka mąki Ciasto: 130 g mąki 1 łyżeczka proszku 1/8 łyżeczki soli 56 g miękkiego masła 100 g cukru (drobny cukier do wypieków) 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 80 ml mleka w temp. pokojowej 1 szkl. jagód amerykańskich, czarnych porzeczek lub malin (albo 1/2 szkl. konfitury malinowej) Wykonanie: Piekarnik(...)masę rózgą, trzepaczką, łyżką... jak komu wygodnie. Ciasto: Mąkę, proszek i sól wymieszać w misce i odłożyć na bok. W misce od miksera zmiksować masło na kremową masę. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Gdy masa będzie gładka i kremowa (po około 10 min.) dodać etapami jajko, wanilię i mleko, po każdym składniku zmiksować tylko do momentu połączenia się składników
Posadzone i zjedzonejajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g kakao bez cukru 120ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 200ml wody 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki cukru pudru Krem: 850ml mleka 180g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 300g masła(...)wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać). 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przygotujemy budyń do kremu: 6. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić
Mała CukierenkaDzisiaj skrzętnie wszystko dokumentowałam. Czego potrzebujemy: Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5- 6 jabłek 2 galaretki (dowolne ja dałam cytrynowe) 75 0ml wody Masa: 1 budyń waniliowy 1 szklanka mleka 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 aromat waniliowy WYKONANIE: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo
W kuchennym oknie Ewyśniadanie czy kolację. Danie Breakfast Kuchnia American Keyword naleśniki, pancakes, placki Liczba porcji 4 Składniki 2 szkl. mąki 1/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1,5 szkl. mleka 1/4 szkl. rozpuszczonego masła (dałam ok. 6 łyżek) 2 łyżeczki aromatu waniliowego (dałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego) 1 szt. jajko (dałam 2) masło
Mieszam w Garnkuróżowe ciasto, które ozdobi nasz stół i będzie ucztą dla podniebienia:) Składniki Biszkopt 8 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju odrobina różowego barwnika Krem 3 szklanki mleka 1 kostka masła 250 g 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 4 łyżki … Czytaj dalej Różowy torcik
gotuj ze mnątygodniu. Składniki na foremkę 20x20cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka płatków owsianych 50g masła 1 jajko (L) 2 łyżki mleka 50g erytrytolu (lub innego słodzidła) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 200g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Masło rozpuścić. Odstawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, słodzidłem i proszkiem
Fabryka pomysłówszkl mąki pszennej 0,5 szkl. mąki graham 125 g masła 2 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka cukru szczypta proszku do pieczenia 100 g twargu 1 kulka mozzarelli 0,5 szkl mleka 2 jajka sól pieprz oregano 1 brokuł Ciasto zagniatamy i wylepiamy formę do tarty . Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy kilka minut. Twaróg, jajka mozzarellę, mleko
Gotowanie jest łatwemaśle klarowanym, które nadało cudownego smaku i aromatu. Składniki: 60 g mąki gryczanej 1 łyżka maku 100 ml mleka roślinnego lub krowiego 1 jajko 10 g cukru kokosowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka masła klarowanego Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzej masło i nakładaj porcję ciasta. Przewróć
Zdrowie na języku :Pmniam..... Składniki: na ciasto: 45 dag mąki pszennej 3 całe jajka 50 g masła 4 łyżki miodu 25 dag cukru pudru 1 opakowanie proszku do pieczenia na polewę: 20 dag masła lub margaryny 12 łyżek mleka 4 łyżki kakao 60 dag cukru 50g spirytusu dodatkowo : 2 duże opakowania wiórek kokosowych HELIO Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta:wszystkie składniki na ciasto miksujemy
Swojskie jedzonkoczekoladowy, truskawkowy i z ptysiowymi kuleczkami wypełnionymi śmietaną :) Ciasto czekoladowe: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jajko 125 ml mleka 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 ml wrzącej wody Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki. Jajko mieszamy
Cynamonowe szczęściesuche składniki 175 g płatków owsianych (może być mieszanka owsianych, orkiszowych, żytnich, gryczanych) 2 płaskie łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady mokre składniki 1,5 szklanki mleka (ok. 350 ml) 1 jajko 2 łyżki stopionego masła 2-3 krople ekstraktu waniliowego owoce ok. 15 truskawek pokrojonych na grube plastry
bistro mamaCiasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 jajka sól, szczypta cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia Farsz: 700 g pieczarek 4 dymki ze szczypiorem 250 g żółtego sera sól i pieprz, zioła do pizzy olej i masło do smażenia Wszystkie składniki na ciasto
Czerwień i błękitmąki orzechowej (z orzechów arachidowych) - 90 g mąki kukurydzianej - 30 g mąki ziemniaczanej - 2 jajka - szczypta soli - 50 g roztopionego masła - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki brązowego cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka ODDZIEL BIAŁKA OD ŻÓŁTEK , białka zostaw do ubicia. Wszystkie składniki (oprócz białek i soli) umieść w misce i dobrze wymieszaj, odstaw na pół godziny
Kuchnia bezglutenowa Lolitroszkę za suchy. CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego [kakao] 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg serka waniliowego 0,5 l mleka 1 laska wanilii 5 żółtek 1,5 szkl. cukru zwykłego 2 budynie waniliowe 0,3 szkl.oleju POLEWA: 0,5 kostki margaryny 3 łyżki
Moje domowe kucharzenieRACUCHY Z JABŁKAMI BEZ DROŻDŻY - SZYBKIE I NIESŁYCHANIE SMACZNE! CIASTO: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 duże jajko 1 łyżka oleju (dodana do ciasta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu NADZIENIE: 1-2 jabłka Składniki dokładnie wymieszać w misce, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obrać
Calzonella.compieczenia Ciasto jasne: 1/2 kostki miękkiego masła 1cukier waniliowy + tyle cukru aby w sumie była 1 szkl 2 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki kukurydzianej szczypta soli 2 jajka szklanka mleka cukier puder do posypania Ciasto ciemne: (upiec dzień wcześniej) Utrzeć masło, następnie dodać cukier i jajka. Ucierać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie
Smakołyki Asiciasto: 1,5 szkl mąki 125 g masła 1 jajko szczypt soli szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia nadzienie; 3 cykorie 160 g bryndzy 0,5 szkl mleka 2 jajka sól pieprz ziołowy świeże zioła; bazylia, majeranek, hyzop Cykorię przekroić na 4 wyciąć delikatnie głąb ale tak by się nie rozpadły, przysmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Ciasto
Gotowanie jest łatwechcieć więcej? Także... Do dzieła! Składniki na muffiny: (28 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej typ 500 2 jaja 1 szklanka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 200 ml oleju około 2 szklanek mleka Składniki na krem: 500 g mascarpone 100 g masła odrobinę startej fasoli tonki 2 łyżki kakao 250 g nutelli Przepis: Wymieszać suche składniki
Gotowanie, czyli hobby dla każdegodomowego budyniu. składniki 0,4 kg śliwek ciasto 0,5 kg mąki kostka masła 1 szklanka cukru 2 jajka 3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto na masę budyniową dwa opakowania budyniu 1 l mleka sposób przygotowania Z mąki, masła, cukru, dwóch całych jajek i trzech żółtek wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo
Miód i pieprzwysyłali mnie do kuchni codziennie. Są naprawdę bardzo smaczne. Składniki na ok. 12 sztuk: 300 g mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 160 g cukru 2 jajka 170 ml mleka 120 ml oleju Dodatkowo: 1 budyń waniliowy 300 ml mleka 2 łyżki cukru Ugotować budyń i lekko ostudzić. Suche składniki wymieszać w jednej
Pelusiowa Kuchniaznajomych i rodzinę tym oto ciastem. Składniki na ciasto: 200 g masła 200 g cukru kryształu 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 łyżki mleka 150 g malin Wszystkie składniki na ciasto (oprócz malin) wkładamy do misy miksera. Ucieramy do połączenia się składników, do kremowej konsystencji. Wrzucamy maliny
Made By Mom And SonDzisiejsza propozycja to pyszne, puchate placuszki podane z lekkim kisielkiem owocowym. Pyszne! Składniki: 165 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 4 łyżeczki cukru, 1 jajko, 125 ml mleka, 20 g roztopionego masła Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać przy pomocy trzepaczki balonowej - mamy otrzymać gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką
Plate of Joynajdalej, idę do kuchni. Robię kolejne muffinki, tym razem z imbirem i gruszkami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z dużym kubkiem kawy z mlekiem i odrobiną cynamonu :) Składniki suche 180 g mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki imbiru mokre1 szklanka mleka2 jajka125 g masła Dodatkowo2 gruszki1/2
Pink Envelopeżółtka - 1 niepełna szklana cukru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka śmietany (użyłam zwykłej 18%) - 1 łyżka octu - 200g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker'a - 2 budynie śmietankowe Dr.Oetker'a - 900 ml mleka Budynie ugotować w mleku i przestudzić. Z pozostałych składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z nich zawinąć w folię i wsadzić
CookYourselfmango, i skórkę pomarańczy zrobiłem oto takie śniadanie. Czego użyłem? Do placuszków: -1/2 szklanki semoliny (kasza manna) -jajko -łyżeczka cukru pudru -mleko 1/4 szklanki -kawałek pokrojonego w drobną kostkę mango -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -mała szczypta soli -łyżeczka oleju rzepakowego -olej do posmarowania patelni Wszystkie składniki mieszamy razem trzepaczką do jednolitej masy. Smażymy do zrumienienia na patelni
BaRepaskakaową bitą śmietaną SKŁADNIKI: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 łyżek ciemnego kakao 3/4 szklanki mleka bita śmietana 500 ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 1 szklanka wody gorącej 4 - 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikuchniapepin.blogspot.com/2014/04/marchewki-z-ciasta.html Składniki: Ciasto 1 1/2 szkl. mąki pszennej 100g twardego, zimnego masła 100ml gęstej śmietany 1/2 łyżeczki soli 1 jajko i 1 żołtko 2 łyżki mleka do barwnika(...)miski przesiać mąkę, dodać śmietanę i żółtko (białko odłożyć do osobnej miseczki) oraz sól i proszek do pieczenia, wszystko posiekać nożem, a następnie krótko zagnieść jednolite ciasto.Odstawić do lodowki na 2 godz.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-4 mm Białko roztrzepać z mlekiem, dodać barwnik, odstawić. Nastawić piekarnik na 160 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i pokroić w paski
w mojej kuchniobrotach, aż cukier się rozpuści. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Kiedy jajka z cukrem ubiją się, zmniejszamy obroty malaksera do minimum i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem. Pieczemy w temp. 170 st.C ok. 35-40 minut (patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone) Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdy nasączamy schłodzonym ponczem (3/4 szkl. wody zagotowujemy z cukrem(...)stopniowo dodajemy go do masła i dalej miksujemy. Ważne, aby krem był jednolity. Rada: jeśli zrobią się grudki można dodać 2 łyżki mleka i zamieszać. Lukier plastyczny Służy do ozdobienia tortu. Do zabarwienia używamy barwników spożywczych (w proszku lub w formie żelu) Składniki: 800 gram cukru pudru (dodajemy stopniowo, ponieważ może wystarczyć mniejsza ilość) 3 łyżeczki glukozy 3 łyżeczki
tojestpyszne.blogspot.comnaszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny są małe lub mało soczyste można dodać jeszcze jedną, w końcu krem
IMPRESJA SMAKUprodukty na czekoladowe ciasto: - 2 szklanki mąki - 2 całe jajka - 0,5 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżeczki dżemu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 0,5 szklanki cukru - 1 szklanka mleka Potrzebne produkty na masę serową: -0,5 kg twarogu - 0,5 kostki margaryny --> rozpuszczonej i ostudzonej - 3 żółtka + piana z 3 białek
Zdrowie na języku :Ppyszne, sycące śniadanko :) Składniki na 3 placuszki: - 50 g mąki pełnoziarnistej - 1 jajko M - 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 saszetka stewi waniliowej - 50 ml mleka Moje dodatki: - serek kakaowy - 3 łyżki jogurtu naturalnego + 1 słodzik + 1 płaska łyżeczka kakao - 1 łyżeczka miodu cynamonowego od Anielskie Przysmaki Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy w misce
Zdrowie na języku :Pciasto: - 100 g mąki owsianej - 40 g oleju kokosowego - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 saszetki stewii (waniliowa i standardowa) -> 2g - 50 ml mleka sojowego Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto. Wstawiamy do zamrażalnika
Zdrowie na języku :Pszklanki cukru tczcinowego ( 3 łyżki wykorzystałam do musu z jabłek )garść suszonej żurawiny 3 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczkę cynamonu 3 jabłka 1 jajko 250 ml mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklankę musu z jabłek ( starłam 3 jabłka podsmażyłam na łyżce masła)masło do wysmarowania kokilek plus
Basia w kuchniSkładniki:40g mąki pełnoziarnistej20g mąki pszennej10g zimnego masła1/2 średniego zmiksowanego banana (ok.50g)szczypta sody oczyszczonej1/3 łyżeczki proszku do pieczeniacynamon, szczypta soliew. coś do posłodzeniaew. kapka mlekaMąkę przesiewamy, rozgniatamy z zimnym masłem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy bułeczki, smarujemy je mlekiem, można czymś posypać. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.25min
More food, love and dreamsnaleśnikowe, ale może skorzystacie z mojego. Z tego przepisu wychodzi 15 dużych naleśników. Proporcje proszę dopasować do potrzeb. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 600ml mleka- 600ml gazowanej wody mineralnej- 500g mąki tortowej- 3 jajka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka cukru- szczypta soli Składniki na masę serową: - 900g twarogu (polecam domowy, ale może być też półtłusty lub mascarpone)- 2 całej
mojewypiekiinietylkooleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: masło 200g 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: pół słoiczka kwaśnego dżemu porzeczkowego prażone
Czerwona Porzeczkaolej rzepakowy 150 ml, jajka 4 sztuki, śliwki 60 dag, cukier puder - ile potrzeba całe jajka, aromat waniliowy, olej, mleko i cukier dobrze roztrzepać rózgą do mokrych wsypać przesianą mąkę z proszkiem, kakao i "byle jak" krótko wymieszać, mogą być małe grudki w cieście - będzie pulchniejsze jak w muffinkach tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem
W Mojej Kuchni Lubięszkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki kakao 50 g płatków migdałów 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 truskawek Aromat migdałowy 2 łyżki oleju 200 ml mleka 1 jajko Szczypta soli Przygotowanie: Jajko roztrzepać ze szczyptą soli. Dolać mleko, olej i aromat. Sypkie składniki przesiać i dodać do mokrych. Płatki migdałów pokruszyć w dłoni
CzarnawisienkaMigdałowiec SKŁADNIKI: herbatniki petit beurre- 2 paczki podwójne śmietana kremówka 30% - 250 ml czekolada gorzka - 4 łyżki rozpuszczonej czekolady bita śmietana w proszku - 1 opak masa krówka orzechowa - 1 puszka budyń waniliowy -2 opak mleko -0,5 l migdały płatki - 75 g masło - 2/3 kost PRZYGOTOWANIE: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Budynie ugotować w pół litra mleka, ostudzić. Ostudzone
Kuchnia Danusistrach z domu wychodzić... A oto babeczki z kremem z karpatki... Składniki: na 13 sztuk Na ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 jajka pół szklanki mleka pół szklanki oleju Na masę: 350 ml. mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki maki 150 gram masła 2 łyzki cukru Wykonanie: Ciasto.... Składniki
NaKońcuJęzykasię idealnie i szczerze ją Wam polecam ! Składniki suche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 4 łyżeczki błonnika kakaowego 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanka oleju 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Nadzienie: 12 łyżeczek konfitury z malin firmy Krokus Kruszonka: 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki oliwy
Emcia Pichcitakiego pecha. Składniki na tortownice o średnicy 34 cm biszkopt: 6 jajek szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia masa: 250 g masła budyń czekoladowy 0,5 l mleka 4 łyżki cukru pudru dodatkowo likier czekoladowy do nasączenia czekolada plastyczna 0,5 kg wiórki czekoladowe Wykonanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywna pianę następnie
ciastkarnia na kruchym spodzieindyka 8 pieczarek 2 cebule 3 łyżki oleju ryżowego 4 plastry sera żółtego 3 kostki rosołowe warzywne Sól, pieprz, papryka ostra w proszku, zioła prowansalskie, oregano - co kto lubi Beszamel: 50g masła 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Na patelni rozgrzewamy olej, obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę - smażymy aż do przyrumienienia
Emcia PichciSkładniki na placuszki: 3 łyżki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki masy krówkowej 1 łyżka błonnika marchwiowego 50ml mleka 3łyżki oleju do smażenia Składniki na sos: 2 świeże brzoskwinie 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki wody 1 łyżeczka cynamonu Przepis na placuszki: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy na gładką masę. Smażymy na rumiano
Emcia Pichciekstraktu z wanilii 110 g mąki pszennej 60 g mąki migdałowej lub zielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g masła 80 ml maślanki Pralina: 90 g masła 110 g cukru trzcinowego 200 g migdałów w płatkach 50 ml mleka (używam mleka skondensowanego) pół łyżeczki soli pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto
Mania GotowaniaToskanii, obecnie zamieszkującej nad jeziorem Bolsena, gdzie prowadzi swoją winnicę. składniki: panna cotta: - 620 ml śmietany kremówki - 1 szklanka mleka - 1 laska wanilii, nacięta wzdłuż - 50 g cukru - 60 g białej czekolady - 1 łyżka zimnej wody - 3 łyżeczki żelatyny w proszku mus truskawkowy: - 200 g truskawek - łyżka cukru beziki: - 2 białka - 3 łyżki cukru - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
SMYKWKUCHNINajlepsze racuszki jakie jadłam! Palce lizać! Serdecznie zapraszam ;-) SKŁADNIKI : - 3 jajka - 1 szklanka mąki pszennej - 2 mniejsze jabłuszka - 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki kefiru - cukier waniliowy - łyżka brązowego cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE: Jabłka obierz ze skóki i pokrój na kawałeczki o wymiarach około 2cm x 2 cm. Z w/w składników
SMYKWKUCHNIPost Fish and chips (fish & chips) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojemocno czekoladowe i miękkie w środku. Pyszne :) Przepis stąd . Składniki: (12 muffinek) - 200g mąki - 100g cukru - 2 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 jajka - 150 ml mleka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 80g gorzkiej czekolady Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki. 2. Wszystkie sypkie
Pasja Smakumalinami. Czekoladowe. Pyszne. Polecam :) [Przepis wykorzystałam już wcześniej tu ] Składniki: (12 muffinek) - 200g mąki - 100g cukru - 2 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 jajka - 150 ml mleka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 80g gorzkiej czekolady - 24 maliny Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki
Pasja SmakuSkładniki 60g masła, roztopionego i wystudzonego 80g cukru 1 jajko, w temp. pokojowej 200g mąki pszennej typ 550, przesianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 110ml mleka, w temp. pokojowej kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego nadzienie : powidła śliwkowe Przygotowanie 1. W dwóch oddzielnych miskach odmierzyć i wymieszać
coolinarnastrefa.blogspot.com